Μέλο Βίτορ Περέιρα: Το ... αμαρτωλό του παρελθόν
Το «ΦΩΣ» ερεύνησε και σας παρουσιάζει τον φάκελο «Περέιρα». Το παρελθόν του στα γήπεδα και στα γραφεία.Τι έκανε στη χώρα του και η «εκπαραθύρωσή» του. Οι κατηγορίες για τις σχέσεις του με την Μπενφίκα. Ποιοι τον επέλεξαν και τον έφεραν στη χώρα μας. Μικρά και μεγάλα «εγκλήματα», ο μισθός-πρόκληση και το εξώδικο στην ΕΠΟ. Οι φωνές των ΠΑΕ, οι ξένοι ρέφερι…
Πολλά λέγονται και γράφονται για το πρόσωπο των ημερών στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή Μέλο Βίτορ Περέιρα, ο οποίος διανύει τη 3η σεζόν του στην Ελλάδα ως επικεφαλής της ΚΕΔ και φυσικά είναι εκείνος που συγκεντρώνει επάνω του τα πυρά σχεδόν όλων των ελληνικών ομάδων, μικρών και μεγάλων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…
Ο Περέιρα ήρθε στη χώρα μας εξαιτίας της διαρκούς επιτήρησης στην οποία βρίσκεται η ΕΠΟ από τη σύμπραξη ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, αν έχουν λυθεί τα προβλήματα ή έστω αν βελτιώθηκε η κατάσταση μπορεί εύκολα να το κρίνει κάποιος.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο Περέιρα βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο ως ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής και η εφημερίδα μας ρίχνει άπλετο φως προκειμένου να διαγράψει την προσωπικότητα του Πορτογάλου διαιτητοπατέρα που έχει αναρριχηθεί σε νο 1 σημαντικό ποδοσφαιρικό αξιωματούχο στη χώρα.
Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του Περέιρα από την αρχή της σταδιοδρομίας του ως διαιτητή μέχρι σήμερα. Για τις διεθνείς παρουσίες του σε μεγάλες διοργανώσεις, για τα παιχνίδια ελληνικών ομάδων που σφύριξε στην Ευρώπη, για αγώνες σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και για τα στατιστικά του.
Ακόμη, στην έρευνα για τον 63χρονο αξιωματούχο της διαιτησίας θα διαβάσετε για τον ξεσηκωμό που προκάλεσε ως αρχιδιαιτητής στη χώρα του, όταν κατηγορήθηκε για τις στενές σχέσεις του με την Μπενφίκα. Πώς ήρθε στην Ελλάδα, ποιος τον έφερε. Τι γίνεται με το συμβόλαιό του, πόσα χρήματα παίρνει, καθώς και το εξώδικο που έστειλε στην ΕΠΟ. Οι φωνές διαμαρτυρίας πολλών ομάδων, οι ανακοινώσεις και ο Ολυμπιακός που ζητά την καρατόμησή του, αφού αποδεδειγμένα έχει αποτύχει σε οτιδήποτε αφορά τη βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας, η οποία κάθε χρόνο χειροτερεύει ~ειδικά φέτος, που υπάρχει και το VAR…
Ποιος ήταν εντός γηπέδων ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής
Ο Μέλο Βίτορ Περέιρα ήταν από τους πιο αναγνωρίσιμους διαιτητές στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της νέας χιλιετίας. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1957 και το 1992 ~σε ηλικία 35 ετών~ έγινε διεθνής ρέφερι διευθύνοντας συνολικά 68 ευρωπαϊκά ματς.
O Περέιρα υπήρξε πρόεδρος της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, της Επιτροπής Διαιτησίας των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών και μέλος διαφόρων επιτροπών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Είναι τεχνικός τηλεπικοινωνιών και μιλά τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά), σε… αντίθεση με τον Αχιλλέα Μπέο που μιλά πέντε…
Έχει διευθύνει αρκετά μεγάλα παιχνίδια στη διαιτητική καριέρα του, καθώς είχε παρουσία σε δύο Μουντιάλ, του 1998 και του 2002, σφυρίζοντας από δύο παιχνίδια στο καθένα. Σφύριξε σε τρία ματς της τελικής φάσης του Γιούρο 2000, ενώ το αποχαιρετιστήριο ματς σε διεθνές επίπεδο ήταν ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 2002.
Όταν ο Περέιρα ήταν εν ενεργεία διαιτητής και άκουγε τις διαμαρτυρίες του Γκέοργκι Χάτζι…
Η παρουσίασή του τον Αύγουστο του 2017
Η παρουσίαση του Μέλο Περέιρα έγινε στις 8 Αυγούστου του 2017, ενώ οι υπογραφές για τη συνεργασία με την ΕΠΟ έπεσαν στις 26 Ιουλίου.
