Τηλυκράτης Λευκάδας: Όσο πιο ψηλά, γιατί όχι και στη Super League 2

Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ», με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, για την προετοιμασία, τις μεταγραφές, το ρόστερ και τους στόχους στο νέο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής του Τηλυκράτη Λευκάδας.

Τηλυκράτης Λευκάδας: Όσο πιο ψηλά, γιατί όχι και στη  Super League 2

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν 2020-21 έδωσε ο Τηλυκράτης Λευκάδας, όπου για το Κύπελλο της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας κέρδισε μέσα στη Φιλιππιάδα τον τοπικό Εθνικό με σκορ 2-1, περιμένοντας την άλλη Κυριακή να ξεκινήσει και το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής, για να βάλει και εκεί τη δική του σφραγίδα.

Αν ασφαλώς η έναρξη δεν πάρει νέα παράταση, όπως φημολογείται, λόγω προσθήκης και των ομάδων Κέρκυρας, Πλατανιά και Πανιωνίου.

Μια ομάδα σαν τον Τηλυκράτη, με μεγάλη Ιστορία, που εκπροσωπεί το μαγευτικό νησί της Λευκάδας, αγαπημένο τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών, όπου και αν αγωνίζεται θέλει να κάνει έντονη την παρουσία της.

Μπορεί για το νέο πρωτάθλημα να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι, να αποφεύγουν οι άνθρωποι της ομάδας τα μεγάλα λόγια, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Τηλυκράτης θα είναι υπολογίσιμη δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά ένα ταξίδι χωρίς όρια και υπολογισμούς. Φιλοσοφία της ομάδας είναι κάθε αγωνιστική να παλεύει για τη νίκη και στο τέλος να κάνει ταμείο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η προετοιμασία υπό την επίβλεψη του έμπειρου τεχνικού Γιάννη Νταλακούρα, με στόχο στο ματς της πρεμιέρας που θα γίνει εκτός έδρας με τον Αστέρα Καληράχης Γρεβενών να έχει φτιαχτεί ένα καλό, ευκίνητο και ανταγωνιστικό σύνολο. Μια καλή γενικά ομάδα που θα αντιπροσωπεύει επάξια το νησί στο πρωτάθλημα.

Τα τελευταία χρόνια ο Τηλυκράτης άλλαξε επίπεδο, ξαναβρήκε την παλιά αίγλη, με σημαντικές επιτυχίες στους αγωνιστικούς στίβους. Την αγωνιστική σεζόν 2015-16 επέστρεψε πανηγυρικά στη Γ’ Εθνική, με πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Βλάχο, αφού κατέκτησε τον τίτλο στην τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων και έχασε στο Κύπελλο στα πέναλτι από τον δυνατό τότε Εθνικό Φιλιππιάδας. Κανείς δεν επαναπαύτηκε σε αυτό.

Η ιστορική ομάδα την επόμενη σεζόν 2016-17 κατάφερε άνετα να παραμείνει στην κατηγορία, σε έναν όμιλο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με ιστορικές ομάδες, όπως Πιερικός Κατερίνης, Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Απόλλων Λάρισας, ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας.

Ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά την επόμενη χρονιά (2017-18), όταν ο Τηλυκράτης στέφθηκε πρωταθλητής του 3ου ομίλου Γ’ Εθνικής και έλαβε μέρος σε αγώνες μπαράζ για άνοδο στη Β’ Εθνική κόντρα σε Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ΝΠΣ Βόλο και Απόλλωνα Παραλιμνίου. Ήταν μια ιδιαίτερα πετυχημένη σεζόν, από αυτές που γράφουν… ιστορία και μάλιστα σε εποχές που η Γ’ Εθνική είχε υψηλότερες απαιτήσεις, καθώς λειτουργούσε με ημιεπαγγελματικό μανδύα.

Οι επιτυχίες αυτές έφεραν και την ανάλογη κόπωση. Είναι τέτοια η φύση της κατηγορίας, όπου οι ομάδες στηρίζονται οικονομικά κυρίως στις πλάτες των διοικήσεων, με περιορισμένα έσοδα χορηγιών από τοπικές επιχειρήσεις. Παρά τις δυσκολίες, ο Τηλυκράτης επέπλευσε, αλλά με χαμηλότερες πτήσεις στην πορεία του. Τη σεζόν 2018-19 οριακά έσωσε την παρτίδα παραμονής στη Γ’ Εθνική.
Η περασμένη σεζόν 2019-20 ήταν λίγο περίεργη για το ιστορικό σωματείο.

Ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος διακόπηκε τον Μάρτιο λόγω του κορονοϊού, αλλά ο Τηλυκράτης, ενώ ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει με υποβιβασμό. Οι τρεις αλλαγές προπονητών που σημειώθηκαν ήταν ένας από τους λόγους που έγιναν κάποιες αναταράξεις.

Ξεκίνησε η σεζόν με τον Δημήτρη Μαγκαφίνη, τον διαδέχθηκε στις 28/10/2019 ο Μάρκος Στεφανίδης έως τις 24/2/2020 που ανέλαβε την ομάδα ο νυν τεχνικός Γιάννης Νταλακούρας. Ο Νταλακούρας, που είναι έμπειρος τεχνικός με θητεία και σε ιστορικές ομάδες (Παναιτωλικός, Αναγέννηση Άρτας κ.λπ.), δεν πρόλαβε να περάσει στην ομάδα κάποια πράγματα που ήθελε, αφού λίγες ημέρες μετά υπήρξε οριστική διακοπή των αγώνων λόγω της πανδημίας. Όμως γνώρισε καλύτερα την ομάδα, κάτι που θα τον βοηθήσει τη νέα σεζόν στο να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Νέα πορεία για το μέλλον

Ο Τηλυκράτης αφήνει πίσω τα παλιά και βάζει πλώρη για το μέλλον. Με στιβαρή διοίκηση, υπό την ηγεσία του γιατρού Θανάση Καραγιάννη, με έμπειρο προπονητή τον Γιάννη Νταλακούρα και με ανανεωμένο το δυναμικό της ομάδας, αποτελούμενο από νέους και παλιούς παίκτες.

Έγιναν 15 μεταγραφές, μεταξύ αυτών και του «μαθουσάλα» των γηπέδων Γιώργου Κούσα, ενώ από πέρσι παρέμειναν στο ρόστερ παίκτες που έχουν ταυτιστεί με την ομάδα. Τα πράγματα το καλοκαίρι είχαν μια φυσική εξέλιξη, μέσα από έναν κοινό προγραμματισμό διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας.

Στις 22 Ιουνίου έγιναν εκλογές, όπου ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή της διοίκησης του Θανάση Καραγιάννη, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία. Πρόκειται για έναν λαμπρό επιστήμονα που διευθύνει τη χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, αλλά παράλληλα υπηρετεί πιστά και την αγαπημένη του ομάδα, τον Τηλυκράτη.

Είναι από τους προέδρους που κοσμούν τον χώρο του ποδοσφαίρου. Στις 27 Ιουνίου η διοίκηση συγκροτήθηκε σε σώμα και λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 του μηνός, ανανεώθηκε η συνεργασία με τον Γιάννη Νταλακούρα.

