Ράλλυ Αιγαίου: «Έριξε» πανιά και δίνει ραντεβού για το 2021

Το 57ο Ράλλυ Αιγαίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δίνει ραντεβού για το 2021

Ράλλυ Αιγαίου: «Έριξε» πανιά και δίνει ραντεβού για το 2021

Με την Τελετή Απονομής των επάθλων στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έπεσε η «αυλαία» του «57ου Ράλλυ Αιγαίου». Όλοι οι ιστιοπλόοι ανανέωσαν το αθλητικό τους ραντεβού για το 2021 και ευχήθηκαν το επόμενο καλοκαίρι η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν.

Το 2021 το Ράλλυ Αιγαίου θα συνδυαστεί με τον μεγάλο διεθνή αγώνα που θα διοργανώσει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης το «Aegean 600». Την Τελετή Απονομής τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς κ.α
Η διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Τα πληρώματα των ιστιοφόρων, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, απέτισαν φόρο τιμής στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξήχθη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη συνέχεια άνοιξαν πανιά για μία διπλή ιστιοδρομία περίπου 150 ν.μ., χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Εξαιτίας των ειδικών υγειονομικών συνθηκών ο αγώνας διεξήχθη σε δύο σαββατοκύριακα και τα σκάφη είχαν εκκίνηση και τερματισμό στον Σαρωνικό Κόλπο.


«Το «57ο Ράλλυ Αιγαίου εκτός από τον αθλητικό εξυπηρέτησε και έναν εθνικό και πατριωτικό στόχο: την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και τη συμβολή της στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Η πορεία του Ράλλυ Αιγαίου θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Θα προσπαθήσουμε να το συνδυάσουμε με τον διεθνή αγώνα «Aegean 600» ώστε οι ξένοι που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση των 600 ν.μ. χωρίς ενδιάμεσο σταθμό να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε έναν αγώνα με επισκέψεις στα νησιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Στην αρχέγονη σχέση της Ελλάδος με τη θάλασσα αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ελλάδα και θάλασσα είναι έννοιες αλληλένδετες. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης αλλά και όλους όσοι αγωνίστηκαν. Μία από τις βασικές παραμέτρους και στρατηγικές του Υπουργείου είναι και η αναβίωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων καθώς είμαστε το σημαντικότερο ναυτικό έθνος στον πλανήτη».


Μαθήματα ιστιοπλοΐας αποκάλυψε ότι θα αρχίσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης: «Κάτω από περίεργες, εξαιτίας της πανδημίας, συνθήκες πραγματοποιήθηκε εφέτος το «57ο Ράλλυ Αιγαίου». Όλοι ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας το 58ο να είναι πιο ζωντανό και με περισσότερο κόσμο διότι ο νέος κορωνοϊός μάς εμπόδισε να είμαστε τόσο κοντά όσο θα θέλαμε. Αρχές Αυγούστου θα κάνω το πρώτο μάθημα ιστιοπλοΐας και του χρόνου μπορεί να πάρω κι εγώ μέρος. Συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ κ. Μαραγκουδάκη».
Την ευχή το επόμενο Ράλλυ Αιγαίου να «δέσει» στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους έδωσε η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού: «Αυτή τη χρονιά το Ράλλυ Αιγαίου δεν ταξίδεψε στα νησιά μας. Εύχομαι την επόμενη χρονιά να ανοίξει πανιά με σταθμούς στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου μας. Το Ράλλυ είναι μία διοργάνωση που ενισχύει την οικονομία των νησιών μας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγωνιστική ιστιοπλοΐα στο Αιγαίο Πέλαγος. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που κατάφεραν να συνεχίσουν τον θεσμό κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες».


Και το «57ο Ράλλυ Αιγαίου» υποστήριξε την καμπάνια του ΠΟΙΑΘ «Να σώσουμε τις θάλασσες μας», η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Helmepa», με εκστρατεία ενημέρωσης στους ιστιοπλόους του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου της Σαλαμίνας ενώ τα είδη εστίασης που χρησιμοποιήθηκαν στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ήταν βιοδιασπώμενα.