Ο Πορτογάλος πρώην διεθνής ρέφερι ανέλαβε πρόεδρος της ΚΕΔ και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου από τον απεσταλμένο της ΦΙΦΑ, Μπιορν Βασάλο. Ο Μαλτέζος αξιωματούχος ήταν εκείνος που τον επέλεξε κατ’ εντολήν της επιτροπής επιτήρησης των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, που αναζητούσε μετ’ επιτάσεως λύση στο μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής διαιτησίας, ύστερα από τις αθλιότητες που είχαν προηγηθεί (πιστόλια Ιβάν κ.λπ.) στο πρωτάθλημα…
Ο Βάσαλο τόνισε ότι:
«Ο Περέιρα ανέλαβε την αποστολή για να διορθώσει κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να σταματήσει η πίεση προς την Επιτροπή Διαιτησίας, είναι ο μόνος τρόπος. Η νέα ομάδα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επαγγελματισμός και ότι οι ρέφερι θα είναι έτοιμοι ψυχολογικά, αλλά και αγωνιστικά.Θα πρέπει να αφήσουμε τους διαιτητές ελεύθερους να παίζουν και να λειτουργούν σε υγιές περιβάλλον και όχι σε περιβάλλον παραλογισμού. Αισθανόμαστε ότι οι Κουκουλάκης και Τριτσώνης δουλεύουν υπό πίεση. Θέλουμε να κρατήσουμε τα καλά και να διορθώσουμε τα άσχημα. Εμείς θέλαμε να έρθει εδώ ο κ. Περέιρα να δει, να αναλύσει και στο τέλος να επιλύσει τα προβλήματα.
Έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα διαιτησίας. Είναι ακέραιος και σωστός. Έχει σαφείς στόχους στο μυαλό του. Ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να ανοίξει και ποιες να κλείσει. Έχω ακούσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή αν είναι επινοήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι με τον κ. Περέιρα δεν θα υπάρχει κατάργηση της εξουσίας των αποφάσεων. Πρέπει να μας δώσετε χρόνο».
Ο Περέιρα, από την πλευρά του, είπε τότε μεταξύ άλλων:
«Θα λειτουργήσουμε με βάση την πείρα και το ένστικτό μας. Είμαστε σίγουροι πως όσοι επιλεγούν θα ανταποκριθούν στον ρόλο τους και στις προσδοκίες της Λίγκας. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν φοβόμαστε να εξηγήσουμε τις αποφάσεις και τις ιδέες μας.
Γνωρίζω το παρελθόν, αλλά με απασχολεί το μέλλον. Είμαι σίγουρος για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Γνωρίζω ήδη κάποιους διαιτητές ΦΙΦΑ. Επίσης έχω δει πολλά βίντεο από τους Έλληνες διαιτητές στο πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι αποφάσεις θα είναι οι καλύτερες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί μου, αλλά το σημαντικότερο είναι η νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να έχουμε σταθερότητα στο πρωτάθλημα, γαλήνη και ηρεμία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι αποφάσεις θα είναι ανεπηρέαστες και θα είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό. Φυσικά δεν αγνοούμε το παρελθόν, αλλά θα εστιάσουμε στο μέλλον. Γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητο θέμα οι ορισμοί, αλλά εκ πείρας μπορώ να πω ότι θα σας ικανοποιούν.
Δεχόμαστε λάθη από τους διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι κάνουν λάθη. Δεν δεχόμαστε λάθη έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η συμπεριφορά τους δηλαδή να πρέπει να αρμόζει στον τίτλο του διαιτητή. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους».
Οι σχέσεις με την ΕΠΟ και η στήριξη από ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ
Το συμβόλαιο του Πορτογάλου επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας έληξε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ανανεώθηκε αυτόματα για ακόμα έναν χρόνο. Οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ τον στηρίζουν με… νύχια και με δόντια, παρά τις φωνές και τις καταγγελίες του Ολυμπιακού. Και να σκεφθεί κάποιος ότι πριν από λίγο καιρό ο Πορτογάλος θεωρούνταν αποτυχημένος και από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Όμως πώς να τον διώξουν; Αν δεχθούν ότι απέτυχε στο έργο του, θα παραδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι ίδιοι με τις παλινωδίες και τα συνεχή λάθη τους. Αδέξιοι χειρισμοί, άλλωστε, ήταν εκείνοι που οδήγησαν στο χειρότερο αποτέλεσμα. Ποια εξυγίανση;
Πέρα όμως από τον Ολυμπιακό και πολλές άλλες ΠΑΕ που έχουν πρόβλημα με τις κακές επιλογές ή εμμονές του Πορτογάλου, ούτε στην ίδια την ΕΠΟ υπάρχουν συμπάθειες προς τον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ. Γενικά οι σχέσεις ΕΠΟ - Περέιρα ήταν και παραμένουν στο «μακριά κι αγαπημένοι»….
