Θρύλος και στα νταμπλ: Ο Ολυμπιακός 3ος στον κόσμο
Μόνο η Λίνφιλντ και η Ρέιντζερς έχουν περισσότερα! Η Σέλτικ των 131 ετών ύπαρξης τον ισοφάρισε μόλις το περασμένο Σάββατο.
Προ ολίγου καιρού έγινε μεγάλη κουβέντα περί νταμπλ. Στον ΠΑΟΚ πανηγύριζαν το Κύπελλο και το πρωτάθλημα που έχασαν αλλά παρ’ όλα αυτά το πανηγύριζαν και στην ΑΕΚ έμειναν με τη χαρά της μίας κορυφής ύστερα από 24 χρόνια.
Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ανεβεί σε κανένα βάθρο αυτή τη σεζόν, ωστόσο οι αριθμοί που συμπληρώνουν το ενεργητικό του, δεν ξεχωρίζουν μόνο στο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παγκοσμίως ξεχωρίζουν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ας θυμηθούμε πρώτα την εν Ελλάδι κατάταξη στις κατακτήσεις νταμπλ:
1. Ολυμπιακός 17 (το πρώτο το 1947).
2. Παναθηναϊκός 8 (το πρώτο το 1969).
3. ΑΕΚ 2 (το πρώτο το 1939).
Άλλος κανένας.
Στεκόμαστε στον αριθμό 17. Γιατί είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο ολόκληρο. Μόνο δύο ομάδες έχουν πανηγυρίσει περισσότερα. Η μία είναι η Λίνφιλντ (του Ρόι Κάρολ) από τη Βόρειο Ιρλανδία. Διακρίθηκε με αυτό τον τρόπο 24 φορές, όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι το έτος ίδρυσής της είναι το 1886 και το 1891 πρώτευσε σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Η δεύτερη είναι η Ρέιντζερς: 18 είναι οι διπλές επιτυχίες της από το 1872 μέχρι τώρα. Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη ακολουθεί τρίτος ο Ολυμπιακός με τα 17 του επιτεύγματα κι ας ιδρύθηκε το 1925. Κι ας συνυπήρξαν οι δύο ελληνικές διοργανώσεις από το 1947 και μετά. Μέχρι τότε είχαν απονεμηθεί μόλις τέσσερα Κύπελλα στη χώρα μας. Οι «ερυθρόλευκοι» …ισοβαθμούν με τη Σέλτικ, η οποία τους ισοφάρισε μόλις το προηγούμενο Σάββατο κι ας ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1887!
Παντού υπάρχουν ποδοσφαιρικές αυτοκρατορίες μικρές, μεγάλες ή διαχρονικές. Σε όλα τα προηγμένα και μη κράτη της γης. Όμως το νταμπλ δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο για πολλούς. Όταν λέμε φυσικά νταμπλ, εννοούμε πρωτάθλημα και Κύπελλο αποκλειστικά. Όχι Λιγκ Καπ και εγχώριο Σούπερ Καπ ή Κύπελλο και πρωτάθλημα νέων όπως πανηγύριζαν προ ετών οι φίλοι της Τσέλσι… Φυσικά και η κουβέντα αυτή δεν αναδεικνύει τα μεγαλύτερα μεγέθη στο άθλημα, αλλά τις μεγαλύτερες διακρίσεις ανά χώρα.
11 σε όλη την Αγγλία
Στην Πρέμιερ Λιγκ ή παλαιότερα Α’ Αγγλίας, μια ζωή κορυφαίο πρωτάθλημα της γης, έχουν σημειωθεί 11 περιπτώσεις που μια ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος μέσα σε μια σεζόν. Τρεις φορές τα κατάφερε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άλλες τόσες η Άρσεναλ και από μία οι Πρέστον, Άστον Βίλα, Τότεναμ, Λίβερπουλ και Τσέλσι. Δηλαδή όλα τα νταμπλ στην φυσικά πιο ανταγωνιστική χώρα της Μεγάλης Βρετανίας είναι λιγότερα από του Ολυμπιακού.
