Και τώρα τι κάνουμε, χωρίς Μέσι και “CR7”;
Το Μουντιάλ μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάτι από τα ποδοσφαιρικά «προσεχώς» δίχως τους κορυφαίους άσους της τελευταίας 10ετίας
Στα πρόθυρα κατάθλιψης σύμπασα η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη... Δεν είναι ότι με διαφορά λίγων ωρών Αργεντινή και Πορτογαλία αποχαιρέτισαν –άνευ πολλών επαίνων– το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μ’ εξαίρεση κάποιους «κολλημένους», που, για απροσδιόριστους λόγους, υποστηρίζουν, κυρίως, την «αλμπισελέστε» (σ. εσχάτως παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα και με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ιβηρικής!) από το τουρνουά δεν θα λείψει ούτε το «κάτι σαν ομάδα» συγκρότημα του Σαμπάολι (και της...αυτοδιαχείρισης των Αργεντινών διεθνών), ούτε η «δυσκοίλια» στο γκολ Πορτογαλία του Σάντος, που τερμάτισε το...αμυντικόμετρο της Εθνικής Ελλάδας του Ρεχάγκελ ,αλλά και των δικών του ημερών, προκειμένου οι παικταράδες της να πάρουν, επιτέλους, διεθνή τίτλο!
Εκείνοι που θα λείψουν κάνοντας λιγότερο λαμπερό, φτωχότερο σε προσωπικότητες, το Μουντιάλ, είναι οι κορυφαίοι παίκτες της τελευταίας 10ετίας. Οι κάτοχοι της «Χρυσής Μπάλας» για ισάριθμα χρόνια.
Τόσο ο Λιονέλ Μέσι, όσο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ετοιμάζουν τα πράγματα τους για τις διακοπές τους, ενόσω σκέφτονται το αν θα συνεχίσουν στις Εθνικές τους ομάδες.
Πλην του ότι αποδείχθηκε, ακόμη μία φορά, ότι για εκείνους που μονοπωλούν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό βραβείο, από το 2008, είναι «όνειρο θερινής νυκτός» η κατάκτηση του Μουντιάλ –αφού στο μοντέρνο ποδόσφαιρο ένας μόνος του (ή σχεδόν) δεν μπορεί ν’ αλλάξει την μοίρα ενός ποδοσφαιρικού έθνους- έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο. Πέραν του ότι αποχώρησαν από το τουρνουά την ίδια μέρα...
«Άσφαιροι» στα νοκ άουτ!
Συνεχίζουν ν’ αγνοούν, αμφότεροι, το γκολ σε νοκ άουτ ματς του θεσμού σε 4 διοργανώσεις! Βίοι παράλληλοι, από το 2006, που πρωτοεμφανίστηκαν κι οι δύο στα τελικά ενός Μουντιάλ.
Τότε ο 19χρονος Μέσι, που ερχόταν από τον πάγκο, είχε σκοράρει, μόνο, κόντρα στην Σ. Αραβία στους ομίλους κι η Αργεντινή αποκλείστηκε στα προημιτελικά (στα πέναλτι) από την οικοδέσποινα Γερμανία. Αντίθετα η Πορτογαλία, παρότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν «μάτωσε» τα δίχτυα, έφτασε στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από την Γαλλία.
Τέσσερα χρόνια μετά, στη Ν. Αφρική, ο Μέσι παρότι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του είχε την ατυχία να έχει προπονητή τον...Μαραντόνα. Μηδέν γκολ ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» στο τουρνουά και ξανά αποκλεισμός από την Γερμανία στα πρημιτελικά. Με τεσσάρα.
Ούτε ο «CR7»... έσκισε. Ένα γκολ στην Σ. Αραβία κι αποκλεισμός στους «16» από τους, γείτονες, Ισπανούς.
Πριν 4 χρόνια στην Βραζιλία ο Μέσι είχε 4 γκολ στα ματς των ομίλων με Νιγηρία, Ιράν και Βοσνία, αλλά στα νοκ άουτ δεν βρήκε δίχτυα. Παρά ταύτα η Αργεντινή έφτασε στον τελικό κι αν οι Ιγκουαϊν-Παλάσιο ήταν ψύχραιμοι στα τετ α τετ τους τώρα θα είχε πάρει το πολυπόθητο Μουντιάλ του.
Αντίθετα ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε μείνει στην αφάνεια, αφότου είχε επικρατήσει στο «μπρα ντε φερ» του Ιμπραϊμοβιτς, στα μπαράζ πρόκρισης. Ένα γκολ με την Γκάνα και Πορτογαλικός αποκλεισμός στον πρώτο γύρο.
Στα Ρωσικά γήπεδα ο κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας», για δύο σερί χρονιές, Ίβηρας ξεκίνησε φορτσάτα με χατ τρικ κατά της Ισπανίας όντας ο μοναδικός λόγος που δεν έχασε η Πορτογαλία κι έβαλε κι ένα ακόμη δίνοντας την μοναδική νίκη των Ιβήρων με αντίπαλο το Μαρόκο (1-0). Ακολούθως «έσβησε». Τα παιχνίδια με το Ιράν και την Ουρουγουάη ήταν «άσφαιρα» και κάκιστα. Με τους Πέρσες, μάλιστα, θα έπρεπε να έχει αποβληθεί...
Όσο για τον Μέσι (που πήγε μόνος του την Αργεντινή στα τελικά, με το χατ τρικ στον Ισημερινό) ξεκίνησε καταστροφικά, χάνοντας πέναλτι, στην ισοπαλία με την Ισλανδία. Με την Κροατία δεν ακούμπησε μπάλα (49 επαφές μόνο), χάρη στο μαρκάρισμα των Βαλκάνιων, αλλά βελτιώθηκε στην συνέχεια. Γκολ(άρα) και δοκάρι με την Νιγηρία, αλλά οι δύο ασίστ του με την Γαλλία (πρώτος Αργεντινός, μετά τον Μαραντόνα, που έχει τόσες σε ματς Μουντιάλ, από το 1986) δεν έφταναν για να κάλυψουν το χάντικαπ ποιότητας με τους Γάλλους...
Κι ενώ άπαντες αναρωτιούνται αν θα τους δούμε ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο αφού ο μεν Μέσι θα είναι 34 στο επόμενο κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο 37 το τουρνουά μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάτι από τα ποδοσφαιρικά προσεχώς και να βγούμε από την στρεβλή ψευδαίσθηση ότι παγκόσμιο φούτμπολ αποτελεί αποκλειστικά το δικό τους «δίπολο».
Η χθεσινή απόδοση των Κιλιάν Εμπαπέ και Έντινσον Καβάνι το μαρτυρά αδιάψευστα.
Γιατί όπως είχε πει κι ο Μάικλ Τζόρνταν, «ουδείς μεγαλύτερος από το ίδιο το παιχνίδι»…