«Φάκελος» Αταλάντα - Βαλένθια: Ο «αγώνας μηδέν» στο Μιλάνο
Πώς το ματς της 19ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Βαλένθια για το Champions League ενδέχεται να αποτέλεσε τον καταλύτη για τον εφιάλτη του κορονοϊού που ακολούθησε στο Μπέργκαμο. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά τον κόσμο, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλέον πολύπαθη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, με τη «ρίζα» του κακού να βρίσκεται στη Λομβαρδία. Η συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας έχει πληγεί σε τρομακτικό βαθμό, έχοντας περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα.
Μία από τις μεγαλύτερες εστίες του φονικού ιού είναι το Μπέργκαμο, η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Λομβαρδίας με κάτι παραπάνω από 120.000 κατοίκους. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι του Μπέργκαμο ζούσαν ένα «τρελό» όνειρο, καμαρώνοντας την εκπρόσωπο της πόλης Αταλάντα να διαπρέπει στο Champions League, παίζοντας κατά γενική ομολογία ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, μαζί με ελάχιστες ακόμη ευρωπαϊκές ομάδες.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το όνειρο αυτό μετατράπηκε σε εφιάλτη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ένα μήνα και κάτι μετά το θριαμβευτικό 4-1 επί της Βαλένθια στον πρώτο από τους διπλούς αγώνες για τους «16» του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού, η πόλη του Μπέργκαμο κυριολεκτικά δεν προλαβαίνει να θάβει και να αποτεφρώνει νεκρούς, ανθρώπους που προσβλήθηκαν και εν τέλει εξέπνευσαν από τον κορονοϊό. Από την απόλυτη ευφορία της μεγάλης νίκης επί των «νυχτερίδων», η ιταλική πόλη πέρασε στο άλλο άκρο μέσα σε ένα μήνα, στην απόγνωση και τον θρήνο της ασθένειας που προκαλεί ο νέος ιός.
Μάλιστα, η τραγωδία που ζει αυτό τον καιρό η Λομβαρδία, ενδέχεται να συνδέεται άμεσα με εκείνη τη βραδιά της 19ης Φεβρουρίου στο Μιλάνο, όπου και πραγματοποιήθηκε το ματς λόγω των εργασιών ανακαίνισης στη φυσική έδρα της Αταλάντα, οι οποίες θα ολοκληρωθουν το 2021. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια θεωρία που δημοσιοποίησε πρώτος ο ανοσολόγος Φραντσέσκο Λε Φόκε και πλέον συζητείται έντονα -και υιοθετείται- από αρκετούς συναδέλφους του και μη ανά την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, η συγκέντρωση 44.000 και πλέον οπαδών στις εξέδρες του «Σαν Σίρο» (η επίσημη προσέλευση ήταν 44.236, με περίπου 43.000 εξ αυτών να είναι οπαδοί της Αταλάντα και αρκετές εκατοντάδες ακόμη της Βαλένθια) είναι πολύ πιθανό να αποτέλεσε τον καταλύτη για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στο Μιλάνο και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Λομβαρδία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ουσιαστικά το ένα τρίτο του πληθυσμού του Μπέργκαμο ταξίδεψε στο Μιλάνο εκείνο το βράδυ, προκειμένου να παρακολουθησει την αγαπημένη του ομάδα. Και φυσικά όλος αυτός ο κόσμος δεν περιορίστηκε μόνο στο «Σαν Σίρο», καθώς ακολούθησαν φυσιολογικά τα μεθεόρτια στα μπαρ του Μιλάνου…
Όπως προείπαμε, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώθηκε ο ιός στην Ιταλία και δη στη Λομβαρδία. Αν, όμως, αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη θεωρία είναι σωστή, τότε το παιχνίδι του «Σαν Σίρο» θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» της UEFA, η οποία στο ζύγι της πρόληψης και ασφάλειας της δημόσιας υγείας απέναντι στα έσοδα και τον άκαμπτο προγραμματισμό της, προτίμησε το δεύτερο σκέλος. Οποία έκπληξη… Ας πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τι υποστηρίζει η συγκεκριμένη θεωρία για τον «αγώνα μηδέν» στο Μιλάνο.
