Οι 50.000 Έλληνες στην περιοχή Κράσνονταρ (vids)
Μια μεγάλη σύνδεση με το ελληνικό στοιχείο έχει η περιοχή του Κρασνοντάρ. Και αυτό γιατί οι Έλληνες άποικοι βρίσκονται εκεί από την αρχαιότητα.
Το 90% στην πόλη είναι Ρώσοι. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί, Αρμένιοι, Γεωργιανοί, και υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στην πόλη, περίπου 3.000. Στην ευρύτερη περιοχή 50.000 Έλληνες, Πόντιοι στην πλειοψηφία τους.
Το πιο γνωστό χωριό ποντίων στην περιοχή είναι η Κρασνάγια Παλιάνα όπου μάλιστα εκεί είναι χτισμένη η θερινή κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Πώς μπορείτε να πάτε οδικώς και τι να δείτε στο Κράσνονταρ-Πόσους Έλληνες έχει η πόλη
Η περιφέρεια του Κρασνοντάρ που εκτός της ομώνυμης μεγαλούπολης, περιλαμβάνει το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, το Γκελεντζίκ, την Ανάπα, τη Καπαρντίνκα, θαλάσσια θέρετρα υψηλών προδιαγραφών στη Μαύρη θάλασσα, περικλείει επίσης στην επικράτειά της τη χερσόνησο Ταμάν με επίκεντρο την αρχαία πρωτεύουσα την πόλη Φαναγόρια, κτισμένη από τους Έλληνες τον έκτο π.Χ. αιώνα.Γιατί εκεί πήγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Γιατί έχει καλή και πλούσια γη!
Η αρχαία Φαναγόρια από τη χερσόνησο του Ταμάν και το Παντεικάπαιο από την πλευρά της χερσονήσου της Κριμαίας ήταν οι δυο πρωτεύουσες του λεγόμενου Βασίλειου του Βόσπορου!Η Φαναγόρια ιδρύθηκε το 540 π.χ. από Έλληνες εποίκους που ήρθαν από την πόλη Τέω της Μικράς Ασίας. Κινούμενος κανείς στους αρχαιολογικούς χώρους των δύο πόλεων έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται στους χώρους της αρχαίας Κορίνθου, της χώρας των Αργείων, τη Θήβα ή κάπου μεταξύ Κεραμεικού και Ακαδημίας Πλατωνος.
Για πρώτη φορά το φεστιβάλ «Φάρος Κριμαίας» πραγματοποιήθηκε το 2016 ως φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού. Τρία χρόνια αργότερα, έχει αποκτήσει πλέον μια πολυεθνική σύσταση και δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό των Ρώσων, απέναντι σε όλες τις εθνότητες που κατοικούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ούτε μια στιγμή δεν σταματούν τον αγώνα οι Έλληνες της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Μετά την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας στα ρωσικά σχολεία συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες τους καθώς όπως λένε πρόκειται απλώς για την αρχή ενός δύσκολου και και μεγάλου αγώνα!
Τα ελληνικά εδώ και δυο χρόνια είναι επισήμως γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όμως, ήδη προκύπτουν τα πρώτα προβλήματα όπως το ανθρώπινο δυναμικό που θα υλοποιεί το πρόγραμμα και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας.
Ο πρόεδρος των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης πρότεινε τη διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου με βραβεία προς τιμήν της ελληνικής συνοικίας που υπήρχε την περίοδο 1930-1938 στο Κριμσκ. Επίσης, πρότεινε και την ανάρτηση αφιερωματικής πλάκας στο κτήριο του ελληνικού σχολείου που θεωρείται αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Το πολιτιστικό κέντρο στο Γκελεντζίκ (φωτό) στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτήριο που φιλοξενεί εικονίσματα, προτομές προσωπικοτήτων που επηρέασαν τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.