"Βράζει" η Γερμανία για τη δωρεά των διεθνών στον Ερντογάν
Ο Λεβ δικαιολόγησε τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας, αλλά η κοινή γνώμη καταδικάζει
Στη λίστα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας, συγκαταλέγονται ο Μεσούτ Έζιλ όσο και ο Ιλκάι Γκιουντογκάν, οι οποίοι προχθές, μαζί με τον Τζενκ Τοσούν, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο και του δώρισαν τις φανέλες των συλλόγων τους.
Οι αντιδράσεις για την συμπεριφορά των παικτών πήραν μεγάλες διαστάσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση, «η οποία δημιούργησε ερωτηματικά και έδωσε αφορμή για παρεξηγήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι ως παίκτες της εθνικής ομάδας λειτουργούν και ως πρότυπα. Χαιρέτισε πάντως το γεγονός ότι στο μεταξύ δόθηκαν εξηγήσεις, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιοάχιμ Λεβ εξέφρασε από την πλευρά του μεγαλύτερη κατανόηση για την συμπεριφορά των δύο παικτών, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν υπόβαθρο μετανάστη, είναι σαν να έχουν δύο καρδιές και είναι δύσκολο να τις χωρέσουν κάτω από ένα "καπέλο". Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για καλούς χαρακτήρες και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους. «Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά πρέπει να τηρήσουμε το μέτρο. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, τους εξηγήσαμε ότι δεν επρόκειτο για ευχάριστο γεγονός», δήλωσε ο Λεβ αλλά διευκρίνισε ότι δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να τους αποκλείσει από την ομάδα.
Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους παίκτες, ο Ολκάι Γκιουντογκάν, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεση ούτε του ιδίου ούτε του συμπαίκτη του να εμπλακούν σε πολιτικά παιγνίδια, χαρακτήρισε δίκαιη την κριτική που ασκείται στην Γερμανία, αλλά εξήγησε ότι «από σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου και στις ρίζες των γονιών» τους επέλεξαν την χειρονομία της ευγένειας. Ο Γκιουντογκάν πάντως δεν περιορίστηκε να δωρίσει την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έγραψε πάνω της «με σεβασμό στον Πρόεδρό μου». Από την πλευρά του ο Έζιλ δεν έχει για την ώρα τοποθετηθεί, ενώ, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Die Welt», ο επίσης τουρκικής καταγωγής Γερμανός ποδοσφαιριστής Εμρέ Καν, ο οποίος αγωνίζεται στην Λίβερπουλ, αν και έλαβε πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, την απέρριψε.
Δυσαρεστημένη πάντως φαίνεται και η γερμανική κοινή γνώμη από την συμπεριφορά των παικτών της εθνικής τους ομάδας, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων της Γερμανίας με την Τουρκία. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το περιοδικό Focus, το 58% δήλωσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγωνιστούν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, το 22% απάντησε «μάλλον δεν πρέπει», ενώ μόλις το 7,2% δήλωσε ότι πρέπει σίγουρα να αγωνιστούν και το 7,1% «μάλλον ναι».
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