Διεθνής Αμνηστία: «Εργάζονταν στο Μουντιάλ του Κατάρ 84 ώρες την εβδομάδα και χωρίς ρεπό για χρόνια»
Νέες αυθαιρεσίες γίνονται γνωστές για τα έργα ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ καθώς η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι δουλεύουν για τρία χρόνια χωρίς ρεπό!
Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση 73 σελίδων με τίτλο «Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές», στην οποία καταγγέλλονται νέες αυθαιρεσίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός εργάτη από το Μπαγκλαντές ο οποίος εξιστορεί αναλυτικά πώς δούλευε για τρία χρόνια χωρίς ρεπό.
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
«Οι φρουροί ασφαλείας, όλοι μετανάστες εργαζόμενοι, περιέγραψαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, συχνά για μήνες ή και χρόνια χωρίς ρεπό» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να σεβαστούν το εβδομαδιαίο ρεπό που απαιτεί ο νόμος του Κατάρ και ότι οι εργαζόμενοι που έπαιρναν μια ημέρα άδεια τιμωρούνταν με αυθαίρετες κρατήσεις μισθών. Ένας άνδρας περιέγραψε την πρώτη χρονιά του στο Κατάρ ως «επιβίωση του ισχυρότερου».».
Οι νόμοι του Κατάρ περιορίζουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σε 60 ώρες κατ' ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, και οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία πλήρη και αμειβόμενη ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα.
Εντούτοις, οι 29 από τους 34 εργαζόμενους που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία ανέφεραν πως εργάζονταν συστηματικά 12 ώρες την ημέρα ενώ 28 από αυτούς είπαν ότι τους αρνούνταν τακτικά την ημέρα του ρεπό, γεγονός που μαρτυρά ότι πολλοί εργάζονταν 84 ώρες την εβδομάδα, για εβδομάδες.
Η έκθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στην παρέμβαση της πρώην παίκτριας και νυν προέδρου της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λίσε Κλάβενες, στο συνέδριο της FIFA λίγες ημέρες νωρίτερα, με την οποία καυτηρίασε την απόφαση να ανατεθεί η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αναφέροντας τα δύο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.