Κύπελλο Ελλάδας: Οι αριθμοί της φετινής διοργάνωσης
Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, η ΑΕΚ πανηγύρισε, ύστερα από 45 χρόνια, την κατάκτηση του νταμπλ. Επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που είχε επικρατήσει σε τρεις διαδοχικούς μεταξύ τους τελικούς από το 2017 έως και το 2019.
Είναι συνολικά το τρίτο νταμπλ στην ιστορία της Ένωσης, έπειτα από αυτό του 1939 και του 1978. Ο τελικός διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, που τον φιλοξένησε για τέταρτη φορά. Και στις τρεις προηγούμενες φορές, η αθηναϊκή ομάδα που συμμετείχε, δεν κατέκτησε το τρόπαιο. Το 2007 ο Παναθηναϊκός έχασε από την ΑΕΛ, το 2017 η ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ και το 2020 και πάλι η ΑΕΚ, από τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά.
Πρώτη φορά ομάδα της Αθήνας κατέκτησε Κύπελλο μακριά από το λεκανοπέδιο. Εκτός από τους τρεις τελικούς στο Πανθεσσαλικό, είχαν γίνει ακόμα στο Παγκρήτιο, όπου η ΑΕΚ ηττήθηκε 3-0 από τον Ολυμπιακό, στο Παμπελοποννησιακό χωρίς αθηναϊκή ομάδα (Ολυμπιακός - Άρης), ενώ και στους τελικούς της Θεσσαλονίκης δεν συμμετείχε αθηναϊκή ομάδα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η γρηγορότερη αποβολή
Στο 5ο λεπτό αποβλήθηκε ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ, Λάζαρος Ρότα. Ο διεθνής αμυντικός κατέχει ή ισοφάρισε το ρεκόρ της γρηγορότερης αποβολής σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Και αυτό γιατί στις 27 Μαΐου 1962 στο γήπεδο της ΑΕΚ ήταν πάλι το 5ο ή κατά άλλες πηγές το 7ο λεπτό (δεν υπάρχει επίσημη χρονομέτρηση), όταν ο Ελβετός διαιτητής Ντανιέλ Μελέ δείχνει κόκκινη στον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ του Παναθηναϊκού και τον Σάββα Παπάζογλου του Ολυμπιακού.
Αν και ο αγώνας διακόπηκε άδοξα στην παράταση και δεν υπήρξε Κυπελλούχος, αυτές ήταν οι γρηγορότερες αποβολές μέχρι αυτή του Ρότα. Καθοριστική στον τελικό του 1985 ήταν η αποβολή του Βασίλη Βασιλάκου του ΠΑΟΚ, μόλις στο 19' του αγώνα με την ΑΕΛ, που έδωσε την ευκαιρία στη θεσσαλική ομάδα να αξιοποιήσει το αριθμητικό πλεονέκτημα (επικράτησε με 4-1).
Αποβολή στο πρώτο ημίχρονο τελικού για τελευταία φορά είχαμε το 1999, όταν στο 32ο λεπτό του αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός ο Γιώργος Αμανατίδης αποβλήθηκε από το Γιώργο Δούρο. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός κατάφερε, με δύο γκολ στο 2ο ημίχρονο, να επικρατήσει με 2-0, δηλαδή με το ίδιο αποτέλεσμα που είχε ο τελευταίος τελικός και μάλιστα με το δεύτερο γκολ να επιτυγχάνεται στο 90' όπως και τότε!
Μετά από 15 χρόνια σκόραρε κεντρικός αμυντικός!
Στο 26' του τελικού, ο Αρόλντ Μουκουντί άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ. Ο 26χρονος Καμερουνέζος έγινε ο πρώτος κεντρικός αμυντικός που σκοράρει σε τελικό έπειτα από 15 χρόνια. Ο προηγούμενος ήταν ο Μίχαελ Ζεβλάκοφ, όταν το 2008 είχε κάνει το τελικό 2-0 του Ολυμπιακού επί του Άρη στο Καυταντζόγλειο. Μάλιστα ο αμέσως προηγούμενος από τον Μουκουντί παίκτης από την Αφρική που είχε σκοράρει σε τελικό ήταν το 2016 ο Ραφίκ Τζιμπούρ (στο αμέσως προηγούμενο Κύπελλο που κατέκτησε η ΑΕΚ δηλαδή). Διεθνείς με αφρικανικές χώρες, αλλά γεννημένοι στη Γαλλία και οι δύο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Μουκουντί ήταν το τρίτο γκολ με τη ΑΕΚ, με το προηγούμενό του να είναι επίσης εναντίον του ΠΑΟΚ.Ο Πάολο Φερνάντες πέτυχε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ στο τέλος του αγώνα. Είχε πετύχει άλλο ένα με τη φανέλα της και αυτό σε βάρος του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα.