«Η ανωμαλία του Μπέργκαμο»
Ο Φραντσέσκο Λε Φόκε είναι ανοσολόγος, επικεφαλής του σχετικού τμήματος της πολυκλινικής Ουμπέρτο στη Ρώμη και ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες βρίσκεται στις επάλξεις δίνοντας μάχη με τους συναδέλφους του ενάντια στον κορονοϊό. Πέρα από αυτό, όμως, ο Λε Φόκε προβληματίζεται και για άλλο λόγο σε σχέση με τον φονικό ιό και συγκεκριμένα με τον τρόπο που εξαπλώθηκε στη Βόρεια Ιταλία και ειδικά στην περιοχή της Λομβαρδίας. Σύμφωνα με τον έγκριτο ανοσολόγο, το παιχνίδι της Αταλάντα με τη Βαλένθια στο «Σαν Σίρο» ενδέχεται να αποτέλεσε τη «σπίθα» που χρειαζόταν ο ιός ώστε να εξαπλωθεί ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα, όπως και έγινε.
Ο ίδιος εξηγεί τη θεωρία του, την οποία ονομάζει «η ανωμαλία του Μπέργκαμο», και την αιτιολογεί δίνοντας και κοινωνικές προεκτάσεις: «Το Μπέργκαμο είναι μια πολύ δραστήρια πόλη στο κομμάτι των οικονομικών αλλά και κοινωνικών συναλλαγών. Ένα ιδανικό “όχημα” για τον ιό. Επιπλέον, αν μιλήσουμε ανθρωπολογικά, οι κάτοικοι του Μπέργκαμο χαρακτηρίζονται από εργατική κουλτούρα, με τάσεις να υποτιμούν ή και να αγνοούν συμπτώματα που μοιάζουν εποχικά. Και ας προσθέσουμε και τις συμπεριφορές που, ιδιαίτερα στις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού, δεν βοήθησαν στον περιορισμό της εξάπλωσής του».
Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιων συμπεριφορών; Το ματς στο Μιλάνο. «Ένα από τα κομβικά σημεία ραγδαίας εξάπλωσης του ιού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το συγκεριμένο παιχνίδι. Επρόκειτο για το ζενίθ μια συλλογικής ευφορίας (σ. των φίλων της Αταλάντα), σε μια σεζόν μοναδική για την ιστορία της ομάδας. Έχει περάσει ένας μήνας από αυτό το ματς. Το χρονολόγιο εδώ είναι σημαντικό».
Και συνεχίζει ο Λε Φόκε: «Η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στο ίδιο σημείο, με ελάχιστα εκατοστά απόσταση ο ένας από τον άλλο, αλλά ακόμα περισσότερο και οι εύλογες εκδηλώσεις ενθουσιασμού όπως οι φωνές και οι αγκαλιές, είναι πολύ πιθανό να ευνόησαν στο έπακρο τη διασπορά του κορονοϊού. Με την αποβολή μεγάλου αριθμού υγρών σωματιδίων από το στόμα και τη μύτη, τα οποία περιέχουν τον ιό.
Μιλάμε για ένα ιστορικό παιχνίδι, με πολλά γκολ. Και το ξέσπασμα του ποδοσφαιρικού οπαδού είναι μοναδικό. Φαντάζομαι ότι σχεδόν όλοι όσοι μπορούσαν να πάνε σε αυτό τον αγώνα από το Μπέργκαμο, το έκαναν. Συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, αλλά και αυτών που είχαν -έστω και ελαφρύ- πυρετό».
