Ιωάννα Χαμαλίδου στο «ΦΩΣ»: «Πάντα είχα πρότυπο τον Κριστιάνο Ρονάλντο»
Η Ιωάννα Χαμαλίδου, η εξτρέμ της Μπεσίκτας, στο «ΦΩΣ»! Από τους τίτλους με τον ΠΑΟΚ στον τσακωμό με τον «Δικέφαλο» λόγω τραυματισμού και στη μεταγραφή στον Άρη! Μικρή την έλεγαν αγοροκόριτσο και την κορόιδευαν, αλλά έγινε μια κούκλα, που λατρεύει το ποδόσφαιρο!
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Είναι κούκλα, παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα είναι καλή παίκτρια. Έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Από τους τίτλους με τον ΠΑΟΚ στον τσακωμό με τον «Δικέφαλο» λόγω τραυματισμού και στη μεταγραφή στον Άρη! Και από εκεί στη Σαραγόσα στην Ισπανία και στην Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη! Την πιάνει όμως ο κορονοϊός και ανατρέπονται όλα. Και είναι μόλις 23 χρόνων. Λατρεία με την μπάλα έχει η Ιωάννα Χαμαλίδου. Μικρή την έλεγαν αγοροκόριτσο και την κορόιδευαν. Ναι, αλλά έγινε μια κούκλα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/5/2020
Πού είσαι τώρα; Ξέμπλεξες από την Κωνσταντινούπολη;
Ναι, είναι λίγες μέρες που επέστρεψα στο σπίτι μου στα Γιαννιτσά. Όλο τον καιρό ήμουν αποκλεισμένη στην Κωνσταντινούπολη και δεν μπορούσα να φύγω. Ήμουν στο προπονητικό κέντρο και η μόνη κοπέλα με την οποία μπορούσα ουσιαστικά να επικοινωνώ, διότι μόνο εκείνη ήξερε καλά αγγλικά, ήταν μια συμπαίκτριά μου από την Κένυα.
Το όνομα στο Viber είναι ξενικό. Έχεις ρίζα από το εξωτερικό;
Όχι, απλά είμαι λατινόφιλη! Και ειδικά βραζιλιανόφιλη. Λατρεύω το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.
Πόσα χρόνια έπαιξες στον ΠΑΟΚ;
Κοντά στα 8 χρόνια, ήμουν εκεί από τα 15 μου. Μέχρι και τα 21.
Και τι τίτλους έζησες;
Επτά πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα.
Μετά τσακώθηκες και πήγες στον Άρη. Μου λες την ιστορία;
Είχα έναν σοβαρό τραυματισμό σε επίσημο ματς με την Εθνική γυναικών, στον αστράγαλο, που με κράτησε εκτός δράσης ένα χρόνο. Δεν μου κάλυψε τα έξοδα ο ΠΑΟΚ και έκοψε τους μισθούς μου. Στην επιστροφή μου είχα κάποιες θλάσεις λόγω αποχής και ήθελε ο ΠΑΟΚ να με δώσει δανεική αλλού. Καταφύγαμε σε δικαστική διαμάχη και πήγα μόνη μου στον Άρη. Έχω γίνει τελείως καλά εδώ και πολύ καιρό. Πήγα στη Σαραγόσα, ήρθε καλύτερη πρόταση στο οικονομικό από την Μπεσίκτας και πήγα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν και πιο κοντά στην Ελλάδα και στα Γιαννιτσά.
Ποιο πρωτάθλημα είναι κορυφαίο στην Ευρώπη στο γυναικείο ποδόσφαιρο;
Το αγγλικό, το γαλλικό, το γερμανικό, το σουηδικό, ανεβαίνει και το ισπανικό.
Παγκοσμίως ποιες εθνικές είναι οι μεγάλες δυνάμεις;
Οι ΗΠΑ, όπου εκεί το ποδόσφαιρο θεωρείται πιο πολύ γυναικείο! Εγώ πάντως είμαι φαν της Βραζιλίας, έχει και την καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, τη Μάρτα που έχει πάρει 5 Χρυσές Μπάλες.
Υπάρχουν γήπεδα με πολλές χιλιάδες κόσμο στο γυναικείο ποδόσφαιρο;
Ναι, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στη Γερμανία. Και στην Αγγλία.
Ποιος σύλλογος είναι κορυφαίος στην Ευρώπη;
Η Λιόν. Έχει σαρώσει τα Τσάμπιονς Λιγκ.
Ξέρω από τον Ολυμπιακό ότι η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ προωθούν το γυναικείο ποδόσφαιρο και θέλουν κάποια στιγμή όλες οι μεγάλες αντρικές ομάδες να έχουν γυναικείο τμήμα. Καλό δεν θα ήταν για το σπορ να έμπαινε και σε αυτό ο Ολυμπιακός;
Σίγουρα, ευχής έργον θα ήταν! Θα ανέβαινε αυτομάτως το επίπεδο και ο ανταγωνισμός, δεν θα ήταν η μόνη δύναμη ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει τεράστια δυναμική ως σύλλογος.
Πώς άρχισες το ποδόσφαιρο;
Μικρή στο σχολείο με τα αγόρια. Στην αρχή έκανα στίβο πιο πολύ, άλμα εις ύψος. Στα 10 μου κόλλησα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, έβλεπα βιντεάκια, προσπαθούσα να κάνω πράγματα που έκανε αυτός.
Τι θέση έπαιζες; Και τι θέση παίζεις τώρα;
Εξτρέμ. Πάντα ήμουν σε θέση επιθετικού.
Τι πόδι;
Δεξί.