Ο Μάνταλος έφτασε τον Κασάπη...
Ο Πέτρος Μάνταλος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, που ήταν παρών και στον προηγούμενο τίτλο της ομάδας, το 2016. Μάλιστα είχε ανοίξει και το σκορ στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Για τον Μάνταλο ήταν ο έκτος τελικός από το 2016 με τη φανέλα της ΑΕΚ. Έτσι ισοφάρισε το ρεκόρ του Μιχάλη Κασάπη, που επίσης είχε παίξει σε έξι τελικούς με την ΑΕΚ (1994, 1995, 1996, 1997, 2000 και 2002).
Μάλιστα ο Μάνταλος, αλλά και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που επίσης μπήκε αλλαγή, κατάφεραν να είναι οι μοναδικοί δύο παίκτες, που έπαιξαν και στους τέσσερις τελικούς ανάμεσα στις δύο ομάδες από το 2017 ως και σήμερα. Αλλαγή πέρασε και ο Ελ Καντουρί, που από το 2017 που παίζει στον ΠΑΟΚ έφτασε σε πέντε τελικούς, αλλά δεν ξεκίνησε σε κανένα βασικός.
Ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έβαλε στον αγωνιστικό χώρο, στο 61' του τελικού, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος με τους 303 αγώνες στην καριέρα του με τον ΠΑΟΚ, έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε τελικό Κυπέλλου με τη φανέλα του. Σε ηλικία 37 ετών, 3 μηνών και 29 ημερών, πήρε το ρεκόρ από τον Λίνο, που το 2014 στον τελικό με τον Παναθηναϊκό ήταν 36 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών.
Μάλιστα ο Βιεϊρίνια είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ξένος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που έχει παίξει γενικότερα στο Κύπελλο Ελλάδας. Και δεύτερος συνολικά, πίσω από το Γιώργο Κούδα, που στις 23 Μαΐου 1984 στον προημιτελικό με τον Ηρακλή ήταν 37 ετών και 6 μηνών. Στο 85' του αγώνα ο Λουτσέσκου έβαλε στο παιχνίδι και τον Στέφανο Τζίμα.
Ο ταλαντούχος επιθετικός, σε ηλικία 17 ετών, 4 μηνών και 18 ημερών, έγινε ο νεότερος παίκτης του ΠΑΟΚ, που παίζει σε τελικό. Ο Τζίμας είχε κάνει το ντεμπούτο του τον περασμένο Ιανουάριο εναντίον της Καλαμάτας, έχοντας μόλις κλείσει τα 17 χρόνια του.
Συμμετοχές
Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς και ο Πέτρος Μάνταλος ήταν οι μοναδικοί παίκτες με οκτώ παρουσίες στο Κύπελλο φέτος. Βέβαια καμία άλλη ομάδα δεν έπαιξε οκτώ αγώνες στο θεσμό, για να φτάσει παίκτης της τόσες συμμετοχές. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Αυστριακός τερματοφύλακας έπαιξε βασικός σε όλα τα ματς του Κυπέλλου της ΑΕΚ, έχοντας παίξει λιγότερα στο πρωτάθλημα, μόλις έξι! Συνολικά στο Κύπελλο Ελλάδας φέτος αγωνίστηκαν 1478 ποδοσφαιριστές.
Σκόρερ
Ο 28χρονος Ισπανός επιθετικός του ΠΑΟΚ, Μπράντον Τόμας, είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε γκολ. Συνολικά 183 ποδοσφαιριστές σκόραραν στα παιχνίδια της φετινής σεζόν.