Ο Ολυμπιακός τον χειμώνα κάνει μεταγραφές ελληνικές
Οι μεταγραφές από το ελληνικό πρωτάθλημα είναι οι πιο αξιόπιστες με βάση όσα έχουμε δει από τον Ιανουάριο του 2007 κι έπειτα στον Ολυμπιακό.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουμε μπει σε μεταγραφικούς ρυθμούς, ασχέτως αν η χειμερινή αγορά ανοίγει και τυπικά την 1η Ιανουαρίου. Όλος ο οργανισμός που λέγεται Ολυμπιακός περιβάλλεται πάντοτε από μεταγραφικές κουβέντες. Η αλήθεια είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» ασχολούνται με ποδοσφαιριστές 365 μέρες τον χρόνο. Ακόμα και… ανήμερα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς. Δεν θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη.
Να θυμίσουμε ότι για παράδειγμα στο παρελθόν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου είχε ανακοινωθεί ο Πάμπλο Κοντρέρας το 2012, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2018 ο Όσκαρ Γκαρθία είχε αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Τάκη Λεμονή, παρότι έπιασε δουλειά λίγες μέρες αργότερα. Οι συζητήσεις, αν και ακούγεται υπερβολικό, είχαν κορυφωθεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Γκαρθία λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος δεν είναι σαν την καλοκαιρινή, εκεί όπου οι επιλογές είναι πιο στοχευμένες και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και πιο σίγουρες. Δυστυχώς, ο Ιανουάριος δεν προσφέρεται για φοβερές λύσεις. Για να έρθουν ποδοσφαιριστές που θα ανεβάσουν επίπεδο τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα.
Πρώτον, να δώσει έναν «σκασμό» λεφτά για να δελεάσει έναν ποδοσφαιριστή και τον σύλλογο στον οποίον ανήκει. Δεύτερον, να βρει «λαχεία» όπως είχε συμβεί κάποτε με τον Ραφίκ Τζεμπούρ. Κάνοντας μία αναδρομή στις μεταγραφικές υποθέσεις του Ιανουαρίου, τότε αβίαστα μπορεί να βγει το εξής συμπέρασμα: ότι ελάχιστες φορές ο Ολυμπιακός έχει βοηθηθεί από ποδοσφαιριστές που έρχονται από το εξωτερικό.
Αντιθέτως, οι παίκτες που βοηθούν, ακόμα και με το «καλημέρα», είναι εκείνοι που αγωνίζονται ήδη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχουμε και κάμποσα παραδείγματα να σας δώσουμε: Τοροσίδης, Μανιάτης, Τζεμπούρ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιώργος Μασούρας. Μπορούμε να πούμε ακόμα και παίκτες που δεν περίμενε κανείς ότι θα έφταναν στο σημείο να τους βάλει στην καρδιά του ο κόσμος του Ολυμπιακού. Ο Ρόι Κάρολ είναι ένας εξ αυτών.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τις κινήσεις που έχουν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» από τον Ιανουάριο του 2007 έως το 2019 και εκεί θα διαπιστώσετε όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω (σ.σ. το 2009 και το 2016 δεν πήρε παίκτες).
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007
Ο Ολυμπιακός αναζητούσε έναν δεξιό μπακ για την ενίσχυση του ρόστερ του. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ βρισκόταν στα αρχεία του από το καλοκαίρι του 2006. Τελικά, ο ακραίος μπακ της Ξάνθης πήρε τον δρόμο για Πειραιά έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Η ακριτική ομάδα έχασε έναν πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που ανέδειξε το μεγάλο ταλέντο του, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε αρχηγό του, σε αρχηγό της εθνικής ομάδας και να κάνει μία σπουδαία καριέρα στην Ιταλία φορώντας τα χρώματα της Ρόμα και της Μπολόνια. Ο δεύτερος παίκτης που αποκτήθηκε εκείνη την περίοδο, αλλά ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ, ήταν ο ΒΑΝΤΣΕ ΣΙΚΟΦ. Ο Σκοπιανός στόπερ, που έκανε καριέρα στην Ξάνθη, δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είχε κοστίσει 130 χιλιάδες ευρώ, αποκτώντας τον από την Πρίλεπ.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008
Εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός απέκτησε τον ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ από τη Ρίβερ Πλέιτ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ. Άργησε αρκετό καιρό να πάρει μπρος, έδειξε όμως ότι έχει πολύ καλά στοιχεία και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα για τους «ερυθρόλευκους». Τον εμπιστεύτηκε αργότερα και ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ήταν από τους ποδοσφαιριστές που άφησαν τη σφραγίδα τους, χωρίς ωστόσο να κάνει τη μεγάλη διαφορά και να δικαιολογήσει το κόστος της μεταγραφής του. Αποκτήθηκε επίσης ο αριστερός μπακ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ από την Πορτουγκέζα έναντι 1,33 εκατ. ευρώ. Είχε καλές και κακές στιγμές, με κορυφαία εμφάνισή του το γκολ στον «τελικό» με την Άρσεναλ τον Δεκέμβριο του 2009 που χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τέλος, αποκτήθηκε και ο ΜΙΡΝΕΣ ΣΙΣΙΤΣ από τον Λεβαδειακό έναντι 600 χιλιάδων ευρώ, πήρε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Ο ορισμός των αποτυχημένων επιλογών εκείνον τον Ιανουάριο. Αρχικά αποκτήθηκε ο Αργεντινός αριστερός μπακ-χαφ της Νάπολι, ΧΕΣΟΥΣ ΝΤΑΤΟΛΟ. Αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού, με τον Ολυμπιακό να πληρώνει 600 χιλιάδες ευρώ. Έφυγε ύστερα από πέντε μήνες. Το ίδιο και με τον ΛΟΜΑΝΑ ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ που έμεινε ελεύθερος από την Αλ Αραμπί του Κατάρ, αλλά δεν θύμισε σε τίποτα τον Λούα Λούα που γνωρίσαμε στην πρώτη θητεία του.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011
Η απόλυτη ευστοχία! Από τη μία ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ. Ο Ολυμπιακός έδωσε 400 χιλιάρικα στον Πανιώνιο και ο «Μάνια» έφτασε στο σημείο να μη βγαίνει από την ενδεκάδα, να φορέσει το περιβραχιόνιο, να συμμετάσχει σε μεγάλες βραδιές των Πειραιωτών στο Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά ο Γιάννης να φτάσει στο σημείο να παίζει σε Γιούρο και Μουντιάλ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Από την άλλη ήταν ο ΡΑΦΙΚ ΤΖΕΜΠΟΥΡ. Πλακώθηκε με την ΑΕΚ, έμεινε ελεύθερος και ο Ολυμπιακός -με τις ευλογίες του Βαλβέρδε και με προσωπικές κινήσεις του Μαρινάκη- δεν έχασε την ευκαιρία να τον αποκτήσει. Όλοι θυμόμαστε τι έκανε ο Αλγερινός στα 2,5 χρόνια που έμεινε στους «ερυθρόλευκους». Με μία λέξη ήταν «πυροβολικό»! Αντιθέτως, κανείς δεν θυμάται την πορεία του μετά την αποχώρησή του από το λιμάνι.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Ένα στα δύο… Ο Ολυμπιακός προχωρεί στην απόκτηση, με τη μορφή δανεισμού, του KAZIM-KAZIM από τη Γαλατασαράι. Μάλιστα οι Πειραιώτες έβγαλαν από τα ταμεία τους κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Τίποτα δεν έκανε ο Τούρκος εξτρέμ και ελάχιστοι θυμούνται ότι πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα. Την ίδια περίοδο ο Ολυμπιακός απέκτησε και τον ΡΟΪ ΚΑΡΟΛ από τον ΟΦΗ, καθώς είχε… σοκαριστεί με τις εμφανίσεις του Φράνκο Κοστάντζο. Ο Κάρολ έμεινε στην ιστορία με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
«Ζογκλέρ» και «ταχυδακτυλουργός»! Αυτοί ήταν οι χαρακτηρισμοί που ακολουθούσαν τον ΧΟΥΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΝΟ όταν αποκτήθηκε ελεύθερος. Επίσης, στα πολλά αφιερώματα που είχαν γίνει για τον Κολομβιανό εξτρέμ υπήρχε και μία δήλωση του Ζοσέ Μουρίνιο, που έλεγε ότι θα τον έπαιρνε στην Τσέλσι αν είχε τα μυαλά στο κεφάλι του. Τελικά, ο Πίνο δεν τα είχε μέσα στο κεφάλι του. Ενώ φαινόταν ότι ήταν ένας ποδοσφαιριστής με φοβερή τεχνική και αρετές, τελικά έφαγε το… κεφάλι του λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014