Στην Ομοσπονδία του Β. Γραμμένου έχουν βολευτεί γιατί μπορούν και ρίχνουν όλες τι ευθύνες σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, με πρώτο θύμα τον Περέιρα. Η ΕΠΟ δεν φταίει σε κάτι, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ το ίδιο. Στην Ομοσπονδία, δε, υπάρχει και το παράδοξο ότι ενώ όλοι συμφωνούν πως έγιναν μικρά βήματα προς τα μπρος με τον ερχομό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι και με την είσοδο του VAR στο πρωτάθλημα, από την άλλη για όσα λάθη γίνονται φταίει ο… Περέιρα!
Κάποια στιγμή μέσα στον γενικό χαμό υπήρξε έντονο το σενάριο ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιτήρησης, ο Τσέχος Πετρ Φούσεκ, ζήτησε εξηγήσεις από τον Περέιρα και μάλιστα κυκλοφόρησαν διάφορα ονόματα προς αντικατάστασή του, όπως του Ισπανού Μαρίν και του Σουηδού Λίντμπεργκ. Ο Ισπανός Μαρίν μάλιστα φερόταν ως το μεγάλο φαβορί για νέος αρχιδιαιτητής. Τελικά, έπειτα από πολλές επαφές και ζυμώσεις και μετά τον γενικό ξεσηκωμό στον Πειραιά με την επιστολή-βόμβα σε ΕΠΟ, Λίγκα, ΚΕΔ και την κοινοποίησή της στη Νιόν από πλευράς «ερυθρολεύκων», οι Ευρωπαίοι ~για να μη φανεί προς τα έξω ότι έκαναν το χατίρι του Ολυμπιακού~ αποφάσισαν να στηρίξουν τον Περέιρα. Και οι… «εξυγιαντές» με τους υποστηρικτές τους πανηγύρισαν ότι δήθεν επικράτησαν της πειραϊκής ΠΑΕ. Τώρα αν ένα… αυτογκόλ θεωρείται «νίκη», μην έχετε μεγάλες προσδοκίες ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο στη διάρκεια της σεζόν…
Στο πλευρό του Πορτογάλου στην ΚΕΔ βρίσκονται πλέον ο Ισπανός Μαρίν, που ουσιαστικά είναι αυτός που κάνει και τους ορισμούς των διαιτητών, ο Σουηδός Λίντμπεργκ, υπεύθυνος κυρίως για τους βοηθούς, ο Κουκουλάκης, υπεύθυνος για το VAR, ο Καλύβας, για τις μικρότερες κατηγορίες, και ο Τριτσώνης, για την εκπαίδευση. Χοντρικά όλοι μαζί στοιχίζουν στην ΕΠΟ 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Βάλτε και τα περίπου 12-13 εκατομμύρια για την αγορά και εγκατάσταση του VAR και θα καταλάβετε ότι παρά τον πακτωλό των χρημάτων δουλειά σωστή δεν γίνεται...
Το εξώδικο στην ΕΠΟ και οι ξένοι διαιτητές
Μέσα σε όλα τα κακώς κείμενα και τις σχέσεις «μακριά κι αγαπημένοι» της ΕΠΟ με τον Περέιρα, ήρθε πριν από λίγους μήνες κι ένα εξώδικο που έστειλε ο Πορτογάλος στην Ομοσπονδία σχετικά με τη μείωση του μισθού του που είδε στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Ο Μέλο Περέιρα αμείβεται με 22.500 ευρώ τον μήνα, ποσόν εξωπραγματικό για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα, αλλά και της γενικότερης προσφοράς του. Η μείωση οφειλόταν σε παρακράτηση στον μισθό του, καθώς πέρσι εισέπραξε από λάθος του λογιστηρίου 20.000 ευρώ περισσότερα. Η παρακράτηση δεν έγινε σε μια δόση αλλά σε περισσότερες και ο Περέιρα έστειλε εξώδικο στην ΕΠΟ επειδή όπως τονίζει δεν ενημερώθηκε έγκαιρα γι’ αυτό!
«Εισβολή» ξένων ρέφερι
Πάντως η πιο μεγάλη παρέμβαση και καινοτομία από πλευράς ξένου αρχιδιαιτητή ήταν η… επιστροφή της ελληνικής διαιτησίας στο παρελθόν! Στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, τότε που ξένοι διαιτητές, Ευρωπαίοι και Αφρικανοί, έρχονταν στη χώρα μας για να παίξουν κυρίως τους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας…
Ήταν η εύκολη λύση, αφού ο Περέιρα δεν μπορούσε να βρει άλλη ~κι ας πληρώνεται με… χρυσάφι . Η αρχή έγινε στον τελικό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ του 2017 με την παρουσία του Ισπανού διαιτητή Νταβίντ Μπορμπαλάν και το πείραμα έδειξε επιτυχημένο.
Από εκεί και ύστερα ο Πορτογάλος φέρνει στα ντέρμπι των μεγάλων ομάδων ξένους ρέφερι από τα μεσαία ράφια των ξένων Ομοσπονδιών, με στόχο να σταματήσει να δηλητηριάζεται η ατμόσφαιρα γύρω από τους διαιτητές.
