Ολυμπιακός: Ιδού τα αποτελέσματα, όταν στέκεσαι στο… αποτέλεσμα!

Ο Ολυμπιακός δεν είχε επιθετικές ιδέες ούτε με την Athens Kallithea, δεν το «πλήρωσε» και… όλα καλά * Ούτε με τον Παναιτωλικό είχε επιθετικές ιδέες, εν τέλει το «πλήρωσε» και ξαφνικά θυμηθήκαμε τους Ποντένσε και Φορτούνη!

Ολυμπιακός: Ιδού τα αποτελέσματα, όταν στέκεσαι στο… αποτέλεσμα!

Όταν ο Ντάνιελ Ποντένσε και ο Κώστας Φορτούνης αποφάσιζαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη Σαουδική Αραβία, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι ο Ολυμπιακός θα έχανε ένα μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και πως το στοίχημα ήταν ότι θα έπρεπε να αντικατασθούν.

Η ζωή προχωράει. Κανένας Ολυμπιακός δεν τελείωσε επειδή δεν βρίσκονται στο ρόστερ οι Ποντένσε και Φορτούνης. Και δεν είναι ωραίο να ζεις συνεχώς με αναμνήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την κατάκτηση του Κόνφερενς. Ανήκει πλέον στο παρελθόν, επρόκειτο για μία τεράστια επιτυχία, αλλά η ζωή προχωράει.

Ο Ολυμπιακός έχει έναν στόχο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν θέλουμε πάλι να σας αραδιάσουμε ατάκες του τύπου ότι «ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα». Προφανώς και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δεν είναι νωρίς για α πρώτα συμπεράσματα.

Οι Πειραιώτες δεν γοήτευσαν ούτε με την Athens Kallithea. Είχαν ένα ξέσπασμα στο ξεκίνημα του πρώτου ημιχρόνου, αλλά μετά την ισοφάρισή τους, πάλι αναλώθηκαν σε σέντρες και γιόμες για να αντιμετωπίσουν την καλοστημένη άμυνα των νεοφώτιστων. Τελικά βρήκαν το γκολ με τον Γιάρεμτσουκ και… τέλος καλό, όλα καλά.

Προφανώς στον Ρέντη περισσότερο στάθηκαν στο αποτέλεσμα παρά στο γεγονός ότι έβγαζαν μία αδυναμία στο να μην έχουν έναν μονότον τρόπο ανάπτυξης με σέντρες και γεμίσματα.

Κατέβηκε ο Παναιτωλικός στο Φάληρο, ο Γιάννης Πετράκης έβαλε πεντάδα πίσω όταν βρισκόταν σε συνθήκες άμυνας, οι δύο χαφ έπαιζαν στα όρια του ημικύκλιου της περιοχής δημιουργώντας δεύτερη ζώνη άμυνας και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός βραχυκύκλωσε για τα καλά, επιλέγοντας ξανά τον μονότονο παλιό... βρετανικό τρόπο.

Άντε πάλι η μπάλα στα πλάγια, άντε πάλι ο Ροντινέι τις σέντρες, άντε πάλι και ο Ορτέγκα κάποιες σέντρες (πολύ λιγότερες από τον Ροντινέι), άντε πάλι βαθιές από τους στόπερ (ειδικά μετά την είσοδο του Κάρμο), άντε ξανά σέντρες από τους εξτρέμ, άντε πάλι γιόμες και… φτου κι απ’ την αρχή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο να διασπαστεί μία αντίπαλη πολυπρόσωπη άμυνα με κάθετο ποδόσφαιρο. Όμως, και πέρσι ο Ολυμπιακός συναντούσε «πούλμαν» και έβρισκε τον τρόπο. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε συγκρίσεις ότι πέρσι είχε τους Ποντένσε και Φορτούνη. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η ζωή προχωράει...

Προφανώς και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο κάθετο ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού έπαιζε ρόλο και ο Τσικίνιο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν είναι ο περσινός Τσικίνιο με εξαίρεση το ματς στη Λαμία.

Κάθε μεγάλη ομάδα, όπως είναι ο Ολυμπιακός, οφείλει να βρίσκει λύσεις και να διασπάει «πούλμαν» και από τον άξονα.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά την Athens Kallithea έμειναν στο αποτέλεσμα και ιδού… τα αποτελέσματα! Η νίκη στη Λαμία ήταν μία ευχάριστη βραδιά, αλλά η Λαμία δεν έπαιξε σαν τον Παναιτωλικό.

Γενικώς, οι Αγρινιώτες έδειξαν τον δρόμο και στις υπόλοιπες μικρομεσαίες ομάδες που θα εμφανιστούν στο Καραϊσκάκη.

Άλλες φορές οι σέντρες πετυχαίνουν. Άλλες φορές όχι… Το ζητούμενο είναι να μην γίνεται ο Ολυμπιακός τόσο προβλέψιμος και τόσο «ευανάγνωστος» για τον αντίπαλο.

Δεν είναι φυσιολογικό τις περισσότερες ευκαιρίες να τις παίρνεις από το δεξί σου μπακ.

Οπότε, πρέπει να βρεθεί κάποιος από το υπάρχον ρόστερ για να κουβαλήσει την μπάλα και να μπορέσει να «τρυπήσει» τέτοιες πολυπρόσωπες άμυνες (και) από τον άξονα. Ο Τσικίνιο έχει δείξει ότι μπορεί, αλλά με τον Παναιτωλικό ήταν εκτός κλίματος. Ο Ολιβέιρα επίσης το έχει δείξει στις πρώην ομάδες του, αλλά μην ξεχνάμε ότι έκανε ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα και έχει πολλά ελαφρυντικά για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει κάθετες μπαλιές. Πρέπει να βρεθεί λύση για να μην ξαναεμφανιστεί ένας μονότονος και προβλέψιμος Ολυμπιακός.

Δεν χρειαζόταν να έρθει το 0-0 με τον Παναιτωλικό για να φανεί το πρόβλημα που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Το αν είναι προσωρινό ή όχι θα το δείξει η πορεία. Έως τώρα είδαμε έναν Ολυμπιακό που με τον συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης γκέλαρε με τον Παναιτωλικό και κέρδισε την Athens Kallithea με ένα γέμισμα και μία καραμπόλα στο 77', που είχε ως αποτέλεσμα ο Γιάρεμτσουκ να πλασάρει σε κενή εστία.

Προσοχή: Δεν ήρθε καμία καταστροφή. Μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο. Απλώς, επισημαίνουμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της χρονιάς για να διασπάσει πολύ κλειστές άμυνες. Δυσκολίες που δεν τις αντιμετώπιζε πέρσι.