Μεταγραφές από Ελλάδα και εξωτερικό

Στο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, με αγαστή συνεργασία διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση των κατάλληλων ποδοσφαιριστών από Ελλάδα και εξωτερικό. Ναι, καλά διαβάζετε, έγινε και μεταγραφή του 19χρονου Πορτογάλου επιθετικού Ενρίκε Ριμπέιρο από την ομάδα Νέων της Ζιλ Βιθέντε. Αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές για ενίσχυση όλων των γραμμών, με σκοπό να αυξηθεί ο συναγωνισμός για την ενδεκάδα αλλά και ο κόουτς να έχει εναλλακτικές λύσεις. Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν μέχρι τώρα είναι:
Νίκος Μπαρούτας, 26 ετών, αμυντικός από τον Ολυμπιακό Βόλου.
Δημήτριος Αλοπούδης, 21 ετών, μεσοεπιθετικός, από τη Δόξα Θεολόγου.
Γκέρμαν Ντατίδης, 30 ετών, αμυντικός, από τον ΑΟ Μυκόνου.
Δημήτριος Κεφαλάς, 28 ετών, μεσοεπιθετικός, από την Καβάλα.
Λεονάρντο Τσελάι, 17 ετών, αμυντικός, από τις ακαδημίες της ομάδας.
Νίκος Λογαράς, 17 ετών, επιθετικός από τις ακαδημίες της ομάδας.
Στάθης Λιβιτσάνος, 16 ετών, μεσοαμυντικός, από τις ακαδημίες της ομάδας.
Ενρίκε Ριμπέιρο, 19 ετών, επιθετικός, από την ομάδα νέων της Ζιλ Βιθέντε Πορτογαλίας.
Γιώργος Λίτσκας, 25 ετών, επιθετικός, από τη Δόξα Δράμας.
Απόστολος Κοντογλίδης, 23 ετών, τερματοφύλακας, από τη Ζάκυνθο.
Δημήτριος Τσοπανάς, 20 ετών, επιθετικός μέσος, από τον ΑΟ Χαϊδαρίου.
Γιώργος Κούσας, 38 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, μετά από μια μεγάλη καριέρα σε Άρη Θεσσαλονίκης, Απόλλωνα Καλαμαριάς, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικό, Λάρισα, Άρη Λεμεσού.
Νίκος Χατζής, 28 ετών, επιθετικός, από τον Οδυσσέα Νυδριού.
Βασίλειος Βλάχος, 21 ετών, επιθετικός, από τον Πανλευκάδιο Λευκάδας.
Επίσης ανανεώθηκε η συνεργασία με τον εμβληματικό αρχηγό της ομάδας Σπύρο Καταγή και με τους Δημήτριο Ντόβα, Γιώργο Καταγή, Κώστα Στόικο, Αλέξανδρο Κολοβό, ΡομέοΤσελάι, Μπάμπη Πετράκο, Δημήτρη Ρούση, Θοδωρή Περιστέρη.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Κούσα

Η απόκτηση του πολύπειρου Γιώργου Κούσα από τον Τηλυκράτη οφείλεται κυρίως στην προσωπική γνωριμία του ποδοσφαιριστή με τον Γιάννη Νταλακούρα, από την εποχή της συνύπαρξής τους στον Παναιτωλικό. Η μεταγραφή αυτή έγινε με τη λογική ότι σε κρίσιμα παιχνίδια που χρειάζεται εμπειρία και καθαρό μυαλό μπορεί να βοηθήσει αγωνιστικά, αφού είναι σε καλή κατάσταση και επιπλέον η παρουσία του στα αποδυτήρια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τα νέα παιδιά.

Αν και προσωπικά πιστεύουμε ότι ο Κούσας θα τρέχει περισσότερο και από τους νεότερους παίκτες, καθώς είναι βιονικός, γερό σκαρί. Όταν ένας παίκτης είναι στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επί 20 χρόνια (το 2000 έγινε επαγγελματίας στον Άρη από την ομάδα νέων), με τη συμπεριφορά του εντός της ομάδας, τον τρόπο σκέψης και τον επαγγελματισμό που δείχνει, μπορεί να μεταλαμπαδεύσει ιδέες και σωστή νοοτροπία στους νέους παίκτες.

Διπλό το όφελος αυτής της μεταγραφής. Ο Γιώργος Κούσας γεννήθηκε στις 12/8/1982 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Άρη, στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας, για να ακολουθήσει η καριέρα σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικό, Λάρισα, Άρη Λεμεσού, Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Έχει 226 συμμετοχές και 9 γκολ στην Α’ Εθνική, 153 συμμετοχές και 11 γκολ στη Β’ Εθνική, 39 συμμετοχές και 5 γκολ σε αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας, 4 συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και 6 συμμετοχές σε πλέι οφ ελληνικών πρωταθλημάτων.

Νταλακούρας: Να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται

Ο προπονητής Γιάννης Νταλακούρας δείχνει ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του στα φιλικά παιχνίδια, βλέποντας να βγαίνουν στο γήπεδο τεχνικές που διδάσκονται στις προπονήσεις, αλλά δεν παύει να είναι συνεχώς απαιτητικός, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Τα εντός έδρας φιλικά παιχνίδια έγιναν στο γήπεδο Νυδριού και σε άλλα γήπεδα, γιατί στο δημοτικό στάδιο Λευκάδας γίνονται έργα βελτίωσης του αγωνιστικού χώρου. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον ιστορικό Τηλυκράτη.