Να πάψει η κακοπιστία που περιβάλλει τους Έλληνες διαιτητές και η πίεση που οι παράγοντες ασκούν σε αυτούς. Και είχε κάποια ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα, κυρίως γιατί κόπασε ο ντόρος και σταμάτησε η πολλή γκρίνια. Και οι ξένοι διαιτητές έκαναν και κάνουν λάθη, όμως γι’ αυτούς η γκρίνια ήταν πολύ μικρότερη έως ανύπαρκτη. Αν τα ίδια λάθη έκαναν οι Έλληνες διαιτητές το πρωτάθλημα θα είχε διακοπεί από καιρό…
Στο πρωτάθλημα 2018-19 στα ελληνικά ντέρμπι σφύριξαν διαιτητές από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι γκρίνιες λίγες, οι φωνές αντιστρόφως ανάλογες με εκείνες εις βάρος των Ελλήνων διαιτητών και βοηθών…
«Πυρά» κατά Περέιρα και το «όχι» για το «Όπεν»
Στη σέντρα έβγαλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω του αντιπροέδρου της Κώστα Καραπαπά, τον πρόεδρο της ΚΕΔ Βίτορ Μέλο Περέιρα, στη σύσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που έχει ως σκοπό να βρεθεί τρόπος για τη σωστή λειτουργία του VAR και στην οποία μετείχαν ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, φορείς του ποδοσφαίρου, οι 14 ΠΑΕ της Λίγκας και άλλοι εμπλεκόμενοι.
Στην φουλ επίθεση του αντιπροέδρου της πειραϊκής ΠΑΕ στον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα, επισημάνθηκε ότι: «Ο Ολυμπιακός θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αν ο Πορτογάλος συνεχίσει τους επιλεκτικούς ορισμούς».
Ο τοποτηρητής της ΦΙΦΑ, Χέρμπερτ Χούμπελ, παρενέβη λέγοντας «πάρτε πίσω αυτό το σχόλιο, πρέπει να πάμε μπροστά», όμως ο Κ. Καραπαπάς ανταπάντησε ότι «θα πάμε μπροστά, αν δεν ξέρουμε από τη Δευτέρα τον… ορισμό του Σιδηρόπουλου».
Οι «ερυθρόλευκοι» θεωρούν τον Περέιρα αποτυχημένο και το φωνάζουν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, με τελευταία την πρόσφατη επιστολή τους προς ΕΠΟ και Νιόν…
Τον Ιούνιο του 2019 η ΠΑΕ ΑΕΚ με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση με επιθετικό ύφος για το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης με τον αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα.
Η ΑΕΚ έκανε λόγο για πραξικόπημα προκειμένου να μη γίνει ψηφοφορία στο θέμα παραμονής του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή στη θέση του επικεφαλής της ΚΕΔ και καταδίκασε τις ενέργειες της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που έτρεξε να προλάβει τις αντιδράσεις των ΠΑΕ.
Παράλληλα οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν λόγο «για εποχές και πρακτικές, τις οποίες το ελληνικό ποδόσφαιρο έδωσε μάχη για να καταργήσει και να ξεπεράσει», «αδειάζοντας» επί της ουσίας τη διοίκηση Γραμμένου.
Κατά καιρούς, σκληρές ανακοινώσεις κατά του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή εξέδωσαν ή έκαναν δηλώσεις αρκετές ομάδες όπως ο Άρης, η ΑΕΛ, ο Ατρόμητος, ο Παναθηναϊκός, ο Παναιτωλικός, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς ΠΑΟΚ δεν έχει υπάρξει σχεδόν ποτέ κάποια ανακοίνωση ή δήλωση κατά του Περέιρα (πέρα από μια χλιαρή διαμαρτυρία για ένα γκολ της ΑΕΚ στο μεταξύ τους 2-2 φέτος στο ΟΑΚΑ).
Θα πήγαινε στο «Όπεν»!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μέλο Περέιρα δέχθηκε πρόσκληση να είναι ο πρώτος καλεσμένος της εκπομπής «Δίκη της Δευτέρας» που θα έκανε πρεμιέρα στο «Όπεν ΤV» του Ιβάν Σαββίδη και την αποδέχθηκε! Προφανώς ουδείς του μίλησε για το γνωμικό που λέει για τη γυναίκα του Καίσαρα που δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, αλλά να το αποδεικνύει κιόλας. Ο Περέιρα κόπηκε τελικά από την πρεμιέρα της εκπομπής που έγινε κανονικά. Κόπηκε από τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν και όχι γιατί το ξανασκέφτηκε ο ίδιος.
