Kυβερνητική έγκριση των προτάσεων της FA για το καθεστώς μεταγραφών μετά το Βrexit της 31ης Δεκέμβρη
Η αγγλική Κυβέρνηση ενέκρινε τις προτάσεις της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το καθεστώς με «πόιντ σίστεμ», που θα διέπει τις μεταγραφές από χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, μετά το Βrexit της 31ης Δεκεμβρίου που δεν αφήνει ανεπηρέαστο των «βασιλιά των σπορ»
Το Βrexit (τακτικό ή άτακτο...) θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά στο τέλος της φετινής χρονιάς κι οι συνέπειες του αγγίζουν τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο αναφορικά με τις μεταγραφές.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2021, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και με τη «βούλα» θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση της.
Αυτή η εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε στη «γηραιά αλβιώνα».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Συγκεκριμένα η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) κατέθεσε στην Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τις προτάσεις της για τον τρόπο μεταγραφών ποδοσφαιριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες και εγκρίθηκαν.
Έτσι, η FA γνωστοποίησε το πλαίσιο που θα γίνονται οι μεταγραφές από τις ομάδες της Premier League και την Championship από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (του Γενάρη) και έπειτα.
Πλεόν δεν θα μπορούν να προχωρούν ελεύθερα σε μεταγραφές παικτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντίθετα, θα εφαρμόζεται ένα «πόιντ σίστεμ», το οποίο προϋπήρχε για τους ποδοσφαιριστές εκτός Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, οι παίκτες θα πρέπει να αποκτήσουν βίζα και άδεια εργασίας, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή τους.
Η ομάδα που ενδιαφέρεται θα πρέπει να απευθυνθεί στην FA για να εκδώσει ένα έγγραφο, που παραδίδεται στις αρμόδιες Αρχές για την έκδοση της άδειας εργασίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα κριτήρια τα οποία κάνει γνωστά η Ομοσπονδία, ώστε να εκδίδεται το έγγραφο.
Αυτά είναι: οι διεθνείς συμμετοχές, η ποιότητα της ομάδας, η οποία πουλάει τον ποδοσφαιριστή ανάλογα το πρωτάθλημα και τη θέση που βρίσκεται και τα λεπτά συμμετοχών στην εν λόγω ομάδα.
Αν κάποιος ποδοσφαιριστής πληροί τα παραπάνω κριτήρια λαμβάνει αυτόματα το έγγραφο, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί από μία επιτροπή εξαιρέσεων.
Όπως αναφέρει η FA, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα πρωταθλήματα της Αγγλίας θα αποκτούν τους καλύτερους και τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Αλλαγές στην Premier League υπάρχουν και στους ποδοσφαιριστές Κ21. Μία ομάδα θα μπορεί να αποκτάει μέχρι τρεις την περίοδο του Ιανουαρίου και έξι συνολικά ανά χρονιά.
Επιπλέον, εξαιτίας των κανονισμών της FIFA οι ομάδες δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή ενός παίκτη που δεν έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του.