Αταλάντα – Λεβερκούζεν: Το τρεμπλ και το πρώτο

Λεβερκούζεν και Αταλάντα διεκδικούν απόψε (22.00) στο Δουβλίνο το Europa League. Ο μεγάλος στόχος για την αήττητη ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο και η δίψα των παικτών του Τζιανπιέρο Γκασπερίνι για τον παρθενικό ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία του κλαμπ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αναμέτρηση.

Αταλάντα – Λεβερκούζεν: Το τρεμπλ και το πρώτο

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Αταλάντα αποτελούν το ζευγάρι του πρώτου από τους τελικούς των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, αυτού για την κατάκτηση του Europa League. Ένας τελικός που θα γίνει απόψε στην «Αρένα» του Δουβλίνου για να ακολουθήσουν στις 29 του μηνός εκείνος του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Φιορεντίνα στην Αθήνα και της Ρεάλ με την Ντόρτμουντ για το Τσάμπιονς Λιγκ στο Λονδίνο, την 1η Ιουνίου, στο φινάλε της φετινής σεζόν στην Ευρώπη.

Τόσο η γερμανική όσο η ιταλική ομάδα έχουν φτάσει στον αποψινό τελικό με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Οι «ασπιρίνες» κατέκτησαν φέτος για πρώτη φορά την Μπουντεσλίγκα με μεγάλη άνεση και για πρώτη φορά στην Ιστορία της διοργάνωσης χωρίς ήττα, καθώς δεν το είχε καταφέρει ποτέ άλλη ομάδα, ούτε η Μπάγερν στη μεγάλη κυριαρχία της. Άλλωστε το συγκρότημα του Τσάμπι Αλόνσο που ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο την προπονητική καριέρα του έχει συμπληρώσει 51 αγώνες αήττητο, δημιουργώντας ρεκόρ που έχει μπει στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής λίστας διαχρονικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ενώ εκτός από την ουσία έχει προφέρει και συναρπαστικό ποδοσφαιρικό θέαμα, κάτι που θα επιδιώξει και σε αυτό το παιχνίδι.

Η Λεβερκούζεν έχει την ευκαιρία φέτος να φτάσει στο πρώτο τρεμπλ της Ιστορίας της, καθώς έχει ήδη πάρει το πρωτάθλημα, διεκδικεί το Europa League, ενώ το ερχόμενο Σάββατο είναι το απόλυτο φαβορί και για το γερμανικό Κύπελλο στον τελικό με την Καϊζερσλάουτερν. Η αποψινή αναμέτρηση θα δώσει τη δυνατότητα στη Λεβερκούζεν να κατακτήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ιστορία της, καθώς είχε πανηγυρίσει το 1988 σε διπλό τελικό με την Εσπανιόλ το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είχε χάσει 3-0 στη Βαρκελώνη, απάντησε με το ίδιο σκορ στην «Μπάι Αρίνα» και πήρε την κούπα στα πέναλτι. Για να φτάσει στον τελικό η Λεβερκούζεν απέκλεισε στους νοκ άουτ αγώνες την Καραμπάγκ, τη Γουέστ Χαμ και τη Ρόμα.

Η Αταλάντα έφτασε στο Δουβλίνο έχοντας εξασφαλισμένη από το ιταλικό πρωτάθλημα την 4η παρουσία της Ιστορίας της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρει ότι στη νέα σεζόν θα συμμετάσχει στη νέα μορφή της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πανηγυρίσει απόψε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας της.

Δίχως να έχει φτάσει ποτέ σε τελικό, η ομάδα του πολύπειρου και επί σειρά ετών τεχνικού της Τζιανπιέρο Γκασπερίνι, θα προσπαθήσει να τα καταφέρει με την… πρώτη! Πήρε τεράστιες προκρίσεις στα νοκ άουτ για να φτάσει έως τον τελικό, καθώς έβγαλε έξω την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τη Λίβερπουλ με τρομερή νίκη 3-0 στο «Άνφιλντ», αλλά και τη Μαρσέιγ την οποία νίκησε επίσης με 3-0 στη ρεβάνς του Μπέργκαμο.

