To καλό σενάριο για το ποδόσφαιρο, το κακό για τους ποδοσφαιριστές…
Ακόμα και στο καλό σενάριο, που όλες οι διοργανώσεις συνεχιστούν τον Μάιο, πώς οι ποδοσφαιριστές θα προσαρμοστούν ξαφνικά μετά από τέτοιο διάστημα απραξίας;
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι 14 εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Super League θα ενημερωθούν στο διοικητικό της συμβούλιο της Πέμπτης (2/4), το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ότι οι ποδοσφαιριστές τους δεν θα μπορούν να προπονηθούν ούτε μέσα στη διάρκεια του Απριλίου και ότι η καραντίνα θα παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει αυτό ότι τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ του πρωταθλήματος δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από το Σάββατο 23 Μαΐου κι αυτό γιατί για την επανέναρξη του πρωταθλήματος οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν μία μίνι προετοιμασία τριών εβδομάδων. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύουν στο καλό σενάριο που αναφέρει ότι ο κορονοϊός θα σβήσει σιγά-σιγά μέσα στον Μάιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε σε άλλα επίπεδα και θα έχουμε νέο σίριαλ για το αν θα πρέπει να ακυρωθεί η σεζόν ή να αναδειχθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός και να μετρήσει δηλαδή μόνο η κανονική περίοδος της Λίγκας. Με ΠΑΟΚ 2ο, ΑΕΚ 3η, Παναθηναϊκό 4ο κλπ. Με Πανιώνιο να υποβιβάζεται και Παναιτωλικό να παίζει μπαράζ για να μείνει στην κατηγορία.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Για να επανέλθουμε στο καλό σενάριο, στη Super League υπολογίζουν ότι μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε 45 ημέρες οι αγώνες κατάταξης, οι δύο ημιτελικοί (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ και Αρης – ΑΕΚ) και ο τελικός του κυπέλλου. Έτσι στη Λίγκα και στην ΕΠΟ υπολογίζουν ότι η σεζόν, μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου. Όλα αυτά πάντα ότι η εξάπλωση του κορονοϊού θα έχει περιοριστεί σημαντικά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν από την 1η Μαϊού. Όμως οι μπελάδες και τα προβλήματα από την πανδημία δεν τελειώνουν εδώ για κανέναν. Για καμία Λίγκα σε όλη την Ευρώπη…
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τη ομαλή διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος είναι και οι περικοπές μισθών και συμβολαίων όλων των ποδοσφαιριστών. Αν και πόσες ομάδες θα φθάσουν σε συμφωνία και σε τι ύψος θα φθάσουν οι περικοπές. Η λογική λέει ότι είτε με το καλό είτε με το άγριο οι περικοπές θα γίνουν, όπως συμβαίνει άλλωστε παντού από την μέρα που ξεκίνησε η πανδημία. Όμως το ύψος των περικοπών έχει σημασία. Γιατί αυτό θα κρίνει τα ναι ή τα όχι των ποδοσφαιριστών και ενδέχεται να φέρει ραγδαίες αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων.
Είναι πολλά τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Super League, όπως απασχολούν και της Λίγκες όλης της Ευρώπης άλλωστε…
Στο καλό σενάριο λοιπόν, ότι όλα θα πάνε καλά, ο κορονοϊός θα σβήσει και ο κόσμος θα ξαναβγεί σε ένα-ενάμιση μήνα από τα σπίτια του και η (ποδοσφαιρική) ζωή θα ξαναρχίσει στα μέσα Μαΐου, υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι στα πλευρά των ποδοσφαιριστών που είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος και που ακόμη δεν έχουν απαντήσει οι χαρτογιακάδες της Νιόν…
Η αγωνιστική δράση σταμάτησε για όλους στις 8 Μαρτίου. Στην Ελλάδα από την πρώτη του μήνα. Οι παίκτες θα μείνουν σπίτια τους δύο μήνες (ούτε σε νορμάλ περίοδο συμβαίνει αυτό). Και θα βγουν μέσα Μαΐου, να παίξουν μπάλα σε εγχώριες διοργανώσεις και Ευρωπαϊκές; Πως; Όταν δύο μήνες κλεισμένοι σπίτι η μόνη προπόνηση που θα έχουν κάνει θα είναι βάρη και διάδρομο; Και θα βγουν να παίξουν μπάλα; Όταν θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προετοιμασία για να επανέλθουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Και λέμε ότι τους δίνουν αυτή τη μίνι προετοιμασία. Και μπαίνουν και παίζουν. Εσείς πιστεύετε ότι δεν θα πέφτουν από τους τραυματισμούς σαν τα σταφύλια! Και μετά;
Αμέσως θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις για την σεζόν 2020-21. Τι κι αν η UEFA επεξεργάζεται σχέδιο για μονά ματς σε ουδέτερα γήπεδα στους προκριματικούς γύρους για να κερδίσει ημερομηνίες. Ούτε διακοπές, ούτε ξεκούραση οι παίκτες. Κατευθείαν προετοιμασία για τις νέες αγωνιστικές υποχρεώσεις, τουλάχιστον για τις ομάδες που θα μετάσχουν στους προκριματικούς γύρους της UEFA. Και ξεκινάει η επόμενη σεζόν και δωσ’ του εθνικές διοργανώσεις, ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αγώνες εθνικών ομάδων, με τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 που έπονται! Και πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα οι παίκτες, έρχεται η σεζόν 2021-22 όπου πάλι όλος ο πλανήτης πρέπει να βγει εκτός ρυθμού και όλες οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να αλλάξουν το καλεντάρι τους για να μπορέσει να διεξαχθεί Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022 το Μουντιάλ της ρεμούλας και των ατελείωτων δωροδοκιών, στο Κατάρ.
Με λίγα λόγια οι ποδοσφαιριστές διεθνείς και μη θα πρέπει να παίζουν ασταμάτητα δηλαδή και παράλληλα να αλλάξουν συνήθεις και πλάνα, από τώρα μέχρι το τέλος της σεζόν 2022-23. Και η πλήρης κανονικότητα θα επανέλθει το καλοκαίρι του 2024. Αν μέχρι τότε δεν έχει προκύψει κάποιος covid-20 ή 21…
Όπως και με την ΔΟΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έτσι και με την UEFA. Τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά για να χαθούν αν καταργηθούν ή να πάνε 4-5 χρόνια πίσω, η αδιάφορη διοργάνωση του Nations League και η νεοφερμένη (από τη σεζόν 2021-22) του Europa Conference.