Από «Μαρακανά» μετονομάζεται σε «Βασιλιάς Πελέ»!
Η Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο αποφάσισε την μετονομασία του θρυλικού «Μαρακανά» σε «Βασιλιάς Πελέ» προς τιμήν του 80χρονου Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο
Εν ζωή αποφάσισε να τιμήσει η Πολιτεία του Ρίο Ντε Ζανέιρο τον κορυφαίο, διαχρονικά ποδοφαιριστή, του Βραζιλιάνικου φούτμπολ (και κατά πολλούς τον κορυφαίο όλων των εποχών) Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο.
Ο, κατά κόσμον, Πελέ θα δώσει το όνομα του στο διασημότερο (και κάποτε μεγαλύτερο σε χωρητικότητα παγκοσμίως...) γήπεδο της υφηλίου το οποίο θα μετονομαστεί από «Μαρακανά» σε «Βασιλιάς Πέλε»!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μια κίνηση αναγνώρισης του «μαύρου διαμαντιού» για όσα προσέφερε στο ποδόσφαιρο της χώρας (σ. τρία Παγκόσμια Κύπελλα) αλλά και στο ίδιο το άθλημα.
Ο 80χρονος θρύλος του παγκόσμιου φούτμπολ έπαιξε αρκετές φορές στο συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ πέτυχε εκεί το 1000ο γκολ της καριέρας του με τη Σάντος απέναντι στη Βάσκο Ντα Γκάμα το 1969.
Ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζετκτ ανέφερε τα εξής: «Είναι ένας φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο, αναγνωρισμένο από όλον τον κόσμο για την κληρονομιά του στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και για τις υπήρεσιες που πρόσφερε για τη χώρα του».
Αντιδράσεις κι αντίλογος
Η αλλαγή του ονόματος, η οποία, εξαρτάται πλέον, από το εάν ο νόμος επικυρωθεί από τον κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κλάουντιο Κάστρο, έχει επικριθεί από τους συγγενείς του Μάριο Φίλιο (δημοσιογράφου του οποίου το όνομα έφερε, επισήμως, το γήπεδο), ιστορικούς και τα ορισμένα ΜΜΕ.
Όπως διευκρίνησε ο νομοθέτης το αθλητικό συγκρότημα που στεγάζει και το Μαρακανά θα διατηρήσει το όνομα του Μάριο Φίλιο και μόνο το γήπεδο ποδοσφαίρου, θα λάβει το όνομα του Πελέ.
«Ο βασιλιάς Πέλε είναι ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Είναι ένα δίκαιο αφιέρωμα. Παρόλο που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι θα συνεχίσουν να λένε το γήπεδο Maracana», δήλωσε ο νομοθέτης, Αντρέ Σεσιλιάνο.
Μεταξύ των βουλευτών που υπέγραψαν το νομοσχέδιο είναι και ο πρώην ποδοσφαιριστής Μπεμπέτο, Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 1994 στις ΗΠΑ. Ο Μάριο Φίλιο ήταν δημοσιογράφος όχι μόνο αφοσιωμένος στη δημοκρατία, αλλά και πολύ δραστήριος στον αθλητικό χώρο.
Υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής της ιδέας η Βραζιλία να χτίσει το μεγαλύτερο γήπεδο στον κόσμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η χώρα το 1950, υποστηρίζοντας την ανέγερσή του στη γειτονιά Μαρακανά, κοντά στο κέντρο της πόλης και όχι σε απομακρυσμένη γειτονιά, στην οποία η κυβέρνηση τότε ήθελε να το χτίσει.