Να σημειώσουμε εδώ ότι η υπόθεση του καθηγητή επαληθεύτηκε. Τα παραδείγματα πολλά, όπως μίας 38χρονης γυναίκας που διαγνώστηκε με τον κορονοϊό στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης δέκα μέρες μετά το ματς και ήταν ένα από τα 43.000 και πλέον άτομα που ταξίδεψαν από το Μπέργκαμο στο Μιλάνο για να δουν ιδίοις όμμασι τον αγώνα. Το αυτό και για τέσσερις φίλους της Βαλένθια, οι οποίοι ήταν επίσης στο παιχνίδι και νοσηλεύεονται από τα τέλη Φεβρουαρίου στο τοπικό νοσοκομείο. Μεγαλύτερη επιβεβαίωση όλων, βεβαίως, το γεγονός ότι το 35% παικτών και προσωπικού των «νυχτερίδων» έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό…
«Ναι, αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες της κατάστασης που επικρατεί τώρα στο Μπέργκαμο. Φυσικά, κρίνοντας εκ των υστέρων, σήμερα θα ήταν… τρελό να επιτραπεί η διεξαγωγή του αγώνα με τις πόρτες ανοιχτές στο κοινό. Θα ήταν αδιανόητο. Όμως τότε τα πράγματα δεν ήταν όσο ξεκάθαρα είναι τώρα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταδοτικότητα του ιού…», καταλήγει ο έγκριτος ανοσολόγος.
Κίκε Ματέου, το πρώτο κρούσμα στη Βαλένθια
Το χρονικό του δημοσιογράφου που βρέθηκε στο Μιλάνο για να καλύψει τον αγώνα και αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου ιού στην ομώνυμη ισπανική κοινότητα
«Διαβολική» σύμπτωση ή φυσιολογική εξέλιξη του ανελέητου μηχανισμού εξάπλωσης του κορονοϊού; Όποια και να είναι η απάντηση, γεγονός παραμένει ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου ιού σε ολόκληρη την επαρχία της Βαλένθια ήταν άτομο το οποίο έδωσε το «παρών» στον αγώνα ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Βαλένθια που διεξήχθη στις 19 Φεβρουρίου στο στάδιο «Σαν Σίρο», προκειμένου να καλύψει την αναμέτρηση για ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Και το όνομα αυτού, Κίκε Ματέου.
Πρόκειται για πρόσωπο πολύ γνωστό στο ισπανικό τηλεοπτικό κοινό, δεδομένου ότι εμφανίζεται στην εκπομπή «El Chiringuito de Jugones», το πλέον δημοφιλές ποδοσφαιρικό σόου της νυχτερινής ζώνης. Το συγκεκριμένο ταξίδι στο Μιλάνο ήταν σαν ένα οποιοδήποτε άλλο από τα πολλά που έχει κάνει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, προκειμένου να καλύψει το ρεπορτάζ των «νυχτερίδων». Από τη Βαλένθια αεροπορικώς στην Πίζα και από εκεί οδικώς στο Μιλάνο, για το παιχνίδι στο «Σαν Σίρο».
Ο 31χρονος, ο οποίος ήταν μέλος ενός γκρουπ Ισπανών ρεπόρτερ, ενήργησε όπως κάνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις: Βρέθηκε στην προβλεπόμενη θέση του στα δημοσιογραφικά του σταδίου, έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς και ακολούθως μετέβη στη μικτή ζώνη, προκειμένου να πάρει δηλώσεις από ποδοσφαιριστές. Άλλωστε, σε εκείνο το χρονικό σημείο υπήρχαν μόλις τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη την Ιταλία.
Πέρασε τη νύχτα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο στο Μιλάνο και την Πέμπτη επέστρεψε αεροπορικώς στη Βαλένθια. Το Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς το παραμικρό απρόοπτο, όμως το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Φεβρουαρίου πια, ο Ματέου άρχισε να νιώθει συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της κοινής γρίπης. Το πρωί της Τρίτης ένιωθε χειρότερα και με τα κρούσματα να αυξάνονται πλέον στην Ιταλία, αποφάσισε να τσεκαριστεί για τον κορονοϊό.
«Στην αρχή είχα λίγο μπουκωμένη μύτη και ένιωθα μικρή αδιαθεσία, τίποτα το σοβαρό. Επειδή, όμως, είχα ταξιδέψει στο Μιλάνο, σκέφτηκα ότι θα ήταν σημαντικό να ελεγχθώ για τον κορονοϊό και να επιβεβαιώσω ότι τον είχα ή δεν τον είχα, από το να συνεχίσω να πηγαίνω στη δουλειά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», λέει ο ίδιος.
