Ρενέ Πομς στο «ΦΩΣ»: «Ο ΠΑΣ έγινε ανταγωνιστική ομάδα» (pics)

Ο Αυστριακός τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Ρενέ Πομς αποκαλύπτεται στο «ΦΩΣ».

Ρενέ Πομς στο «ΦΩΣ»: «Ο ΠΑΣ έγινε ανταγωνιστική ομάδα» (pics)

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο

Είχε την τύχη ο ΠΑΣ Γιάννινα να πέσει στα χέρια ενός αξιόλογου προπονητή, του Αυστριακού Ρενέ Πομς, που από την πρώτη στιγμή κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, χτίζοντας μια ομάδα από την αρχή.

Για το εγχείρημα αυτό, τη δουλειά που γίνεται, τις συνθήκες που επικρατούν στην ομάδα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, μιλάει σήμερα στο «ΦΩΣ» ο Πομς.

Παράλληλα, αποκαλύπτει πολλά πράγματα για τη ζωή του, την καριέρα του, τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία του, που θα ήθελαν να μάθουν οι χιλιάδες φίλαθλοι του «Άγιαξ της Ηπείρου» αλλά και γενικότερα οι Έλληνες φίλαθλοι, καθώς οι φιλοδοξίες του Πομς ενδεχομένως να μη σταματούν στον ΠΑΣ αλλά να στοχεύουν και κάπου ψηλότερα. Μιλάει, επίσης, για τους στόχους του ΠΑΣ στο νέο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά «να κερδίζει κάθε παιχνίδι που έχει μπροστά του», προσθέτοντας ότι η ομάδα του έγινε ανταγωνιστική με τη δουλειά και τις προσθήκες που έγιναν. Όσο για τον ίδιο αναφέρει ότι ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο με τη δουλειά του που την έχει και για χόμπι για να μην τον κουράζει. Σημειώνει, επίσης, ότι τίποτα δεν κερδίζεται στο ποδόσφαιρο χωρίς δουλειά και προσπάθεια. Μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες, τους ανθρώπους της ομάδας, τον κόσμο στα Γιάννινα και πόσο ζεστά τον υποδέχθηκε, υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά νιώθει τη σημαντική οντότητα που έχει ως ομάδα ο ΠΑΣ Γιάννινα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «νιώθει και μεγάλη την ευθύνη ως προπονητής προκειμένου να πετύχει στο έργο του».

Ο Ρενέ Πομς δεν είναι ασφαλώς μόνος του, αλλά έχει και ένα καλό επιτελείο δίπλα του, όπως οι Ντίνο Σκβορτς (βοηθός), Φίλιπ Μάρτινς (εκπαιδευτής τερματοφυλάκων), Δημήτρης Χαρίσης (γυμναστής), Ρόμπιν Κρασνίκι (αναλυτής). Αρκετά χρόνια ο Πομς δούλεψε ως βοηθός του γνωστού Κροάτη τεχνικού Νέναντ Μπιέλιτσα σε σημαντικά ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως Βόλφσμπεργκεν, Αούστρια Βιέννης, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σπέτσια, Λεχ Πόζναν, έγινε πρώτος προπονητής της Όσιγεκ και της Λέομπεν Αυστρίας. Τα υπόλοιπα μάς τα λέει ο ίδιος…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Κύριε Πομς, την ερχόμενη Κυριακή ξεκινά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Πόσο έτοιμος είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα;

Η ομάδα είναι έτοιμη, καθώς έχουν περάσει οκτώ εβδομάδες από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Όταν ήρθα, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Ήταν κάποιοι επαγγελματίες από την ομάδα της περασμένης σεζόν που είχε υποβιβαστεί και πολλοί νέοι παίκτες που δεν γνωρίζαμε ακόμη αν η κατάστασή τους επέτρεπε να μείνουν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Τον τελευταίο καιρό και με τους νέους παίκτες που πήραμε δημιουργήθηκε μια πολύ καλή ομάδα και όσα πράγματα κάναμε από την πρώτη μέρα στις προπονήσεις άρχισαν να λειτουργούν.

Μπορείτε να μας οριοθετήσετε τους στόχους της ομάδας;

Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, δηλαδή να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας. Δουλεύουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα και κάθε παιχνίδι θέλω να το βλέπουμε ως έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ! Δηλαδή αποφασιστικότητα και σοβαρότητα σε όλα τα παιχνίδια.

Ποια είναι τα στοιχεία που θέλετε να βγάλουν στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές;

Το σημαντικότερο είναι οι παίκτες να βγάζουν το 100% από την ενέργειά τους στο παιχνίδι, να κερδίζουν και να εφαρμόζουν όσα ζητά ο προπονητής.

