Οι μούμιες, η κοκαΐνη και ο αρχηγός του Περού, Πάολο Γκερέρο
Μια απίστευτη ιστορία για ένα μολυσμένο φυτικό τσάι και τα κατεψυγμένα σώματα τριών παιδιών των Ίνκας.
Πίσω στο 1999, στα ορεινά σύνορα μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, τα κατεψυγμένα σώματα τριών παιδιών των Ινκας ανακαλύφθηκαν στην κορυφή ενός ηφαιστείου.
Ήταν ιδανικά διατηρημένα εν μέσω συνθηκών κατάψυξης σε υψόμετρο 6.000 μέτρων, ενώ παράλληλα είχαν παραμείνει αδιάσπαστα από τότε που «θυσιάστηκαν» περίπου πέντε αιώνες νωρίτερα!
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Περίπου δύο δεκαετίες πέρασαν, αλλά η ανακάλυψη αυτή μας διδάσκει ακόμα για τον κόσμο που άφησαν πίσω τους...
Κατά ένα περίεργο τρόπο, το προηγούμενο έτος αυτές οι τρεις μούμιες έπαιξαν έναν απίθανο ρόλο στην υπόθεση της επιστροφής του αρχισκόρερ και αρχηγού του Περού, Πάολο Γκερέρο, στην εθνική ομάδα της χώρας του, παρά την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί για την χρήση κοκκαΐνης που βρέθηκε να είχε κάνει μετά από αντιντόπινγκ κοντρόλ!
Μία απίστευτη ιστορία...
Η «εκστρατεία» του Γκερέρο στη διάρκεια των προκριματικών
Ο «κάπτεν» του Περού επιμένει ότι δεν έκανε ποτέ χρήση κοκαΐνης. Αυτό που υποστήριζε πάντα ήταν ότι το δείγμα βγήκε θετικό μετά από ένα μολυσμένο φυτικό τσάι που είχε δοκιμάσει.
Στο Περού τα φύλλα κόκας καταναλώνονται συχνά κοινωνικά. Τις περισσότερες φορές τώρα εκχύνονται στο νερό .
Σε ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής, η κατανάλωση των φύλλων κόκας σε ακατέργαστη μορφή είναι απολύτως νόμιμη, λέγεται ακόμη ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της υψοφοβίας!
Τα αποτελέσματα ενός ήπιου διεγερτικού έχουν συγκριθεί με ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ ή τσάι. Ένας... κόσμος μακριά από τη διαβόητη «λευκή σκόνη», που είναι προϊόν μιας χημικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά, ένα φλιτζάνι μπορεί να είναι αρκετό για τον χρήστη του να αποτύχει σε μία διαδικασία αντιντόπινγκ τεστ.
Αυτό συνέβη στον Γκερέρο μετά από δύο κρίσιμους αγώνες των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου τον περασμένο Οκτώβριο, την «λευκή» ισοπαλία στην Αργεντινή (0-0) και το επίσης ισόπαλο αποτέλεσμα (1-1) με την Κολομβία. Αποτελέσματα που έφεραν το Περού μία ανάσα από την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά το 1982!
Το μόνο που έπρεπε να κάνει η ομάδα ήταν να νικήσει τη Νέα Ζηλανδία σε δύο αναμετρήσεις, αλλά αυτό που θα ακολουθούσε ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς: να χάσει το Περού το βασικό του παίκτη.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην FIFA, ο πολύπειρος άσος επισήμανε ότι την χρονική περίοδο εκείνη υπέφερε από γρίπη και του δόθηκαν δύο φυτικά τσάι για να καταναλώσει.
Εξήγησε ότι του δόθηκε ένα τσάι γλυκάνισου και ένα μαύρο τσάι με λεμόνι και μέλι, ίσως υπήρξε και ανακάτεμα μεταξύ τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε χρήση κοκαΐνης...
Η εξήγηση που έδωσε δεν έπεισε τους αξιωματούχους της παγκόσμιας συνομοσπονδίας. Βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 12 μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.
Το Περού προχώρησε χωρίς αυτόν και στα δύο ματς που ακολούθησαν, η Εθνική απέσπασε 0-0 εκτός έδρας και στον επαναληπτικό επιβλήθηκε με 2-0 σε ένα ματς-γιορτή για τους οπαδούς της χώρας.
Για τον Γκερέρο η χαρά της πρόκρισης ήταν μεγάλη, αλλά όλα έδειχναν ότι δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στα γήπεδα της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είχε το δικαίωμα της έφεσης.
Πώς μπαίνουν στο παιχνίδι... οι μούμιες;
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δικηγόροι του Γκερέρο απευθύνθηκαν σε έναν κορυφαίο βραζιλιάνο βιοχημικό, τον ΛΣ Κάμερον από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του κράτους του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Εκείνος κατέθεσε ότι η συγκέντρωση της ουσίας μπενζοϋλεκγονίνη στα ούρα του Γκερέρο ήταν συμβατή με κάποιον που είχε καταναλώσει τσάι από φύλλα κόκας, παρά για κάποιον που έκανε χρήση κοκαΐνης.
