Ο Τσόρι, ο Ρομπέρτο, ο Κονστάντζο και ο Αμπντούν «Ερυθρόλευκοι» από το εξωτερικό: Μέρος 2ον (vids)
Σειρά παίρνουν οι ξένοι των ετών 2011-2014.
Το ρόστερ του Ολυμπιακού τη σεζόν 2010-2011 ήταν πλούσιο σε ξένους άσους. Μετρήσαμε συνολικά 23 ποδοσφαιριστές, αριθμός που από μόνος του επαρκεί για να δημιουργηθεί ένα μακροσκελές κείμενο αποκλειστικά για αυτούς. Για μια μίνι περίληψη των πεπραγμένων τους στο λιμάνι και για τα επόμενα βήματα που έκαναν όταν έπαξαν να φορούν τα ερυθρόλευκα.
Αφού αναφέραμε τους προηγούμενους, μπορούμε να κάνουμε λόγο για τα νέα πρόσωπα των επόμενων τριών αγωνιστικών περιόδων. Εννοείται πως ανάμεσά τους κυκλοφορούν «θεοί», «μεσίες» και αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
ΣΕΖΟΝ 2011-2012
ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΝΣΤΑΝΤΖΟ
Αφίχθη από τη Βασιλεία με καλές προδιαγραφές, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν. Από την έλευσή του και μετά και η λέξη «Κοστάντζο» έγινε συνώνυμη της γκάφας. Ούτε ένα εξάμηνο δεν άντεξε στο λιμάνι. Τον Μάιο του 2012 ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του, αλλά ένα χρόνο μετά τον είδαμε στη Χιλή για την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα (μέχρι το 1977). Πλέον, είναι όντως βετεράνος.
ΡΟΪ ΚΑΡΟΛ
Ο ορισμός του ακούραστου και του αγαπητού ποδοσφαιριστή. Ύστερα από τρελή πορεία σε Χαλ, Γουίγκαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Χαμ, Ρέιντζερς, Ντέρμπι, Οντένσε και ΟΦΗ, πέρασε στη γραμμή του Ολυμπιακού. Έκανε ντεμπούτο (μπαίνοντας ως αλλαγή) στο φοβερό ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού με τη Ρούμπιν Καζάν στη Μόσχα και απέκρουσε πέναλτι. Στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη αγωνιζόταν για ένα ημίχρονο με …ένα πόδι, αφού το άλλο ήταν τραυματισμένο σοβαρά! Έδινε μάχη με τον Μέγιερι για την 11άδα. Επικρατούσε μέχρι το Γενάρη του 2013, οπότε ο Ούγγρος του ξαναπήρε τη θέση. Έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2014 και πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Ακολούθησε μια διετία στη Νοτς Κάουντι και από το 2016 επέστρεψε στην πατρίδα του. Στα 41 του χρόνια υπερασπίζει την εστία της Λίνφιλντ. Παραμένει και εν ενεργεία διεθνής, αλλά όχι βασικός.
ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ
Τα πρώτα του δείγματα ήταν απογοητευτικά. Χρησιμοποιήθηκε ως στόπερ (αντί του Αβραάμ Παπαδόπουλου) στο Λονδίνο σε αγώνα Champions League με την Άρσεναλ και την επομένη απορούσε όλος ο κόσμος με τα λάθη του. Σταδιακά καθιερώθηκε ως μπακ όμως, βελτιώθηκε και δεν έχασε σχεδόν ούτε λεπτό από το πρωτάθλημα και από τα ματς των υπόλοιπων διοργανώσεων. Ήταν βασικός για να ένα χρόνο. Το καλοκαίρι του 2012 μετακινήθηκε στη Ρούμπιν Καζάν, η οποία τον παραχώρησε δανεικό στον Ολυμπιακό το Γενάρη του 2014. Από τον Μάιο του εν λόγω έτους εξελίσσεται στο κέντρο της άμυνας της Πόρτο. Από τους παίκτες που ανέβηκαν επίπεδο μετά την αποχώρησή τους από το Καραϊσκάκη.
ΖΑΝ ΜΑΚΟΥΝ
Ένας διεθνής Καμερουνέζος δανεικός από την Άστον Βίλα. Ήταν σημαντικό μέλος της 11άδας εκείνης της σεζόν. Άφησε θετικές εντυπώσεις. Με το τέλος του δανεισμού του βρέθηκε πίσω στην Άστον Βίλα για λίγες μέρες και αμέσως μετά μετακόμισε στη Ρεν, όπου ρίζωσε έως το 2015. Ακολούθησε μια διετία στη Αντάλιασπορ και τέλος η μπάλα… Στον Ολυμπιακό πανηγύρισε τους μοναδικούς τίτλους της καριέρας του και αυτός.
ΠΑΜΠΛΟ ΟΡΜΠΑΪΘ
Για μια σεζόν έμεινε και ο τότε 33χρονος Βάσκος. Αγωνίστηκε στη μεσαία γραμμή, προσέδωσε εμπειρία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, αλλά όχι και ταχύτητα. Στο Κύπελλο που είχε κατακτήσει με την Αθλέτικ Μπιλμπάο πρόσθεσε ένα νταμπλ και ύστερα μετέβη στη Ρούμπιν Καζάν. Έκλεισε την καριέρα του στην ημιεπαγγελματική Βάλε Έκουες στην Ισπανία το 2015.
ΛΙΟΥΜΠΟΜΙΡ ΦΕΪΣΑ
Ένας διεθνής Σέρβος μέσος στον Ολυμπιακό με πολλές προσδοκίες να τον συντροφεύουν. Πολύ καλή τεχνική, χαμηλά επίπεδα ταχύτητας και συχνοί τραυματισμοί συνέθεσαν το παζλ της απόδοσής του. Πάντως, το καλοκαίρι του 2013 οι «ερυθρόλευκοι» αποδέχτηκαν πρόταση 6 εκατομμυρίων ευρώ από τη Μπενφίκα. Ο 29χρονος πλέον άσος πέρασε και στη Λισσαβώνα δύσκολα με τραυματισμούς, όμως συνεχίζει να δίνει τη μάχη του για το βασικό σχήμα των «αετών». Παρέα με τον Ανδρέα Σάμαρη.
ΠΕΤΑΡ ΓΚΡΜΠΙΤΣ
Μαυροβούνιος φέρελπις που διακρίθηκε ως ένα βαθμό στην προετοιμασία, αλλά δεν έπεισε τελικά. Μέχρι το 2013 παραχωρήθηκε δανεικός σε Λεβαδειακό, Χάποελ Μπερ Σεβά, ΟΦΚ Βελιγραδίου, και Παρτιζάν, η οποία απέκτησε τα δικαιώματά του και βασίστηκε πάνω του μέχρι το 2016. Ακολούθησε μετανάστευση στην Τουρκία και στην Ακίσασπορ και δανεισμός στη Αδάντα Ντεμίρσπορ. Από τον Ιανουάριο συνεχίζει στη Μπούντουτσνοστ της πατρίδας του.
ΒΙΘΕΝΤΕ ΜΟΝΧΕ
Αφού είχε εντυπωσιάσει στον Ολυμπιακό Βόλου, έγινε και «Πειραιώτης». Δεν κατάφερε να καθιερωθεί μεταξύ κέντρου και επίθεσης και έπειτα αναζήτησε την τύχη του στην Τουρκία (Ορντουσπόρ), στην Κύπρο (ΑΕΚ Λάρνακας), ξανά στον Ολυμπιακό Βόλου για λίγο μετά στην πατρίδα του την Αργεντινή για λογαριασμό των άσημων Χιμνάσια Τίρο Ντε Σάλτα και Ατλέτικο Σεντράλ Νόρτε. Έχει σταματήσει.
