Ανακύκλωση προπονητών
Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το φαινόμενο της ανακύκλωσης προπονητών στη SuperLeague.
Διώχνοντας τον Ζοσέ Ανιγκό ο Πανιώνιος έγινε η 7η ομάδα της Σούπερ Λίγκ που αλλάζει προπονητή μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της σεζόν. Είχαν προηγηθεί (κατά βαθμολογική σειρά) οι Άρης, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Λαμία, Λεβαδειακός, Απόλλων. Κάποιες μάλιστα, όπως η ΑΕΛ και ο Απόλλων Σμύρνης, το έπραξαν περισσότερες από μια φορά!
Και βέβαια ο Απόλλων το… τερμάτισε. Μέσα σε 11 αγωνιστικές άλλαξε 4 προπονητές (Ίσμαελ, Μοντεαγούδο, Μαντζουράκης, Τεννές), γεγονός που μπορεί να αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ. Αλλά και οι άλλες ομάδες, πάνω στην απελπισία τους να βγουν από την κρίση, δεν το πολυσκέφτηκαν να ξαποστείλουν τους προπονητές τους.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Οι προπονητές, βεβαίως, ποτέ δεν χάνονται, κάπου αλλού θα βρουν δουλειά και μάλιστα πολύ σύντομα, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του Σάββα Παντελίδη ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες πέρασε από τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης σε αυτόν τον Άρη. Εδώ που τα λέμε, ούτε στον Μπάμπη Τενέ έκατσε άσχημα το διαζύγιο με τη Λαμία αφού κι αυτός έπιασε ήδη δουλειά (στον Απόλλωνα).
Το ίδιο συνέβη με τον Απόστολο Μάντζιο, πρώην προπονητή του Λεβαδειακού ο οποίος επέστρεψε, μετά από έξι χρόνια, στον πάγκο του Πανιωνίου. Σύντομα μάλιστα μπορεί να έχουμε κι άλλη επιστροφή καθώς, όπως ακούγεται, ο Ζοσέ Ανιγκό συζητά να γυρίσει στον Λεβαδειακό, από όπου έφυγε στο τέλος της περσινής σεζόν!
Αν αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι «ανακύκλωση», τότε τι είναι; Συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «ανακύκλωση» το μυαλό μας πάει στα απορρίμματα που επεξεργαζόμαστε για να παράγουμε νέα προϊόντα. Μα μήπως έτσι δεν βλέπουν και τους προπονητές οι παράγοντες των ομάδων μας;
Τώρα πως γίνεται ένας προπονητής που έχει αποτύχει σε μια ομάδα να είναι καλός για μια άλλη, ή να κρίνεται κατάλληλος μετά από καιρό ακόμη και για την ομάδα που τον απέλυσε, αυτό είναι ένα μυστήριο για το οποίο ακόμη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…
Ένας επιστήμονας, πάντως, ο Ολλανδός οικονομολόγος Dr Bas ter Weel ο οποίος μελέτησε σε βάθος το φαινόμενο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μέσα στη σεζόν δίνει βραχυπρόθεσμα μόνο αποτελέσματα».
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν μελετητές των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας): Οι ομάδες που έχουν μια ασυνήθιστη πτώση μέσα στη σεζόν, κάποια στιγμή θα ορθοποδήσουν και θα επανέλθουν στη συνηθισμένη τους θέση στη βαθμολογία, ανεξάρτητα από το αν αλλάξουν προπονητή ή όχι.
Το στατιστικό αυτό φαινόμενο είναι γνωστό ως «αναδρομή». «Με τον ίδιο τρόπο που το νερό επιστρέφει πάντα στη δική του στάθμη, έτσι και οι αριθμοί κινούνται προς το μέσο όρο», εξηγεί ο David Sally, συν-συγγραφέας του βιβλίου The Numbers Game.
Όπως ο ter Weel, έτσι και ο Sally πιστεύει ότι η απόλυση ενός προπονητή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, όταν μια ομάδα δεν πάει καλά για ένα μικρό διάστημα. Ενώ υπάρχουν και ομάδες που, παρά την αντικατάσταση προπονητή, εξακολουθούν να σέρνονται στον κατήφορο.
Κατά τον Sally, τα ποδοσφαιρικά σωματεία στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργούν όπως κάθε άλλη επιχείρηση ή εταιρεία. Και οι έρευνες έχουν δείξει ότι για την πρόοδο μιας εταιρίας οι διαρθρωτικοί παράγοντες είναι πολύ πιο σημαντικοί από ό, τι ο διευθυντής.
Αλλά άντε να τα εξηγήσεις όλα αυτά στους Έλληνες παράγοντες…