Ο πρόεδρος Θανάσης Καραγιάννης με τον προπονητή Γιάννη Νταλακούρα

Ο κακός αγωνιστικός χώρος περισσότερο δυσκολεύει τον Τηλυκράτη που προσπαθεί να κάνει παιχνίδι για να πάρει τη νίκη και όχι τη φιλοξενούμενη ομάδα που προσπαθεί να «κλέψει» αποτέλεσμα.

Κατά σειρά τα φιλικά που έδωσε μέχρι τώρα η ιστορική ομάδα είναι: Παναιγιάλειος – Τηλυκράτης 2-4, ομάδα νέων Κ20 Παναιτωλικού – Τηλυκράτης 1-4, Θύελλα Μοναστηρακίου – Τηλυκράτης 0-0, Τηλυκράτης – Θύελλα 0-3, Ναυπακτιακός Αστέρας – Τηλυκράτης 1-2, ΑΕ Λευκίμμη Κέρκυρας – Τηλυκράτης 0-1.

Με την ολοκλήρωση των φιλικών, ο Γιάννης Νταλακούρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στα φιλικά μάς ενδιαφέρει πρωτίστως η εικόνα της ομάδας και αν βγαίνουν αυτά πάνω στα οποία δουλεύεις όλον τον καιρό. Τα αποτελέσματα στα φιλικά παίζουν ρόλο μόνο στην ψυχολογία για να αποκτούν οι παίκτες την ψυχολογία του νικητή. Όταν μια ομάδα σαν τον Τηλυκράτη έχει στόχο να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται, πρέπει να έχει τη νοοτροπία νικητή σε όλα τα παιχνίδια».

Για τους στόχους της ομάδας τη νέα σεζόν, ο Γιάννης Νταλακούρας δεν έκρυψε τα λόγια του σημειώνοντας τα εξής: «Η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια για να έρθουν παιδιά στην ομάδα, τα οποία βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό και μόνο το γεγονός μας δίνει το έναυσμα να σηκώσουμε λίγο πιο πάνω το κεφάλι μας και να κοιτάξουμε πιο ψηλά. Δεν το κρύβω ότι και η δική μου προσπάθεια είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και νιώθω ότι η Λευκάδα που είναι ένα σημαντικό νησί με κόσμο και θεωρώ λογικό να κοιτάζουμε κάτι παραπάνω».

Η τελική ευθεία για το πρωτάθλημα

Αυτήν την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος προετοιμασίας του Τηλυκράτη, καθώς από Δευτέρα ο Γιάννης Νταλακούρας θα βάλει τους παίκτες σε ρυθμούς πρωταθλήματος. Η Γ’ Εθνική είναι ένα περίεργο πρωτάθλημα, ερασιτεχνικό κατά βάση, και τα πρώτα παιχνίδια μοιάζουν με ταξίδι στο άγνωστο, αφού κανείς δεν ξέρει πολλά πράγματα για τις αντίπαλες ομάδες.

Ο Νταλακούρας, ως έμπειρος τεχνικός, θέλει να έχει σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε όποιες δυσκολίες συναντήσει την άλλη Κυριακή στα Γρεβενά, όπου θα αντιμετωπίσει τον Κτηνοτροφικό Αστέρα Καληράχης. Μια ομάδα νεοφώτιστη στην κατηγορία, αλλά δεν σημαίνει τίποτα για τους νησιώτες που θα επικεντρώσουν εκεί την προσοχή τους. Στη Λευκάδα όλον αυτόν τον καιρό απέφυγαν τα μεγάλα λόγια, λέγοντας ότι δουλεύουν για το καλύτερο. Λόγω όμως του DNA του Τηλυκράτη, τις μεταγραφές που έγιναν και την Ιστορία που κουβαλά η ομάδα, υποχρεωτικά θα προσπαθήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τι θα πετύχει θα το δείξει ο χρόνος.

