Ολυμπιακός: Το ενδεχόμενο που θα τον… έστελνε στο UEFA Super Cup

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να παίξει στο UEFA Super Cup εάν είχε έρθει λίγο νωρίτερα η αλλαγή που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στη δομή της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός: Το ενδεχόμενο που θα τον… έστελνε στο UEFA Super Cup

Ο Ολυμπιακός έγραψε Ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο με το UEFA Youth League να βάφεται «κόκκινο» και λίγο καιρό αργότερα έφερε στον Πειραιά και το UEFA Europa Conference League.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης μάλιστα θα είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν και τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα στο 2024 εάν τα πλάνα της UEFA για αλλαγή στη δομή του Super Cup είχαν προχωρήσει νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ήθελε να δει τον κάτοχο του Europa Conference League να παίζει με εκείνον του Europa League και τον νικητή του αγώνα να αντιμετωπίζει τον κάτοχο του Champions League.

Συγκεκριμένα, το ιταλικό Calcio e Finanza αναφέρει πως:

«Ο τελικός του Γουέμπλεϊ μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ έκλεισε μια εποχή για την UEFA, η οποία από την επόμενη σεζόν θα φέρει μια σαφή αλλαγή όσον αφορά τη φόρμουλα των τριών ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί, τουλάχιστον προς το παρόν, για το UEFA Super Cup: η διοργάνωση δεν θα αλλάξει τη φόρμουλα της το 2024/25, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει και τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η διοργάνωση που φέρνει αντιμέτωπους τους νικητές του Champions League και του Europa League και που θα δει τη Ρεάλ Μαδρίτης του Kάρλο Αντσελότι και την Αταλάντα του Τζαμπιέρο Γκασπερίνι να αντιμετωπίζει η μια την άλλη στις 14 Αυγούστου, δεν θα υποστεί άμεσα αλλαγές.

Αυτή η νέα διοργάνωση θα περιλάμβανε μια σύγκρουση μεταξύ του νικητή του Europa League και εκείνου του Europa Conference, ενώ το «παραδοσιακό» Super Cup θα είχε αναμορφωθεί με μια αλλαγή φόρμουλας, μεταβαίνοντας σε ένα Final Four (ένα σχήμα που φαίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές σε άλλα σπορ). Σε αυτό το τουρνουά, η UEFA δεν διευκρίνισε ποτέ ποια θα ήταν τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων, ακόμη κι αν -αναπόφευκτα- ένας από αυτούς θα ήταν ο νικητής του Champions League.

Σύμφωνα με όσα έχει μάθει το Calcio e Finanza, για τη σεζόν 2024/25 η UEFA δεν θα καθιερώσει αυτή τη διοργάνωση, και ως εκ τούτου το UEFA Super Cup θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Αταλάντα. Ο λόγος; Η ίδια η UEFA είχε ζητήσει από τους συλλόγους να συμφωνήσουν για τη δυνατότητα εισαγωγής αυτής της νέας διοργάνωσης, αλλά καμία πρόταση δεν έφτασε στην ανώτατη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή».

Εάν μια τέτοια αλλαγή ερχόταν φέτος, ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε την Αταλάντα και ο νικητής τη Ρεάλ Μαδρίτης με έπαθλο το τρόπαιο του UEFA Super Cup.

5946802.jpg
Το τρόπαιο του UEFA Super Cup στον περσινό τελικό στο Καραϊσκάκη.