Σωστό «διάβασμα» και βαριές ποινές
Με πολύ θερμό ενδιαφέρον παρακολούθησε χθες ο ποδοσφαιρικός -και μη- κόσμος την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τους εκπροσώπους των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η βασική είδηση που προέκυψε από την διάσκεψή τους ήταν το κλείσιμο όλων των συνδέσμων, πλην ενός για κάθε ομάδα, αλλά και η εκχώρηση μεγαλύτερης ευθύνης στην αστυνομία στον έλεγχο πέριξ και εντός του γηπέδου. Επιτρέψτε μας, ωστόσο, να ξεκινήσουμε από την έσχατη και απευκταία λύση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, την αποβολή των ελληνικών συλλόγων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Είναι σύνηθες στις κουβέντες των ποδοσφαιρόφιλων αλλά και των δημοσιογράφων να επικαλείται η απόφαση της Μάργκαρετ Θάτσερ να αποβάλει τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την τραγωδία στο «Χέιζελ». Μόνο που, όπως έχει αποδειχθεί πια, η απόφαση αυτή δεν έλυσε το πρόβλημα του χουλιγκανισμού, παρά το έκρυψε κάτω από το χαλί. Η αλλαγή στο αγγλικό ποδόσφαιρο έγινε μέσω των εισηγήσεων του δικαστή Τέιλορ για την ασφάλεια στα γήπεδα και μέσω των χρημάτων του Ρούπερτ Μέρντοχ που αναβάθμισαν το προϊόν και συν τω χρόνω άλλαξαν το προφίλ του κόσμου που πήγαινε στα γήπεδα.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Αυτή η μικρή «αγγλική» παρένθεση έγινε, ώστε να γίνει αντιληπτό πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υιοθετήσει άκριτα μια παρωχημένη και ιστορικά αλλοιωμένη μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη θα πονέσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους. Δεν θα επηρεάσει κάπου τους χούλιγκανς, οι οποίοι, αντί να επιδίδονται στις βίαιες συμπεριφορές τους σε ευρωπαϊκούς αγώνες, θα το κάνουν απλά εντός συνόρων.
Από εκεί και πέρα, είναι πολύ μεγάλο το βάρος που καλείται να επωμιστεί η αστυνομία, με δεδομένο πως εδώ και χρόνια αδυνατεί, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις της, να διοργανώσει με ασφάλεια έναν μόνο αγώνα με φιλάθλους δύο ομάδων κάθε χρόνο, τον τελικό Κυπέλλου. Η ίδια αστυνομία, η οποία απέτυχε να προλάβει τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ γνώριζε για την κάθοδο των Κροατών επί 48 ώρες. Αποτελεί εύλογο ερώτημα, λοιπόν, πώς θα μπορέσει να λάβει «πόστο» σε κάθε γήπεδο της χώρας και να λειτουργεί κατά τον τρόπο που προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσο για το κλείσιμο των συνδέσμων, θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και το πώς θα λειτουργεί ο ένας σύνδεσμος που θα μείνει ανοιχτός για κάθε ομάδα. Είναι, παράλληλα, άξιο απορίας πώς, ενώ οι κάμερες ήταν προαπαιτούμενο στα αγγλικά γήπεδα πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, βρίσκονται ακόμη εκτός λειτουργίας στα ελληνικά στάδια.
Εκείνο που έλειψε από τη χθεσινή αναγγελία και λείπει γενικότερα από τη χώρα μας είναι οι αυστηρές και ακέραιες ποινές από το δικαστικό σύστημα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν πραγματικά βαριές ποινές για όσους συλλαμβάνονται και αποδεδειγμένα έχουν προκαλέσει πράξεις βίας και εν γένει ποινικών αδικημάτων. Ποινές οι οποίες δεν θα ανακληθούν έπειτα από λίγο διάστημα, αλλά θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.
Επιθυμία όλων είναι φυσικά η χθεσινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο για την οριστική καταπολέμηση της βίας και του χουλιγκανισμού στη χώρα μας, όμως η ιστορία δεν προοιωνίζεται κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τον αθλητισμό είτε για οποιαδήποτε κοινωνική πληγή, όλα μοιάζουν να επαναλαμβάνονται σε έναν αέναο κύκλο. Μακάρι να γίνει το πρώτο βήμα για το «σπάσιμο» αυτού του «βρόχου», όσο κι αν αδυνατούμε να το πιστέψουμε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