ΦΡΑΝ ΓΕΣΤΕ
Σούπερ τεχνική, αλλά χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, πεπερασμένη ηλικία (32) και συχνοί τραυματισμοί ήταν βασικά στοιχεία του εξάμηνου περάσματός του από τον Ολυμπιακό. Έμεινε αξέχαστος για την εντυπωσιακή ασίστ (τσίμπημα) στο Βελοντρόμ από την οποία προήλθε η γκολάρα του Φετφατζίδη και το νικητήριο 1-0 επί της Μαρσέιγ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασε ένα διάστημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Μπανίγιας και ολοκλήρωσε την πορεία του. Πλέον δοκιμάζει την τύχη του ως προπονητής στην τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας.
ΧΑΒΙΤΟ
Από την προετοιμασία φαινόταν ότι δεν θα καταφέρει να στεριώσει στον Ολυμπιακό. Και δεν στέριωσε. Ούτε εξάμηνο δεν έβγαλε μέχρι να μεταβεί στη Χέρκουλες (Ισπανία), στην Αλκορκόρν και ύστερα στην Κέρκυρα, τον Πανθρακικό. Από το 2017, στα 33 του δηλαδή, αγωνίζεται στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα σε …μια Κορία στην πέμπτη κατηγορία.
ΤΖΑΜΕΛ ΑΜΠΝΤΟΥΝ
Αρχικά ξένιζε τον κόσμο η παρουσία του. Ο Βαλβέρδε όμως τον εμπιστεύθηκε και σταδιακά ο Γαλλοαλγερινός έγινε βασικότατος στα δεξιά της «ερυθρόλευκης» επίθεσης. Πρόσφερε πολλά έως το 2013 που έφυγε για τη Νότιγχαμ και μετά για τη βελγική Λόκερεν. Το 2015 τον είδαμε στη Βέροια και από το 2016 είναι ελεύθερος χωρίς ομάδα.
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΑΤΑΪ
Κάτι σαν τον Γκρμπιτζ που προαναφέραμε. Ανήκε στον Ολυμπιακό μέχρι το 2015, αλλά δεν είχε ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια του. Αφού περιηγήθηκε ως δανεικός στους ΟΦΗ, Βοϊβοντίνα, Πλατανιά και Ερυθρό Αστέρα, μονιμοποιήθηκε στο μεγάλο σύλλογο της βελγικής πρωτεύουσας και στην καλύτερή σεζόν του (2015-2016) χρίστηκε και διεθνής. Το 2016 τον βρήκε στην Αλαβές και εδώ και λίγους μήνες μετακινήθηκε στις ΗΠΑ για τους Σικάγο Φάιαρ.
ΚΟΛΙΝ ΚΑΖΙΜ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ
Έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τους έξαλλους παηγυρισμούς του στα γκολ και τις επιτυχίες των συμπαικτών του παρά για τις δικές του επιδόσεις. Έπαιξε στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν, πρόσθεσε στο ενεργητικό του ένα νταμπλ και στη συνέχεια ταξίδεψε στις Μπλάκμπερν, Μπούρσασπορ, Φέγενορντ, Σελτικ και Κοριτίμπα. Από πέρσι ανήκει στη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς. Διεθνής με την Εθνική Τουρκίας έως το 2015. Είναι 31 ετών και ήδη έχει αλλάξει 13 ομάδες…
ΣΕΖΟΝ 2012-2013
ΠΑΜΠΛΟ ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ
Από τα 17 χρόνια της καριέρας του αφιέρωσε ένα στον Ολυμπιακό. Σταθερός αμυντικός, αλλά με μικρή συμβολή στην κατάκτηση εκείνου του πρταθλήματος. Μετά τον Πειραιά ελλιμενίστηκε στην
Αυστραλία και στη Μέλμπουρν Βίκτορι. Και από το 2014 και μετά δεν έχει εμφανιστεί ξανά στα γήπεδα.
