Απολαυστικό ποδόσφαιρο !
Θέαμα υψηλού επιπέδου προσφέρουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπουντεσλίγκα, στην μετά κορονοϊό εποχή
Δέκα ημέρες συμπληρώθηκαν από την επανεκκίνηση του Γερμανικού πρωταθλήματος. Η 16η Μαΐου γράφτηκε στην ιστορία, ως η «επιστροφή του ποδοσφαίρου», έπειτα από την πανδημία που έκλεισε όλον τον κόσμο για τουλάχιστον έναν δίμηνο στο σπίτι.
Σε αυτό το μικρό διάστημα που κύλησε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για το ποδόσφαιρο της νέας τάξης πραγμάτων. Στην πλειοψηφία τους και ειδικά εν Ελλάδι, αρνητικά και μίζερα σχόλια. Συνοδευόμενα με τις φωτογραφίες των άδειων γηπέδων και των περίεργων, από απόσταση, πανηγυρισμών των παικτών. Ευτυχώς όλα αυτά φθίνουν και ουσιαστικά τελείωσαν ήδη. Πόσες φορές να γράψεις και να δείξεις πως τα παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών ;
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το γνωρίζαμε άλλωστε εξαρχής πως τουλάχιστον η φετινή περίοδος θα ολοκληρωθεί δίχως κόσμο στις εξέδρες, στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που θα παίξουν ποδόσφαιρο και το επόμενο δίμηνο. Και προφανώς δεν υπάρχει άνθρωπος, έχοντας σώας τα φρένας, που αγαπά τη μπάλα και θα μπορούσε ποτέ να του αρέσει περισσότερο το παιχνίδι δίχως κόσμο στις εξέδρες. Ποτέ και κανείς.
Όμως. το ένα και μοναδικό ερώτημα σε αυτήν την χρονική συγκυρία είναι άλλο: Να παιχθεί μπάλα σε όσες χώρες υπάρχει η δυνατότητα, έστω και υπό αυτούς τους περιορισμούς ή να μπει λουκέτο και να περιμένουμε την επόμενη περίοδο ή ακόμα και την εμφάνιση του εμβολίου και των φαρμάκων κατά της ασθένειας ; Για την UEFA, την FIFA και τους επιτελείς των συλλόγων η απάντηση ήταν «Ναι» και είχε να κάνει με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Πολλά τα λεφτά, τεράστια τα συμφέροντα, οπότε από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα για να παιχθεί ξανά μπάλα, αυτό και γίνεται.
Όσο για εμάς, τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, που δεν μας ενδιαφέρουν οι ισολογισμοί των διεθνών ομοσπονδιών και των ομάδων ; Εμάς, που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να στηθούμε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή μας για να παρακολουθήσουμε το επόμενο παιχνίδι είτε αυτό είναι το «Κλάσικερ» της Μπουντεσλίγκα ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Μπάγερν είτε ο τελικός του κυπέλλου Λευκορωσίας ανάμεσα στην Μπάτε Μπορίσοφ και την Ντιναμό Μπρεστ ;
Εμάς και αν περίμενε μια τόσο ευχάριστη έκπληξη ! Ειδικά στη Γερμανία, είναι σαν να βιώνουμε ένα… ποδοσφαιρικό φεστιβάλ μπίρας ! Μπαλάρα, θέαμα, επιθετικογενές ποδόσφαιρο, πολλές φάσεις, υπέροχα γκολ. Προσωπικά έχω παρακολουθήσει περισσότερα από τα μισά παιχνίδια των δύο αγωνιστικών που διεξήχθησαν στην Μπουντεσλίγκα και σχεδόν σε όλα παρακαλούσα να μην τελειώσουν τα ματς. Προφανώς και η επιλογή είχε να κάνει με ποιοτικές ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Λειψία, η Λεβερκούζεν, η Γκλάντμπαχ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πήγε ούτε λεπτό χαμένο.
Οι φόβοι για ντεφορμέ, αγύμναστους και απρόθυμους παίκτες πήγαν περίπατο. Όπως εν πολλοίς υποχώρησαν οι τακτικές, τα δυνατά μαρκαρίσματα, τα «μαλλιοτραβήγματα» στην περιοχή στις στημένες φάσεις. Προφανώς ο φόβος της προσωπικής επαφής δίνει στους επιθετικούς τον έξτρα χώρο και χρόνο που χρειάζονται για να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν. Δεν έχουν δύο παίκτες κολλημένους πάνω τους και ένα τρίτο να έρχεται σε βοήθεια. Ένας εναντίον ενός, όπως… παλιά. Χαράς ευαγγέλια για τεχνίτες και σκόρερ και κατ’ επέκταση για τον κόσμο που παρακολουθεί μπαλάρα και τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.
Η Γερμανία αποτέλεσε το «μεγάλο πείραμα» για αυτήν την μεταβατική περίοδο –και- του ποδοσφαίρου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Περιμένουμε ανάλογα θετικά αποτελέσματα και σε Ισπανία, Αγγλία που ακολουθούν, αλλά και στα μικρότερης εμβέλειας πρωταθλήματα, μαζί και στο δικό μας.
Οι αρνητές, οι μίζεροι, οι λάτρεις της… παύλας, μπορούν να κάνουν διακοπές διαρκείας μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ο καιρός ευνοεί τα μπάνια, οι καφετέριες άνοιξαν. Εμείς από την άλλη, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το δώρο του ποδοσφαίρου, που ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες βρήκε τον τρόπο και έγινε ακόμα πιο ελκυστικό, για να μας κρατήσει ζεστούς ως την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα, με τον κόσμο να δίνει ξανά το παρόν στις κερκίδες.