ΠΑΣ Γιάννινα: Η φανέλα με το νούμερο 9
Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» στους μεγάλους «κανονιέρηδες» του ΠΑΣ Γιάννινα. Κορυφαίοι οι Αλβαρέζ, Τσιριμώκος και Κόντε.
Η φανέλα με το νούμερο 9 είναι ταυτισμένη με τους σέντερ φορ των ομάδων, τους παίκτες που στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα, που βάζουν τα περισσότερα γκολ, δίνουν νίκες στις ομάδες, ξεσηκώνουν τον κόσμο στις εξέδρες. Παλαιότερα, όταν οι φανέλες είχαν αριθμούς μέχρι το 16 (δεκαεξάδες δήλωναν στο φύλλο αγώνα), ήταν αδιανόητο σέντερ φορ να πάρει άλλη φανέλα εκτός από αυτήν με το νούμερο εννέα. Θυμηθείτε εικόνες στα γήπεδα από παλαιότερα χρόνια τι νούμερα είχαν στις φανέλες τους οι «άνθρωποι-γκολ», όπως οι Γιώργος Σιδέρης, Αντώνης Αντωνιάδης, Κώστας Νεστορίδης, Αλέκος Αλεξιάδης, Νίκος Αναστόπουλος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Θαλής Τσιριμώκος, Ρομπέρτο Καλκαντέρα, Γιώργος Δέδες και άλλοι. Στα μετέπειτα χρόνια, όταν μπορούσε ο καθένας να φορέσει όποιον αριθμό ήθελε, έγιναν κάποιες αποκλίσεις, αλλά οι περισσότεροι φορ προτιμούσαν την κλασική φανέλα με το νούμερο 9, που στη συνείδηση των φιλάθλων είναι ταυτισμένη με τους μεγάλους γκολτζήδες.
Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο αριθμός κάθε φανέλας συμβόλιζε και μια θέση στο γήπεδο. Το νούμερο ένα ήταν κλασικά για τον τερματοφύλακα. Το δύο για τον δεξιό αμυντικό, το τρία για τον αριστερό αμυντικό, το τέσσερα για τον στόπερ, το πέντε για τον λίμπερο (παλιά τα στόπερ δεν έπαιζαν ποτέ στην ευθεία), το έξι για τον αμυντικό χαφ, το επτά για τον έξω δεξιά, το οκτώ για τον κεντρικό χαφ, το εννέα για τον σέντερ φορ, το δέκα που ήταν επίσης πολύ βαριά φανέλα ήταν για τον οργανωτή του παιχνιδιού, το βαρόμετρο της ομάδας, και το έντεκα για τον έξω αριστερά. Όποιος έβλεπε τον αριθμό της φανέλας μπορούσε να καταλάβει τι θέση παίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής! Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα αυτά αλλοιώθηκαν. Όμως τα νούμερα στις φανέλες με αριθμούς 9 και 10 φοριούνται και τώρα, τα προτιμούν μεγάλοι παίκτες και στο εξωτερικό, αλλά γενικά υπάρχουν αλλόκοτες αριθμήσεις σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ακόμη και οι τερματοφύλακες φοράνε άλλα νούμερα από τον κλασικό άσο του παρελθόντος.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Με τη φανέλα με το νούμερο 9 θα ασχοληθεί σήμερα η στήλη μας. Όχι για τη γνωστή ταινία με αυτόν τον τίτλο που έκανε επιτυχία στους κινηματογράφους το 1988, έχοντας πρωταγωνιστές τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη Θέμιδα Μπαζάκα, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, αλλά για τους μεγάλους «κανονιέρηδες» του ΠΑΣ Γιάννινα. Τους παίκτες που φόρεσαν τη βαριά φανέλα με το νούμερο 9 και έγραψαν ιστορία στα γήπεδα.
