Ράτκο Ρούντιτς: «Το τέλος αυτού του κακού δεν είναι ορατό»
Ο Κροάτης προπονητής της Προ Ρέκο, Ράτκο Ρούντιτς που μένει στην Ιταλία αναφέρθηκε στα όσα ζει στη γειτονική χώρα και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις άλλες διοργανώσεις που αναβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.
Ο εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο, Ράτκο Ρούντιτς δεν έκρυψε το φόβο του για τον κορονοϊό. Ο Κροάτης προπονητής της Προ Ρέκο ο οποίος παραμένει στην Ιταλία, δήλωσε:
«Είμαι καλά, όσο καλά μπορώ να είμαι σε αυτή την κατάσταση. Η πειθαρχία δεν είναι ξένη για μένα. Έχω υπάρξει αθλητής, προπονητής και ξέρω τι θα πει πειθαρχία. Συμφωνώ με τα μέτρα, διαβάζω πολλά και μαθαίνω.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Διάβασα τα πάντα από βιβλία. Μυθιστορήματα, αθλητικά, βιβλία για το πόλο. Άλλωστε τα πάντα είναι αποκλεισμένα εδώ στην Ιταλία. Όλα είναι κλειστά.
Μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να βγούμε έξω για να πάρουμε τα απαραίτητα είδη και να πάμε στο φαρμακείο, αλλά ακόμα και τότε θα πρέπει να τηρήσουμε ειδικούς κανόνες.
Η κόρη μου είναι στο Μιλάνο και αυτές οι καθημερινές συνομιλίες μαζί της με σώζουν. Η κατάσταση είναι δραματική και φοβάμαι.
Το τέλος αυτού του κακού δεν είναι ορατό. Δεν είμαι επιδημιολόγος, αλλά διαβάζω πολλά για αυτό τον ιό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, επειδή είναι απρόβλεπτος.
Η ασθένεια δεν εξαπλώνεται μόνο σε εκείνους που έχουν μολυνθεί και έχουν συμπτώματα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για εκείνους που δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα και νοσούν. Αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο.
Δεν θέλω καν να σκεφτώ πόσο μπορούν αυτοί να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να τηρούν αυστηρά την απομόνωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε ζωές».
Για την Ιταλία και τον τρόπο που αντιμετώπισε τον ιό, είπε
«είναι δύσκολο να πούμε πως φταίει η Ιταλία. Με εξαίρεση την Κίνα, την Κορέα, τη Σιγκαπούρη και αυτές τις εξωτικές χώρες, κανένας στον κόσμο δεν πήρε τον ιό στην αρχή σοβαρά.
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Γάλλοι έλεγαν πως δεν ήταν λοίμωξη. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ισπανία. Το σύστημα υγείας τους καταρρέει και τι συμβαίνει στην Αμερική και ακόμη δεν ξέρουμε εκεί τι τους περιμένει. Καλύτερα να μην μιλάμε για αυτό και να μην το σκεφτόμαστε.
Είναι άδικο να πούμε ότι οι Ιταλοί πήραν αψήφιστα τον ιό. Αρχικά, δεν δέχτηκαν δραστικά μέτρα, δεν δέχθηκαν ότι ο στρατός πρέπει να είναι στους δρόμους, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει.
Τέλος για τη συνέχεια των διοργανώσεων, ο Ρούντιτς ήταν κάθετος λέγοντας
«δεν έχει νόημα. Αυτό φάνηκε και από την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι παίκτες έλαβαν οδηγίες να προπονούνται όσο μπορούν στο σπίτι τους, αλλά σαφώς αυτό δεν ήταν αρκετό για να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Βέβαια αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ιός εξακολουθεί να...κυκλοφορεί. Είναι ακόμα εδώ και σκοτώνει κόσμο. Μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα είμαστε βέβαιοι ότι θεραπεύει την ασθένεια, κανείς δεν είναι σίγουρος. Ακόμη και αν η ασθένεια υποχωρήσει.
Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να διεξάγει αθλητικούς αγώνες, ενώ υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης μιας πανδημίας; Κανείς. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι λογικό να μιλάμε για τον αθλητισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης».