O Bαλβέρδε δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το κάζο του Άνφιλντ
Το μέλλον του «μυρμηγκιού» στον πάγκο της Μπαρτσελόνα είναι αβέβαιο, αφού «στοχοποιείται», λόγω και του περσινού αποκλεισμού στη Ρώμη
Η συντριβή της Μπαρτσελόνα στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ έφερε, απόλυτα φυσιολογικά, στο... εδώλιο τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Όπως πέρσι, μετά τον αποκλεισμό, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, κόντρα στην Ρόμα. Ο Βάσκος έχει καθοδηγήσει τους «μπλαουγκράνα» σε 22 ευρωπαϊκά ματς, σε δύο σεζόν, μετρώντας δύο ήττες.
Αλλά τι ήττες...
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εξαιρετικά... δύσπεπτες για τον, ευαίσθητο σ’ αποτυχίες, οργανισμό των «μπλαουγκράνα». Το «μυρμήγκι», που βιώσε το déjà vu, δεν αποποιήθηκε των ευθύνων του, ξέροντας πως, έτσι κι αλλιώς, στις τάξεις των οπαδών της ομάδας υπάρχει ισχυρή «αντιπολίτευση», που αποστρέφεται την πραγματιστική του προσέγγιση, θεωρώντας την εκτός...DNA του συλλόγου, ενώ τον κατηγορεί για ποδοσφαιρικό συντηρητισμό.
Η, καταλανική, εφημερίδα «Sport», απηχώντας την, πρωτοσέλιδα, τον «έδειξε» ως υπεύθυνο, γράφοντας για «ομάδα του Βαλβέρδε», που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το αβαντάζ κι ότι «το Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ μεγάλο» για κείνον.
Όλα αυτά καίτοι μετρά ένα νταμπλ (οδεύοντας για 2ο), έχοντας 3 «διπλά» σερί στο «Μπερναμπέου», κατά της Ρεάλ Μαδρίτης...
Ο Βάσκος δεν είναι το πρόβλημα. Δεν έλυσε το πρόβλημα...
Είναι λογικό μια τέτοια κατάσταση να δοκιμάζει τις αντοχές και την ψυχραιμία ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού, όπως η Μπαρτσελόνα, αλλά η αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων» δεν λύνει το πρόβλημα.
Που προϋπήρχε των τεσσάρων γκολ στο Λίβερπουλ και των τριών της Ρώμης.
4-0 είχε συντριβεί κι από την Παρί Σεν Ζερμέν, και 3-0 από τη Γιουβέντους, πρόπερσι, αφού απέκλεισε τους Παριζιάνους!
Ενώ, το 2016, είχε ηττηθεί, 2-0, από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ανήμπορη να κρατήσει το υπέρ της 2-1.
Έτσι ήρθαν οι 4 τελευταίοι αποκλεισμοί της στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Μόνο που, στους δύο πρώτους, προπονητής δεν ήταν ο Βαλβέρδε!
Ο Λουίς Ενρίκε απεπέμφθη με τη... ρετσινιά του «αποτυχημένου», παρότι το 2015 είχε οδηγήσει την ομάδα στο 2ο τρεμπλ της ιστορίας της, ισοφαρίζοντας το επίτευγμα του Γκουαρντιόλα (2009).
Ο «Λούτσο» έφυγε, το πρόβλημα, όμως, να δέχεται η ομάδα γκολ εύκολα και να μην σκοράρει, εκτός έδρας, στα, μεγάλα, νοκ άουτ ματς,παρέμεινε.
Ο Βαλβέρδε προφανώς, δεν έλυσε το πρόβλημα. Όμως, δεν είναι ο ίδιος το πρόβλημα! Κι αν φύγει, δίχως αυτό ν’ αντιμετωπιστεί, στην ίδια θέση θα βρεθεί ο διάδοχος του.
Πως αλλιώς, αν π.χ. ο Σουάρες – που έχει αναπληρωματικό τον (προερχόμενο από την... Σασουόλο) Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ - δεν σκοράρει εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ για 4 χρόνια (σ. Σεπτέμβρης 2015!) και μόνος που μένει «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» είναι, πάντα, ο Μέσι;
Ή αν συνεχίσει ο (κατά τα άλλα, εξαιρετικός δημιουργικά) Ζόρντι Άλμπα να χαρίζει γκολ στα πρώτα 10λεπτα νοκ άουτ αγώνων, όπως έκανε πέρσι και την Τρίτη...
Άλλο «Άνφιλντ», άλλο «Ολίμπικο»...
Πάμε, όμως, στα όσα έγιναν στο Άνφιλντ.
Εκεί όπου το «πηλίκο» ήταν ίδιο με της Ρώμης, αλλά η εικόνα στο ένα αγωνιστικό σκέλος, δημιουργικά, δεν σχετίζεται με το «μηδενικό» του «Ολίμπικο».
Ο «συντηρητικός» Βαλβέρδε, λοιπόν, αντί να πάει με Σεμέδο δεξί μπακ και Σέρχι Ρομπέρτο δεξιό ενδιάμεσο, κλείνοντας την πτέρυγα, όπως έκανε, επιτυχημένα, στη Βαρκελώνη, στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, πόνταρε, ξανά, στον Κοουτίνιο, προσδοκώντας σε μια ακόμη απειλή, ώστε να βρει το (εκτός έδρας) γκολ.
Έπαιξε κι έχασε.
Μαζί του κι η Μπαρτσελόνα.
Ο Βραζιλιάνος (των 145 εκ. ευρώ) είχε το σουτ στο πόδι του, αλλά ο Άλισον το έβγαλε.
Όπως κι όλα των «μπλαουγκράνα». Δύο του Μέσι, ένα τετ α τετ του Άλμπα.
Το οξύμωρο είναι ότι η Μπάρτσα δημιούργησε περισσότερα απ’ ότι στη Βαρκελώνη και δε σκόραρε στο Άνφιλντ.
Αμυντικά (με τους «κόκκινους» να υπερτερούν σε δύναμη και ταχύτητα) η εμφάνιση όντως ήταν... Ρωμαϊκή. Αλλά και... Παρισιού, Τορίνου και Μαδρίτης!
Όπου έπαιζαν, πάνω κάτω, οι ίδιοι. Ιδίως στα χαφ.
Δίχως τον Βαλβέρδε προπονητή.
Ο Βάσκος -που δεν περιμέναμε το ζευγάρι για να μάθουμε ότι δεν φτάνει τον Κλοπ προπονητικά ή ως ψυχολόγος- πέρσι είχε κατηγορηθεί για τη διαχείριση της ομάδας κι ότι ήταν «σκασμένη» στη Ρώμη.
Χρησιμοποιήσε μόνο τον Βιδάλ (μισή ώρα) από τους βασικούς, το περασμένο Σάββατο στο Βίγκο, ενώ οι αντίπαλοι του έπαιζαν, «στα κόκκινα», στο Νιούκστλ.
Κι όμως οι «ρεντς» έδειχναν... φρεσκότεροι και να το θέλουν περισσότερο.
Και στην τελική, όταν παίκτες, που έχουν κατακτήσει τα πάντα, δέχονται αιφνιδιασμό σε... κόρνερ, αποσείουν πολλές ευθύνες, απ’ οποιονδήποτε προπονητή!