Premier League: Η μπάλα χρόνια δεν κοιτά!
Οι γηραιότεροι ποδοσφαιριστές που σκόραραν σε παιχνίδι της Premier League, με αφορμή το γκολ του 36χρονου Τιάγκο Σίλβα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τσέλσι.
Η αγωνιστική δράση στα μεγάλα σαλόνια της Premier League ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη Λέστερ να σκαρφαλώνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, εκμεταλλευόμενη την ισοπαλία (1-1) της Σίτι με τη Λίβερπουλ στο Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ να φεύγει με το διπλό από το «Γκούντισον Παρκ» κόντρα στην Έβερτον, που έδωσε… παράταση ζωής στον προπονητή των «κόκκινων διαβόλων», Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τις νίκες των Τσέλσι και Τότεναμ αλλά και τη βαριά ήττα της Άρσεναλ από την Άστον Βίλα στο Λονδίνο.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Πέραν αυτών όμως, από το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα ονόματα τεσσάρων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι, παρά το πέρας της ηλικίας τους, κατάφεραν να βρουν δίχτυα και να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους γηραιότερους σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος. Πρώτος και… καλύτερος ο 36χρονος πλέον Βραζιλιάνος στόπερ της Τσέλσι, Τιάγκο Σίλβα, που πέτυχε το παρθενικό του γκολ με τα μπλε στο 4-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ακόμα, ο 33χρονος Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ που απέναντι στη Γουλβς έφτασε τα 8 τέρματα στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ φέτος στον θεσμό, αλλά και οι συνομήλικοί του, Σον Ντιν και Έντινσον Καβάνι, που βρήκαν δίχτυα στα ματς των Κρίσταλ Πάλας και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.
Η… μπάλα χρόνια δεν κοιτά! Κι αυτό δεν το απέδειξαν μόνον οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές με τα γκολ τους την αγωνιστική που μας πέρασε στην Premier League αλλά και δεκάδες ακόμα παίκτες με την πορεία που διέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια στα βρετανικά γήπεδα. Το «ΦΩΣ» ανοίγει το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και σας παρουσιάζει τους 10 γηραιότερους ποδοσφαιριστές που σκόραραν στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού θεσμού και μέχρι σήμερα έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στις χρυσές σελίδες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη μας.
Ο Τέντι κι αν εγέρασε…
Γεννήθηκε περίπου τέσσερις μήνες πριν πανηγυρίσει η Εθνική Αγγλίας την κατάκτηση του πρώτου της (και μοναδικού μέχρι σήμερα) Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, ενώ στην καριέρα του γεύτηκε ουκ ολίγες επιτυχίες, οι περισσότερες βέβαια εξ αυτών με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτός είναι ο 54χρονος σήμερα Τέντι Σέριγχαμ, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ στην Premier League. Την επομένη των Χριστουγέννων (σ.σ. γνωστή και ως Boxing Day στην Αγγλία) του 2006 ο 40χρονος τότε Σέριγχαμ αγωνιζόταν στη Γουέστ Χαμ και στο εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Πόρτσμουθ κλήθηκε να αγωνιστεί από τον προπονητή του, τον Άλαν Κέρμπισλι.
Τα «σφυριά», παρά και την παρουσία του Κάρλος Τέβες στο ρόστερ τους εκείνη την περίοδο, δέχτηκαν δύο γκολ από την αντίπαλό τους που τους οδήγησαν στην ήττα. Στο 81ο λεπτό όμως εκείνου του αγώνα ο Σέριγχαμ κατάφερε να γράψει το όνομά του στο βιβλίο της Ιστορίας, αφού μείωσε σε 2-1, που ήταν και το τελικό σκορ, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ του γηραιότερου σκόρερ σε ηλικία 40 ετών και 268 ημερών. Πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 2008, ο Σέριγχαμ πέτυχε άλλα τέσσερα γκολ στην καριέρα του, αλλά πλέον στην Τσάμπιονσιπ με τη φανέλα της Κόλτσεστερ, όταν ήταν 42 ετών.
Ένας «τίγρης» στα σαλόνια
Δεν κατέκτησε ποτέ κανέναν τίτλο στην ποδοσφαιρική του καριέρα, παρότι αγωνίστηκε σε περισσότερες από δέκα ομάδες. Όταν μάλιστα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Χαλ το 2007, στα 40 του χρόνια, πολλοί περίμεναν ότι εκεί θα έβαζε τις τελευταίες «πινελιές» στην καριέρα του προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Ντιν Ουίντας τελικά τους διέψευσε όλους! Οι «τίγρεις», με τον ίδιο στις τάξεις τους, έφτασαν εκείνη τη σεζόν στον τελικό των πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ, που με ένα εξαιρετικό γκολ του Ουίντας νίκησαν 1-0 την Μπρίστολ Σίτι στο «Γουέμπλεϊ» και πανηγύρισαν την άνοδό τους στην Premier League για πρώτη φορά στα 104 χρόνια της Ιστορίας τους. Για τον Άγγλο μεσοεπιθετικό, όμως, υπήρχε και συνέχεια, αφού αποφάσισε να ακολουθήσει την ομάδα της πόλης που γεννήθηκε και στα μεγάλα σαλόνια, εκεί όπου σημείωσε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του.
Τον Νοέμβρη του 2008 η Χαλ αντιμετώπισε εκτός έδρας την Πόρτσμουθ στην Premier League. Με τις «τίγρεις» να βρίσκονται πίσω στο σκορ με 2-1, ο Ουίντας μπήκε αλλαγή στο 72’ και δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ώσπου στο 89’ η Χαλ έφτασε τελικά στην ισοφάριση (2-2) και αποσόβησε την ήττα. Αν και αρχικά το τέρμα είχε χρεωθεί αυτογκόλ στον Πάμαροτ, εντέλει πιστώθηκε στον Ουίντας, ο οποίος σε ηλικία 39 ετών και 236 ημερών έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην Premier League. Δέκα μήνες αργότερα, τελικά, κρέμασε τα παπούτσια του.
Ο Ουαλός θρύλος της βρετανικής Ιστορίας
Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο έβδομος σκόρερ στην Ιστορία του συλλόγου αλλά και ο παίκτης που έγινε συνώνυμο της ιστορικής περιόδου κυριαρχίας των «κόκκινων διαβόλων». Ο Ράιαν Γκιγκς είναι ένας ζωντανός θρύλος στη Βρετανία, που, αν οι συνθήκες στη Γιουνάιτεντ τα είχαν φέρει διαφορετικά, θα μπορούσε κάλλιστα όχι μόνο να μην αποχωρήσει από την ενεργό δράση στα 40 του χρόνια για να ασχοληθεί με την προπονητική (σ.σ. έπειτα και από την απόλυση του Ντέιβιντ Μόγες), αλλά ακόμα και να καταρρίψει το ρεκόρ του Τέντι Σέριγχαμ στη λίστα με τους γηραιότερους σκόρερ της Premier League.
Επειδή όμως η Ιστορία δεν γράφεται με τα «αν», ο Ουαλός θρύλος, με περισσότερους από χίλιους αγώνες ποδοσφαίρου στις πλάτες του, βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Τον Φλεβάρη του 2013 πέτυχε το τελευταίο γκολ στην καριέρα του, στη Γιουνάιτεντ, όταν έγραψε το 2-0 για τη Μάντσεστερ απέναντι στην ΚΠΡ στο Λονδίνο για την Premier League σε ηλικία 39 ετών και 87 ημερών. Μια χρονιά που ήταν και η τελευταία που ο σύλλογος κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή αλλά και που είχε τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο του.
Το αγγλικό «διαμάντι» της άμυνας
Ο Στιούαρτ Πιρς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην ηλικία των 21 ετών, αλλά μέχρι και τα 40 του χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που δεν το συναντάς συχνά ακόμα και στις μέρες μας. Υπήρξε ό,τι καλύτερο έβγαλε το νησί στη θέση του αριστερού ακραίου μπακ αλλά και ένας ποδοσφαιριστής απίστευτης αντοχής και με τρομερό αριστερό σουτ. «Έφτιαξε» το όνομά του στη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 2000 όμως ήταν η τελευταία χρονιά που κατάφερε να βρει δίχτυα σε αγώνα της Premier League. Ήταν Νοέμβρης και αγωνιζόταν τότε στη Γουέστ Χαμ, όταν στο παιχνίδι κόντρα στη Σαουθάμπτον στο «Σεν Μέρις» σκόραρε στη νίκη των «σφυριών» με 3-2 σε ηλικία 38 ετών και 216 ημερών, με αποτέλεσμα να γίνει ο τέταρτος γηραιότερος σκόρερ στην κατηγορία. Τα τελευταία γκολ της καριέρας του τα πέτυχε τελικά στη Μάντσεστερ Σίτι την περίοδο 2001-02, αλλά πλέον στην Τσάμπιονσιπ, και βοήθησε τους «πολίτες» να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και να επιστρέψουν στην Premier League. Ο ίδιος όμως δεν τους ακολούθησε, αφού αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του. «Ο Πιρς ήταν από τους παίκτες που ήθελα για καιρό. Το θάρρος του, η αυτοπεποίθησή του και οι ικανότητές του τον έκαναν ιδανικό για τη Γιουνάιτεντ» έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τον Πιρς.