Η παράδοση και τα αστέρια

Η «Θεά» έχει την πίστη ότι μπορεί να φτάσει έως το τέλος, έστω κι αν δεν είναι το φαβορί. Υπάρχει και η παράδοση, καθώς τη μοναδική προηγούμενη φορά που είχαν αναμετρηθεί Αταλάντα και Φιορεντίνα στην Ευρώπη, πάλι για το Europa League πριν από δύο χρόνια, η ομάδα του Γκασπερίνι είχε περάσει στα προημιτελικά με δύο νίκες (3-2 και 1-0). Τώρα βέβαια η Λεβερκούζεν είναι αλλιώς.

Στο Δουβλίνο διοργανώνεται για δεύτερη φορά τελικός Europa League. Είχε γίνει και το 2011 όταν η Πόρτο είχε επικρατήσει 1-0 της Μπράγκα στον πορτογαλικό «εμφύλιο». Οπαδοί και των δύο ομάδων έχουν πλημμυρίσει την ιρλανδική πρωτεύουσα με πολύ αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης μετά τις πρόσφατες απειλές. Το γήπεδο που θα γίνει ο τελικός έχει χωρητικότητα 50.000 θεατών και θα είναι κατάμεστο.

Οι δύο ομάδες έχουν πολύ μεγάλα αστέρια στο δυναμικό τους και διεθνείς άσους που σε μερικές εβδομάδες θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία με τις εθνικές ομάδες τους. Για τη Λεβερκούζεν το μεγάλο αστέρι είναι ο 21χρονος Φλόριαν Βιρτς που αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του γερμανικού πρωταθλήματος. Και για την Αταλάντα ο εξαιρετικός επιθετικός Τζιανλούκα Σκαμάκα, o οποίος έχει βάλει φέτος 18 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και είναι ξεκούραστος καθώς δεν αγωνίστηκε στον πρόσφατο χαμένο τελικό της ομάδας του στο Κόπα Ιτάλια από τη Γιουβέντους.

Σεβασμός και πίστη

Στις δηλώσεις τους, Αλόνσο και Γκασπερίνι τόνισαν ότι έχουν να παίξουν με πολύ δυνατό αντίπαλο και τον σέβονται απολύτως, ωστόσο δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την πίστη τους για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Ισπανός είπε ότι η ομάδα του έχει δείξει από την αρχή της σεζόν πόσο ισχυρή και αποτελεσματική είναι, θα παίξει με το γνωστό στυλ της και «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει για να πανηγυρίσουμε ξανά. Το τρεμπλ είναι κάτι που θέλουμε και αυτά τα παιδιά πραγματικά αξίζουν να κατακτήσουν τα πάντα».

Ο προπονητής της Αταλάντα τόνισε: «Ο τελικός είναι ένα ιστορικό γεγονός. Για ομάδες σαν κι εμάς είναι πραγματικά απίστευτο και αποτελεί ήδη μία τεράστια επιτυχία. Γιορτάσαμε τις προκρίσεις μας απέναντι σε πανίσχυρα κλαμπ και τώρα θέλουμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα, αν και παίζουμε κόντρα σε μία πλήρη και πολύ καλά οργανωμένη ομάδα».

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο ελίτ Ρουμάνος Ίστβαν Κόβακς, η Λεβερκούζεν δεν έχει αγωνιστικά προβλήματα, ενώ η Αταλάντα θα έχει τη μεγάλη απουσία του τραυματία Ντε Ρουν.

Το πιθανό σχήμα για τη Λεβερκούζεν: Κόβαρ, Χινκάπι, Τα, Ταπσόμπα, Τσάκα, Άντιχ, Γκριμάλντο, Φρίμπονγκ, Χόφμαν, Βιρτς, Σχικ. Θέση διεκδικούν Στάνισιτς, Παλάσιος και Αντλί.

Και για την Αταλάντα: Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Σκαλβίνι, Ζαπακόστα, Κουπμάινερς, Έντερσον, Ρουγκέρι, Ντε Κετελάρε, Λούκμαν, Σκαμάκα.