Έχετε κάποια εικόνα και για τις αντίπαλες ομάδες;

Κοιτάζω πρώτα τη δική μου ομάδα. Θέλω η ομάδα μου να καθορίζει το παιχνίδι και όχι να αντιδρά στο παιχνίδι που θα κάνει ο κάθε αντίπαλος. Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα βλέπουμε και πώς είναι η κάθε ομάδα, πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξει η ομάδα για να έχει επιτυχίες;

Θέλω να αντιμετωπίζει το κάθε παιχνίδι σαν να είναι τελικός. Και αν ο κάθε παίκτης εφαρμόσει την τακτική, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Καταλήξατε στο τελικό σχήμα για το πρωτάθλημα;

Δουλεύουμε πάντα για το παιχνίδι που έρχεται. Και κάθε εβδομάδα οι παίκτες αξιολογούνται. Και στο τέλος της κάθε εβδομάδας θα παίρνουμε την απόφαση ποιοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στο παιχνίδι που έχουμε.

Είναι αλήθεια, κύριε Πομς, ότι αναλάβατε σε μια δύσκολη περίοδο τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν όλοι στα Γιάννινα. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που σχηματίσατε για την ομάδα;

Ήξερα την εικόνα της ομάδας πριν έρθω. Όμως έχω έρθει κι άλλες φορές στην καριέρα μου σε τέτοια θέση και ξέρω πώς θα το χειριστώ και τι πρέπει να κάνω.

Χτίσατε μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες. Αυτό το εγχείρημα δεν είχε δυσκολίες;

Εγώ το βρίσκω καλό. Όταν υποβιβάζεται μια ομάδα, υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό. Είναι καλό όταν μπαίνει νέο αίμα, για να βγάλει μεγαλύτερη ενέργεια κάνοντας μια νέα αρχή.

Περιμένετε κάτι από τις μεταγραφές των ελεύθερων παικτών;

Είμαι ευχαριστημένος γενικά από την ομάδα έτσι όπως είναι τώρα. Είναι ανταγωνιστική. Αν βρούμε κάποιον παίκτη που μπορεί να μας βοηθήσει, καλώς να έρθει, αλλά αυτήν τη στιγμή κανένας άλλος δεν είναι απαραίτητος για την ομάδα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους ανθρώπους που έχετε στο τιμ και τους ανθρώπους της ομάδας;

Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Το βασικότερο είναι ότι όλοι ενδιαφέρονται για να επιστρέψει ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λιγκ. Είναι καλό που όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας τώρα από τους παίκτες και από το γενικότερο περιβάλλον του ΠΑΣ Γιάννινα;

Η ομάδα από μέρα σε μέρα λειτουργεί καλύτερα. Μου αρέσει η εξέλιξη και χαίρομαι που η ομάδα συνεχώς εξελίσσεται.

«Ο ΠΑΣ ήταν μια πρόκληση στην καριέρα μου»

Έχετε περίπου δύο μήνες στα Γιάννινα. Υπήρξε κάτι που σας ενθουσίασε ή σας απογοήτευσε;

Δεν με απογοήτευσε τίποτα. Ο ΠΑΣ ήταν μια νέα πρόκληση και δουλειά του κάθε προπονητή είναι να βγάζει στην ομάδα το καλύτερο που μπορεί. Είναι στη φύση μου να μη μένω στα προβλήματα, αλλά να βρίσκω λύσεις γι’ αυτά.

Ήταν μια έκπληξη που αναλάβατε την τεχνική ηγεσία με το πολύ καλό βιογραφικό που είχατε.

Ήθελα να δουλέψω πάλι στο εξωτερικό. Είχα ξαναδουλέψει για άλλα επτά χρόνια, εκτός από τον τελευταίο χρόνο που ήμουν στην πατρίδα μου. Με πήρε ο αθλητικός διευθυντής τηλέφωνο, μιλήσαμε και μου άρεσε το πρότζεκτ του ΠΑΣ Γιάννινα όπως μου το ανέπτυξε.

Οι παίκτες είναι καλοί μαθητές; Αφομοιώνουν αυτά που τους λέτε;

Θα πρέπει να τους επαινέσω που εφαρμόζουν ό,τι κάνουμε στις προπονήσεις. Και ό,τι γίνεται στις προπονήσεις, βγαίνει και στους αγώνες.