ΝΤΡΙΣΑ ΝΤΙΑΚΙΤΕ
Μπακ ή αμυντικός χαφ από το Μάλι. Ελάχιστες οι παρουσίες του στις επίσημες αναμετρήσεις των «ερυθρόλευκων». Ολοκληρώθηκε γρήγορα η θητεία του στον Ολυμπιακό. Είχε επιτυχή διετία στη Μπαστιά αμέσως μετά και σταδιακά ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Πέρασε και δεν ακούμπησε από την Τουρ και από πέρσι τον βλέπουμε στην Καλλιθέα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
ΠΑΟΥΛΟ ΜΑΣΑΝΤΟ
Ήρθε στον Ολυμπιακό με τις καλύτερες συστάσεις. Είχε και πολλές συμμετοχές στη διετία 2012-2014. Όμως, ποτέ δεν εξέπληξε και ποτέ δεν θεωρήθηκε απαραίτητος. Πιο πολύ τον θυμούνται για το μουστάκι που άφησε για μικρή περίοδο παρά για τις εμφανίσεις του. Από το 2014 έως το 2017 πήρε πρωταθλήματα στην Κροατία με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Την τρέχουσα σεζόν την περνά με την Άβες στην Α’ Πορτογαλίας.
ΛΕΑΝΤΡΟ ΓΚΡΕΚΟ
Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ο τότε 26χρονος Ιταλός, προερχόμενος από τη Ρόμα. Αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια χωρίς να υστερήσει, αλλά και χωρίς να λάμψει. Κανείς δεν πίστεψε ότι επρόκειτο για τον χαφ που ονειρεύονταν στον Ολυμπιακό. Αποτέλεσε παρελθόν το καλοκαίρι. Αυτή τη σεζόν έχει ελάχιστες συμμετοχές στη Β’ Ιταλίας με τη Φότζια. Νωρίτερα είχε επιτυχή και ατυχή περάσματα από τις Λιβόρνο, Τζένοα, Βερόνα και Μπάρι. Το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό είναι ο μοναδικός τίτλος στην καριέρα του.
ΧΟΥΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΝΟ
Γενάρη είχε αφιχθεί στον Πειραιά και καλοκαίρι έφυγε. Πλούσιο ταλέντο, ενδιαφέρον παρελθόν (Μονακό, Γαλατασαράι, Εθνική Κολομβίας κ.α), αλλά χαμηλών πτήσεων η προσφορά του. Ήταν επίσης από αυτούς που αγαπούσε τις νυχτερινές απολαύσεις. Ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ ξανά σε υψηλό επίπεδο. Συνέχισε στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, στη Μπαστιά, στη δεύτερη ομάδα της Μπαστιά, στην Ουνιβερσιτάριο του Περού και πέρσι στην Ινδονησία με την Αρέμα. Αυτή τη σεζόν δεν έχει βρει ομάδα.
ΣΕΖΟΝ 2013-2014
ΡΟΜΠΕΡΤΟ
Ο διάδοχος του Νικοπολίδη άργησε δύο χρόνια. Εντυπωσιακές οι εμφανίσεις του εντός και εκτός συνόρων. Εντυπωσιακή και η …σύζυγός του η Μάρτα που συχνά έκλεβε την παράσταση με τις φωτογραφίσεις της. Συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων μέχρι το 2016 που διήρκεσε η θητεία του στο Καραϊσκάκη. Η ανανέωση του συμβολαίου του είχε ανακρουστεί από τα μεγάφωνα εν ώρα αγώνα στο φαληρικό γήπεδο εν μέσω ενθουσιασμού, ιαχών και πανηγυρισμών. Με το που έφυγε πήρε την κάτω βόλτα η καριέρα του. Πέρσι είδε σχεδόν τα περισσότερα ματς της Εσπανιόλ από τον πάγκο και φέτος έμπλεξε με τα πάμπολλα προβλήματα της ουραγού Μάλαγα.
ΚΑΡΛ ΜΕΝΤΖΑΝΙ
Ελάχιστοι θυμούνται το πέρασμά του. Ήταν δανεικός από τη Μονακό. Οι συμμετοχές του διεθνούς Αλγερινού στόπερ μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μετά τον Ολυμπιακό, βρέθηκε στην Τραμπζονσπόρ, τη Λεβάντε, τη Λεγκανιές, ξανά στην Τραμπζονσπόρ και φέτος παίζει στη Σίβασπορ στην Α’ Τουρκίας.