Ύστερα από προσπάθειες τριών ημερών προκειμένου να εξεταστεί, ο Ματέου πληροφορήθκε ότι ήταν όντως θετικός στον νέο ιό. Αμέσως έβαλε τον εαυτό του σε καραντίνα και παρέμεινε απομονωμένος για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μακριά ακόμα και από την οικογένειά του. Στο διάστημα αυτό δεχόταν επισκέψεις από γιατρό μια φορά τη μέρα, απλά για να επιβεβαιώσει ότι δεν είχε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα και το μόνο φάρμακο που έπαιρνε ήταν παρακεταμόλη (η δραστική ουσία των γνωστών μας Ντεπόν, Παναντόλ κ.λπ.).
Η «λύτρωση» για τον Ματέου ήρθε… κι έφυγε μέσα σε μια μέρα, καθώς ακριβώς ένα μήνα μετά το ματς του «Σαν Σίρο», στις 19 Μαρτίου, βγήκε για πρώτη φορά αρνητικός στον κορονοϊό, όμως λίγο αργότερα έμαθε πως το δεύτερο τεστ του -όπως απαιτεί η διαδικασία για να βγει κάποιος με ασφάλεια από την καραντίνα- ήταν και πάλι θετικό. Ο ίδιος είναι, πάντως, καλά στην υγεία του και ενημερώνει καθημερινά για την κατάστασή του από τον επίσημο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα η ταλαιπωρία του…
Αλεσάντρο Φλορέντσι: Όσκαρ… ατυχίας και καραντίνας!
Ο 29χρονος μεσοαμυντικός της Βαλένθια έχει μπει δις σε απομόνωση μέσα σε ένα μήνα, για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους
Μοναδική περίπτωση στα αποδυτήρια της Βαλένθια τον τελευταίο μήνα είναι ο Αλεσάντρο Φλορέντσι. Ο 29χρονος μεσοαμυντικός αποκτήθηκε ως δανεικός στις 30 Ιανουαρίου από τη Ρόμα, ωστόσο έκτοτε έχει… καταφέρει να αγωνιστεί σε μόλις πέντε παιχνίδια, συμπληρώνοντας όλα κι όλα 160 λεπτά αγώνα με τις «νυχτερίδες». Ο λόγος; Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής έχει… προλάβει να μπει δις σε καραντίνα μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα, για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους!
Το ρεσιτάλ… ατυχίας του Φλορέντσι ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και διαγνώστηκε με ανεμοβλογιά. Φυσικά, τοποθετήθηκε αμέσως σε περιορισμό κατ’ οίκον, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση της ασθένειας σε άλλα μέλη της ομάδας. Ο παίκτης έμεινε σε καραντίνα για δέκα μέρες, επέστρεψε στις υποχρεώσεις της Βαλένθια, αλλά εδώ κι δύο εβδομάδες βρίσκεται ξανά στην απομόνωση -αυτή τη φορά μαζί με όλους τους συμπαίκτες του και το προσωπικό της ομάδας- εξαιτίας του κορονοϊού, με τον οποίο έχει ήδη διαγνωστεί το 35% ολόκληρου του σταφ των «νυχτερίδων»!
Ο ίδιος, πάντως, δεν πτοείται, αντιθέτως δίνει σθεναρή μάχη κατά του ιού, ξεκινώντας διαδικτυακό έρανο υπέρ του νοσοκομείου «Lazzaro Spallanzani» στη Ρώμη, που φροντίζει ασθενείς με κορονοϊό. Μάλιστα, ξεκίνησε τον έρανο στις 11 Μαρτίου, τη μέρα των 29ων γενεθλίων του, τονίζοντας σχετικά: «Στα γενέθλιά μου σας ζητώ να βοηθήσετε τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καρδιά και την ψυχή τους στη μάχη ενάντια στον ιό. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να μου κάνετε, είναι να ενισχύσετε αυτούς. Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε πολλά!».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