Δέχθηκε πολλές πιέσεις από την ΚΕΔ, αλλά και την ΕΠΟ, ακόμη και από τους προϊσταμένους του στην ΟΥΕΦΑ να μην πάει. Ο ίδιος δεν προβληματίστηκε καθόλου αν θα πάει στο κανάλι του Ιβάν. Κυριολεκτικά στον κόσμο του. Φαντάζεστε να τον καλούσε το «ONE» του Βαγγέλη Μαρινάκη, τι θα γινόταν; Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Live Sport» πάντως, ο Περέιρα επέμενε να πάει ακόμη κι όταν ο Πετρ Φούσεκ του συνέστησε να πει «όχι» έστω και την ύστατη στιγμή για ευνόητους λόγους. Η απάντηση του Πορτογάλου ήταν «δεν μπορώ, έχω δώσει τον λόγο μου και ανακοινώθηκε επίσημα».
Επιστολή διαμαρτυρίας των Ελλήνων διαιτητών για τον ερχομό των ξένων
Οι Έλληνες διαιτητές δεν άργησαν να ξεσηκωθούν (όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών) για την είσοδο ξένων διαιτητών στις εγχώριες διοργανώσεις. Για τον λόγο αυτό έστειλαν επιστολή στον Μέλο Περέιρα όπου εξέφρασαν τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτή την κίνηση και ανέφεραν πως θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση της ΚΕΔ να ορίσει ξένο διαιτητή στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ ξεκαθάρισαν πως αυτή ήταν η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο αποφασίζεται ερήμην τους.
Για τη συγκεκριμένη επιστολή φέρεται να πρωτοστάτησαν διεθνείς διαιτητές (αναφέρθηκαν τα ονόματα των Σιδηρόπουλου και Παπαπέτρου), όμως ο Περέιρα πέταξαν την επιστολή στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς έβλεπε ότι με τους Έλληνες ρέφερι, μια εβδομάδα πριν και μια εβδομάδα μετά τα ντέρμπι, ο «εμφύλιος πόλεμος» ήταν αναπότρεπτος.
Το σκάνδαλο «Μπενφίκα» και η καρατόμησή του από την πορτογαλική ΚΕΔ!
Σοκαριστική μαρτυρία γύρω από τη 10ετή θητεία του στην πορτογαλική ΚΕΔ * «Ο ιδιοκτήτης της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, η διοίκηση της Μπράγκα, η Σπόρτινγκ… όλοι έδειχναν το ίδιο πρόσωπο: τον Μέλο Περέιρα και το πώς η Μπενφίκα ευνοούνταν στις μέρες της κυριαρχίας του…»
Τον Νοέμβριο του 2018 σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «thesprotia24.gr», που επικαλέστηκε μαρτυρία ανθρώπου στην Πορτογαλία ο οποίος γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, δημοσιεύτηκαν απίστευτες λεπτομέρειες για τη θητεία του Μέλο Περέιρα ως αρχιδιαιτητή στην αντίστοιχη ΚΕΔ της πατρίδας του, θέση στην οποία παρέμεινε περίπου 9 χρόνια!
Το «thesprotia24.gr» δημοσίευσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Το τηλεφώνημα που κάναμε ήταν στην Πορτογαλία. Στην πατρίδα του Μέλο Περέιρα. Εκεί όπου τον ξέρουν καλά και από την… καλή και από την ανάποδη. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ένας άνθρωπος που έζησε από πολύ κοντά τον περίφημο αρχιδιαιτητή στην εποχή της [βασιλείας] του στην Ιβηρική. Γιατί ως γνωστόν ο Περέιρα έχει… προϋπηρεσία. Πριν εξυγιάνει την Ελλάδα, επιχείρησε το αυτό στην Πορτογαλία με τραγικά αποτελέσματα. Μέχρι που τον πήραν χαμπάρι και τον καθαίρεσαν. Απομακρύνθηκε κακήν κακώς από τη θέση του.