Ούτε η Μπάγερν
Κι αν στην Αγγλία ο ανταγωνισμός μέχρι προ 20ετίας ήταν τεράστιος και κάθε χρόνο αναδυόταν νέα δύναμη, στη Γερμανία τα πράγματα ήταν πιο σταθερά. Η ιστορία της Μπάγερν λοιπόν γράφει 11 νταμπλ. Υπερηφανεύονται συγχρόνως η (προπολεμική) Σάλκε, η Κολωνία, η Βέρντερ και Ντόρτμουντ, έχοντας όλες από ένα. Σύνολο 15 στη Δυτική Γερμανία. Όσο για την Ανατολική ξεχωρίζει με τρία η Ντιναμό Δρέσδης.
Ούτε η Γιουβέντους
Σταθερές υπήρχαν και στην Ιταλία. Η Γιουβέντους μέσα στο μήνα εξασφάλισε και σκουντέτο και Κόπα Ιτάλια. Και ήταν το έκτο της. Έπεται η Ίντερ με δύο και από ένα γράφουν τα χρονικά της Τορίνο, της Νάπολι και της Λάτσιο.
Ούτε η Μπαρτσελόνα
Κι αν στην Ιταλία υπάρχουν σταθερές, τι να πουν οι Ισπανοί που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα βρίσκονται στη σκιά δύο κολοσσών. Είναι βέβαια πραγματικότητα ότι και σε αυτή τη χώρα το πρωτάθλημα συνυπήρξε με το Κύπελλο για πρώτη φορά το 1929. Η Μπαρτσελόνα του Μέσι και του Βαλβέρδε έφτασε προ ημερών τα 8 νταμπλ. Η Ατλέτικ Μπιλμπάο έχει 5, η Ρεάλ Μαδρίτης 4 και η Ατλέτικο ένα.
Ούτε στη Γαλλία
Και στη Γαλλία άλλες εποχές κυριαρχούσε η Ρεμς, άλλες η Σεντ Ετιέν, άλλες η Μαρσέιγ και πλέον η Παρί Σεν Ζερμέν. Πρώτοι στη σχετική κατάταξη είναι οι «στεφανουά» με 4, δεύτερη η Παρί με 3, ενώ Μαρσέιγ και Λιλ διακρίθηκαν δύο φορές. Από μία έχουν Σέτε, Ρασίνγκ Παρί, Νις, Ρεμς, Μονακό, Μπορντό, Οσέρ, Λιόν.
Η συνολική κατάταξη στην Ευρώπη
24 νταμπλ: Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία)
18:. Ρέιντζερς (Σκωτία).
17: Ολυμπιακός, Σέλτικ.
13: Λέφσκι (Βουλγαρία)
12: Ντιναμό Κιέβου (Σοβιετική Ένωση / Ουκρανία)
11: Μπάγερν (Γερμανία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)
10: Αούστρια Βιέννης (Αυστρία), Ερυθρός Αστέρας (Σερβία / Γιουγκοσλαβία), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία).
9: Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ρόζενμποργκ (Νορβηγία).
8: Γκρασχόπερς (Ελβετία), Παναθηναϊκός, Ζενές Ες (Λουξεμβούργο), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Μπαρτσελόνα (Ισπανία).
7: Μάλμε (Σουηδία), Άγιαξ (Ολλανδία), Παρτιζάν Τιράνων (Αλβανία), Πόρτο (Πορτογαλία), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Σαχτάρ (Ουκρανία), Λέγκια Βαρσοβίας και πάει λέγοντας.
Από τη Λευκωσία στο Μοντεβίδεο
Να συμπληρώσουμε ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει 6 νταμπλ, όπως επίσης ο ΑΠΟΕΛ, η Γαλατασαράι, η Παρτιζάν Βελιγραδίου και η Βασιλεία. Στην Αφρική ξεχωρίζει η Αλ Αχλί με 14 στην Αίγυπτο και στη Λατινική Αμερική λάμπει η Νασιονάλ Μοντεβίδεο με 5 στην Ουρουγουάη. Στην Ασία ο "βασιλιάς των σπορ" άργησε πολύ να βρει θρόνο για να το ψάξουμε ιστορικά.