Αφορμή μας έδωσε ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός του Πέδρο Κόντε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό που θα τον κρατήσει εκτός γηπέδων μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ισπανός με τους Όσκαρ Αλβαρέζ και Θαλή Τσιριμώκο είναι οι μεγαλύτεροι φορ που πέρασαν από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι αντιληπτό πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα για τη γιαννιώτικη ομάδα. Να χάνει τον παίκτη που περίμενε να λύσει πολλά προβλήματα στην επίθεση, την πιο ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού. Ο Κόντε τη φανέλα με το νούμερο εννέα προτίμησε πάλι, όπως και στην προηγούμενη θητεία του στον ΠΑΣ Γιάννινα τη διετία 2016-18. Πέρσι το εννέα φορούσε ο Χρήστος Ελευθεριάδης και ας μην ήταν φορ. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Παμλίδης που είχε το νούμερο 14.
Όπως γράψαμε και παραπάνω, κατά τη δική μας εκτίμηση και αξιολόγηση οι μεγαλύτεροι φορ που πέρασαν από τα Γιάννινα ήταν οι Όσκαρ Αλβαρέζ, Θαλής Τσιριμώκος, Πέδρο Κόντε. Γιατί όλοι τους ξεχώρισαν στην Α’ Εθνική, ήταν κάθε σεζόν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας και σημείωσαν ρεκόρ που δεν έχουν ακόμη καταρριφθεί. Οι δε Τσιριμώκος και Κόντε διεκδίκησαν και πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ, συναγωνιζόμενοι τους καλύτερους επιθετικούς στην Ελλάδα. Και οι τρεις με το νούμερο εννέα στην πλάτη. Έχουν ταυτιστεί με μεγάλες νίκες και επιτυχίες της ομάδας, έχουν στείλει στα κάγκελα τους φιλάθλους πανηγυρίζοντας δικά τους γκολ. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Ο μεγάλος Όσκαρ Αλβαρέζ
Αριστερά ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών Όσκαρ Αλβαρέζ με τον συμπαίκτη του, Τάκη Γραμμενιάτη
Για τον Όσκαρ Αλβαρέζ δεν χρειάζονται συστάσεις. Κόντεψε να διχαστεί η πόλη το 1976 όταν τον παραχώρησαν με μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Μόνο… εμφύλιος πόλεμος δεν έγινε στα Γιάννινα. Ο Αλβαρέζ ήταν ένας από τους έξι Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που ήρθαν το 1972 στα Γιάννινα με υπόδειξη του τότε προπονητή Γκομέζ Ντε Φαρία. Ήταν ανίκητος ποδοσφαιριστής. Έχοντας τη χαίτη με τα μεγάλα μαλλιά, μόδα της εποχής, έδειχνε αφηνιασμένο άλογο που κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει. Και τις τέσσερις αγωνιστικές σεζόν που αγωνίστηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Γεννήθηκε στις 25-5-1947 στο Μπάνφιλντ της Αργεντινής. Εκεί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Νιούελς Ολντ Μπόις. Από την ομάδα αυτή ήρθε στον ΠΑΣ. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, με τον ΠΑΣ την τετραετία 1972-76 είχε 123 συμμετοχές και 78 γκολ. Τη σεζόν 1972-73 σημείωσε 33 γκολ, κάτι που δεν πέτυχε κανείς άλλος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, ακόμη και σήμερα. Στον Παναθηναϊκό την τετραετία 1976-80 είχε 155 συμμετοχές και 55 γκολ. Το 1978 αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με 18 γκολ. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Θωμάς Μαύρος της ΑΕΚ με 22 γκολ. Τη σεζόν 1980-81 αγωνίστηκε στον Ατρόμητο Περιστερίου έχοντας στην Α’ Εθνική 18 συμμετοχές και 3 γκολ. Έκλεισε την καριέρα του στον Φωστήρα όπου αγωνίστηκε ένα εξάμηνο στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Ο Αλβαρέζ έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2016. Μετά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ο Όσκαρ Αλβαρέζ έκοψε τους δεσμούς του με τον ΠΑΣ. Όσες φορές προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις της ομάδας στα Γιάννινα ή σε φιλικά παιχνίδια παλαίμαχων είχε αρνηθεί. Το μυστικό το πήρε μαζί του. Ποτέ δεν βγήκε να εξηγήσει γιατί είχε αυτήν τη στάση. Ήταν μια προσωπική του απόφαση, απόλυτα σεβαστή. Μπορεί να μην είχε επαφές επί 40 χρόνια με τον ΠΑΣ και τα Γιάννινα, αλλά πάντα είχε στην καρδιά του την ομάδα. Μας το επιβεβαίωσε και ο γιος του, Γκαστόν Αλβαρέζ. Ο πατέρας του, όταν μιλούσε για τον ΠΑΣ, δάκρυζε! Όπως δάκρυσε και ο κόσμος στα Γιάννινα όταν έμαθε για τον θάνατό του.
