Όταν η Ευρώπη υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό! (vid, pic)
Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Champions League στο πόλο ανδρών, μέσα στη Βουδαπέστη, κερδίζοντας 9-7 τη Χόνβεντ και πανηγύρισε το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία του τμήματος. Ακολούθησε φυσικά και δεύτερο το 2018!
Σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Champions League στο πόλο ανδρών, μέσα στη Βουδαπέστη, κερδίζοντας 9-7 τη Χόνβεντ και πανηγύρισε το πρώτο τρεμπλ στην ιστορία του τμήματος
Συμπληρώνονται 18 χρόνια από την κατάκτηση του Champions League στο πόλο ανδρών από τον Ολυμπιακό, στο ναό του πόλο στο κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος», στη Μέκκα της Παγκόσμιας Υδατοσφαίρισης, στη Βουδαπέστη, εκεί όπου ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει τις αξίες στο συγκεκριμένο άθλημα.
Πριν από 18 χρόνια λοιπόν, ο Ολυμπιακός του Ζόλταν Κάσας, με συνεργάτη τον τωρινό προπονητή του τμήματος, Θοδωρή Βλάχο, ανάγκασε 6.000 Ούγγρους να υποκλιθούν και να καταχειροκροτήσουν μια ομάδα κόσμημα που σε εκείνο το φάιναλ φορ, είχε παίξει πόλο από άλλο πλανήτη.
Ο Ολυμπιακός πριν από το Ευρωπαϊκό, είχε πανηγυρίσει το νταμπλ στην Ελλάδα. Έτσι πήγε στη Βουδαπέστη, με στόχο το τρεμπλ και τα κατάφερε, γράφοντας ιστορία.
Στον ημιτελικό, με τη Γιουγκ, είχαμε επανάληψη του τελικού του 2001 αλλά αυτή τη φορά χωρίς τον Σλοβένο διαιτητή Μαργκέτα, ο οποίος έναν χρόνο πριν ακύρωσε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ τέρμα του Χατζηθεοδώρου στο φινάλε και στέρησε από τον Ολυμπιακό ένα ακόμη Ευρώπαϊκό.
Οι «ερυθρόλευκοι» του Ζόλταν Κάσας μπήκαν στο νερό αποφασισμένοι και έτοιμοι να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Η Γιουγκ προηγήθηκε 1-0 αλλά η συνέχεια ήταν «ερυθρόλευκη» με τον Ολυμπιακό να έχει συνεχώς το προβάδισμα και να φτάνει στην πρόκριση.
Μια ημέρα μετά (25/5/2002), αντίπαλος στον μεγάλο τελικό η γηπεδούχος Χόνβεντ (είχε επικρατήσει 9-8 της Ποζίλιπο). Ο Ολυμπιακός είναι μουδιασμένος αρχικά (ήταν πίσω με 2-1 στην πρώτη περίοδο).
Ο Κάσας τους είπε «απολαύστε το επιτέλους» και οι παίκτες του για τρία επτάλεπτα, έκαναν ότι ήθελαν μέσα στο νερό. Ο Ολυμπιακός δυο φορές ξέφυγε με τέσσερα τέρματα διαφορά (7-3, 9-5) και απλά στο τέλος οι «Μαγυάροι»... μάζεψαν τη διαφορά κι ενώ όλα είχαν κριθεί.
Τελικό σκορ 9-7 υπέρ του Ολυμπιακού και τρεμπλ για μια ομάδα που είχε στο ρόστερ της 12 Έλληνες και έναν ξένο. Τον Σέρβο Πέταρ Τρμπόγεβιτς.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (24 Μαΐου 2002)
Γιουγκ Ντουμπρόβνικ – Ολυμπιακός 5-8
Τα επτάλεπτα 1-2, 1-2, 3-2, 0-2.
ΓΙΟΥΓΚ (Βέσελιν Ντζούχο): Σμόντλακα, Μπέιλι, Μπόσκοβιτς, Βράνιες, Μένταν.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζόλταν Κάσας): Χατζηθεοδώρου 2, Χατζής 2, Θωμάκος 2, Καλακώνας, Τρμπόγεβιτς.
ΤΕΛΙΚΟΣ (25 Μαΐου 2002)
Χόνβεντ – Ολυμπιακός 7-9
Τα επτάλεπτα με πρώτη την Χόνβεντ: 2-1, 1-3, 1-3, 3-2.
ΧΟΝΒΕΝΤ (Ίστβαν Κόβακς): Τοτ 2, Μπάρανι 2, Τάκατς 2, Γιάνγκερ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζόλταν Κάσας): Καλακώνας 3, Χατζής 2, Χατζηθεοδώρου 2, Θωμάκος, Πλατανίτης.
Η 13άδα του τελικού
Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη εκείνη τη σεζόν να έχει στις τάξεις του, δυο γκολκίπερ που θα μπορούσαν να παίξουν βασικοί σε οποιαδήποτε ομάδα του πλανήτη.
Μάκης Βολτυράκης (έπαιξε στον τελικό) και Νίκος Δεληγιάννης (αγωνίστηκε στον ημιτελικό), ήταν ένα αχτύπητο δίδυμο.
Από εκεί και πέρα, στο ρόστερ ήταν οι αξεπέραστοι φουνταριστοί Αντώνης Βλοντάκης, Σάκης Πλατανίτης.
Ο τεράστιος Δημήτρης Κραβαρίτης, ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τα πάντα με το σκουφάκι του Θρύλου, όπως και ο Θέμης Χατζής που σταμάτησε νωρίς....
Φυσικά οι Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Γιώργος Ψύχο, Γιάννης Θωμάκο, Θοδωρής Καλακώνας (τρία γκολ στον τελικό) αλλά και ο Σέρβος Πέταρ Τρμπόγεβιτς.
Οι δυο «μικροί» της ομάδας, εκείνη την περίοδο, ήταν ο περιφερειακός Αρσένης Μαρούλης και ο Αλέξανδρος Γιαννιώτης, ο αδελφός του Σπύρου. Εκτός 13άδας, ήταν Ηλίας Λάππας.