Ολυμπιακός: Παγκόσμια ελίτ... αριστερόχειρων

Με αφορμή την απόκτηση του Γκέργκο Ζάλανκι, το «ΦΩΣ» θυμάται τους σπουδαιότερους περιφερειακούς που αγωνίστηκαν στην ομάδα πόλο ανδρών του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

Ολυμπιακός: Παγκόσμια ελίτ... αριστερόχειρων

Η ομάδα πόλο ανδρών του Ολυμπιακού αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα τμήματα του Ερασιτέχνη με συνεχείς διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά και του Κυπέλλου, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται πάντα στη λίστα των διεκδικητών.

Το «ερυθρόλευκο» σκουφάκι έχουν φορέσει σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, τα οποία κόσμησαν με την παρουσία τους τον ελληνικό αθλητισμό. Πριν από λίγες εβδομάδες οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν το «μπαμ» με την απόκτηση του Γκέργκο Ζάλανκι. Ο διεθνής αριστερόχερας αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους κορυφαίους περιφερειακούς στον κόσμο. Το 2023 ο Ούγγρος διεθνής αναδείχθηκε καλύτερος πολίστας παγκοσμίως και πολυτιμότερος παίκτης του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του τόσο σε διασυλλογικό, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο Ζάλανκι αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας του Πειραιά, η οποία και τη νέα σεζόν κοιτά ψηλά στην Ευρώπη. Ο Ούγγρος διεθνής ήρθε να δώσει συνέχεια στην παράδοση που έχει χτίσει τα τελευταία 15 χρόνια ο Ολυμπιακός στη θέση του αριστερού περιφερειακού. Συγκεκριμένα οι Πειραιώτες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τους τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους παίκτες στη συγκεκριμένη θέση τα τελευταία χρόνια.

Η αρχή έγινε το 2019. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν έρθει σε συμφωνία με τον Μάρο Γιόκοβιτς. Ο Κροάτης το 2012 είχε αναδειχθεί καλύτερος πολίστας στον κόσμο και κατάφερε με τη σειρά του να κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του. Αν και έμεινε για μια χρονιά στον Ολυμπιακό, λόγω του κορονοϊού, ο ίδιος δέθηκε με τους «ερυθρόλευκους» κατακτώντας τους εγχώριους τίτλους . Μάλιστα όταν είχε έρθει στον Πειραιά ως αντίπαλος με το σκουφάκι της Γιουγκ είχε αναφερθεί στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, μέσω της συνέντευξης που είχε δώσει στο «ΦΩΣ» και στον Παναγιώτη Λιακόπουλο. Σε ερώτηση για το τι θυμάται από τη θητεία του στον Ολυμπιακό είπε: «Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνη τη χρονιά είναι ότι κάναμε εξαιρετική ομαδική δουλειά και η ατμόσφαιρα μεταξύ των παικτών ήταν φανταστική. Ήξερα ότι ήταν έτσι και πριν έρθω στον Ολυμπιακό, ενώ ακόμη και σήμερα, όπως ακούω από άλλους παίκτες, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα».

Το 2021 οι Πειραιώτες τάραξαν τα νερά της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης με την ανακοίνωση της απόκτησης του Φίλιπ Φιλίποβιτς. Ο Σέρβος αριστερόχερας έχει χαράξει μία τεράστια καριέρα και δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους πολίστες στην Ιστορία του αθλήματος. Σε ατομικό επίπεδο είχε αναδειχθεί κορυφαίος πολίστας στον κόσμο το 2011 και το 2014 και τέσσερις φορές κορυφαίος πολίστας της χρονιάς από την LEN. Το βιογραφικό του αν μη τι άλλο ζαλίζει και στον Ολυμπιακό κατάφεραν να ολοκληρώσουν ίσως και την μεγαλύτερη μεταγραφή στην Ιστορία του τμήματος. Ο σπουδαίος περιφερειακός κατέκτησε δύο νταμπλ με το «ερυθρόλευκο» σκουφάκι αποτελώντας παράλληλα έναν παίκτη κόσμημα για την Ελλάδα.

Το 2022 ήταν η σειρά του Μάρτον Βάμος να κατηφορίσει προς τον Πειραιά. Ο Ούγγρος αριστερόχειρας πριν έρθει στον Ολυμπιακό κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του και με τη σειρά του αποτέλεσε ένα από τα βαριά χαρτιά της ομάδας. Με σουτ «φαρμάκι» ο Βάμος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο των «ερυθρόλευκων», ενώ ύστερα από δύο πετυχημένες σεζόν στο σύλλογο αποχώρησε, προκειμένου να αγωνιστεί στην πατρίδα του με την Φερεντσβάρος.

Φέτος ο Ζάλανκι έρχεται να καλύψει επάξια το κενό του συμπατριώτη του διατηρώντας έτσι την παράδοση των «ερυθρόλευκων» στη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με τους αριθμούς και την πορεία των τελευταίων ετών ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει τους τέσσερις από τους πέντε καλύτερους αριστερόχειρες περιφερειακούς παγκοσμίως. Ο μόνος που του… ξέφυγε ήταν ο Ντούσαν Μάντιτς. Ο Σέρβος έχει γεμίσει το παλμαρέ του με όλους τους τίτλους και μάλιστα τον Ιούνιο του 2023 υπήρξαν ιταλικά δημοσιεύματα που έμπλεκαν το όνομά του με εκείνο του Ολυμπιακού. Οι δύο πλευρές δεν έχουν συνεργαστεί μέχρι και σήμερα, ωστόσο η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να αποκτήσει τα υπόλοιπα μεγάλα αστέρια δημιουργώντας έτσι κάτι το μοναδικό.