Αγαπημένος παίκτης όλων των εποχών;
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Το όνειρό σου ποιο είναι;
Να παίξω σε κορυφαία ομάδα, σε μεγάλο πρωτάθλημα. Και να μπορώ να ζήσω οικονομικά από αυτό που λατρεύω.
Σε έλεγαν αγοροκόριτσο μικρή;
Ναι, με έλεγαν έτσι και γενικώς με κορόιδευαν. Γιατί στα Γιαννιτσά ήταν δύσκολο να βρεις κορίτσι να παίζει ποδόσφαιρο. Επίσης, δεν περιποιούμουν ιδιαίτερα τον εαυτό μου. Ήμουν ιδρωμένη, πετούσαν τρίχες, φορούσα συνέχεια φόρμες. Και τώρα φοράω φόρμες όλη μέρα.
Ποιο σημείο στο γυναικείο σώμα πονάει πολύ αν το χτυπήσει δυνατά η μπάλα; Το στήθος;
Όχι. Σε αντίθεση με τους άντρες, δεν έχουμε ευαίσθητο σημείο οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο.
Γούρια έχεις;
Πολλά! Είμαι πολύ προληπτική. Πριν μπω στο ματς κάνω πάντα 3 φορές τον σταυρό μου και δεν βγάζω ποτέ το σταυρουδάκι μου όταν αγωνίζομαι. Και επίσης κάτι άλλο...
Πες το μου.
Φοράω κάποια ίδια πράγματα.
Όπως;
Υπάρχει και γούρικο εσώρουχο! (γελάει)
Δεν είναι ντροπή. Και από άντρες παίκτες το έχω ακούσει αυτό.
Όχι, δεν είναι ντροπή.
Σε τι υπερέχει πιο πολύ το αντρικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το γυναικείο; Πού υπάρχει η μεγαλύτερη διαφορά;
Στην ταχύτητα και στη δύναμη. Όχι στην τεχνική. Εμείς οι γυναίκες θεωρώ ότι υπερτερούμε γενικώς στο μυαλό...
Ποιες θέσεις έχουν τη μικρότερη διαφορά στο γυναικείο σε σχέση με το αντρικό ποδόσφαιρο;
Σέντερ φορ και σέντερ μπακ.
Να μην υπάρχουν δηλαδή μεγάλα τρεξίματα.
Ακριβώς.
Οι γονείς σου δεν διαμαρτύρονταν που έπαιζες μπάλα συνέχεια με τα αγόρια;
Όχι, αλλά έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι και μου έλεγαν να διαβάζω. Ήμουν υπερκινητική, έκανα αυτό που ήθελα, δεν μπορούσα να κάτσω.
Δηλαδή υπήρχαν ομάδες που είχαν μόνο αγόρια και εσένα μέσα;
Να φανταστείς στα 14 μου πήγα στην Αναγέννηση Γιαννιτσών με μία φίλη μου, από την οποία είχα μάθει πολλά στην μπάλα, και γραφτήκαμε στην αντρική Κ15 και κάναμε προπονήσεις με τα αγόρια!
Έχεις κλάψει αρκετά για το ποδόσφαιρο;
Ναι, πολύ, και όχι μόνο λόγω τραυματισμού. Μπορώ να κλάψω και στις ήττες και από χαρά σε μεγάλες νίκες, ακόμα και αν δεν μου βγει καλά μία προπόνηση γιατί είμαι τελειομανής. Όχι βέβαια να κλαίω μπροστά στους άλλους, αλλά μόνη μου όταν γυρίσω σπίτι.
Με την Μπεσίκτας τι θα γίνει; Ήρθαν τα πάνω κάτω με τον κορονοϊό. Σου φέρονταν σωστά;
Είμαι ευχαριστημένη με την ομάδα, μου φέρθηκαν καλά, δεν αντιμετώπισα κανέναν ρατσισμό, αν και όταν πήγα εκεί ήμουν λίγο προκατειλημμένη επειδή είμαι Ελληνίδα και Πόντια... Καταλαβαίνεις. Όμως οι άνθρωποι της ομάδας ήταν καλοί μαζί μου. Το κακό είναι ότι στο θέμα του κορονοϊού δεν ακολουθούν στην Τουρκία τα πρότυπα της Ευρώπης και δεν μου αρέσει αυτό. Δεν ξέρω τι θα γίνει.
Πώς σου φάνηκε η Πόλη; Είχες ξαναπάει πριν;
Όχι. Πάρα πολύ όμορφη, πολύ μεγάλη, πολλά αξιοθέατα, πολυπολιτισμική. Σε πολλά μού θύμιζε τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έζησα πολλά χρόνια.
Το ελληνικό γυναικείο πόλο είναι πολύ ψηλά στην Ευρώπη, το γυναικείο μπάσκετ και το βόλεϊ έχουν φέρει διακρίσεις. Τι πρέπει να γίνει στο γυναικείο ποδόσφαιρο για να ανέβει στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχάς να επενδύσουν οι σύλλογοι. Και πρόσεξε, να μπουν τα σωστά άτομα στο τιμόνι των τμημάτων... Με προέδρους γονείς κοριτσιών που παίζουν στις ομάδες δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση... Χρειάζεται εξειδίκευση, άνθρωποι με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο.
Ξέρω πολλές γυναίκες πάντως που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και πάνε στο γήπεδο.
Ειδικά οι νέες γενιές αγαπάνε πολύ το ποδόσφαιρο. Και ας μην παίζουν ποδόσφαιρο, τους αρέσει να βλέπουν. Δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός. Οι νέες γενιές κοριτσιών στην Ελλάδα αγαπάνε το ποδόσφαιρο και υπάρχει ταλέντο. Οργάνωση χρειάζεται μόνο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