Ολυμπιακός: Αλήθειες και ψέματα για Πέδρο Άλβες
Ο Πέδρο Άλβες έφυγε από τον Ολυμπιακό δύο μήνες μετά την πρόσληψή του και απ’ ό,τι αποδεικνύεται υπήρχαν παράπονα εκατέρωθεν. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;
Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ξαναέπιασε δουλειά στο λιμάνι αντί του Πέδρο Άλβες που μετά από δύο μήνες παρουσίας στον Ολυμπιακό, επιστρέφει στην Πορτογαλία. Και επιστρέφει στην πατρίδα του γκρινιάζοντας για τη συνεργασία που είχε με την πειραϊκή ΠΑΕ! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα ρεπορτάζ που έρχονται από την Πορτογαλία, καθώς σύμφωνα με κορυφαία ΜΜΕ της χώρας, o Πέδρο Άλβες τα «έσπασε» με τη διοίκηση, επειδή έκανε παρεμβάσεις στο δικό του έργο και στο έργο του Κάρλος Καρβαλιάλ. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα;
Πάμε να αναλύσουμε ορισμένα δεδομένα με τον Πορτογάλο:
Διαβάστε Επίσης
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
- Ο Πέδρο Άλβες είχε παρουσιαστεί κάτι σαν «νέος Μόντσι» στα... πέριξ της πλατείας Αλεξάνδρας! Είχαν γραφτεί απίθανα πράγματα. Είχε δημιουργηθεί μία εικόνα λες και ο Ολυμπιακός πήρε τον κορυφαίο αθλητικό διευθυντή που κυκλοφορούσε στην αγορά. Σε αυτό βέβαια δεν έφερε ευθύνη ο σύλλογος γιατί ποτέ δεν είπε ότι έφερε τον «νέο Μόντσι». Όταν η ΠΑΕ όμως έχει γεμίσει αυλοκόλακες, οι συγκεκριμένοι δεν καταλαβαίνουν ότι με τις υπερβολές που γράφουν ή λένε ζημιώνουν τον σύλλογο παρά τον «ανεβάζουν». Είναι λογικό να αποθεώνεται ο Αντόνιο Κορδόν που κουβαλάει ένα βαρύ βιογραφικό και κυρίως επιτυχημένο ιστορικό (ασχέτως αν δεν πέτυχε στον Ολυμπιακό) και διαφορετικό να αποθεώνεις τον πρώην αθλητικό διευθυντή της Εστορίλ.
- Είχε εμφανιστεί λοιπόν σαν Μεσσίας για να γλιτώσει ο Ολυμπιακός από τα καλοκαιρινά λάθη, λες και στο οργανόγραμμα της ΠΑΕ έμπαινε ένας άνθρωπος που είχε αποδείξει στο παρελθόν ότι ήταν κάτι σαν... χρυσοδάκτυλος και ικανός να κάνει «πράματα και θάματα» στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι είχε διατελέσει τεχνικός διευθυντής στην Εστορίλ και ήταν μέλος του τμήματος σκάουτινγκ της Μπράγκα. Με λίγα λόγια, ήταν τεχνικός διευθυντής σε μία μικρομεσαία ομάδα της Πορτογαλίας. Οι πρώτες του και μοναδικές διαπραγματεύσεις και επαφές για μεταγραφές ήταν το διάστημα που βρισκόταν στο οργανόγραμμα της Εστορίλ. Δεν είχε «ψηθεί» σε μεγαλύτερο σύλλογο και ούτε είχε νιώσει ιδιαίτερη πίεση. Στην Μπράγκα ως επικεφαλής σκάουτινγκ παρακολουθούσε παίκτες και τους παρουσίαζε στους εκάστοτε τεχνικούς διευθυντές της Εστορίλ. Δεν συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις.
- Η ατζέντα του ήταν περιορισμένη. Παίκτες από την Πορτογαλία και από τη Βραζιλία. Φάνηκε κιόλας το διάστημα που εργάστηκε για τον Ολυμπιακό.
- Οι άκρες του ήταν επίσης περιορισμένες σε επίπεδο ανώτερων στελεχών ομάδων. Ή μάλλον για να γίνουμε πιο ακριβείς, παίζει ρόλο και το «γκελ» που κάνει στα ανώτερα κλιμάκια των «μεγάλων» της Πορτογαλίας. Ναι μεν είχε «χτίσει» κάποιες σχέσεις με ανθρώπους της Πόρτο, της Μπενφίκα, της Σπόρτινγκ και της Μπράγκα, αλλά δεν ήταν τόσο ικανές για να φέρει εις πέρας τις αποστολές που του είχαν ανατεθεί στον προβλεπόμενο χρόνο που ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ενίσχυση.
- Στα μανατζερικά στέκια είχε συζητηθεί έντονα ότι αν δεν είχε παρέμβει προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνοντας απευθείας επαφές με ανώτερα στελέχη των «μεγάλων» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, τότε κάποιες μεταγραφές δεν θα είχαν γίνει. Προφανώς και είχε γίνει μία προεργασία από τον Άλβες και είχε φτάσει σε ένα καλό μονοπάτι τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είχε καταφέρει σε ορισμένες εξ αυτών να πετύχει ο ίδιος την τελική συμφωνία. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Μαρινάκης για να κλείσουν τα ντιλς. Ειδικά οι περιπτώσεις των Όρτα, Κάρμο και Τσικίνιο είναι οι πιο χαρακτηριστικές.
- Προς Θεού, δεν λέμε ότι δεν είναι ικανός ο Άλβες, ούτε μηδενίζουμε έναν άνθρωπο που ζει για το ποδόσφαιρο από το πρωί μέχρι το βράδυ και ήρθε με όρεξη να εργαστεί στην Ελλάδα. Απλώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα από την Εστορίλ στον Ολυμπιακό. Άρα οι Πειραιώτες φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι επέλεξαν τον ο Άλβες.
- Το δικό του... χεράκι για να επιτευχθούν ορισμένα ντιλς έβαλε και ο μεγαλοατζέντης Ζόρζε Μέντες.
- Αφού ο Πέδρο Άλβες είχε δυσαρεστηθεί με τις «παρεμβάσεις στο έργο του», όπως λένε τα ρεπορτάζ στην Πορτογαλία, για ποιο λόγο δεν παραιτήθηκε και περίμενε ουσιαστικά να του δείξει ο Ολυμπιακός την πόρτα της εξόδου; Είπαμε όμως: Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στην ΠΑΕ για τη συγκεκριμένη επιλογή. Αντιθέτως, για την κακή - όπως αποδείχθηκε - επιλογή του Κορδόν δεν μπορείς να ψέξεις την ΠΑΕ. Και το λέμε αυτό από την άποψη ότι προσλάμβανε έναν άνθρωπο που είχε φτιάξει την ομαδάρα της Βιγιαρεάλ και ήταν για δεκαετίες ένας από τους κορυφαίους που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Από τους κορυφαίους όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις... Το ότι δεν πέτυχε, οφείλεται κυρίως στους δικούς του λανθασμένους χειρισμούς και όχι στην απόφαση της ΠΑΕ να τον προσλάβει. Ορθώς έπραξε ο Ολυμπιακός και του έδωσε τα κλειδιά, γιατί επρόκειτο για έναν άνθρωπο που είχε αποδείξει την αξία του και είχε άκρες παντού!
- Εν κατακλείδι, στην περίπτωση του Κορδόν η αποτυχία βαραίνει τον Κορδόν. Στην περίπτωση του Άλβες η αποτυχία βαραίνει τον Ολυμπιακό.