Η θητεία του κράτησε από το 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Οι σκιές που δημιούργησε, αμέτρητες. Οι δηλώσεις των παραγόντων του πορτογαλικού ποδοσφαίρου… σοκαριστικές. Ο ιδιοκτήτης της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, η διοίκηση της Μπράγκα, η Σπόρτινγκ… όλοι έδειχναν το ίδιο πρόσωπο και την ίδια κατεύθυνση: τον Μέλο Περέιρα και το πώς η Μπενφίκα ευνοούνταν στις μέρες της κυριαρχίας του…».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία που επικαλείται η ιστοσελίδα, «προέκυψε μια τεράστια συμμαχία στις ομάδες της Πορτογαλικής Λίγκας προκειμένου ο Περέιρα να πάει σπίτι του. Έφτασαν στο σημείο τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας να αντιπαρατεθούν ανοιχτά μαζί του, δηλώνοντας πως απέχουν από τις επιλογές των διαιτητών του πρωταθλήματος. Το ποδόσφαιρο της Πορτογαλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες [μπίζνες] στην Ευρώπη, και πάρα πολλοί ισχυροί άνθρωποι ζουν από αυτό. Προσέχουν λοιπόν τα λάθη να τα διορθώνουν…»
«Ευνοήθηκε σκανδαλωδώς η Μπενφίκα»
Στη συνέχεια ο Πορτογάλος «μάρτυρας» τόνισε: «Η εποχή που ο Περέιρα είχε τον έλεγχο στη διαιτησία ήταν πολύ κακή για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. ‘Ισως η χειρότερη τα τελευταία 20 χρόνια και ας ξέρω ότι αυτό ακούγεται περίεργο, μιας και στο παρελθόν υπήρχαν σκάνδαλα. Πρόκειται για μια περίοδο όπου ευνοήθηκε σκανδαλωδώς μια συγκεκριμένη ομάδα, εις βάρος των υπολοίπων. Αυτά είναι γεγονότα που τα θυμούνται όλοι. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και πολλές ομάδες αλλά και διαιτητές στράφηκαν εναντίον του, καταλαβαίνοντας πως ο συγκεκριμένος δεν είναι κομμάτι του προβλήματος, αλλά ίσως η… ρίζα του. Το μόνο που τον νοιάζει είναι η προσωπική προβολή του ~και αυτό δεν αλλάζει. Η εικόνα του και η επιμονή του για μεγάλη ζωή. Έλεγε συνεχώς ότι έκανε μεγάλη καριέρα στη διαιτησία και ότι ήταν κολλητός φίλος του Κολίνα.
Σε όλες τις συζητήσεις με τους διαιτητές ανέφερε το όνομα του Κολίνα. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι έκανε συνέχεια τη συγκεκριμένη αναφορά. Μόνο που η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτά που έλεγε ο Περέιρα. Δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με τον Κολίνα. Ήθελε απλώς να λέει ότι ξέρει τον Ιταλό για ευνόητους λόγους. Για να δείξει πως είναι κοντά στον σημαντικότερο άνθρωπο της διαιτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσπαθούσε απλά να φτιάξει το προφίλ του».
Και ο «μάρτυρας» συνέχισε: «Κάποια στιγμή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η διαιτησία ήταν σε κάκιστο επίπεδο, όλα γίνονταν για να ευνοηθεί μια ομάδα. Η ομοσπονδία δεν άφησε το θέμα να περάσει. Έψαξε πράγματα, κινήθηκε και όταν στο τέλος έμαθε, πήρε την πιο σωστή απόφαση. Απομάκρυνε τον Περέιρα από τη θέση που είχε, για να δώσει τέλος. Κατάλαβαν έστω και με καθυστέρηση το λάθος που είχε γίνει και αποφάσισαν την απομάκρυνσή του από το συγκεκριμένο πόστο»…
«Έκοβε καριέρες»
Σύμφωνα πάντα με τον Πορτογάλο «μάρτυρα», η ομάδα που απολάμβανε τα προνόμια φέρεται ότι ήταν η Μπενφίκα. Όπως ανέφερε η ιστοσελίδα, για τη σχέση του Περέιρα με τους Λουζιτανούς άλλωστε είχε μιλήσει ανοιχτά στην «AS» το 2015 ο τέως διαιτητής Μάρκο Φερέιρα, που καρατομήθηκε από τον Περέιρα έπειτα από ένα ματς στο οποίο η Μπενφίκα είχε παράπονα από εκείνον.
Τι είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη;
«Εγώ και πολλοί συνάδελφοι διαιτητές δεχόμασταν τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτητών, Βίτορ Μέλο Περέιρα, την εβδομάδα που μας επέλεγαν να διευθύνουμε αγώνες της Μπενφίκα. Ο Βίτορ Περέιρα έχει πολλούς εχθρούς και πολλούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στην Επιτροπή Διαιτητών και πολλών συλλόγων. Δεν είναι επιθυμητός εκεί, αλλά υποστηρίζεται από την Μπενφίκα».
Οι καταγγελίες του Φερέιρα σε εκείνη την σπουδαία συνέντευξη ~με τον Περέιρα πρόεδρο ακόμη της Επιτροπής Διαιτησίας~ έφερε στο φως και άλλες αποκαλύψεις: «Μετά το Μπράγκα – Μπενφίκα στο οποίο διαιτήτευσα, ο Περέιρα με διόρισε για το Ρίο Άβε – Μπενφίκα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας με κάλεσε δύο φορές: την Τρίτη και την Πέμπτη. Την Πέμπτη είπε ότι αν κάνω έναν καλό αγώνα θα μπορούσε να με διορίσει για το Μπενφίκα – Πόρτο τον Απρίλιο. Μου είπε να είμαι προσεκτικός γιατί [ήταν αγώνας τίτλου για την Μπενφίκα]. Είπα όχι, αυτό δεν ήταν παιχνίδι τίτλου, επειδή η Μπενφίκα είχε πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών έναντι της Πόρτο. Και απάντησε: [Είναι πολύ διαφορετικό να παίζεις εναντίον της Πόρτο τον Απρίλιο με ένα πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών, έναντι δύο ή ενός]. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι σοβαρό, διότι αναφέρεται σαφώς στην Μπενφίκα».
