Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις στη Football League!
Οι ομάδες με το μεγαλύτερο μπάτζετ είναι αυτές που πρωταγωνιστούν μέχρι στιγμής στη Football League.
Ό,τι δίνεις, παίρνεις, έχει διδάξει η ζωή και αυτό τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το παραπάνω ρητό για πολλούς μπορεί να μη λέει και πολλά, όμως αρκετές φορές στον αθλητισμό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και να καθορίσει την εξέλιξη και την έκβαση μίας πορείας, ενός πρωταθλήματος κ.λπ.
Το παραπάνω χωρίς αμφιβολία ισχύει στην περίπτωση της φετινής Football League. Του πρωταθλήματος που πλέον αποτελεί την τρίτη τη τάξει κατηγορία, πίσω από τις Super League 2 και Super League 1. Φτάσαμε Ιανουάριο μήνα και ήδη στη Football League έχουμε διανύσει του δρόμου τα μισά και κάτι παραπάνω. Μετά το πέρας 15 αγωνιστικών ήδη έχουμε βγάλει ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την εξέλιξη του πρωταθλήματος.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Το πρώτο απ’ όλα έχει να κάνει με τις ομάδες που εξαρχής θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα και την άνοδο, αυτές που θα έδιναν τις «μάχες» τους με φόντο το κάτι παραπάνω από τα αναμενόμενα και αυτές που από την αρχή της σεζόν είχαν βασικό στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Λίγο πολύ τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα έχουν πάρει τον δρόμο τους και μένει να φανεί αν το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις ή αν θα υπάρξουν στο υπόλοιπο ανατροπές που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε κορυφή και ουρά αντίστοιχα. Άλλωστε ο τόνος του φετινού πρωταθλήματος είναι αρκετά αμφίρροπος. Η Καλαμάτα μάλιστα φαντάζει το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Ποιος φανταζόταν ότι οι «μελανόλευκοι» μετά το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα και την πρώτη θέση που κατείχαν τις πρώτες αγωνιστικές θα βρίσκονταν πλέον στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Όπως προαναφέραμε, ορισμένες ομάδες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Να κερδίσουν τις εντυπώσεις και δικαιολογημένα να αποτελούν τους βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ομάδες με υψηλό μπάτζετ, με ρόστερ το οποίο απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές μεγάλης ποιότητας, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να αγωνιστούν ακόμα και σε ανώτερες κατηγορίες.
Υπάρχουν σύλλογοι που έχουν κάνει οικονομικές υπερβάσεις. Έχουν φέρει… παιχταράδες για τα δεδομένα της κατηγορίας και έχουν χτίσει πάνω σε βάσεις που θα μπορούσαν να σταθούν ακόμα και σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, για παράδειγμα στη Super League 2. Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες έχουν επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις και βρίσκονται στα πρώτα σκαλοπάτια της βαθμολογίας. Μιλάμε για τους Ιωνικό, Τρίκαλα, Βέροια, Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Πέντε ομάδες που κατέχουν ακριβά ρόστερ, στελεχωμένα με παίκτες εγνωσμένης αξίας. Θα μου πείτε, παίζουν τα μπάτζετ μπάλα; Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα δεν παίζει μπάλα μόνον η χρηματιστηριακή αξία ενός συλλόγου και αυτό γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε σύνολο να κάνει κάτι καλό.
Ωστόσο, μία ομάδα με μεγαλύτερη οικονομική άνεση και ποιότητα μπορεί να βάλει από… κάτω της ομάδες με φθηνότερο μπάτζετ και λιγότερο ακριβούς παίκτες. Αυτό έχει γίνει λοιπόν -μέχρι στιγμής- με τις παραπάνω ομάδες, οι οποίες επιβεβαιώνουν στο έπακρον τον τίτλο του πρωταγωνιστή που είχαν πριν καν το ξεκίνημα του φετινού «μαραθωνίου». Και είναι ενθαρρυντικό επίσης το γεγονός ότι και οι υπόλοιπες ομάδες σιγά σιγά -που βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις- αρχίζουν και επενδύουν και αυτές σε παίκτες με μεγάλες παραστάσεις και ανεβάζουν επίπεδο το ρόστερ τους. Όπως το Αιγάλεω με την απόκτηση του Ισμαέλ Μπλάνκο…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