Η δράση άρχισε… μετά τα 36
Η επαγγελματική καριέρα του Γκρέιαμ Αλεξάντερ διήρκεσε 24 χρόνια (1988-2012), ωστόσο τα 19 από αυτά τα πέρασε στις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας με τις φανέλες των Σκάνθορπ, Λούτον και Πρέστον. Το 2007 τον απέκτησε τελικά η Μπέρνλι, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση εκείνη την εποχή, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι ο Σκοτσέζος μπακ βρισκόταν ήδη στο 36ο έτος της ηλικίας του. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, ο Αλεξάντερ έπαιξε 45 ματς στην πρώτη του χρονιά στον σύλλογο του Λάνκασαϊρ και την επόμενη σεζόν (2008-09) τον βοήθησε να κερδίσει την άνοδο στα σαλόνια της Premier League, φτάνοντας μάλιστα να αγωνιστεί σε ηλικία 37 ετών… σε 61 ματς σε όλες τις διοργανώσεις σε μία αγωνιστική περίοδο!
Το 2010, λοιπόν, ήρθε τελικά το μεγάλο ραντεβού του Αλεξάντερ με την Ιστορία. Στις 10 Απριλίου μετέβη με την Μπέρνλι στο ανατολικό Γιορκσάιρ για τον αγώνα κόντρα στη Χαλ. Και οι δύο ομάδες έδιναν εκείνη την περίοδο τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στην κατηγορία, αλλά η Μπέρνλι ήταν αυτή που βγήκε νικήτρια, με τον Αλεξάντερ να σκοράρει δις με πέναλτι στο τελικό 1-4 και να γίνεται έτσι σε ηλικία 38 ετών και 183 ημερών ο πέμπτος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της Premier League. Εκ του αποτελέσματος, βέβαια, ούτε η Μπέρνλι κατάφερε να κερδίσει τη σωτηρία της και υποβιβάστηκε από την κατηγορία.
Από τον Μαρκ Χιουζ έως τον… Σμάιχελ
Την πρώτη δεκάδα της λίστας με τους γηραιότερους σκόρερ στην Ιστορία της Premier League συμπληρώνουν αρκετά ακόμα μεγάλα ονόματα του βρετανικού ποδοσφαίρου. Σε αυτά ξεχωρίζει αυτό του ανυπέρβλητου Μαρκ Χιουζ, που κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του στο άθλημα δεν δίστασε ακόμα και να παίξει δύο παιχνίδια μέσα σ’ ένα βράδυ (Ουαλία – Τσεχοσλοβακία και Μπάγερν – Γκλάντμπαχ), αλλά και που τον Μάρτη του 2002 έγινε ο έκτος γηραιότερος σκόρερ της Premier League στην ήττα (2-1) της Μπλάκμπερν από τη Λέστερ (ήταν 38 ετών και 150 ημερών).
Ακόμα βρίσκονται τα ονόματα των Τουγκάι Κερίμογλου (38 ετών και 99 ημερών - στην ήττα της Μπλάκμπερν από την Πόρτσμουθ με 3-2 το 2008), Μικ Χάρφορντ (38 ετών και 35 ημερών στο ισόπαλο 1-1 της Γουίμπλετον με τη Γουέστ Χαμ το 1997) αλλά και αυτό του ένατου κατά σειρά γηραιότερου σκόρερ Γκάρι Σπιντ (37 ετών και 351 ημερών στη νίκη της Μπόλτον με 3-0 επί της Ρέντινγκ το 2007).
Αυτό όμως που ίσως να μη γνωρίζατε ή να περιμένατε είναι ότι τη δεκάδα της λίστας συμπληρώνει ένας… τερματοφύλακας. Ο λόγος για τον κορυφαίο Δανό πορτιέρε Πέτερ Σμάιχελ, ο οποίος τη σεζόν 2001-02 με τη φανέλα της Άστον Βίλα έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που κατάφερε να σκοράρει σε ματς του αγγλικού πρωταθλήματος από το 1992, όταν ο θεσμός μετονομάστηκε σε Premier League. Με τους «χωριάτες» να βρίσκονται πίσω στο σκορ με 3-1 στο ματς με την Έβερτον τον Οκτώβρη του 2001, ο 37χρονος (και 337 ημερών) Σμάιχελ άφησε την εστία του και σκόραρε για το τελικό 3-2.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