Η ιστορία του Θαλή Τσιριμώκου
Ο Θαλής Τσιριμώκος μπορεί να αγωνίστηκε μόνο μια αγωνιστική σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα (1979-80), αλλά με τα δικά του γκολ σημειώθηκαν εντυπωσιακές νίκες επί μεγάλων ομάδων και επίσης λίγο έλειψε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική. Μπορεί να πέτυχε συνολικά λιγότερα γκολ σε σχέση με άλλους παίκτες, ήτοι 16 στον αριθμό σε αγώνες πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, γιατί αγωνίστηκε μόνο έναν χρόνο στα Γιάννινα, αλλά τα γκολ που σημείωσε σε μια σεζόν και ο συναγωνισμός με τον Θωμά Μαύρο και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, για το ποιος θα πάρει την πρώτη θέση στον πίνακα τον σκόρερ, για τον κόσμο είναι σαν να αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον ΠΑΣ! Δεκαέξι γκολ στην Α’ Εθνική μέσα σε μια σεζόν δεν έχει σημειώσει κανένας άλλος ποδοσφαιριστής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Το ρεκόρ αυτό απείλησε να σπάσει ο Πέδρο Κόντε τη σεζόν 2016-17, αλλά τελικά έμεινε στα 15 γκολ. Σε μια παλαιότερη συνέντευξη μας είχε πει: «Εγώ είχα και συμπαίκτες παιχταράδες. Είχα από δίπλα μου Σεϊταρίδη, Κοντογιωργάκη και από πίσω Μοντέζ, Γκλασμάνη, Παπαχρήστου, Λιάκο. Διάλεξε και πάρε. Απλά εγώ τότε έπαιξα για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, αφού πήγα από την Καλλιθέα στον ΠΑΣ, ήμουν άπειρος. Παρά ταύτα τα πήγα καλά, γιατί με βοήθησαν πολύ και οι συμπαίκτες μου. Δεν αγχώθηκα ποτέ, γιατί δεν περνούσε από μένα η ιδέα στην αρχή ότι θα διεκδικήσω να βγω πρώτος σκόρερ, συναγωνιζόμενος παίκτες όπως ο Μπάγεβιτς, ο Μαύρος, ο Κωστίκος και άλλοι».
