Το ποδοσφαιρικό «χρυσωρυχείο» της Ντόρτμουντ: 328 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις παίκτες!
Η ικανότητα των ανθρώπων της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο σκάουτινγκ είναι πλέον παροιμιώδης, με τρανό παράδειγμα αυτό του Έρλινγκ Χάαλαντ. Οι περιπτώσεις τον Ομπαμεγιάνγκ, Ντεμπελέ, Πούλισιτς και τα τεράστια ποσά που μπήκαν στο ταμείο του γερμανικού κλαμπ.
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εξαργυρώνοντας με το παραπάνω το -υπολογισμένο πάντα- ρίσκο της Ντόρτμουντ να τον κάνει δικό της σπαταλώντας 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα ποσό, βεβαίως, που -αν συνεκτιμηθούν τα κατορθώματα του απίθανου Νορβηγού στο δίμηνο που βρίσκεται στη Βεστφαλία- φαντάζει... κλεψιά των Γερμανών από τη Σάλτσμπουργκ, απ' όπου και τον απέκτησαν την 1η Ιανουαρίου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πράγματι, σε 9 ματς πρωταθλήματος με τη φανέλα της Μπορούσια ο 19χρονος φορ έχει πετύχει ισάριθμα γκολ έχοντας δώσει και 1 ασίστ. Αν, δε, συμπεριλάβουμε και τα ματς που έχει δώσει με Παρί για το Champions League και Βέρντερ για το γερμανικό Κύπελλο, ο απολογισμός του φτάνει σε 12 γκολ και 1 ασίστ σε 11 αγώνες!
Το παράδειγμα του Χάαλαντ είναι μεν το πιο πρόσφατο αναφορικά με την παροιμιώδη ικανότητα των ανθρώπων της Ντόρτμουντ στο σκάουτινγκ, αλλά φυσικά δεν είναι το μοναδικό.
Πολλοί παίκτες στο -πρόσφατο- παρελθόν γέμισαν με εκατομμύρια το ταμείο του γερμανικού κλαμπ, ακριβώς επειδή οι σκάουτερ του συλλόγου τους εντόπισαν πριν από όλους τους άλλους, αλλά και γιατί η Ντόρτμουντ τόλμησε να ρισκάρει εκεί που άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες φοβήθηκαν.
Ομπαμεγιάνγκ, Ντεμπελέ και Πούλισιτς
Οι περιπτώσεις των Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Ουσμάν Ντεμπελέ και Κρίστιαν Πούλισιτς αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Η Ντόρτμουντ είναι ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό «χρυσωρυχείο», ένας οργανισμός που δουλεύει σαν... ελβετικό ρολόι στο κομμάτι του σκάουτινγκ.
Ας πάρουμε την κάθε περίπτωση με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Η Μπορούσια εντόπισε τον Γάλλο επιθετικό το 2016 σε ηλικία 19 ετών, αποκτώντας τον από τη Ρεν έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, ο Ντεμπελέ πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 125 εκ. ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2013 ήταν η σειρά του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος αφότου είχε γίνει... μπαλάκι μεταξύ της Μίλαν και της Σεντ Ετιέν για δύο χρονιές, αποκτήθηκε από τη γαλλική ομάδα για 13 εκατομμύρια. Fast-forward τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, και ο Γκαμπονέζος διεθνής πωλήθηκε στην Άρσεναλ για 64 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα πιο πρόσφατη η περίπτωση του Κρίστιαν Πούλισιτς, του 21χρονου διεθνή Αμερικανού, ο οποίος εντοπίστηκε στα τσικό των Pennsylvania Classics (!) χωρίς φυσικά να κοστίσει ούτε σεντ. Ο νεαρός φορ πλέον διαπρέπει στην Τσέλσι, η οποία τον έκανε δικό της τον Γενάρη του 2019 έναντι 64 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις προσθέσουμε κι αυτή του Χάαλαντ, ο οποίος το 2022 θα μπορεί να αγοραστεί με μίνιμουμ 75 εκ. ευρώ όπως προβλέπει το συμβόλαιό του, τότε τα εν δυνάμει χρήματα που αντιστοιχούν για τη Ντόρτμουντ φτάνουν στα 328 εκατομμύρια! Κάπως έτσι οι Βεστφαλοί αψηφούν τη «big money football» τακτική άλλων κλαμπ ανά την Ευρώπη, παραδίδοντας ουσιαστικά μαθήματα στον τρόπο λειτουργίας ενός μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου...