Ο Ινφαντίνο θέλει 48 ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022
Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρακολουθεί τις ενέργειες του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος προετοιμάζει με διπλωματικό τρόπο την επέκταση της τελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ, το 2022, απο 32 σε 48 ομάδες και αναλύει τις κινήσεις του...
Οι διεργασίες εκ μέρους της FIFA έχουν ξεκινήσει. Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο διαβλέπει πως η αύξηση των ομάδων από 32 σε 42, 4 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, κι όχι το επόμενο του 2026 που θα γίνει σε συνδιοργάνωση Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικού, μπορεί να δώσει την λύση στο πολιτικό θέμα που έχει προκύψει με τις Αραβικές χώρες.
Και φυσικά εννοούμε το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι γειτονικές χώρες του Κατάρ με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία που μαζί με τις συμμάχους της, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο κατηγορούν το μικρό αλλά ζάπλουτο αυτό κράτος από το 2017, για υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις και στενές σχέσεις με το Ιράν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Φυσικά το Κατάρ από την πλευρά του απορρίπτει μετά βδελυγμίας αυτό το θέμα.
Τώρα λοιπόν ο πανέξυπνος πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του ποδοσφαίρου, Ελβετός, Τζιάνι Ινφαντίνο θεωρεί πως δια μέσω του ποδοσφαίρου μπορεί να δώσει την λύση στο πολιτικό αυτό πρόβλημα και όλα να κυλήσουν ομαλά στο πρώτο Παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και θα ανοίξει νέες και μεγάλες αγορές.
Πρόσφατα ο «ισχυρός άνδρας» της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ήταν στο Μαρακές, την πρωτεύουσα του Μαρόκκου και για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στο θέμα των 48 ομάδων, κάτι που το επιθυμούν διακαώς οι περισσότερες από τις χώρες μέλη της FIFA. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να δώσουν έστω και μία φορά το παρόν τους σε τελική φάση της κορυφαίας εθνικής διοργάνωσης, ενώ θα εισπράξουν βεβαίως και αρκετά χρήματα από χορηγούς, FIFA κ.λπ.
"Συζητάμε αυτό και εξετάζουμε τη σκοπιμότητα", δήλωσε ο Ελβετός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Μαρόκο. Και συνέχισε ο κ. Ινφαντίνο :
«Η πλειοψηφία των ομοσπονδιών θέλει. Αλλά πρέπει να δούμε αν είναι οργανωτικά δυνατόν, καθώς θα ήταν δύσκολο να φιλοξενήσει το Κατάρ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες και μόνο μερικά παιχνίδια να διεξαχθούν σε γειτονικές χώρες...»
Και συνέχισε:«Οι περισσότερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε ολόκληρη την υφήλιο ελπίζουν να ανοίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε περισσότερες ομάδες», είπε, προσθέτοντας πως είναι κρίμα για τις πρωταθλήτριες των άλλων Ηπείρων όπως το Καμερούν, η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην ήταν παρούσες στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας, καθώς είχαν αποτύχει στην προκριματική φάση...
Η FIFA ψήφισε το 2017 για να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων στην τελική φάση σε 48 ομάδες ξεκινώντας από το 2026, αλλά από τότε ο Ινφαντίνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η αλλαγή από το 2022.
Ο κ. Ινφαντίνο τόνισε βεβαίως πως μία τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο μαζί με το Κατάρ, κι όχι από την FIFA. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο τόνισε λίγες ώρες αργότερα κι από την Ντόχα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας του Κατάρ, Νάσερ Αλ Κάτερ ο οποίος πρόσθεσε:
«Το Κατάρ θα είναι αυτό που θα κρίνει, αν μπορεί και πρέπει να αυξηθούν οι ομάδες από το προσεχές Παγκόσμιο κύπελλο, κι όχι από το 2026 όπως έχει αποφασισθεί…»
Ο πρόεδρος της FIFA γι αυτό πραγματοποιεί όλο και περισσότερα ταξίδια, τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, στην Ντόχα προκειμένου να μιλούν συνέχεια με τους αξιωματούχους και τον Εμίρη του Κατάρ, με την ελπίδα να τους πείσουν να δεχθούν την αύξηση από το 2022.
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο μάλιστα επιδιώκει να υπάρξει και ψηφοφορία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA στο Μαϊάμι, στα μέσα Μαρτίου. Ούτως ώστε να έχει ένα ακόμη «ισχυρό όπλο»στην διαπραγματευτική του «φαρέτρα».
Στο Μαιάμι και οι άλλες μεταρρυθμίσεις
Στο Μαιάμι, ο 48χρονος κορυφαίος ποδοσφαιρικός παράγων θέλει επίσης να φέρει προς ψηφοφορία και την μεταρρύθμισή του που θέλει να πραγματοποιήσει , σε δύο άλλες εξίσου μεγάλες διοργανώσεις:
Πρώτο την επέκταση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων με 24 ενδεχομένως ομάδες, αλλά και να παρουσιάσει το πρώτο Παγκόσμιο κύπελλο Εθνών (με εθνικές ομάδες), κάτι αντίστοιχο του Ευρωπαικού. Ο κ. Ινφαντίνο αναφέρθηκε και στα δύο αυτά «καυτά θέματα».
«Και για τις δύο αυτές διοργανώσεις υπάρχει ήδη προσφορά (12) δισεκατομμυρίων δολαρίων . Θέλουμε ένα πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο , ίσως με 24 συλλόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινφατίνο και πρόσθεσε :
"Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές παίζουν στην Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε ομάδες από όλο τον κόσμο".
Για το 2030
Είναι δυνατή η εφαρμογή "Intercontinental" (Διηπειρωτικού) για το 2030.
Ο πρόεδρος της FIFA μίλησε και για το Παγκόσμιο Kύπελλο του 2030 και τόνισε πως τίποτε δεν μπορεί να αποτρέψει μια «διηπειρωτική» διοργάνωση με την υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030.
«Δεν υπάρχει τίποτα στο καταστατικό της FIFA, το οποίο θα απαγορεύει την πιθανή υποψηφιότητα τους »,τόνισε ο κ. Ινφαντίνο που επεσήμανε στη συνέχεια:
«Αυτό που δεν απαγορεύεται επιτρέπεται»
Το Μαρόκο να θυμίσουμε απέτυχε πρόσφατα για 5η φορά να αναλάβει να φιλοξενήσει μία τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου , όπως αυτό του 2026 ,(θα διεξαχθεί με 48 ομάδες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό). Η Ισπανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982.
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία ανακοίνωσαν πρόσφατα κοινή αίτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Προηγουμένως, είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Οι Νοτιοαμερικανοί ελπίζουν για ένα μπόνους, επειδή σε 11 χρόνια συμπληρώνεται ένας αιώνας από το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο, του 1930 που είχε γίνει στην Ουρουγουάη.
Παράλληλα κοινή υποψηφιότητα έθεσαν επίσης οι χώρες: Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία. Αυτό θα σήμαινε ισχυρό ανταγωνισμό για τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Μαροκινούς, καθώς αναμένεται ότι οι ενώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδοσφαίρου θα συμφωνήσουν να υποστηρίξουν μια υποψηφιότητα .
Αλλαγές θα έχουμε και σύντομα. Το θέμα είναι πόσο σύντομα και αν θα είναι πάντα για το καλό του ποδοσφαίρου… Εδώ είναι το μέγιστο ερώτημα…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo