Δεν βγαίνουν τα… κουκιά
Οι ομάδες της Super League 1 και της Super League 2 μπλοκάρουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης που προωθείται από τις μικρότερες κατηγορίες.
Πιο πολύ και από το αν συνεχιστούν ή όχι τα πρωταθλήματα στη χώρα μας, οι επιτελείς των συλλόγων των επαγγελματικών κατηγοριών ασχολούνται με το αν θα ευοδωθεί το πλάνο μιας νέας αναδιάρθρωσης, που θα διορθώσει τις καταστροφικές συνέπειες αυτής που έλαβε χώρα πέρσι το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μικρότερες κατηγορίες, τη Football League και τη Γ' Εθνική, οι συμμετέχουσες ομάδες πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη Γ' Εθνική μάλιστα οι οκτώ σύλλογοι που κέρδισαν την άνοδό τους, μετά το λουκέτο που έβαλε προ ημερών η ΕΠΟ, συσκέφθηκαν και γνωστοποίησαν την ομόφωνη επιθυμία τους για αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Και εδώ που τα λέμε θα ήταν τρελοί οι παράγοντες των συλλόγων να μην επιθυμούν να ανέβουν δύο κατηγορίες αντί για μία, συμμετέχοντας σε νέα διευρυμένη Super League 2 και βάζοντας και το… δάχτυλο στο μέλι των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στη δεύτερη κατηγορία.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό πορεύονται και οι σύλλογοι της Football League, οι οποίοι με τη σειρά τους στοχεύουν σε αναδιάρθρωση που αντί για την τρίτη τη τάξει κατηγορία που ανήκουν τώρα ή και την τέταρτη για όσους βρίσκονται στη ζώνη υποβιβασμού και εντέλει πέσουν θα βρεθούν και αυτοί στη Β' Εθνική, απολαμβάνοντας τα… καλούδια που προαναφέραμε. «Όλοι οι καλοί χωράνε», άλλωστε, σε δύο ομίλους συνολικά 32 ομάδων που φέρεται να περιλαμβάνει το πλάνο για τη δεύτερη κατηγορία, αν τελικά προωθηθεί η εν λόγω αναδιάρθρωση.
Ή μήπως… δεν χωράνε; Γιατί θεμιτή μεν η επιθυμία των από κάτω να ανέβουν, διορθώνοντας παράλληλα και αδικίες που ασφαλώς έλαβαν χώρα κατά το περσινό «έκτρωμα» που νομοθέτησε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν οι… από πάνω που με τη σειρά τους δεν έχουν καμία διάθεση να μειώσουν και άλλο το μερίδιο που δικαιούνται από την πίτα… διαίτης που αφορά τα τηλεοπτικά έσοδα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Ακόμα και στη φετινή σεζόν, με μόλις 12 ομάδες να απαρτίζουν τη Super League 2, τα χρήματα που έπαιρναν από την ΕΡΤ δεν έφθαναν «ούτε για ζήτω». Μόλις και μετά βίας κάλυπταν κάποια από τα έξοδα των ΠΑΕ που τώρα με την κρίση του κορονοϊού, την αγωνιστική απραξία μηνών και την επικείμενη επάνοδο στην αγωνιστική δράση δίχως θεατές, θα βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση. Το τελευταίο που χρειάζονται οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας είναι να βάλουν… συνέταιρους στα –ισχνά, έστω- κέρδη που προσδοκούν από την τηλεόραση.
Όσο για την πρώτη κατηγορία και για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης, εκτός από δύο ομάδες. Τον Πανιώνιο και τον Παναιτωλικό, οι οποίοι τάσσονται σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους. Με τα ως τώρα δεδομένα, που δύσκολα θα αλλάξουν αν διεξαχθούν πλέι άουτ, ο ένας εκ των δύο θα πέσει στη Super League 2 και ο άλλος θα δώσει μπαράζ παραμονής. Άρα αμφότεροι πιέζουν προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης.
Είναι όμως μόνοι τους. Οι άλλοι 12 της Super League 1 είναι αντίθετοι, οι 10 από τους 12 της Super League 2 επίσης, όπως και τα Τρίκαλα από τη Football League που θεωρείται δεδομένη η άνοδός τους. Όπως γίνεται αντιληπτό με τα παραπάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθεί το 75% των ομάδων, ούτε στην πρώτη κατηγορία ούτε στη λίγκα της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που απαιτείται για να αλλάξει το νυν καταστατικό και να προωθηθεί διαδικασία αναδιάρθρωσης. Οπότε, σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαγγελματικές κατηγορίες τουλάχιστον, θεωρείται απίθανο να υλοποιηθεί ανάλογο πλάνο φέτος. Του χρόνου και βλέπουμε…