Πριν αναλάβετε τον ΠΑΣ τι γνωρίζατε από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Γνώριζα τις ομάδες που έπαιζαν στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Τώρα που είμαι στην Ελλάδα παρακολουθώ περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζω τους Μουργκ, Κεντζιόρα του ΠΑΟΚ που δουλέψαμε μαζί σε προηγούμενες ομάδες τους, όπως και τον Λάζλο Κλεϊνχέισλερ του Παναθηναϊκού που τον είχα ποδοσφαιριστή στην Όσιγεκ.

Σας ήταν εύκολη η προσαρμογή στην Ελλάδα και στα Γιάννινα;

Είναι η έκτη χώρα που εργάζομαι ως προπονητής, μου αρέσουν οι συναναστροφές με τους ανθρώπους και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σας άρεσε η πόλη των Ιωαννίνων και ο κόσμος της;

Είναι πολύ όμορφη πόλη, όποτε μπορώ απολαμβάνω τις βόλτες μου. Ο κόσμος με υποδέχθηκε πολύ θερμά, με ανοιχτές αγκαλιές, είχα καλή αποδοχή και από τα μέσα ενημέρωσης, από τον σύλλογο, από όλους. Περνώ πολύ καλά στα Γιάννινα. Εισπράττω καθημερινά εκτίμηση από τους ανθρώπους της ομάδας και της πόλης.

Γνωρίζατε κάτι από τον ΠΑΣ πριν σας γίνει η πρόταση να αναλάβετε;

Όχι, δεν γνώριζα την ομάδα. Από τη στιγμή που μου έγινε η πρόταση, πήρα τις ανάλογες πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Σας ξάφνιασε που λένε την τοπική ομάδα «Άγιαξ της Ηπείρου»;

Από την ημέρα που ήρθα στα Γιάννινα συνεχώς μαθαίνω τη σημασία που έχει αυτή η ομάδα, πόσο σημαντικός είναι αυτός ο σύλλογος όχι μόνο για τα Γιάννινα αλλά γενικότερα για την περιφέρεια. Τώρα έχω αντιληφθεί και πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μου για να πετύχω ως προπονητής σε αυτήν την πολύ σημαντική ομάδα.

«Ασχολούμαι 24 ώρες με τη δουλειά μου»

Αυτό που λέτε περί ευθύνης είναι τιμητικό και για το κλαμπ που δουλεύετε.

Είμαι προπονητής και ασχολούμαι με το επάγγελμά μου 24 ώρες το 24ωρο. Θέλω να προσφέρω σε αυτήν την ομάδα, γιατί και εγώ είμαι καλυμμένος ως προπονητής από την ομάδα και τον κόσμο της.

Έχετε σκεφτεί ότι με την καλή δουλειά στα Γιάννινα θα μπορούσατε να κάνετε και καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο φτάνοντας ψηλότερα; Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Όταν αποφασίζω να κάνω κάτι, αφοσιώνομαι σε αυτό και το ζω 100%. Αυτό που με ενδιαφέρει και απορροφά όλη τη δραστηριότητά μου είναι να έχουμε επιτυχίες με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Δύσκολο το έργο του προπονητή; Στην Ελλάδα λένε «δοκάρι και μέσα πετυχημένος, δοκάρι και έξω αποτυχημένος».

Αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα κρίνουν πολλά στο ποδόσφαιρο.

Πού γεννηθήκατε, πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια, παίζατε ποδόσφαιρο;

Γεννήθηκα στο Γκρατς της Αυστρίας. Από ηλικία 8 ετών έπαιζα ποδόσφαιρο. Όλη μου τη ζωή ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 18 ετών υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο και αγωνίστηκα στη Β’ Κατηγορία Αυστρίας. Αγωνίστηκα σε διάφορες κατηγορίες. Η πρώτη μου προσέγγιση με την προπονητική ήταν στα 32 μου χρόνια, όπου ήμουν παίκτης και προπονητής σε μια ομάδα τέταρτης κατηγορίας στην Αυστρία.

Από μικρός θέλατε να ακολουθήσετε και κάποιο άλλο επάγγελμα ή σας απορρόφησε το ποδόσφαιρο;

Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, μετά το σχολείο είχα ασχοληθεί και ως ηλεκτρολόγος. Στη συνέχεια τελείωσα ένα ειδικό σχολείο στην Αυστρία και όσο ήμουν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είχα ασχοληθεί με την κτηματαγορά και ως οικονομικός σύμβουλος. Από το 2012 και μετά είμαι καθαρά επαγγελματίας προπονητής.

Επειδή γεννηθήκατε στο Γκρατς, να υποθέσουμε ότι μικρός υποστηρίζατε τη Στουρμ Γκρατς;

Στην Αυστρία δεν ήμουν οπαδός κάποια ομάδας. Παλαιότερα είχα μια μεγάλη συμπάθεια στη Μίλαν και στην Μπάγερν Μονάχου. Μεταγενέστερα έβλεπα Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι.

