Να… ισιώσει και η Γ’ Εθνική
Λέγονται και γράφονται πολλά το τελευταίο διάστημα για τα όσα τοξικά λαμβάνουν χώρα στη Σούπερ Λιγκ. Ανάλογη κριτική γίνεται -και δικαιολογημένα- στη Β’ Εθνική, που για μια ακόμα σεζόν δεν αποφεύχθηκαν τα παρατράγουδα, σε ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου και… εκτιμάται πως θα τελειώσει στα μέσα Ιουνίου, αν γίνει δεκτό το αίτημα της διοργανώτριας αρχής στην ΕΠΟ για να δοθεί παράταση.
Αντίθετα, περνά στα ψιλά η δυσλειτουργία που χαρακτηρίζει για μια ακόμα σεζόν και τη Γ’ Εθνική. Την πλατιά βάση δηλαδή του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου συμμετέχουν ομάδες από όλες τις περιφέρειες και όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας, υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Ένα πρωτάθλημα που θα έπρεπε να προχωρά και να ολοκληρώνεται δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και εκεί έχουν καταφέρει οι υπεύθυνοι να προκαλούνται «γκρίζες ζώνες». Αστοχίες που πληγώνουν την αξιοπιστία του και αδικούν την προσπάθεια όσων προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους σε επίπεδο συλλόγων σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Πρώτα απ’ όλα, σε τρεις εβδομάδες θα δούμε το μοναδικό και πάλι φαινόμενο ανά την Ευρώπη, πρωταθλητής κατηγορίας να μη διασφαλίζει απευθείας την άνοδο στη μεγαλύτερη. Πέρσι το φτάσαμε στα άκρα, όπου από τους επτά πρωταθλητές ανέβησαν στη Β’ Εθνική μόνο οι τέσσερις! Φέτος τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι από τους πέντε πρωταθλητές θα ανέβουν οι τέσσερις και έτσι οι πανηγυρισμοί μίας ομάδας που θα πάρει τον τίτλο στον όμιλό της θα πάνε χαμένοι. Τουλάχιστον από την επόμενη σεζόν αυτό το μαρτύριο του Σίσυφου θα τελειώσει όπως διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι της ΕΠΟ και όλοι οι πρωταθλητές θα ανεβαίνουν απευθείας. Τα ίδια βέβαια λέγονταν και πέρσι τέτοια εποχή για το φετινό πρωτάθλημα που θα διεξαγόταν σε τέσσερις ομίλους και εντέλει δημιουργήθηκαν πέντε, με τα αποτελέσματα που αναφέρουμε παραπάνω…
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Ένα ακόμα μελανό σημείο, για το οποίο θα πρέπει να ληφθεί νομοθετική μέριμνα μέσα από την αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος, είναι η άρνηση συλλόγων να ταξιδέψουν σε εκτός έδρας προορισμούς στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Από τη στιγμή που κάποιες ομάδες ξέμειναν από βαθμολογικό στόχο και κυρίως όσες υποβιβάστηκαν και μαθηματικά επιλέγουν να μην παίξουν σε μακρινές πόλεις ή νησιά για να γλιτώσουν το κόστος του ταξιδιού. Το πρόστιμο που προβλέπεται από τον κανονισμό είναι μικρότερο από τα έξοδα μετάβασης και διαμονής της αποστολής και τους βγαίνει… φθηνότερα.
Έτσι, προκαλείται αλλοίωση του πρωταθλήματος, αφού κόντρα σε άλλες ομάδες έπαιξαν κανονικά και πήραν αποτελέσματα, ενώ τώρα θα χάνουν άνευ αγώνα με 3-0. Αποτέλεσμα που μπορεί και να μην είναι… αρκετό για τους αντιπάλους τους, όπως για παράδειγμα η νίκη της Ρόδου επί του Πανηλειακού στα χαρτιά την τελευταία αγωνιστική. Σε έναν όμιλο στον οποίο η πρωτιά θα κριθεί πιθανότατα στη διαφορά τερμάτων, η Ρόδος μπορεί να χρειαζόταν να βάλει και τέσσερα και πέντε γκολ κόντρα σε υποδεέστερο αντίπαλο, ενώ τώρα θα «περιοριστεί» στο 3-0. Απλά δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό και του χρόνου. Ας αναθεωρηθεί ο ΚΑΠ και οι ομάδες, που δεν κατεβαίνουν με δική τους ευθύνη να αγωνιστούν, να τιμωρούνται με πολύ αυστηρές ποινές που θα τις ακολουθούν και στην επόμενη σεζόν.
Δεν θέλει πολλά για να… ισιώσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά αυτά τα λίγα καλό είναι να γίνουν άμεσα και να έχουμε του χρόνου ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα στη χώρα όπου όλα θα λειτουργούν άψογα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