Λίβερπουλ: Όσα είπε ο Άρνε Σλοτ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου (vid)

Η Λίβερπουλ μπήκε στην εποχή του Άρνε Σλοτ, με τον Ολλανδό προπονητή να... αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα ΜΜΕ. 

Λίβερπουλ: Όσα είπε ο Άρνε Σλοτ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου (vid)

Η Λίβερπουλ ξεκίνησε σήμερα (5/7) την προετοιμασία της ενόψει της νέας σεζόν, πρώτης υπό την τεχνική ηγεσία του Άρνε Σλοτ. Ο Ολλανδός μάλιστα παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής των «κόκκινων».

Αναλυτικά όσα είπε:

Άρνε, ο Γιούργκεν Κλοπ όταν ήρθε είπε ότι ήταν «ο κανονικός». Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας; «Νομίζω ότι δεν έχει να κάνει με αυτό που σας λέω τώρα. Είναι πιο ιδιαίτερο αυτό που έκανε ο Γιούργκεν σε αυτόν τον σύλλογο. Όταν ήρθε είπε ότι ήταν "ο κανονικός", αλλά νομίζω ότι αυτό που τον έκανε ξεχωριστό είναι η εντύπωση που άφησε πίσω του. Κερδίζοντας τρόπαια, φυσικά, αλλά το στυλ παιχνιδιού του νομίζω ότι οι οπαδοί το λάτρεψαν. Μπορεί να έλεγε ότι ήταν "ο κανονικός", αλλά νομίζω ότι οι οπαδοί τον βλέπουν διαφορετικά. Ίσως όχι ως άτομο, αλλά αυτό που έκανε για τον σύλλογο ήταν κάτι παραπάνω από φυσιολογικό, ας το πούμε έτσι».

Προφανώς έχουμε δει την αντιπαλότητα που υπάρχει με τη Μάντσεστερ Σίτι και τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Είδαμε την ανάδειξη της Άρσεναλ και γνωρίζουμε την απειλή από ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ενδεχομένως να ενισχυθούν ξανά, την Τότεναμ κ.ο.κ., οπότε τι προσδοκίες μπορείτε να έχετε για τη σεζόν σε αυτό το στάδιο; «Νομίζω ότι το είπατε σωστά: αν δουλεύεις σε αυτό το πρωτάθλημα, όλοι γίνονται καλύτεροι κάθε σεζόν, οπότε είναι σημαντικό και για εμάς να βελτιωνόμαστε. Ένα από τα πράγματα είναι ότι και οι ανταγωνιστές μας βελτιώνονται, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αν δουλεύεις στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου - μπορείς να περιμένεις ότι και οι άλλες ομάδες θα γίνουν καλύτερες. Αυτός είναι και ο στόχος που έχουμε και επίσης ο λόγος που ερχόμαστε κάθε μέρα: να κάνουμε την ομάδα και τους παίκτες καλύτερους».

Με την επιτυχία του Γιούργκεν, ο κόσμος είπε ότι κέρδισε την Λίβερπουλ, κέρδισε την πόλη. Αναρωτιέμαι πώς θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να κερδίσει την Λίβερπουλ και να κερδίσει την πόλη; Τι κάνεις για να ενσωματωθείς με τον σύλλογο, την πόλη και τους οπαδούς; «Χρειάζεται λίγος χρόνος για να καταλάβεις τα πάντα, αλλά ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου τις επόμενες εβδομάδες είναι, φυσικά, να φτιάξω την ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους παίκτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο παιχνίδι. Πάντα βοηθάει αν γνωρίζεις την πόλη, αλλά νομίζω ότι ως προπονητής, και όλοι το γνωρίζουν, βοηθάει ακόμα περισσότερο αν κερδίζεις τα περισσότερα παιχνίδια σου. Νομίζω ότι με τον Γιούργκεν ήταν ένας συνδυασμός γνωριμίας με την πόλη, γνωριμίας με το στυλ παιχνιδιού που αρέσει στους οπαδούς. Δεν θέλω να πάρω λόγια από το στόμα του Ρίτσαρντ (Χιουζ), αλλά νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθε σε μένα ήταν ότι το στυλ παιχνιδιού μας δεν διαφέρει τόσο πολύ. Και οι δύο θέλουμε οι φίλαθλοι να έρχονται στο γήπεδο και να βλέπουν μια ομάδα που παίζει με πολλή ενέργεια, που παίζει καλό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι αυτό είναι το πράγμα στο οποίο εστιάζω περισσότερο. Αν το κάνουμε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό πιθανώς θα μου δώσει και λίγο χρόνο και αν έχω χρόνο τότε μπορώ να γνωρίσω την πόλη λίγο καλύτερα. Όλα ξεκινούν με τη βελτίωση της ομάδας και τη νίκη σε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε».