Ποιους ποδοσφαιριστές είχατε ως ινδάλματα;

Θαύμαζα τους παίκτες της Μίλαν, τους Φαν Μπάστεν, Μπαρέζι, και αργότερα τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Είπατε ότι δουλεύετε πάρα πολύ. Είναι γνωστό. Έχετε κάποιο χόμπι που να σας χαλαρώνει, να σας ηρεμεί;

Το ποδόσφαιρο για μένα δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά και χόμπι. Μου αρέσει το τένις, όπως επίσης και να ταξιδεύω πολύ. Όταν έχω τη δυνατότητα, ταξιδεύω σε διάφορα μέρη.

Εκτός γηπέδων στα Γιάννινα πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Ήρθε και η σύντροφός μου, έχουμε τον σκύλο μας και προσπαθούμε να περνούμε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα. Απολαμβάνουμε και τις ομορφιές της πόλης.

«Η μπάλα θέλει ταλέντο και δουλειά»

Να σας κάνουμε μια κοινή ερώτηση, κύριε Πομς. Ο καλός ποδοσφαιριστής γεννιέται ή γίνεται;

Ισχύουν και τα δύο. Ο καθένας που παίζει ποδόσφαιρο χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο, κάποιες ικανότητες. Αλλά αυτό που μετρά περισσότερο είναι η δουλειά για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο το ταλέντο που υπάρχει. Το να έχεις ταλέντο σημαίνει ότι έχεις μια ευθύνη. Και αυτό προσπαθώ να περάσω στους παίκτες μου, ότι πρέπει να σέβονται το ταλέντο που τους έδωσε ο Θεός και καθήκον τους είναι να δουλεύουν καθημερινά το ταλέντο που έχουν και να είναι ευγνώμονες γι’ αυτό. Έχω προπονήσει πάνω από χίλιους παίκτες στην καριέρα μου, αλλά δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται όλοι οι παίκτες ότι ο καθοριστικός παράγοντας για να παίξουν καλό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το ταλέντο αλλά η συνεχόμενη δουλειά και προσπάθεια.

Υπάρχει τύχη στο ποδόσφαιρο;

Αυτό που λέμε τύχη το προκαλούμε εμείς με τη δουλειά μας. Αν δεν προσπαθήσεις, δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανένας. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του αν δεν δουλέψεις και δεν ιδρώσεις. Όταν δουλεύεις, στην πορεία θα συναντήσεις κάτι που εσύ θα το ονομάσεις τύχη.

Μας συγχωρείτε, κύριε Πομς, που σας πάμε από το ένα θέμα στο άλλο. Θέλει και ο κόσμος να μάθει πολλά για τη ζωή και την καριέρα σας. Μπορείτε να μας πείτε κάποιες κορυφαίες στιγμές που ζήσατε ως προπονητής;

Μία κορυφαία στιγμή ήταν όταν έπαιζα ποδόσφαιρο σε ομάδα τέταρτης κατηγορίας, την Μπρουκ, έφυγε ο προπονητής και ανέλαβα εγώ ως παίκτης και προπονητής. Εκεί ήταν η αφετηρία της προπονητικής καριέρας μου. Επίσης, το καλοκαίρι του 2012 πήγα στη Βόλφσμπεργκερ και ανέλαβα ως πρώτος προπονητής στη δεύτερη ομάδα που ήταν στην τέταρτη κατηγορία. Ήταν κάτι παρόμοιο με τον ΠΑΣ, δεν είχε όλους τους παίκτες στην αρχή. Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, είχαν αναρωτηθεί οι προπονητές των υπόλοιπων 15 ομάδων ποια θα είναι η ομάδα που θα υποβιβαστεί. Έλεγαν ότι θα υποβιβαστεί η ομάδα που προπονούσα εγώ. Όχι μόνο δεν πέσαμε, αλλά βγήκαμε πρώτοι και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Σε δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια εναντίον της Μπενφίκα και της Ατλέτικο Μαδρίτης, λόγω τιμωρίας και αποβολής του Μπιέλιτσα, που ήμουν βοηθός του, κοουτσάρισα εγώ τις ομάδες που δουλεύαμε.

Θα θέλαμε μέσω αυτής της συνέντευξης να στείλετε ένα μήνυμα προς τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα.

Να υποστηρίζει την ομάδα με όλη του την ενέργεια και υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να έχουμε επιτυχίες με τον ΠΑΣ Γιάννινα.