Μουντιάλ 2022: Ραντεβού με την Ιστορία!
Η ώρα που όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης κρατά την ανάσα του έφθασε! Αργεντινή και Γαλλία διασταυρώνουν σήμερα (17:00, ΑΝΤ1) τα ξίφη τους στο Λουσαΐλ και είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία.
Σήμερα (18/12) η καρδιά του ποδοσφαιρικού πλανήτη χτυπάει στο Κατάρ και συγκεκριμένα στο Λουσαΐλ. Η Αργεντινή και η Γαλλία (17.00, ΑΝΤ1) τίθεται αντιμέτωπες με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης και μια θέση στο πάνθεον Ιστορίας.
Η Γαλλία είναι η κάτοχος του «στέμματος» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, το οποίο φόρεσε πριν από τέσσερα χρόνια στην Ρωσία, μετά τη νίκη της επί της Κροατίας. Πλέον όμως οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάν φιλοδοξούν να γράψουν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην Ιστορία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και να γίνουν μόλις η τρίτη ομάδα στα χρονικά του θεσμού με δύο σερί κατακτήσεις.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το είχε κάνει πρώτη η Ιταλία του (προπονητή) Βιτόριο Πότσο, όταν το 1934 κέρδισε 2-1 την Τσεχοσλοβακία στην Ρώμη με εκείνο το γκολ του Άντζελο Σκιάβιο στο 95’ της παράτασης (2-1, μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας), πριν επαναλάβει τον θρίαμβό της το 1938 στο Παρίσι επικρατώντας 4-2 της Ουγγαρίας με αρχηγό τότε τον Τζουζέπε Μεάτσα. Στην συνέχεια ακολούθησε η Βραζιλία. Το 1958 η «σελεσάο» στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στη Σόλνα νικώντας 5-2 την οικοδέσποινα Σουηδία με δύο γκολ των Πελέ, Βαβά κι ένα του Ζαγκάλο, ενώ το 1962 διατήρησε τα «σκήπτρα» της κερδίζοντας 3-1 την Τσεχοσλοβακία στο Σαντιάγκο της Χιλής. Πλέον, τον λόγο έχει η Γαλλία που σήμερα θα φανεί αν θα μπει και αυτή σε αυτό το κλειστό γκρουπ των θριαμβευτών.
Για να φτάσουν μέχρι τον τελικό, οι «τρικολόρ» τερμάτισαν πρώτοι σε όμιλο με Αυστραλία, Τυνησία και Δανία και στη συνέχεια απέκλεισαν κατά σειρά Πολωνία (3-1), Αγγλία (2-1), πριν επικρατήσουν με 2-0 της μεγάλης έκπληξης του τουρνουά, Μαρόκου, στα ημιτελικά.
Για την Αργεντινή, όνειρο παραμένει η επιστροφή της στον κορυφή του κόσμου και η κατάκτηση του τρίτου Μουντιάλ της Ιστορίας της. Ένα όνειρο που παραμένει ανεκπλήρωτο εδώ και 36 χρόνια, αφού η τελευταία φορά που σήκωσε στα χέρια της το τρόπαιο ήταν στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, στο 3-2 επί της Δυτικής Γερμανίας στο στάδιο «Αζτέκα». Τότε ο Ντιέγκο Μαραντόνα με τις μαγικές του εμφανίσεις έδειξε τον δρόμο στην Εθνική. Το όνειρο αυτό κρατά ζωντανό ο Λιονέλ Μέσι ο οποίος στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του οδηγεί την Αλμπισελέστε όντας πρώτος σε γκολ και ασίστ στην διοργάνωση.
Η Αργεντινή μπορεί να ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ με ήττα από την Σαουδική Αραβία, ωστόσο στη συνέχεια βρήκε τα... πατήματά της και αφού τερμάτισε πρώτη σε όμιλο που υπήρξαν επίσης Μεξικό και Πολωνία, ενώ στη συνέχεια ξεπέρασε τα εμπόδια της Αυστραλίας (2-1), της Ολλανδίας (2-2, 4-3 στα πέναλτι) και της Κροατίας (3-0).
Είπαν...
Ο Ντιντιέ Ντεσάν μίλησε για την προετοιμασία της ομάδας του: «Όταν προετοιμάζεσαι για ένα παιχνίδι σαν αυτό, πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τον τίτλο. Είναι λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες, αλλά αλλά προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την Αργεντινή».
Από την μεριά του, ο Λιονέλ Σκαλόνι, εμφανώς συγκινημένος, έστειλε ένα μήνυμα στους παίκτες του: «Χθες ή προχθές μίλησα με τους παίκτες. Θέλω να τους ευχαριστήσω και είμαι συγκινημένος γιατί έχουν δώσει ειλικρινά τα πάντα. Ας ελπίσουμε να στεφθούν αύριο και αν όχι, ας είναι περήφανοι γιατί είναι η ώρα να το απολαύσουν. Εγώ το απολαμβάνω με τον δικό μου τρόπο».
Η παράδοση
Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί τρεις φορές στο παρελθόν σε επίπεδο Μουντιάλ. Η Αργεντινή ήταν εκείνη που πανηγύρισε το 1930 (1-0) και το 1978 (2-1), σε παιχνίδια για τη φάση των ομίλων, ενώ η Γαλλία επικράτησε το 2018 στηΝ Ρωσία, νικώντας με 4-3 και παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά εκείνης της διοργάνωσης.
Πιθανές ενδεκάδες
Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι, 4-3-3): Μαρτίνες – Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια – Φερνάντες, Ντε Πολ, ΜακΆλιστερ – Μέσι, Ντι Μαρία, Μέσι
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν, 4-2-3-1): Γιορίς – Κουντέ, Βαράν, Κονατέ, Ερνάντεζ – Τσουαμενί, Ραμπιό – Ντεμπελέ, Γκριζμάν, Κομάν – Εμπαπέ
Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιαν (Πολωνία)
Γήπεδο: «Lusial Iconic Stadium», Ντόχα (88.000 θεατών)