Άκης Βαρδαλάκης: «Ο Αττίλιο ήταν μορφή, κοπάναγε και κανέναν με τη σάλπιγγα»
Ο Άκης Βαρδαλάκης, ένα από τα παλιά και πιο σεβαστά στελέχη της ΘΥΡΑΣ 7 στο «ΦΩΣ».
O Άκης Βαρδαλάκης είναι πασίγνωστος λόγω της τηλεοπτικής εκπομπής της ΘΥΡΑΣ 7 για πολλά χρόνια μαζί με τον Τάκη Τσουκαλά. Όμως στον οπαδικό χώρο είναι γνωστός από πολύ πιο παλιά. Είναι από τα παλαιότερα στελέχη στη ΘΥΡΑ 7 και από τα πιο σεβαστά. Μου μίλησε και αυτός για τον Αττίλιο.
Νίκος Στυλιανέσης: Η ζωή με τον Ατίλιο - Το χρίσμα της διαδοχής
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 16/7/2019
Πότε πρωτογνώρισες τον Αττίλιο;
Όταν ήμουν 11-12 χρονών, στο Παπαστράτειο που πηγαίναμε από πιτσιρικάδες λόγω γειτονιάς.
Τώρα πόσο είσαι;
Πάτησα τα 50.
Ποια γειτονιά;
Μανιάτικα, Αγία Σοφιά. Και μετά τον γνώρισα ακόμα πιο καλά στο Καραϊσκάκη. Περιμέναμε πότε θα σκάσει μύτη ο Αττίλιο, να έρθει να μας δώσει κάνα "φοράκι", να μπούμε στο γήπεδο. Τώρα που σου τα λέω ανατριχιάζω...
Γιατί;
Ήταν θρυλική μορφή ο Αττίλιο για εμάς τους νέους τότε. Μυθική μορφή. Τον βλέπαμε σαν... ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού! (γελάει).
Ήταν ένα με την ομάδα.
Στα παιδικά μας μάτια ήταν σαν παίκτης.
Πώς ερχόταν ντυμένος;
Φόραγε πάντα ερυθρόλευκη ή κόκκινη μπλούζα, και καπέλο μεγάλο, το ψαράδικο! Και κράταγε τη σάλπιγγα.
Τσουκαλάς: Αυτός ήταν ο Αττίλιο - Γνωριμία με δύο... φάπες και πώς πήγαν τους φανατικούς στη Θύρα 7
Στα μυαλά του ήταν απολύτως καλά;
Ήταν λίγο ευέξαπτος. Είχε και ένα τουπέ. Κοπάναγε και κανέναν με τη σάλπιγγα στο κεφάλι καμιά φορά.
Οπαδό του Ολυμπιακού;
Ναι. (γελάει). Και άμα έπεφτε σε καμία «μούρη», καταλάβαινε τη μαλακία του και ζήταγε συγνώμη. Μια φορά, στον τελικό με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα σου πω τι έγινε...
Τότε που έκανε μεγάλο ματς ο Λεμονής ως παίκτης.
Ναι. Ο Αττίλιο άνοιξε το κεφάλι του «Γκιράπα»!
Μεγάλη μορφή στον οπαδικό χώρο ο «Γκιράπας» τότε. Πες μου για τις παρέες σας, γιατί τότε υπήρχαν οι ζωηροί και οι πολύ ζωηροί...
Η δική μας η γενιά ήταν η γενιά των ροκάδων που δεν γουστάραμε να μας λένε οι άλλοι τι θα κάνουμε. Δεν καθόμασταν από ένα σημείο και μετά δίπλα στον Αττίλιο. Εκείνος ήταν κάτω από το ρολόι, εμείς πηγαίναμε πιο δεξιά.
Πες άλλους σε εκείνη την παρέα τη ζωηρή των ροκάδων.