Στον ΠΑΣ μεταγράφηκε από την Καλλιθέα το καλοκαίρι του 1979 με υπόδειξη του τότε προπονητή Νίκου Αλέφαντου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959, γιος του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Γιάννη Τσιριμώκου. Το καλοκαίρι που δόθηκε με μεταγραφή στον Άρη Θεσσαλονίκης διχάστηκε πάλι ο κόσμος στα Γιάννινα. Ο Τσιριμώκος μετά τον ΠΑΣ αγωνίστηκε σε Άρη, ΟΦΗ και σε μικρότερες ομάδες. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει βουλευτή, καθώς ήταν φοιτητής στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Πώς ξέφυγε από την πολιτική μάς το είχε εξηγήσει παλαιότερα σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ»: «Μπορεί τα παιδικά μου βιώματα να ήταν στον χώρο της πολιτικής, πηγαίνοντας πιτσιρικάς πολλές φορές και στη Βουλή, αφού τόσο ο πατέρας μου όσο και ο νονός μου ήταν βουλευτές, αλλά η δική μου αγάπη ήταν ο αθλητισμός. Γνώρισα πολλούς πολιτικούς, αλλά ίσως με επηρέασαν αρνητικά τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε επί Χούντας, όταν φυλακίστηκε ο πατέρας μου. Ένα παιδί δεν μπορείς να το βάλεις με το ζόρι σε έναν χώρο που δεν θέλει. Μπορεί από την ευρύτερη οικογένεια των Τσιριμώκων να βγήκαν πολλοί πολιτικοί, αλλά τα δικά μου ενδιαφέροντα ήταν αλλού, στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Ήρθα τρίτος πανελληνιονίκης από βατήρα τριών μέτρων στις καταδύσεις, έχω τρία επίσημα παιχνίδια στην πρώτη ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού επί εποχής Κορωναίου, Κέφαλου, Κολοκυθά, Πέπα και υπήρξα αθλητής στίβου του Πανιωνίου. Μετά έγινα ποδοσφαιριστής».
Ο Κόντε πάλεψε με Μπεργκ και Πρίγιοβιτς
Πέδρο Κόντε, ο μεγαλύτερος «κανονιέρης» στη νεότερη εποχή
Ο Πέδρο Κόντε ήταν μεταγραφή της τελευταίας στιγμής το καλοκαίρι του 2016, περίοδο όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αποκτήθηκε από τη Μέριδα, ισπανική ομάδα τρίτης κατηγορίας. Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, μία εβδομάδα πριν από το πρώτο ματς με την Όντ, ο ΠΑΣ ανακοίνωσε την απόκτηση των Μαμπουλού και Κόντε. Στην κοινή γνώμη των Ιωαννίνων περισσότερο έκανε αίσθηση η μεταγραφή του Μαμπουλού, παρά του Κόντε. Γιατί ο Γάλλος έπαιξε στη Σατορού και τελευταία για δύο χρόνια στην Μπαστιά, γνωστές ομάδες, ενώ ο Ισπανός ήταν στη Μέριδα, ομάδα άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο στα Γιάννινα. Η πορεία των δύο παικτών στον ΠΑΣ ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Μαμπουλού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην ομάδα, παρουσίασε διάφορα προβλήματα, αποχώρησε και δυστυχώς έφυγε και από τη ζωή. Ο Κόντε ήταν τελικά ο μεγάλος θησαυρός και το μεγάλο κεφάλαιο για την ομάδα. Αυτή ήταν η σούπερ μεταγραφή. Ο Πέδρο Κόντε γεννήθηκε στις 26/7/1988 σε μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων, τη Βιγιαφράγκα, που είναι κοντά στην Κόρδοβα. Έπαιξε σε αρκετές ομάδες της Ισπανίας και εκτός συνόρων βγήκε για πρώτη φορά το 2016 που ήρθε στα Γιάννινα. Στη διετία 2016-18 σημείωσε σε αγώνες πρωταθλήματος 27 γκολ. Την πρώτη σεζόν 2016-17 σημείωσε 13 γκολ, όσα και ο Ιντέγε του Ολυμπιακού, κατακτώντας την τρίτη θέση στον πίνακα των σκόρερ, πίσω από τον Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού που σημείωσε 22 γκολ και τον Χαμζά Γιουνές της Ξάνθης που σημείωσε 19 γκολ. Την επόμενη σεζόν 2017-18 πάλι ήρθε τρίτος σκόρερ με 14 γκολ έναντι 19 γκολ του Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ και 17 γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού. Πώς λοιπόν να μην είναι ο Ισπανός «κίλερ» ένας από τους μεγαλύτερους φορ που πέρασαν από τον ΠΑΣ φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 9; Το 2018, λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, μεταγράφηκε στην Μπανίγιας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ξαναγυρίζοντας στον ΠΑΣ φέτος. Δυστυχώς τον βρήκε η μεγάλη ατυχία στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, με την ελπίδα να ξαναπαίξει του χρόνου.
Η εποχή του Βασίλη Τσιούρη
Ο Βασίλης Τσιούρης πρώτος σκόρερ στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣ
Στην προ Αργεντινών εποχή, δηλαδή από το 1966 που ιδρύθηκε ο ΠΑΣ μέχρι το 1972, κορυφαίοι σκόρερ ήταν οι Βασίλης Τσιούρης και Θωμάς Τσουρλίδας. Ο Τσιούρης ήταν δυνατός επιθετικός, άντεχε στο δυναμικό ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής και στις κλοτσιές των αντιπάλων αμυντικών. Γέννημα-θρέμμα Γιαννιώτης, είχε αποκτηθεί από τη Θύελλα Κατσικάς. Ο Θωμάς Τσουρλίδας μπορεί στη δεκαετία του ’70 να έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΣ ως ακραίος αμυντικός και να είναι από τους πρώτους σε συμμετοχή ποδοσφαιριστές, αλλά στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣ, όπως και πριν, που αγωνιζόταν στον Ατρόμητο Ιωαννίνων, ήταν επιθετικός έχοντας καλές σχέσεις με τα δίχτυα. Είναι θρυλική μορφή του ΠΑΣ, με καταγωγή από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων. Στα Γιάννινα βρέθηκε ως στρατιώτης και έμεινε για πάντα στην όμορφη πόλη της Ηπείρου.
Μετά το 1972, που ανέτειλε η νέα εποχή για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», έχοντας σήμα κατατεθέν τους παίκτες από την Αργεντινή, και μέχρι το 1976 πρωταγωνιστής ήταν ο Όσκαρ Αλβαρέζ. Εκτός από την τετραετία 1972-76 που υπήρχε το άστρο του Αλβαρέζ, στην πρώτη δεκαετία της Α’ Εθνικής (1974-84) εξίσου σημαντικοί σκόρερ ήταν οι Εδουάρδο Κοντογιωργάκης με 59 γκολ, Δημήτρης Σεϊταρίδης με 44 γκολ και Αλφρέδο Γκλασμάνης με 38 γκολ. Ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης ήταν δεξιός εξτρέμ, αλλά είχε έφεση στο σκοράρισμα. Μάλιστα είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 91 γκολ, καίτοι δεν ήταν σέντερ φορ. Αγωνίστηκε όμως στον ΠΑΣ πολλά χρόνια, από το 1972 μέχρι το 1985, με εξαίρεση τη σεζόν 1982-83 που ήταν στην Κέρκυρα. Ο Σεϊταρίδης ήταν πολυσύνθετος παίκτης, έπαιζε από τα πλάγια της επίθεσης, δεξιά και αριστερά, με φοβερό σουτ και ευχέρεια στο σκοράρισμα. Από τους μεγάλους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΣ. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Ολυμπιακό Κορυδαλλού, συνέχισε σε Λάρισα, Παναθηναϊκό , ΠΑΣ, Εθνικό Πειραιώς. Μεγάλη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία ήταν ο Γκλασμάνης, που ήταν χαφ, με πεδίο δράσης πίσω από τους επιθετικούς, αλλά έβλεπε δίχτυα και ήταν καλός και στις κεφαλιές. Ακούραστος παίκτης, μηχανάκι τον έλεγε ο Αντώνης Γεωργιάδης.