………………………

Η ταυτότητα του ιστορικού Τηλυκράτη

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1927.
ΕΔΡΑ: Δημοτικό στάδιο Λευκάδας «Γρηγόρης Πλάτωνας».
ΣΗΜΑ:Το σήμα του είναι τα δύο γράμματα «ΤΛ», δηλαδή Τηλυκράτης Λευκάδας. Σύμφωνα με τον Λευκαδίτη ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη, ο Τηλυκράτης ήταν ιστορικό πρόσωπο του νησιού που ξεχώρισε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ήταν, δε, πλοίαρχος με δράση στη ναυμαχία των Αιγός ποταμών στα τέλη Αυγούστου του 405 π.Χ. Προς τιμήν του ονομάστηκε έτσι η ομάδα του νησιού.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Εκτός από τους τίτλους και τα Κύπελλα της τοπικής ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, την αγωνιστική σεζόν 2009-10 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας. Αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Εθνικό Βατερού Κοζάνης στο ουδέτερο γήπεδο Ανατολής Ιωαννίνων. Την αγωνιστική σεζόν 2017-18 στέφθηκε πρωταθλητής στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και έχασε το τρένο ανόδου στη Β’ Εθνική στα μπαράζ με τους πρωταθλητές των άλλων ομίλων Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ΝΠΣ Βόλου, Απόλλωνα Παραλιμνίου Σερρών.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πρόεδρος Θανάσης Καραγιάννης, α’ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ακαδημιών Στάθης Κατωπόδης, β’ αντιπρόεδρος Τζίμης Κατωπόδης, γενικός γραμματέας Νίκος Γληγόρης, βοηθός γενικού γραμματέα Γιάννης Κοτσίνης, ταμίας Νίκος Κατωπόδης, βοηθός ταμία Νικόλαος Κατηφόρης, γενικός αρχηγός Σπύρος Φραγκούλης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Γιώργος Βαγενάς, έφορος υλικού Χρήστος Κανδύλης, μέλη Σπύρος Φέτσης, Γιάννης Κολέογλου, Νίκος Μασούρης, Σπύρος Προκόπης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιάννης Νταλακούρας. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ως ποδοσφαιριστής έκανε ντεμπούτο στον Παναιτωλικό στη Β’ Εθνική τη σεζόν 1981-82, μαζί με τον Στράτο Αποστολάκη, με προπονητή τον Χρήστο Ζαντέρογλου. Ως προπονητής εργάστηκε σε πολλές ομάδες, κυρίως σε Παναιτωλικό, Αναγέννηση Άρτας, Φωκικό Άμφισσας, ΑΕ Μεσολογγίου, Ναυπακτιακό Αστέρα.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Σπύρος Καταγής.
ΡΟΣΤΕΡ: Στόικος, Ντόβας, Καταγής Γ., Κούσας, Ρούσσης, Βλάχος, Ρομέο, Τσοπανάς, Κολοβός, Αλοπούδης, Καταγής Σπ., Κουτογλίδης, Πετράκος, Λίτσκας, Περιστέρης, Ενρίκε Ριμπέιρο, Μπαρούτας, Ντατίδης, Τσελάι, Κεφαλάς, Λογαράς, Λιβιτσάνος, Χατζής, Πετράκος.

……………………..

Σύντομα θα γιορτάσει 100 χρόνια Ιστορίας!

Όπως γράφει ο καθηγητής Θανάσης Καλαφάτης στο βιβλίο «Αθλητική και κοινωνική ιστορία του Τηλυκράτη Λευκάδας», στις αρχές του έτους 1927 ιδρύθηκε στο νησί ο Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής με το όνομα Τηλυκράτης, δημιουργώντας τμήμα στίβου και ποδοσφαίρου. Το προσωρινό καταστατικό του συλλόγου έχει υπογραφεί στις 21 Φεβρουαρίου 1927 από τον πρόεδρο Ι. Σταματέλο και τα μέλη Α. Μανούδη, Δ. Καλυβιώτη και Χ. Λάζαρη. «Η ίδρυση του ΣΕΦΑ Τηλυκράτης- γράφει ο Θανάσης Καλαφάτης- συμπίπτει με το μεγάλο κύμα επέκτασης των ποδοσφαιρικών και αθλητικών συλλόγων μετά το 1922. Δίπλα στον Πανιώνιο, τον Απόλλωνα και την ΑΕΚ Αθηνών, ιδρύονται στη συνέχεια πληθώρα αθλητικών σωματείων σε όλα τα σημεία της Ελλάδας. Το 1927 μαζί με τον ΣΕΦΑ Τηλυκράτης ιδρύονται, μεταξύ άλλων, ο Εθνικός Αστέρας Καισαριανής, ο Παναιγιάλειος Αιγίου, ο Γυμναστικός Σύλλογος Σερρών Απόλλων και ο Πέλοψ Κιάτου. Έναν χρόνο νωρίτερα ιδρύεται ο Παναιτωλικός Αγρινίου, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, ο Μακεδονικός Θεσσαλονίκης και ο Ολυμπιακός Λαμίας. Πριν από τον Τηλυκράτη υπήρχε στη Λευκάδα η γυμνασιακή ομάδα Σαπφώ.