Ο αδελφός μου, ο «Οικοδόμος», ο «Γκοτζίλα», ήμασταν οι εξτρεμιστές. (γελάει). Ο Τάκης ήταν με τον Αττίλιο. Ήταν δύο φιλοσοφίες, αλλά όλοι ενωμένοι στο βωμό του Ολυμπιακού. Επίσης ιστορικά ονόματα μαζί μας, ο Κώστας ο Νείρος, ο «Σοκολατένιος», ο «Ακροβάτης», ο Τάσος από την Κοκκινιά, ο Τόλης Κοράκης, ο Τουμπούζας, ο Κώστας ο Αιγαλεώτης, ο «Δαβουρλής», ο «Ψηλοκρεμαστός», ο Αχιλλέας, ο "ΟΖΖΥ", ο Νίκος ο «ΦΤΟΥ», ο Παντελής απ' το Μερσέντες, ο Τάκης ο Ξενοδόχος που τώρα είναι στην Αμερική.
Περίμενε, δεν σε προλαβαίνω!
Μιλάμε για ιστορία της ΘΥΡΑΣ 7, τον σεβόμασταν τον Αττίλιο. Πρέπει να μπουν τα ονόματα, δεν θέλω να τους αδικήσω. Οι Βουκελάτοι, ο «Λιοφαγος», ο «Γκιράπας», ο Νίκος ο χίπις, ο Ντιμπέστια, ο Λάκης από την Καλλιθέα, ο «Ντάλτον», ο Χαμόδρακας, ο Νίκος ο Παγκρατιώτης, ο «Χρούμπες»!
Με τον Σαλιαρέλη που είχαν χτυπήσει τον Αττίλιο, ήσουν εκεί;
Όχι, δεν ήμουν. Εμείς τότε είχαμε φύγει από την 7 και πηγαίναμε στην 4 να βλέπουμε το Ολυμπιακό, γιατί δεν αντέχαμε να βλέπουμε αυτό το χάος που υπήρχε τότε, μας έπνιγε η αγανάκτηση.
Πότε γιγαντώθηκε η ΘΥΡΑ 7;
Από το 1980 και μετά. Παλιότερα είχαν φύγει από τη 13 και πήγανε απέναντι και στήσανε την 7. Από το 1980 όμως και μετά γιγαντώθηκε η 7. Στην Ελλάδα πριν δεν υπήρχε οπαδικό νταλαβέρι, εμείς το στήσαμε τότε. Δεν μπορούσε να μας πάει κόντρα κανείς.
Ποιοι ήταν οι πιο υπολογίσιμοι από τους αντιπάλους;
Κανείς. Και το λέω σοβαρά, δεν μπορούσε να μας κοιτάξει στα μάτια κανείς. Θυμάμαι οι Παναθηναϊκοί, και με τη ΝΟΠΟ, έκαναν πορείες και δέρναμε τους τελευταίους στις πορείες τους. Οι ΑΕΚτσήδες έρχονταν και μας ζητούσαν βοήθεια για να τα βάλουν με τους ΠΑΟΚτσήδες ή τους Παναθηναϊκούς.
Η μεγαλύτερη τρέλα που έχεις κάνει για τον Ολυμπιακό;
Μόνο τρέλες. Δεν θα πω τίποτα, γιατί αν πω κάτι θα... αδικήσω όλα τα άλλα. Κοίτα, αφού σου αρέσει να καταγράφεις με αλήθειες την ιστορία, η αλήθεια είναι μία: Την έννοια του χουλιγκανισμού την έφεραν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί πρώτα. Δεν λέω ότι είναι καλό, λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Και πρώτοι εμείς μαζευτήκαμε και σταματήσαμε τη βία στο γήπεδο, γιατί θέλαμε τον Ολυμπιακό να ξαναγίνει πρωταθλητής και να μην σταματήσει να παίρνει πρωταθλήματα.
Οι άλλοι είχαν ανάλογο Αττίλιο;
Όχι. Και να είναι καλά ο «Νικολάκης» που συνέχισε την παράδοση. Και το μεταλαμπαδεύει και στο γιο του. Η εξέδρα του Ολυμπιακού πάντα είχε και πάντα θα έχει τη σάλπιγγα, την τρομπέτα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