Τι έγινε σε εκείνο το ματς;
«Η Μπενφίκα προηγούνταν με 1-0 όταν έδωσα ένα πέναλτι στη Ρίο Άβε και απέβαλα τον αρχηγό της Μπενφίκα. Η Ρίο Άβε έκανε την ανατροπή και νίκησε με 2-1, αλλά οι αποφάσεις ήταν σωστές. Ήταν ένας καλός αγώνας. Ο Περέιρα δεν μου τηλεφώνησε πια από τότε και δεν με επέλεξε στο Μπενφίκα – Πόρτο. Είχε πει ότι το παιχνίδι θα έπρεπε να πάει καλά για να με διαλέξει για το Μπενφίκα – Πόρτο. Είχα έναν καλό αγώνα, αλλά δεν με επέλεξε. Έτσι σημαίνει ότι γι’ αυτόν ένα καλό παιχνίδι είναι μόνο όταν κερδίζει η Μπενφίκα. Ο Βίτορ Περέιρα είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιον θέλει. Καλεί τους διαιτητές λίγο πριν από τους αγώνες της Μπενφίκα. Δεν καλεί κανέναν πριν από κανένα άλλο παιχνίδι ή για κανέναν άλλο σύλλογο».
Ο Φερέιρα απάντησε και στην ερώτηση γιατί κανείς άλλος διαιτητής, πέρα από εκείνον, δεν κατήγγειλε ποτέ τον νυν αρχιδιαιτητή του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Φοβούνται να καταγγείλουν τον Περέιρα γιατί μπορεί να τερματίσει τη σταδιοδρομία τους, όπως έκανε και με τη δικιά μου. Είμαι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί. Ήμουν διεθνής διαιτητής και ποτέ στην ιστορία της Πορτογαλίας ένας διεθνής διαιτητής δεν υποβιβάστηκε απ’ ευθείας στη δεύτερη εθνική κατηγορία».
«Τα ίδια και στη Βραζιλία»
Και το δημοσίευμα του «thesprotia.gr» συνέχισε με τα όσα υποστήριξε η «πηγή» του: «Ήταν μια πολύ σωστή απόφαση από πλευράς ομοσπονδίας να διώξει τον Μέλο Περέιρα και θα έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα. Ο Περέιρα πήγε μετά από εδώ στη Βραζιλία (σ.σ. τον Οκτώβριο του 2016 προσελήφθη ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανάλυσης και Τεχνικής Αξιολόγησης των διαιτητών στις Α’ και Β’ κατηγορίες της χώρας και απολύθηκε 3,5 μήνες μετά) και τώρα είναι στην Ελλάδα. Στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο είναι πια ανεπιθύμητος. Το λένε οι ίδιες οι ομάδες, γιατί πολύ απλά έκανε πράγματα που έβλαψαν το ποδόσφαιρο στη χώρα. Του αρέσει η δύναμη και θέλει να επιβάλει την άποψή του. Γι’ αυτό και άλλωστε χρησιμοποίησε τη θέση του για να προστατεύσει μια συγκεκριμένη ομάδα στην Πορτογαλία. Κανείς δεν θέλει να θυμάται τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο και ουδείς απορεί γιατί ήδη ακούγονται για εκείνον διάφορα πράγματα και στην Ελλάδα. Έχουμε ζήσει την τακτική του και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται. Έχουμε καταλάβει τι είναι αποφασισμένος να κάνει για να προστατεύσει τον τίτλο του. Δεν έχει αναστολές. Να είστε σίγουροι πως όπως έφυγε από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, θα φύγει και από την Ελλάδα, έχοντας δηλαδή αποτύχει».
Ο Μέλο Περέιρα σε χειραψία με τον πρόεδρο Λουίς Φιλίπε Βιέιρα. Η φωτογραφία που δημοσίευσε το «thesprotia24.gr» είναι η μοναδική μεταξύ των δύο ανδρών που κατηγορήθηκαν για παραπάνω από στενές σχέσεις, προκαλώντας εκτεταμένη έρευνα, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Περέιρα από τη θέση του
Η στατιστική του στην Ευρώπη
Ο Μέλο Περέιρα δεν ήταν κάποιος τυχαίος διαιτητής στην Ευρώπη. Την 1η/1/1992 έγινε διεθνής διαιτητής και παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο για περίπου 11 χρόνια, μέχρι το 2002. Σε αυτό το διάστημα διαιτήτευσε 68 διεθνή παιχνίδια και σε αυτά καταλόγισε 12 πέναλτι (9 για τους γηπεδούχους και τρία για τους φιλοξενούμενους), έδειξε 166 (74-92) κίτρινες κάρτες και είχε μόλις 14 αποβολές (6-8). Στα παιχνίδια του έφερε 39 άσους, 15 ισοπαλίες και 14 διπλά. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι σε πολλά από τα ματς που έπαιξε σημειώθηκαν πάνω από έξι γκολ (7-1, 0-7, 6-0, 4-4 κ.λπ.).