Στη δεκαετία του ’60 το σωματείο πέρασε από διάφορες φάσεις. Το 1963 ο Τηλυκράτης συγχωνεύτηκε με τον Λευκάτα και προήλθε το σωματείο Πανλευκάδιος. Σύμφωνα με την ιστορική βίβλο, για τη συγχώνευση υπήρξαν αντιδράσεις. Έτσι το 1965 πρώην μέλη του Τηλυκράτη ίδρυσαν το νέο σωματείο Λευκάδα. Στην περίοδο της δικτατορίας, με την πίεση του τότε καθεστώτος, το 1968, συγχωνεύτηκαν υποχρεωτικά ο Πανλευκάδιος με το σωματείο Λευκάδα και η νέα ομάδα ονομάστηκε Φοίνιξ Λευκάδας. Μετά τη μεταπολίτευση επανήλθε το σωματείο Τηλυκράτης που είναι μέχρι τις μέρες μας.


Έδρα της ιστορικής ομάδας είναι το ΔΑΚ Λευκάδας “Πλάτων Γρηγόρης”. Φέρει την ονομασία του παλιού ποδοσφαιριστή Πλάτωνα Γρηγόρη, που σε αγώνα του Τηλυκράτη με την ΑΕ Πρέβεζας στις 15/9/1968 στη Λευκάδα τραυματίστηκε σοβαρά και 15 ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του».

………………………………

Έπαιξε στο νησί και ο θρυλικός Μπάμπης Δρόσος

Με τη φανέλα του Τηλυκράτη είχε αγωνιστεί και ο μεγάλος άσος του Ολυμπιακού και της Εθνικής, Μπάμπης Δρόσος, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Είχε γυναίκα από τη Λευκάδα και πολλά χρόνια πριν από το τέλος της ζωής του διέμενε μόνιμα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Σε εποχές που δεν υπήρχαν οργανωμένα πρωταθλήματα, ο Μπάμπης Δρόσος βοηθούσε αγωνιστικά τον Τηλυκράτη, ασχέτως αν ανήκε στον Ολυμπιακό με πολλές συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Αργότερα υπήρξε και προπονητής του Τηλυκράτη.

Όπως διαβάζουμε στην ιστορική εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» των Ιωαννίνων, το καλοκαίρι του 1955 ο Μπάμπης Δρόσος, που ανήκε τότε στον Ολυμπιακό, έκανε διακοπές στη Λευκάδα, αλλά παράλληλα προπονούσε και τον Τηλυκράτη στα φιλικά που έδινε. Την Κυριακή 31 Ιουλίου 1955 ο Τηλυκράτης υποδέχτηκε στο γήπεδο της Λευκάδας τον Αβέρωφ Ιωαννίνων παρουσία 2.000 θεατών. Ο Μπάμπης Δρόσος στο α’ ημίχρονο κοουτσάρισε την ομάδα ως προπονητής, αλλά στην επανάληψη άφησε τον πάγκο και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με τη φανέλα των Λευκαδιτών. Το ματς ήταν 4-1 υπέρ της γηπεδούχου ομάδας και στο 75’ αποχώρησε ο Αβέρωφ Ιωαννίνων διαμαρτυρόμενος για απόφαση του διαιτητή. Ο Τηλυκράτης αγωνίστηκε με τους Καραβοκύρη, Παξινό, Χαλκιά Ι, Κομπίτση, Γλένη, Σολδάτο, Ορφανό, Χαριτίδη, Βρεττό Ι, Βρεττό ΙΙ, Χαλκιά ΙΙ (46’ Δρόσο).



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110