Λέον Μπέιλι: Ένας… Μπολτ για τη Ρόμα
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η Γκενκ, η μεταγραφή στη Λεβερκούζεν και το έντονο ενδιαφέρον των «τζιαλορόσι» αυτό το καλοκαίρι
Έπειτα από το σοκ με το «ναυάγιο» της απόκτησης του Μάλκομ από τη Μπορντό, ο οποίος τελικά κατέληξε στη Μπαρτσελόνα, οι ιθύνοντες της Ρόμα αποφάσισαν να στραφούν σε άλλες λύσεις για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους. Ο «εκλεκτός» τελικά των «τζιαλορόσι» έμελλε να είναι ο Λέον Μπέιλι της Λεβερκούζεν, που εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια με τις εμφανίσεις του στη Γερμανία, και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες κινήσεις για την απόκτησή του. Ποιος είναι όμως ο 20χρονος Τζαμαϊκανός αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός που ανακάλυψε ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής των «τζιαλορόσι», Μόντσι, για την ενίσχυση των Ρωμαίων;
Ο Μπέιλι γεννήθηκε στο Κίνγκστον τον Αύγουστο του 1997 κι έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρική βήματα στις ακαδημίες της «Phoenix All-Star», που εργαζόταν ο θετός του πατέρας, Κρεγκ Μπάτλερ. Το 2011 ο τελευταίος αποφάσισε να πάρει τον Μπέιλι και τον γιο του, Κάιλ, στην Ευρώπη και να τους βρει μία ομάδα για να αγωνιστούν, ωστόσο το ταξίδι της αναζήτησης πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη…
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Το ταξίδι της αναζήτησης
Έπειτα από αρκετές αρνητικές απαντήσεις από ομάδες της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, βρέθηκαν τελικά στο Βέλγιο και οι δύο παίκτες δοκιμάστηκαν στη Γκενκ το 2012. Οι ιθύνοντες της τελευταίας εντυπωσιάστηκαν από το ταλέντο του Μπέιλι, ωστόσο λόγω των αυστηρών κανονισμών της ΦΙΦΑ δεν μπορούσαν να του προσφέρουν συμβόλαιο συνεργασίας μιας και ήταν μόλις 15 χρόνων. Έτσι, προσωρινά αποφάσισαν να υπογράψουν ένα προσύμφωνο, έως ότου βρισκόταν ένας τρόπος για να αποκτηθεί κανονικά από την ομάδα.
Η οικογένεια μετακόμισε σε ένα σπίτι στο Γκενκ. Λίγο αργότερα όμως ο Μπάτλερ έφυγε με προορισμό το Μεξικό στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα έγγραφα για τη μόνιμη παραμονή του στο Βέλγιο και η υπόθεση πήρε αρνητική τροπή για τους νεαρούς παίκτες. Ο Μπάτλερ έλειψε τελικά… τέσσερις μήνες και τα παιδιά παρέμειναν μόνα τους όλο αυτό το διάστημα. Στη Γκενκ άπαντες ήταν ανήσυχοι με την κατάσταση που επικρατούσε. «Δεν ήταν μία υγιής κατάσταση αυτή, αλλά προκειμένου να αποτρέψουμε τα παιδιά από το να γυρνούν στους δρόμους αποφασίσαμε να τα στείλουμε στο σχολείο και να προπονούνται μαζί μας», ανέφερε ο τότε τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γκάντερ Γιάκομπ.
Όταν επέστρεψε ο Μπάτλερ, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τον Τύπο του Βελγίου, ότι είχε πέσει θύμα κλοπής, τον απήγαγαν και τον άφησαν ετοιμοθάνατο στην έρημο. Έτσι, όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής και εργασίας στο Βέλγιο, αλλά γύρισε και δίχως χρήματα, με αποτέλεσμα η Γκενκ να του δώσει μία δουλειά σε έναν από τους σπόνσορες του συλλόγου.
Το γεγονός όμως ότι ο Μπάτλερ δεν είχε άδεια εργασίας είχε αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα στη Γκενκ με το Υπουργείο Εργασίας του Βελγίου και ο Μπάτλερ αποφάσισε τελικά να πάρει τα παιδιά από το σύλλογο. Προσπάθησε να κλείσει συμφωνία με τη Σταντάρ, αλλά δεν τα κατάφερε και επέστρεψαν τελικά όλοι στη Τζαμάικα.
Η λύση της Τρέντσιν και η επιστροφή στη Γκενκ
Έκτοτε ταξίδεψαν αρκετές φορές στην Ευρώπη. Ο Μπέιλι βρέθηκε κοντά στη μετακίνησή του στον Άγιαξ τον Οκτώβρη του 2013, αλλά ούτε εκείνη τη φορά κατάφερε να φανεί τυχερός, αφού λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν μπορούσε ακόμα να υπογράψει συμβόλαιο. «Τον δοκιμάσαμε και ήταν καλύτερος ακόμα και από κάποιους παίκτες της πρώτης ομάδας. Η ταχύτητά του σε συνδυασμό με την τεχνική του ήταν εντυπωσιακή», ανέφερε ο τότε προπονητής του «Αίαντα», Φρενκ ντε Μπρουρ.
Τελικά, η Τρέντσιν από τη Σλοβακία έδωσε τη λύση και τον πήρε στις ακαδημίες της, εκεί όπου ο Μπέιλι παρέμεινε για δύο χρόνια έως ότου επέστρεψε στη Γκενκ το 2015 για να βάλει πια την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας. Δύο εντυπωσιακές σεζόν με τα χρώματα του βελγικού συλλόγου, στις οποίες πέτυχε παράλληλα 16 γκολ σε 77 εμφανίσεις του και βραβεύτηκε με τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή (2015/16), ήταν αρκετές για να στρέψουν πάνω του τα βλέμματα των «μεγάλων» της ηπείρου.
Ο… Μπολτ της Μπουντσελίγκα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ και Παρί Σεν Ζερμέν έριξαν, μεταξύ άλλων, «δίχτυα» για την απόκτησή του, ωστόσο η Λεβερκούζεν έμελλε τελικά να είναι ο επόμενος προορισμός του. Οι «ασπιρίνες» έδωσαν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ το Γενάρη του 2017 και ο Μπέιλι μετακόμισε στη Γερμανία. Στα δύο χρόνια της πορείας του στη Λεβερκούζεν ο νεαρός Τζαμαϊκανός άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, ενώ λόγω της ταχύτητάς του πήρε και το παρατσούκλι ο «Μπολτ της Μπουντσελίγκα». Όσο για τη σχέση του Μπέιλι με τον συμπατριώτη του και χρυσό Ολυμπιονίκη, Ουσέιν Μπολτ; Όταν ρωτήθηκε ο νεαρός ποδοσφαιριστής απάντησε: «Τον γνωρίζω πολύ καλά. Είναι στενός μου φίλος και ταξιδεύει συχνά στη Γερμανία».
Τέλος, όσον αφορά την πορεία του με την εθνική ομάδα της Τζαμάικα; Αγωνίστηκε σε ένα φιλικό παιχνίδι με την ομάδα κάτω των 23ων ετών τον Μάρτη του 2015, όπου σκόραρε μάλιστα κόντρα στα Νησιά Κέιμαν με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ωστόσο το Μάρτη του 2017 δημοσιεύματα ανέφεραν πως αρνήθηκε να αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα της χώρας του.