Να πρυτανεύσει η λογική!
Ευτυχώς για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία μας επιδείξαμε σθένος, δύναμη και πειθαρχία απέναντι σε μία παγκόσμια κρίση.
Δεν είναι εύκολο να κλείσεις τον –γεμάτο ταμπεραμέντο και έξω καρδιά- Έλληνα στο σπίτι του, ωστόσο όλοι (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) ακούσαμε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών και αποκρούσαμε το πρώτο κύμα του κορονοϊού με μεγάλη επιτυχία.
Πλέον όλα δείχνουν πως με αργά και σταθερά βήματα θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική ροή της καθημερινότητάς μας. Η κυβέρνηση έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι τα μέτρα για την άρση της καραντίνας και μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έτσι, η αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων έχει ήδη αρχίσει με τις πιθανές ημερομηνίες να έχουν γνωστοποιηθεί.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Όχι όμως και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς τοπίο είναι… θολό και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η ΕΠΟ έχει ορίσει στο τέλος του μήνα τηλεδιάσκεψη με τις Ενώσεις για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το ομαλό και λιγότερο επώδυνο φινάλε της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
Και αν στις πρώτες τρεις επαγγελματικές κατηγορίες τα νέα μέτρα θα είναι εύκολο (στη θεωρία πάντα) να εφαρμοστούν, δεν ισχύει το ίδιο και για τα τοπικά. Πώς μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τεστ των χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που είναι καταγεγραμμένοι στα σωματεία ανά την επικράτεια;
Πώς θα ελεγχθούν οι μετακινήσεις που σε τοπικό επίπεδο και σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται οργανωμένα, αλλά πηγαίνουν ατομικά ή παρέες οι ποδοσφαιριστές; Ποιος θα περιθάλψει τον αθλητή που μετά από τόσο μεγάλη αποχή είναι σίγουρο πως βγάλει τραυματισμούς;
Οι αθλητές δεν πληρώνονται από αυτό. Ο καθένας έχει τη δουλειά του και το κάνει από αγάπη. Είναι ο τρόπος διασκέδασής του. Το χόμπι του. Ποιος παράγοντας θα κρατήσει στην Αθήνα τα νέα παιδιά που δουλεύουν σε νησιά το καλοκαίρι; Με τι επιχείρημα θα τους πείσει να μείνουν και να αγωνιστούν μέσα στο κατακαλόκαιρο;
Ειδικά το τελευταίο θα είναι βασανιστήριο. Αν πάρουμε παράδειγμα από τον Πειραιά, έχουν απομείνει έξι αγωνιστικές για το φινάλε και άλλες έξι για τα πλέι οφ/πλέι άουτ. Στο σύνολο έχουμε δώδεκα παιχνίδια και για να βγουν οι ημερομηνίες το ασφαλές σενάριο είναι να «στριμωχτούν» μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη - Κυριακή). Με λίγα λόγια, ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής θα αναγκαστεί να παίξει σε υψηλές θερμοκρασίες (μιλάμε για τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου) έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
Η άρχουσα ποδοσφαιρική αρχή έχει υπό τη σκέπη της τα παραπάνω πρωταθλήματα και καλείται να αποφασίσει. Πρωτίστως με γνώμονα την υγεία και δευτερευόντως με το αίσθημα δικαιοσύνης. Οφείλουν να ζυγίσουν καλά τα δεδομένα για να διασφαλίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα αργήσει πολύ να έρθει! Τα σωματεία εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και στη μετά κορονοϊό εποχή τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Επιτέλους, ας πρυτανεύσει η λογική!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