Τρεις κινήσεις από το εξωτερικό έκανε ο Ολυμπιακός. Απέκτησε δανεικό τον πολύπειρο Παραγουανό επιθετικό ΝΕΛΣΟΝ ΒΑΛΝΤΕΖ από την Αλ Τζαζίρα των Εμιράτων. Δεν έκανε όμως τον ντόρο που περίμεναν στο λιμάνι, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2014 να ενεργοποιούσε την οψιόν αγοράς. Ο δεύτερος που αποκτήθηκε ήταν ο επίσης Παραγουανός εξτρέμ ΕΡΝΑΝ ΠΕΡΕΣ από τη Βιγιαρεάλ. Ενώ έδειχνε πολύ καλά στοιχεία και είχε αρχίσει στον πρώτο μήνα να βγάζει το πρόσωπο ενός εξτρέμ που έλειπε από τον Ολυμπιακό, ήρθε ένας σοβαρός τραυματισμός για να τον βγάλει νοκ άουτ από το υπόλοιπο της σεζόν. Θα μπορούσε να γράψει τη δική του ιστορία ο Πέρες αν δεν είχε εκείνον τον τραυματισμό. Ο τρίτος που είχε αποκτηθεί ήταν ο ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ. Παλιός γνώριμος των Πειραιωτών, ο Ισπανός αμυντικός έπιασε ξανά λιμάνι ως δανεικός από τη Ρούμπιν Καζάν, αλλά έμεινε έξι μήνες παρότι έβγαζε ποιότητα στο χορτάρι. Ήταν και πολύ υψηλό το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο Ολυμπιακός για να τον κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Όσο για τον ΠΕΛΕ που αποκτήθηκε από τον Εργοτέλη; Δόθηκαν 400 χιλιάρικα και ποτέ δεν έπιασαν τόπο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015
Ο ΦΡΑΝΚΟ ΧΑΡΑ αποκτήθηκε από την Μπενφίκα έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Από τον Αργεντινό θυμόμαστε το γκολ του στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ που χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ήταν ένας τίμιος ποδοσφαιριστής. Αν και Αργεντινός, δεν είχε το «aggressive» στον χαρακτήρα του, που έχουν συνήθως οι Λατίνοι. Όταν έφυγε το καλοκαίρι του 2015 επειδή έπιανε θέση ξένου, η αλήθεια είναι ότι ήταν μία απόφαση που πόνεσε και τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Είχε αρχίσει να βρίσκει θέση στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων» με τον Μάρκο Σίλβα. Έπρεπε όμως να «θυσιαστεί». Την ίδια περίοδο αποκτήθηκε και ο Βραζιλιάνος στόπερ ΦΕΛΙΠΕ ΣΑΝΤΑΝΑ ως δανεικός από τη Σάλκε. Μακριά και… αγαπημένοι!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
Το όνομα του ΚΑΡΙΜ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ έπαιζε για όλους τους «μεγάλους»: για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Εκεί που έμοιαζε με το ένα πόδι στην ΑΕΚ, τελικά κατέληξε στο λιμάνι έναντι 400 χιλιάδων ευρώ. Ο Ιρανός επιθετικός εξελίχθηκε σε πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού τη σεζόν 2017-18, παρότι ο Μπέσνικ Χάσι έκανε ότι δεν τον… έβλεπε! Με δανεισμό αποκτήθηκαν οι ακραίοι μπακ ΣΙΣΟΚΟ (Άστον Βίλα) και ΠΑΡΕΔΕΣ (Γουότφορντ) και απλώς πέρασαν στην ιστορία ως απλοί… περαστικοί.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018
Το «μπαμ» ήταν ο ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ, για τον οποίο δαπάνησε ο Ολυμπιακός περίπου 5 εκατ. ευρώ για πέντε μήνες δανεισμό από την Έβερτον! Μόνο που ο Μιραλάς δεν ήταν ο Κέβιν που γνωρίζαμε. Ήταν ένας άλλος Μιραλάς. Είχε πάρει ήδη την κατιούσα στην καριέρα του και αποχώρησε από το λιμάνι πριν καν ολοκληρωθεί και τυπικά η σεζόν. Επίσης, αποκτήθηκε ο ΕΣΧΑΝ ΧΑΤΖΙΣΑΦΙ από τον Πανιώνιο έναντι 600 χιλιάδων ευρώ. Τίμιος, αλλά όχι ικανός για να μείνει στο ρόστερ των Πειραιωτών και την επόμενη χρονιά. Τέλος, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον νεαρό Κροάτη γκολκίπερ ΙΒΙΤΣΑ ΙΒΟΥΣΙΤΣ από την ΝΚ ‘Ιστρα και τον ΙΓΚΟΡ από τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά ελάχιστοι το θυμούνται…
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019
Δύο ελληνόπουλα κατάφεραν να βγάλουν τα… λεφτά τους. Ο ένας ήταν ο ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ που ήρθε ως ελεύθερος από την Μπρισμπέιν της Αυστραλίας για να ολοκληρώσει την καριέρα του. Τελικά έμεινε ακόμη μία σεζόν και είναι βασικός στον φετινό Ολυμπιακό! Ο δεύτερος ήταν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ που αποκτήθηκε έναντι 400 χιλιάδων ευρώ από τον Πανιώνιο και έχει εξελιχθεί σε βασική μονάδα για τους «ερυθρόλευκους». Οι ΓΙΟΥΡΙ ΛΟΝΤΙΓΚΙΝ (δανεικός από Ζενίτ), ΖΙΛ ΝΤΙΑΣ (δανεικός από Μονακό) και ΦΡΑΝΚΟ ΣΟΛΔΑΝΟ (μεταγραφή με 1 εκατ. ευρώ από την Ουνιόν Σάντα Φε) δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.