Ιστορίες του Μουντιάλ: Ο Στάμπιλε από το πουθενά (vid)
Η ιστορία του Γκιγιέρμο Στάμπιλε ο οποίος από τα αζήτητα της εθνικής Αργεντινής έφτασε να χριστεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Μουντιάλ 1930. Ο προπονητής της Εθνικής Αργεντινής, Χουάν Τραμουτόλα, δεν τον υπολόγιζε για το βασικό σχήμα. Γι’ αυτό και δεν εμφανίστηκε ούτε για ένα λεπτό στον παρθενικό αγώνα της «Αλμπισελέστε» με τη Γαλλία (η εν λόγω αναμέτρηση έληξε στο 84’, με τον διαιτητή να χρονομετρά λάθος το παιχνίδι!). Σε εκείνο το παιχνίδι είχε αγωνιστεί ο Ρομπέρτο Τσέρο, αλλά αγχώθηκε τόσο πολύ που ζήτησε να αντικατασταθεί!
Έλειπε από την αποστολή και ο κορυφαίος Αργεντινός της εποχής, ο Ραϊμούντο Όρσι, καθώς προτίμησε να εκπροσωπεί τη «Σκουάντρα Ατζούρα» (ανήκε στη Γιουβέντους). Ο 25χρονος τότε φορ της Ουρακάν (102 γκολ σε 119 αγώνες και δύο πρωταθλήματα μαζί της στο εγχώριο «μαραθώνιο») άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Έβαλε τρία γκολ, οδηγώντας το εθνικό του συγκρότημα σε θρίαμβο με 6-3 επί του Μεξικού. Για 76 χρόνια εθεωρείτο ότι αυτό ήταν το παρθενικό χατ τρικ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που η ερευνητική ομάδα της FIFA γνωστοποίησε πως ο πρώτος εις τριπλούν σκόρερ του θεσμού ήταν Αμερικανός! Ο λόγος για τον Μπερτ Πάτνοντ (στον αγώνα ΗΠΑ – Παραγουάη 3-0). Ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε πρωταγωνίστησε και στην τρίτη αναμέτρηση της ομάδας του στον πρώτο όμιλο. Παραβίασε δύο φορές την εστία της Χιλής (3-1 το τελικό σκορ) στο 12’ και στο 13’! Η «αλμπισελέστε» προκρίθηκε στα ημιτελικά, συνέτριψε με 6-1 τις ΗΠΑ και το πρόσωπο του Μουντιάλ έγραψε άλλες δύο φορές το όνομά του στον (μαυρο)πίνακα των σκόρερ της εποχής.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την ώρα του μεγάλου αλλά ατυχούς για τους Αργεντινούς τελικού με αντίπαλο τη διοργανώτρια Ουρουγουάη, δήλωσε ξανά «βροντερό» παρών (στο 37’ οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή – 2-1). Και με 8 γκολ, όσα κανείς άλλος, ολοκλήρωσε το παραγωγικό του έργο. Παραδόξως εκείνη τη μέρα ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Εθνική του. Αμέσως μετά η σε συλλογικό επίπεδο καριέρα του συνεχίστηκε στην Ιταλία για λογαριασμό των Τζένοα και Νάπολι και το 1939 έκλεισε την πορεία του στον Ερυθρό Αστέρα Παρισίου, που ανήκε στον Ζιλ Ριμέ! Μέχρι το 1960 ακολούθησε την προπονητική οδό. Στάθηκε 21 χρόνια στον πάγκο της «Αλμπισελέστε», οδηγώντας την στην κατάκτηση 6 Κόπα Αμέρικα. Παράλληλα εκτελούσε ανάλογα καθήκοντα στις Σαν Λορέντζο, Εστουδιάντες, Ουρακάν και Ρασίνγκ Κλουμπ (τρία πρωταθλήματα μαζί της)! Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1966, όντας ακόμα ενεργός ποδοσφαιρικά.