Τα "ελληνικά" ματς και τα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια του
Ο Περέιρα ήταν στην ελίτ των Ευρωπαίων διαιτητών και έπαιξε δεκάδες ματς σε υψηλό επίπεδο. Συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και του 2002, διευθύνοντας από δύο παιχνίδια στο καθένα.
Ήταν παρών στο Γιούρο του 2000, όπου έπαιξε σε δύο ματς ομίλων κι έναν προημιτελικό, ενώ στην τελευταία χρονιά της καριέρας του, ως ενεργός διαιτητής, το 2002, ορίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Όμως ο Πορτογάλος σφύριξε και σε πέντε παιχνίδια ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτά ήταν:
* Το 1998 διηύθυνε τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ντιναμό Κιέβου 2-1 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
* Το 2000 σφύριξε τον αγώνα Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 2-0 για τον γ’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
* Το 2001 έπαιξε στο παιχνίδι Ελλάδας – Γερμανίας 2-4 στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
* Το 2001 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έπαιξε το παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ολυμπιακός 3-0
* Επίσης το 2001 σφύριξε πάλι για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον αγώνα Παναθηναϊκός – Άρσεναλ 1-0.
Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Περέιρα είχε την εμπιστοσύνη της ΟΥΕΦΑ που του ανέθεσε μεγάλα ματς. Στα σημαντικότερα από αυτά ~πλην Γιούρο και Μουντιάλ~ έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2002 (Φέγενορντ – Ντόρτμουντ 3-2, όπου έδωσε από ένα πέναλτι σε κάθε ομάδα και απέβαλε παίκτη των Γερμανών) και στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2002 (Μπάγερν – Λίβερπουλ 2-3). Πρόλαβε να παίξει και τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ του 1999 (Μπάγερν - Ντιναμό Κιέβου 1-0) και του 2000 (Μπαρτσελόνα - Βαλένθια 2-1).
«Περσόνα νον γκράτα» στο Μεξικό
Ο Μέλο Περέιρα επελέγη από τη ΦΙΦΑ να σφυρίξει σε δύο Μουντιάλ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία και το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Και στα δύο σφύριξε από δύο παιχνίδια.
Στο γαλλικό Μουντιάλ έπαιξε έναν αγώνα ομίλων και ένα παιχνίδι στον γύρο των «16», ενώ στην Ιαπωνία έπαιξε ένα ματς στους ομίλους κι έναν νοκ άουτ αγώνα μεταξύ ΗΠΑ - Μεξικού 2-0, όπου «έσφαξε» τους Λατινοαμερικάνους που δεν τον έχουν ξεχάσει ακόμα! Αποτελεί το πιο «διάσημο» λάθος του που παραμένει σκιά στο βιογραφικό του, όπως γράφει η ιστοσελίδα «worldreferee».
Συγκεκριμένα, δεν είδε πεντακάθαρο χέρι του Τζον Ο’Μπράιαν μέσα στην περιοχή των ΗΠΑ και δεν υπέδειξε πέναλτι κι ενώ το σκορ ήταν στο 1-0 υπέρ των Αμερικανών. Το παιχνίδι έληξε 2-0 υπέρ των ΗΠΑ, που προκρίθηκαν στα προημιτελικά και συνάντησαν τη μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία. Εκτός αυτού στο 87’ απέβαλε και τον αρχηγό των Μεξικάνων, Ράφα Μάρκες…
Ας δούμε αναλυτικά τα τέσσερα ματς:
Μουντιάλ 1998
- Φάση ομίλων (4/6):Τζαμάικα - Κροατία 1-2 (45’ Ερλ ~ 27’ Στάνιτς, 53’ Προσινέτσκι, 69’ Σούκερ)
- Γύρος των «16» (29/6): Γερμανία - Μεξικό 2-1 (47’ Ερνάντες ~ 75’ Κλίνσμαν, 86’ Μπίρχοφ)
Μουντιάλ 2002
- Φάση ομίλων (1/6): Δανία - Γαλλία 2-0 (22’ Ρόμενταλ, 67’ Τόμασον)
- Προημιτελικός γύρος (17/6): ΗΠΑ - Μεξικό 2-0 (8’ Μακ Μπράιντ, 65’ Ντόνοβαν)
Στο Γιούρο του 2000 έπαιξε σε τρία ματς: Γιουγκοσλαβία - Σλοβενία 3-3 (όμιλοι), Ιταλία - Σουηδία 2-1 (όμιλοι) και Ιταλία - Ρουμανία 2-0 (προημιτελικός).
Η στιγμή που αποβάλλει τον Ραφα Μάρκες του Μεξικού στον αγώνα με τις ΗΠΑ το 2002.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