Η αναπόφευκτη Σίτι και η άτυχη Άρσεναλ

Άλλη μια χρονιά στο Μπρόντγουεϊ του ποδοσφαίρου, την Premier League, έφτασε στο τέλος της. Εκατοντάδες γκολ, πολλές συγκινήσεις και μεγάλες ανατροπές συνέθεσαν το μωσαϊκό μιας χρονιάς, η οποία τελικά θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των θιασωτών του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η αναπόφευκτη Σίτι και η άτυχη Άρσεναλ

Η «πολεμική μηχανή» του Πεπ Γκουαρντιόλα προσέθεσε ακόμη ένα… πετράδι στο στέμμα της. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τον τέταρτο σερί τίτλο της, έκτο τα τελευταία επτά χρόνια, αφήνοντας δεύτερη την εξαιρετική Άρσεναλ και τρίτη τη Λίβερπουλ 2.0. Φυσικά, τα όσα κάνουν μέσα στο γήπεδο δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Είναι αξιοσημείωτη η σταθερότητα των «πολιτών» αφού όσο κι αν περνούν τα χρόνια η «σφραγίδα» του Καταλανού τεχνικού ξεχωρίζει… από μίλια.

Παρ’ όλα αυτά, η φύση των επιτευγμάτων της Σίτι παραμένει διττή. Αυτό διότι υπάρχει ακόμη η «σκιά» των 115 κατηγοριών για οικονομικές παραβάσεις, οι οποίες «στοιχειώνουν» κάθε επιτυχία του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια. Σε ένα πρωτάθλημα που η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Έβερτον τιμωρήθηκαν με αφαιρέσεις βαθμών για τις παραβάσεις τους, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πού μπορεί να φτάσουν οι πιθανές ποινές για τη Σίτι εάν επαληθευτούν οι 115 κατηγορίες.

Στη… δεύτερη θέση του βάθρου βρέθηκε η Άρσεναλ, η οποία άξιζε τον τίτλο αυτόν. Ξεκαθαρίζουμε, πως το γεγονός ότι και η ομάδα του Αρτέτα άξιζε τον τίτλο δεν αφαιρεί τίποτε από την επιτυχία της Σίτι, αφού δεν σημαίνει απαραίτητα πως μόνο μια ομάδα μπορεί να αξίζει έναν τίτλο. Οι «κανονιέρηδες» πήραν από τέσσερις βαθμούς απέναντι σε Σίτι και Λίβερπουλ, έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και «φιλοδώρησαν» με μεγάλα σκορ πολλές άτυχες ομάδες που βρέθηκαν στο διάβα τους. Σε άλλες εποχές η συγκομιδή των 89 βαθμών που πέτυχαν οι Λονδρέζοι θα τους εξασφάλιζε έναν άνετο τίτλο. Όχι όμως στην εποχή του Πεπ και της Μάντσεστερ Σίτι. Αγωνιστικά οι «κανονιέρηδες» εμφανίστηκαν ακόμη ισχυρότεροι από πέρσι, δεν κατάφεραν όμως να φτάσουν στην κατάκτηση κάποιου τροπαίου. Και, σίγουρα, το να βρίσκεται ο Αρτέτα από το 2020 στο «Έμιρεϊτς» και να έχει να επιδείξει μόλις ένα Κύπελλο Αγγλίας δεν κολακεύει την προσπάθεια που έχει γίνει στο Βόρειο Λονδίνο.

Στο Μέρσεϊσαϊντ, φυσικά, η σκέψη όλων είναι εδώ και μήνες και θα παραμείνει για άλλο τόσο στο… αντίο του Γιούργκεν Κλοπ, του «σύγχρονου Σάνκλι» όπως γράφεται στο Νησί. Μπορεί το γεγονός ότι η σεζόν τελειώνει μόνο με το Λιγκ Καπ να αφήνει μια πικρή γεύση, είναι σκόπιμο όμως να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Πριν από το ξεκίνημα της σεζόν ελάχιστοι έβαζαν στις προβλέψεις τους για την τετράδα τη Λίβερπουλ. Στόχευση των «κόκκινων» ήταν οπωσδήποτε να επιστρέψουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και να φτάσουν στην κατάκτηση ενός τροπαίου. Η Λίβερπουλ 2.0 έκανε ακριβώς αυτό. Το ότι στην πορεία η ανακοίνωση του Κλοπ έκανε άπαντες να θέσουν ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία δεν σημαίνει πως η ομάδα ήταν έτοιμη και να το πετύχει, ιδιαίτερα με τα όσα προβλήματα τραυματισμών και διαιτητικά λάθη βρέθηκαν στο διάβα της.

Από εκεί και πέρα, στην τετράδα κατάφερε και μπήκε με το σπαθί της η Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι και του τρομερού Όλι Ουότκινς. Η Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η Τσέλσι που πέτυχε «λίρα εκατό» με τον Κόουλ Πάλμερ έκανε μια τρομερή ρελάνς στο τέλος και «έκλεψε» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Όσο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα λόγια περιττεύουν. Ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν δείχνει να είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει τους «κόκκινους διαβόλους» ξανά στον… θρόνο και το ότι έμεινε εκτός Ευρώπης είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110