Επίσης παρουσίασε έναν ακόμη βασικό του συνεργάτη, τον Τσαρλς Στάνις, έναν Αμερικανό αρχαιολόγο του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.
Ο Στάνις ειδικευόταν μεταξύ άλλων και στην κουλτούρα των Ίνκας και στην ακροαματική διαδικασία στάθηκε στις ιδιαιτερότητες και στην δημοτικότητα του φύλλου κόκας στο Περού.
Αναρωτήθηκε πως θα ήταν πολύ πιθανό μια φυτική έγχυση να μολυνθεί από μια άλλη και πως θα ήταν αδύνατο πραγματικά να παρατηρήσει κάποιος τη διαφορά στη γεύση, εάν αυτό πραγματικά συνέβη.
Αλλά το καλύτερο στην υπόθεση δεν είχε έρθει ακόμη...Κατέθεσε την απόλυτη απόδειξη ότι ένα αποτυχημένο αντιντόπινγκ τεστ , όπως αυτό του Γκερέρο, θα μπορούσε να προκληθεί από το τσάι της κόκας και όχι από την κοκαΐνη.
Και το έκανε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα κατεψυγμένα παιδιά των Ινκας που βρέθηκαν στην κορυφή του ηφαιστείου Λουγιαϊγιάκο 18 χρόνια νωρίτερα.
Το 2013, η ιατροδικαστική ανάλυση των μαλλιών των παιδιών ήταν θετική στην μπενζοϋλεκγονίνη, την ουσία που ανιχνεύθηκε και στα ούρα του Γκερέρο!
Το μήνυμα ήταν απλό: Πώς θα μπορούσε να λάβει κανείς υπόψη του ότι αυτό το είχε προκαλέσει η κοκαΐνη, δεδομένου ότι τα σώματα τους έμειναν στο ηφαίστειο περίπου τέσσερις αιώνες προτού η ουσία αρχικά παραχθεί από το Γερμανό χημικό, Άλμπερτ Νίμαν το 1859;
Το αν η υπόθεση με τα παιδιά των Ινκας βοήθησε κανείς δεν ξέρει, αν και οι δικηγόροι του παίκτη επισήμαναν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ποινή του παίκτη από το ένα έτος στο μισό, γεγονός θα του έδινε το δικαίωμα να δώσει το παρόν στο παγκόσμιο κύπελλο.
Κι όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη...Τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ ο Γκερέρο ετοιμαζόταν για να επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά από το Νοέμβριο του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) προσέφυγε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, το CAS.
Η WADA επέμεινε ότι, παρά την απόφαση της FIFA, ο Γκερέρο θα πρέπει να εκτίσει την τιμωρία που ορίζουν οι νόμοι σε τέτοιες περιπτώσεις και που κυμαίνεται από ένα έως δύο χρόνια αποκλεισμού.
Οι δικηγόροι του ποδοσφαιριστή κατέθεσαν έφεση, υποστηρίζοντας ότι η ποινή απαγόρευσης θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς.
Ένα μήνα, όμως, πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το CAS αποδέχτηκε την προσφυγή της WADA, επιβάλλοντας ποινή αποκλεισμού 14 μηνών στον Γκερέρο!
Αυτό ήταν το σύνθημα για τρεις αρχηγούς που θα έπαιρναν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο, τον Ούγκο Λιορίς (Γαλλία), τον Μίλε Γέντινακ (Αυστραλία) και τον Σιμόν Κγιάερ (Δανία) να στείλουν μία ανοικτή επιστολή προς την FIFA καλώντας την να άρει προσωρινά την αναστολή και να επιτρέψει στον επιθετικό της Φλαμένγκο να παίξει στη Ρωσία.
Αλλά ανεξάρτητα από το αν ήθελε να γίνει αυτό ή, όχι, η FIFA δεν είχε, πλέον τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση.
Μέσα από ένα αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο εθνικό στάδιο του Περού στην Λίμα, ο Γκερέρο συνέχισε να υποστηρίζει την αθωότητά του, αυτή τη φορά στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Την τρίτη ημέρα της ακρόασης η υπόθεση με τις μούμιες έκανε και πάλι την εμφάνισή της στο δικαστήριο.
Στις 31 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της νύχτας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο συμφώνησε να άρει προσωρινά την αναστολή των 14 μηνών κατά τη διάρκεια του τουρνουά, δικαιώνοντας πλήρως τον Γκερέρο.
Το CAS εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως δεν είχε σκοπό να αντιταχθεί στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, οπότε ο παίκτης ήταν «καθαρός» για να παίξει στο Μουντιάλ.
Το Περού ξεκινά σήμερα (17/06, 19:00) την προσπάθειά του στο Μουντιάλ 2018 κόντρα στην Δανία.
Ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Εθνική σε αυτό το ματς θα είναι ο Γκερέρο, του οποίου το επώνυμο σημαίνει στα ισπανικά «πολεμιστής»!!!