Εθνική: Το «διπλό» στο Δουβλίνο και ο «πονοκέφαλος» των εκτός έδρας

Το τρίποντο της Εθνικής επί της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο πριν από έναν χρόνο για τα προκριματικά του Euro 2024, αλλά και οι μόλις τρεις νίκες που έχει πανηγυρίσει η «γαλανόλευκη» στα 10 τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της.

Εθνική: Το «διπλό» στο Δουβλίνο και ο «πονοκέφαλος» των εκτός έδρας

Η «νέα εποχή» στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών του στο Nations League νίκησε 3-0 την Φινλανδία και πανηγύρισε το παρθενικό του τρίποντο στον δεύτερο όμιλο της League B.

Πλέον, με την ψυχολογία στα ύψη βλέπει τον επόμενο αγώνα του στη διοργάνωση, ο οποίος είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Τρίτη (10/9) στο Δουβλίνο με αντίπαλο την Ιρλανδία.

Από την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος, καθώς το ημερολόγιο έδειχνε 13 Οκτωβρίου του 2023 όταν αναμετρήθηκαν στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το «Aviva» άνοιξε και πάλι τις πύλες του για να υποδεχτεί τα συγκροτήματα, με τη «γαλανόλευκη» να βγαίνει τελικά μεγάλη νικήτρια, αφού επιβλήθηκε 2-0 της αντιπάλου της.

Τότε, με τον Γκουστάβο Πογέτ να βρίσκεται ακόμα στον πάγκο της Εθνικής, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις αμυντικές αδυναμίες των Ιρλανδών και σημείωσε και τα δύο της τέρματα από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, βάζοντας έτσι τις βάσεις για το τρίποντο.

Μόλις στο 20ο λεπτό της συνάντησης από ασίστ του Τσιμίκα ο Γιακουμάκης είχε ανοίξει το σκορ, για να έρθει στις καθυστερήσεις του 45λέπτου ο Μασούρας από πάσα του Πάλκα για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Μένει να φανεί αν η Εθνική θα επαναλάβει και φέτος αυτή της την επιτυχία για να κάνει το «δύο στα δύο» στον όμιλο του Nations League, πριν την ακόμα μεγαλύτερη μάχη που θα κληθεί να δώσει στο γκρουπ, με αντίπαλο την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου στις 10 του Οκτώβρη.

Τρεις νίκες σε 10 εκτός έδρας παιχνίδια

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι εκείνο το «διπλό» στο Δουβλίνο με αντίπαλο την Ιρλανδία ήταν μόλις ένα από τρία που έχει πανηγυρίσει η Εθνική στα δέκα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της από τον Σεπτέμβρη του 2022 μέχρι και σήμερα. Τα υπόλοιπα ήταν με την Μάλτα και το Γιβραλτάρ.

Πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε την Κύπρο στην League C του δευτέρου ομίλου του Nations League και είχε χάσει με 1-0 στη Λάρνακα, σε μία ήττα που ήταν πάντως και η μοναδική της στο γκρουπ, καθώς τερμάτισε τελικά στην πρώτη θέση με 15 βαθμούς.

Μετά από εκείνο το παιχνίδι τα επόμενα εκτός έδρας ματς της Εθνικής ήταν σε φιλικά, όταν αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με την Μάλτα (17/11/22) αλλά και στην ήττα (2-1) από την Ουγγαρία (2-1).

Η Ελλάδα ξεκίνησε εν συνεχεία τα προκριματικά του Euro 2024 και στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της κέρδισε με το εμφατικό 3-0 το Γιβραλτάρ (24/3/23). Στη συνέχεια όμως, ήρθε η ήττα από την Γαλλία (1-0) στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού (19/6/23), αλλά και αυτή από την Ολλανδία με 3-0 στο Αϊντχόφεν (7/9/23).

Επόμενος εκτός έδρας «σταθμός» της «γαλανόλευκης» ήταν το νικηφόρο παιχνίδι (0-2) με την Ιρλανδία που προαναφέραμε στο Δουβλίνο (13/10/23), για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ήττα στα πέναλτι από τη Γεωργία στον τελικό των playoff του Euro 2024 (26/3/24), που στέρησε την ευκαιρία στην Ελλάδα να εξασφαλίσει την παρουσία της στα τελικά της διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, η Εθνική ηττήθηκε με 2-1 από την Γερμανία σε φιλικό παιχνίδι, ενώ το τελευταίο εκτός έδρας που έδωσε ήταν η νίκη με 2-0 επί της Μάλτας.