Supercoppa Italiana: Έτσι ξεφτιλίστηκε το ποδόσφαιρο
Μια δολοφονία, η βία κατά των γυναικών, ο τραπεζίτης, ο πολιτικός που γνωρίσαμε στο Καραϊσκάκη και τα ευρώ για τον Ρονάλντο
Μάλλον δεν επρόκειτο απλά για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά για κάτι πολύ περισσότερο. To ιταλικό Super Cup έληξε με νικήτρια της Γιουβέντους με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει απέναντι στη Μίλαν και να κερδίζει το χειροκρότημα. Σε ένα ματς το οποίο κατόπιν ειδικής συμφωνίας της ιταλικής ομοσπονδίας με το Ριάντ, έγινε στη Τζέντα.
Προφανώς η Ιταλική Ομοσπονδία είχε εκατομμύρια σοβαρούς -και πανάκριβους- λόγους να προχωρήσει στη συγκεκριμένη συμφωνία και να κλείσει τα αυτιά της στις φωνές των αντιδρώντων σε αυτή. Διότι θέλει ισχυρό κίνητρο κάποιος να πάει κόντρα στην ηθική και να αγνοήσει αυτούς που μιλούν για εξευτελισμό του ποδοσφαίρου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Προφανώς και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ένα μεγάλο ματς να μετακομίζει σε άλλη χώρα. Οι σταρ των Ιταλικών ομάδων και όχι μόνο, σαν τα παλιά ελληνικά θεατρικά μπουλούκια, έχουν στο παρελθόν περιοδεύσει στην Κίνα, στη Λιβύη, στις ΗΠΑ και στο Κατάρ. Οι περιοδεύοντες ποδοσφαιρική θίασοι κερδίζουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο καθώς το προϊόν παρουσιάζεται σε διψασμένες για θέαμα αγορές.
Η δολοφονία Χασόγκι
Γιατί όμως η επιλογή της Σουηδικής Αραβίας, προκάλεσε τόσες αντιδράσεις; Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Στις 2 Οκτωβρίου 2018, ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζαμάλ Χασόγκγι μπήκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από την οποία βγήκε νεκρός. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αφού πρώτα αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του γεγονότος, αργότερα παραδέχτηκε ότι ο Χασόγκγκι σκοτώθηκε στην πρεσβεία. Φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του πρίγκιπα διάδοχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όμως οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καταδικάσει τις πράξεις της χώρας. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας ενεπλάκη στη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Ακόμα και πριν από τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Χασόγκγι, η Σαουδική Αραβία είχε πραγματικά ένα τρομακτικό ιστορικό σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Allan Hogarth, επικεφαλής προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους ανθρώπους που αντέδρασαν έντονα στη διεξαγωγή του χθεσινού αγώνα στο «King Abdullah Sports City».
«Οι μεγάλοι σύλλογοι όπως η Γιουβέντους και και η Μίλαν πρέπει να καταλάβουν ότι η συμμετοχή τους σε αθλητικές εκδηλώσεις στη συγκεκριμένη χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή «πλυντηρίου», ως προς την εικόνα της. Προτρέψαμε αυτούς τους συλλόγους να σκεφτούν καλύτερα το μήνυμα που στέλνουν σε όλο τον κόσμο κόντρα στους γενναίους ακτιβιστές που πασχίζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία», είχε τονίζει ο Hogarth.
Δημοσιογραφικό μποϊκοτάζ
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης δημοσιογράφων της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης που μάλιστα είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να μποϊκοτάρουν τον αγώνα και να αρνηθούν να παραστούν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε παρά την επισήμανση ότι οι Σαουδάραβες επιδιώκουν απλά να αποδείξουν ότι δολοφονίες και βασανιστήρια μπορεί να γίνονται χωρίς να υπάρχουν συνέπειες.
Πέρα από τη δολοφονία του Χασόγκι, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι στην Υεμένη συντελείται η σοβαρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο. Το να παίζεις τελικό σε μια χώρα που επιτίθεται και σκοτώνει πολίτες σε μια γειτονική χώρα είναι μάλλον παραίτηση από κάθε ηθική αντίσταση.
Βία κατά των γυναικών
Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία διαμαρτυρήθηκε για την αντιμετώπιση των γυναικών στη χώρα. Ακτιβίστριες που έχουν κτυπηθεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια ανακρίσεων ζήτησα προστασία ενώ πριν από λίγο καιρό οι παίκτες των ομάδων της Serie A χρωμάτισαν με κόκκινο χρώμα το πρόσωπό τους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της βίας κατά των γυναικών. Κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χθεσινή παρουσία στο συγκεκριμένο γήπεδο. Μοιάζει με ειρωνεία να επιδιώκεις να παίξεις εκεί που βασανίζονται γυναίκες και να προσπαθείς -υποτίθεται- να ευαισθητοποιήσεις το ευρύ κοινό για το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.
Χθες κάποιοι πανηγύριζαν διότι στο γήπεδο τελικά κατάφεραν να βρεθούν περισσότερες από 12 χιλιάδες γυναίκες. Πανηγύριζαν διότι δεν ήταν δεδομένο και αυτονόητο όπως σε άλλες χωρίς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Εισιτήρια μόνο για άντρες
Στην επίσημη ανακοίνωση για τα εισιτήρια του αγώνα, αναφερόταν πως οι θέσεις σε συγκεκριμένους τομείς της εξέδρας του σταδίου «King Abdullah Sports City», ήταν κρατημένες αποκλειστικά για άνδρες. Υπήρχε και μία ζώνη που ονομαζόταν «Οικογένεια» και ήταν μικτή. Εκεί μπορούσαν να βρίσκονται και γυναίκες εφόσον όμως συνοδεύονται από τον σύζυγό τους.
Ο τραπεζίτης και ο Σαλβίνι
Αυτό που προσκάλεσε εντύπωση ήταν η στάση της «Lega Serie A», η οποία συμβούλευε τις γυναίκες από το εξωτερικό που θα παρακολουθούσαν τον τελικό να φορούν την παραδοσιακή μαύρη φορεσιά της χώρας. Ο τραπεζίτης Γκαετάνο Μιτσικέ, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας δεν είχε κανένα ενδοιασμό. «Πρόκειται για παραδόσεις της χώρας και νόμους αιώνων που πρέπει να ακολουθήσουμε», έλεγε αλλά κάποιοι τον κατηγορούν ότι όλα αυτά συμβαίνουν διότι η Lega Serie A έχει συμφωνήσει με τους Σαουδάραβες να γίνουν εκεί τα τρία από τα πέντε επόμενα Σούπερ Καπ, με αντίτιμο 22 εκατ. ευρώ!
Αυτός που επιτέθηκε στον Μιτσικέ είναι ο γνωστός μας από το πέρασμά του από το Καραϊσκάκη στους αγώνες του Ολυμπιακού με τη Μίλαν, Ματέο Σαλβίνι. «Το γεγονός ότι το Σούπερ Καπ παίζεται σε μια ισλαμική χώρα όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο εκτός αν συνοδεύονται από άνδρες είναι λυπηρό, είναι αηδιαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών. «Δεν θα πάω να παρακολουθήσω αυτόν τον αγώνα», διεμήνυσε ο Σαλβίνι, φανατικός οπαδός της Μίλαν. «Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ιταλίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ήταν η αντίδραση του Μιτσικέ, δείχνοντας ότι γι' αυτόν αυτό που μετρά είναι το χρήμα. Περισσότερο και από τις ανθρώπινες ζωές.