Την περασμένη σεζόν, λόγω των πολλών τραυματισμών παλαιότερων παικτών, είδαμε πολλά από τα νεότερα ταλέντα της ομάδας να χρησιμοποιούνται από τον Γιούργκεν και σίγουρα στάθηκαν καλά και ξεχώρισαν. Είστε κάποιος που του αρέσει να δουλεύει με τα νεότερα ταλέντα της ομάδας και να τα αναδεικνύει; Και θα έχουν την ίδια ευκαιρία αυτή τη σεζόν; «Μου αρέσει να βλέπω καλούς παίκτες και αν είναι μεγάλοι ή νέοι, αυτό δεν έχει τόση σημασία. Αλλά είναι πάντα ωραίο για έναν σύλλογο και επίσης ωραίο για μια ομάδα να έρχονται νέοι παίκτες μέσα από τις υποδομές, νομίζω ότι αυτές είναι οι σωστές λέξεις για να χρησιμοποιήσω. Αυτό πάντα δίνει ενέργεια και σε έναν σύλλογο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μόνο οι παίκτες που έρχονται από άλλους συλλόγους αλλά και οι παίκτες από την ακαδημία. Αλλά στο τέλος όλα εξαρτώνται από την ποιότητα. Συμφωνώ μαζί σας, τα πήγαν πολύ καλά. Αν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, θα υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα να παίξουν και αυτοί».

Ποια θα είναι τα πράγματα στα οποία θα επικεντρωθείτε πρώτα; Ποια είναι τα πράγματα στα οποία θέλετε να εστιάσετε και να εμφυσήσετε στην ομάδα πρώτα; «Να γνωρίσω τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, κάτι που έχω ήδη κάνει, φυσικά. Να γνωρίσω τους παίκτες, κυρίως ως άνθρωπο, αλλά κυρίως ως παίκτη. Έχω δει πολλά παιχνίδια τους, έχω δει πολλές προπονήσεις, αλλά νομίζω ότι τους γνωρίζεις ακόμα καλύτερα αν είσαι εκεί μαζί τους. Και στη συνέχεια εφαρμόζεις το στυλ παιχνιδιού. Δεν είναι ότι θα αλλάξουμε τα πάντα εδώ, επειδή πολλά πράγματα γίνονται πολύ καλά. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιωθούμε. Πήρα το χρόνο μου γι' αυτό, επειδή είχα ρεπό για πολλές εβδομάδες, οπότε είχα πολύ χρόνο να κοιτάξω πού μπορούμε να βελτιωθούμε. Αλλά νομίζω ότι ξεκινώντας να δουλεύουμε μαζί τους, θα αποκτήσουμε ακόμη καλύτερη εικόνα για τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε».

Ως «προπονητής» σε αντίθεση με τον «μάνατζερ», πώς αντιλαμβάνεστε τη δυναμική του πώς θα λειτουργήσει με τις μεταγραφές όσον αφορά τη συμβολή σας και την επιρροή σας σε αυτές; «Για μένα δεν είναι αλλαγή, όπως ίσως γνωρίζετε, γιατί στην Ευρώπη δουλεύουμε έτσι και δούλεψα στη Φέγενορντ και στους προηγούμενους συλλόγους μου πάντα έτσι. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι στον κόσμο - ίσως δεν υπάρχουν καν σύλλογοι στον κόσμο - όπου υπάρχει ένα άτομο που αποφασίζει για τα πάντα. Είναι μια συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί αθλητικοί διευθυντές που φέρνουν παίκτες που δεν αρέσουν στον προπονητή ή τον προπονητή και συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά δεν είναι μόνο οι δυο μας. Νομίζω ότι σε έναν σύλλογο όπως αυτός υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να καταθέσουν τη γνώμη τους, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύω [τα] τελευταία χρόνια και μου αρέσει να δουλεύω έτσι, για να είμαι ειλικρινής».

Κάποιοι άνθρωποι θα αποθαρρύνονταν από την προοπτική να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τα βήματα μιας τόσο εμβληματικής φιγούρας. Ήταν κάτι που έπρεπε να σκεφτείτε ή ήταν απλά η αυτοπεποίθησή σας ότι θέλατε να το αναλάβετε; «Όχι, καθόλου στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι μπορείς να το δεις και από τις δύο πλευρές. Ναι, υπάρχουν μεγάλα παπούτσια που πρέπει να γεμίσουν. Μπορείς επίσης να το δεις με τον τρόπο ότι κληρονομείς μια ομάδα και μια ομάδα που έχει κουλτούρα νίκης. Και ένας από τους λόγους για να έρθω εδώ - και υπάρχουν πάντα περισσότεροι γι' αυτό - αλλά ένας από τους λόγους είναι ότι αισθάνομαι ότι έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα, μια πραγματικά καλή ομάδα. Νομίζω ότι ως προπονητής θέλεις να δουλεύεις σε έναν σύλλογο όπου υπάρχουν καλοί παίκτες με την ευκαιρία να κερδίσεις κάτι, και το παρελθόν έχει δείξει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη Λίβερπουλ να κερδίσει κάποια τρόπαια. Μπορείς να το δεις ως τον τρόπο να γίνεις ο διάδοχος κάποιου που ήταν πραγματικά επιτυχημένος. Αλλά εγώ το βλέπω με έναν τρόπο που είναι ιδανικός επειδή υπάρχει η ευκαιρία να κερδίσεις κάτι. Μου αρέσει να δουλεύω με τους παίκτες, μου αρέσει να τους εξελίσσω, αλλά μου αρέσει επίσης να κερδίζω και υπάρχει μια ευκαιρία σε αυτόν τον σύλλογο να κερδίσουμε».

Ο Γιούργκεν Κλοπ έβαλε τους φιλάθλους να τραγουδήσουν το όνομά σας στο τελευταίο παιχνίδι της περασμένης σεζόν και έχετε επίσης μιλήσει μαζί του. Υπήρξε μια συμβουλή ή ένα πράγμα που σας είπε για τον σύλλογο και τον ρόλο που σας έχει ξεχωρίσει; «Έχουμε μιλήσει για πολλά πράγματα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από το φυσιολογικό ότι αυτά που έχουμε συζητήσει μένουν μεταξύ μας. Το ότι τραγούδησε ένα τραγούδι για μένα ήταν ξεχωριστό γιατί δεν υπάρχουν πολλοί προπονητές για τους οποίους τραγουδούν οι οπαδοί - ίσως δεν είναι τα καλύτερα αγγλικά για να χρησιμοποιήσω. Ήμουν αρκετά τυχερός που μετά από μερικά χρόνια στη Φέγενορντ άρχισαν να τραγουδούν για μένα. Αλλά τώρα που έρχεσαι εδώ χωρίς να έχεις δουλέψει ακόμα εδώ, χωρίς να έχεις κερδίσει ένα παιχνίδι, ήδη οι οπαδοί τραγουδούν για σένα, αυτό είναι μια καλή αρχή!».

Προφανώς η αντιπαλότητα του Γιούργκεν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα απασχόλησε πραγματικά την Premier League. Πόσο προσβλέπεις και εσύ σε αυτή την πρόκληση, να αναμετρηθείς με τον Πεπ; «Κάτι που προσβλέπεις, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι καλοί μάνατζερ σε αυτό το πρωτάθλημα, κάτι που είναι φυσιολογικό. Οι Άγγλοι θέλουν να πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο και το πιστεύω κι εγώ! Είναι φυσιολογικό ότι αν εργάζεσαι σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα να υπάρχουν πολλοί καλοί προπονητές που θα αντιμετωπίσεις, και ο Πεπ είναι ένας από αυτούς, αυτό είναι σίγουρο. Νομίζω ότι ήταν η τελευταία φορά που είχα τις συνεντεύξεις με τη Λίβερπουλ, είμαι αρκετά τυχερός που ζούσα σε μια περιοχή όπου μπορούσα να δω την ομάδα της Μπαρτσελόνα - αυτό είναι ένα πράγμα που έχουμε κοινό. Αλλά όταν ο Πεπ έφυγε από εκεί, άρχισε μια νέα εποχή και αυτή ήταν η αντιπαλότητα μεταξύ Λίβερπουλ και Σίτι. Έχω δει πολλά από αυτή την αντιπαλότητα και πολλά παιχνίδια και των δύο ομάδων. Ανυπομονώ να δουλέψω εδώ, αλλά όχι ειδικά [για] το παιχνίδι με τη Μαν Σίτι, γιατί υπάρχουν πολλές ωραίες ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε, ξεκινώντας φυσικά από την Ίπσουιτς, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η πιο σημαντική».

Έχετε ήδη μιλήσει με τον αρχηγό Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και πιθανότατα με τον Μο Σαλάχ. Μπορείτε να μας πειτε κάτι για την επιθυμία και την πείνα που νιώσατε σε αυτές τις συζητήσεις για να συνεχίσουν να αποδίδουν για τη Λίβερπουλ και να συνεχίσουν να κερδίζουν τρόπαια εδώ; «Νομίζω ότι γενικά κάθε κορυφαίος παίκτης θέλει να κερδίζει. Υποθέτω και ελπίζω ότι ο Βίρτζιλ θέλει πρώτα να κερδίσει το Euro! Ίσως να μην είναι όλα σε μια γραμμή σε αυτόν τον τομέα! Και στη συνέχεια, όταν επιστρέψει, αφού απολαύσει λίγες ημέρες διακοπών, θα επιστρέψει και όλοι αυτοί οι παίκτες θέλουν να κερδίσουν. Έχουν την πείνα να κερδίσουν. Αν δεν το έχεις αυτό, δεν παίζεις για έναν σύλλογο όπως η Λίβερπουλ.

Νιώσατε πείνα να παραμείνουν στη Λίβερπουλ; «Ναι, την ένιωσα».

Απλά για να ακολουθήσετε τον Γιούργκεν Κλοπ, πρέπει να σκεφτείτε τι θα πείτε στους παίκτες; Διότι υπάρχει κάτι μη μετρήσιμο σε έναν προπονητή που είναι επικεφαλής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε η φωνή, τα μηνύματα να είναι σταθερά και οι απαιτήσεις να είναι ίδιες. Πρέπει να πας και να εντυπωσιάσεις και αυτούς τους παίκτες... «Ναι, αλλά αυτή είναι μια γενική αίσθηση. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος δούλευε εδώ πριν. Νομίζω ότι ως προπονητής πέφτεις για ύπνο το βράδυ και σκέφτεσαι τι θα κάνεις και τι θα πεις στους παίκτες κάθε μέρα. Αυτό δεν ισχύει μόνο πριν από την πρώτη σου μέρα, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που εργάζεσαι. Ο κόσμος τείνει να μας κοιτάζει και να πιστεύει ότι σκεφτόμαστε μόνο τους πίνακες τακτικής, κάτι που κάνουμε επίσης πολύ, αλλά πρόκειται επίσης για την πειθώ των παικτών και τον τρόπο που πρέπει να τους μιλάς. Για μένα αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι είμαι ο διάδοχος του Γιούργκεν, αυτό είναι κάτι που είναι μέρος της δουλειάς που σκέφτεσαι: "Εντάξει, πώς μπορώ να βγάλω το καλύτερο από τους παίκτες;". Με ποιον τρόπο πρέπει να τους προσεγγίσω; Ως άτομο ή ως ομάδα; Έτσι, για μένα αυτό δεν είναι κάτι, [που] έχω στο μυαλό μου τον Γιούργκεν, "Τι θα έλεγε;". Όχι. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που το βλέπω, αλλά είναι: "Εντάξει, γνωρίζω τους παίκτες, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τους προσεγγίσω και να πάρω το μέγιστο και το καλύτερο από αυτούς;».

Μιλάω καθημερινά με οπαδούς και η κυρίαρχη συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι τη διάταξη που προτιμάτε. Προφανώς είδαμε στη Φέγενορντ πολύ 4-2-3-1. Στη Λίβερπουλ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε 4-3-3. Είναι ο σχηματισμός και το σύστημα κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο της ιδεολογίας σας ή θα κοιτάξετε τους παίκτες σας και θα προσαρμόσετε το σύστημά σας στους παίκτες που έχετε στη διάθεσή σας; «Είμαι λίγο λυπημένος... ίσως δεν είναι αυτή η σωστή λέξη, αλλά ήλπιζα ότι αν ο κόσμος έβλεπε την ομάδα μου δεν θα έλεγε ότι είναι 4-2-3-1 ή 4-3-3 ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, ήλπιζα ότι θα έλεγαν, εντάξει, υπάρχει μεγάλη ελευθερία όταν έχουν την μπάλα να την πάνε σε διαφορετικές θέσεις. Έτσι, μερικές φορές είναι ένα 4-2-3-1, μερικές φορές είναι ένα 4-1-4-1, μερικές φορές κάνουμε build-up με τρεις. Έτσι, υπάρχει μεγάλη ελευθερία όταν έχουμε την μπάλα. Αλλά αν δεν έχουμε την μπάλα, τότε δεν υπάρχει τόση ελευθερία, τότε θέλουμε να είμαστε πραγματικά επιθετικοί και υπάρχει μόνο ένας τρόπος και αυτός είναι ο καθένας να κρατάει κυρίως τη θέση του. Δεν θα έβαζα τον εαυτό μου σε μια κατάσταση όπου θα έλεγα ότι προτιμώ το 4-2-3-1 ή το 4-3-3 ή το 4-1-4-1. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που παίρνουν πολλές διαφορετικές θέσεις, οπότε αν με ρωτούσατε, θα έλεγα ότι παίξαμε 4-3-3 αντί για 4-2-3-1 στη Φέγενορντ. Αλλά χτίζαμε πολλές φορές με τρεις, οι αμυντικοί είχαν διαφορετικούς ρόλους. Είμαι περίεργος ποιος σας είπε ότι παίζαμε 4-2-3-1! Ίσως αυτός πρέπει να πάει να πάρει την άδεια του ή να αναλύσει λίγο καλύτερα!».