Μουντιάλ 2022: Η Διεθνής Αμνηστία εναντίον του Κατάρ για απέλαση εργατών
Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, ισχυρίζεται ότι το Κατάρ έχει ειδοποιήσει μετανάστες εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο
Νέες βαριές κατηγορίες κατά του Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ της επόμενης χρονιάς. Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία αναφέρει η Daily Mail, ισχυρίζεται ότι το Κατάρ έχει ειδοποιήσει μετανάστες εργαζόμενους στην επικράτειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κατάρ αποτελείται από μετανάστες από την ινδική υποήπειρο (Πακιστάν, Ινδία, Νεπάλ και Μπαγκλαντές), χωρίς υπηκοότητα του Κατάρ και απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, προφανώς πολύ ενεργοί στην προετοιμασία της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα τους ζητήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα για να κρύψουν τις συνθήκες διαβίωσής τους από τη διεθνή κοινότητα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ύστερα οι εργαζόμενοι θα απομακρυνθούν χωρίς αμοιβή, καθιστώντας αδύνατο για πολλούς από αυτούς να εξοφλήσουν το χρέος που προέκυψε για να φτάσουν ως την αραβική χώρα. «Όσοι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν εξοφλήσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν σε τεράστια χρέη», δήλωσε η Μέι Ρομάνος από τη Διεθνή Αμνηστία.
«Η FA, ως μέρος της Ομάδας Εργασίας της UEFA για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο Κατάρ, θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κατάρ για να ενισχύσει επειγόντως την προστασία των μεταναστών εργαζομένων, να αποζημιώσει όλους τους εργαζόμενους οικονομικά και να διερευνήσει ανεξήγητους θανάτους», υπογράμμισε η Αγγλική Ομοσπονδία.
Για το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται «πυρ ομαδόν» με ανάλογες κατηγορίες. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες είχε κυκλοφορήσει έρευνα του Guardian, η οποία ανέφερε ότι πάνω από 8.000 από αυτούς τους μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναδεικνύοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη των πιο βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα του Κόλπου.