Οι σκόρερ στη δεκαετία του ‘80
Στη δεκαετία 1980-90, όπου τα χρόνια είναι μοιρασμένα σε Α’ και Β’ Εθνική, από 25 γκολ σημείωσαν οι Νίκος Λάππας, Γιώργος Κεραμιδάς, 23 γκολ ο Σάντρο Μανέφσκι και 22 γκολ ο Νίκος Παπανικολάου. Ο Λάππας ήταν αμυντικό και επιθετικό χαφ, με σημαντική παρουσία για πολλά χρόνια στην ποδοσφαιρική σκηνή των Ιωαννίνων. Ο Κεραμιδάς είχε αποκτηθεί από τη Χαλκίδα, έπαιξε δύο χρόνια στον ΠΑΣ, καλός σέντερ φορ, με συνέπεια να μεταγραφεί στη Λάρισα. Σημαντικός παίκτης ήταν και ο Σάντρο Μανέφσκι που μεταγράφηκε στον ΠΑΣ τον Δεκέμβριο 1983 από τη Βαρντάρ Σκοπίων. Κλασικός φορ και αυτός, από τους λίγους που ήξεραν καλή μπάλα, γι’ αυτό και πολλοί προπονητές τον χρησιμοποιούσαν και σε άλλες θέσεις για να καλύψουν ανάγκες. Ο Νίκος Παπανικολάου, γέννημα-θρέμμα Γιαννιώτης, είναι από τους σημαντικούς γκολτζήδες που βγήκαν από τα σπλάχνα της ομάδας. Δεν είχε τη συνέχεια που άξιζε με τα προσόντα που είχε, καθώς ήταν και δύσκολες συγκυρίες.
Εντυπωσιακός και ο Ζντένκο Μουφ
Στη δεκαετία του ’90 ξεχώρισε για έναν χρόνο ο Ζντένκο Μουφ
Μετά, στη δεκαετία του ’90, ξεπροβάλλει η μορφή του Σέρβου επιθετικού Ζντένκο Μουφ. Σημείωσε συνολικά 38 γκολ, αλλά τα περισσότερα τη σεζόν 1993-94 στη Β’ Εθνική, κατά την οποία το όνομά του έγινε σύνθημα και σημείο αναφοράς από τους φιλάθλους. Είχε αποκτηθεί από τη Ραντ Βελιγραδίου, μαζί με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς (νυν προπονητή της ΑΕΚ). Ο Μουφ έπαιξε έναν χρόνο στον ΠΑΣ και πήγε στην Καλαμάτα. Ξαναγύρισε άλλες δύο φορές στα Γιάννινα, αλλά, κατά περίεργο λόγο, δεν είχε καμία σχέση με τον παλιό καλό εαυτό του. Στη δεκαετία του ’90, όπου ο ΠΑΣ ήταν σε Β’ και Γ΄ Εθνική, εκτός από τον Μουφ, ξεχώρισαν οι Αριάν Μπελά (26 γκολ) και Κώστας Κορμαρής (21 γκολ).
Πολλά γκολ με τον ΠΑΣ σημείωσε και ο Γιώργος Σαϊτιώτης
Ο Μπελά ήταν επιθετικό χαφ με σημαντική καριέρα στα Γιάννινα. Πολύτιμος επιθετικός ήταν και ο Κορμαρής, που με τη φανέλα του ΠΑΣ αγωνίστηκε σε τρεις κατηγορίες (Α’, Β’ και Γ’ Εθνική). Το 2001 μεταγράφηκε στον Ηρακλή, με σημαντικό χρηματικό αντάλλαγμα για εκείνη την εποχή. Στη δεκαετία του 2000, και ειδικότερα μετά τον υποβιβασμό το καλοκαίρι του 2004 στη Γ’ Εθνική, το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΣ ήταν ο Γιώργος Σαϊτιώτης που σημείωσε συνολικά 56 γκολ. Είχε αποκτηθεί από τη Νίκη Βόλου και στην τετραετία 2006-10 ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Στους αρχισκόρερ αυτής της περιόδου είναι ο Ηλίας Σολάκης με 29 γκολ, ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης με 29 γκολ και ο Βαγγέλης Καούνος με 28 γκολ. Πλην του Σολάκη, που έχει μακρά θητεία στην Α’ Εθνική, όλοι οι υπόλοιποι ήρθαν από μικρότερες ομάδες και αναδείχθηκαν μέσω του ΠΑΣ. Στη δεκαετία που διανύουμε, από το 2010 σούπερσταρ είναι ο Πέδρο Κόντε για τον οποίο κάναμε ειδική αναφορά παραπάνω.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