ΓΚΑΕΤΑΝ ΜΠΟΝΓΚ
Καμερουνέζος μπακ. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Θετική παρουσία, αλλά μέχρι εκεί. Η καριέρα του πλέον 29χρονου συνεχίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της νεοφώτιστης Μπράιτον.
ΛΕΑΝΤΡΟ ΣΑΛΙΝΟ
Τίμησε τη φανέλα για τρία χρόνια ο Βραζιλιάνος μπακ. Ό,τι είχε να καταθέσει το κατέθετε. Ειδικά στους αγώνες που συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ η προσπάθειά του μπορεί να χαρακτηριστεί και συγκινητική. Με το πέρας της «ερυθρόλευκης» θητείας του επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Βιτόρια και πλέον της Σάντα Κρουζ.
ΜΙΓΚΕΛ ΤΟΡΕΣ
Ένα χρόνος και πολύς ήταν. Και τα 10 ματς που αγωνίστηκε πολλά ήταν για τον Ισπανό μπακ. Από το 2014 ανήκει στη Μάλαγα και τα πηγαίνει καλύτερα (62 συμμετοχές μέχρι τώρα).
ΝΤΕΛΒΙΝ ΕΝΤΙΝΓΚΑ
Αμυντικός χαφ προερχόμενος από τη Μονακό. Χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, τα πήγε αρκετά καλά μέχρι το 2015 που αποχώρησε για τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Και αυτός στην Τουρκία παίζει πλέον, στη Σίβασπορ.
ΠΕΛΕ
Στις 30 Δεκεμβρίου αγοράστηκαν τα δικαιώματά του από τον Εργοτέλη, αλλά ουσιαστικά δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ. Αμέσως παραχωρήθηκε στο Λεβαδειακό δανεικός και μετά πέρασε διετία έντονης δράσης στη μεσία γραμμή της Ανόρθωσης. Από το καλοκαίρι δε έχουν χαθεί τα ποδοσφαιρικά του ίχνη.
ΣΑΜΠΟΥ ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ
Μέσος από το Μάλι με καλές προδιαγραφές και πραγματικά αθλητικά προσόντα. Όμως, δεν τα έδειξε ούτε στον Ολυμπιακό ούτε στη Μπαστιά ούτε στη Γκινγκάμπ ούτε στη Σταντάρ Λιέγης ούτε καν στη Βέρντερ Βρέμης. Φέτος αγωνίζεται στο Βέλγιο με τη χαμηλών πτήσεων Αντβέρπ.
ΤΣΟΡΙ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ
Τον παραδέχθηκε και τον αγάπησε όλος ο κόσμος. Κανείς δεν ξεχνά ούτε την τεχνική ούτε την τεχνική ούτε τις ηγετικές του ικανότητες ούτε το πάθος του. Ύστερα από τέσσερα χρόνια στο Καραϊσκάκη, αγωνίζεται πλέον στη Β’ Ισπανίας για λογαριασμό της Ράγιο Βαγιεκάνο και διεκδικεί άνοδο.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΒΑΪΣ
Τόσο ταλέντο σπαταλήθηκε στην Ανατολή. Εντυπωσίαζε κατά διαστήματα μέσα στη σεζόν, άρεσε πολύ και στον κόσμο. Όμως, δεν μπορούσε να τα βρει εύκολα με τον Μίτσελ. Το καλοκαίρι του 2014 έφυγε για το Κατάρ (Λεκβίγια) και εδώ και δύο χρόνια ανήκει στην Αλ Γκαράφα. Η απόδοσή του έχει πάρει την κατιούσα, κάτι που φαίνεται στην Εθνική του.
ΖΟΕΛ ΚΑΜΠΕΛ
Αμφισβητήθηκε πολύο Κοσταρικανός, αλλά όταν ξεδίπλωσε το ταλέντο του έγινε απαραίτητος στον Ολυμπιακό. Δανεικός από την Άρσεναλ ήταν. Επέστρεψε σε αυτή, δεν έπεισε τον Βενγκέρ και συνεχίζει να τριγυρίζει δανεικός εδώ και εκεί. Στη Βιγιαρεάλ, στη Σπόρτινγκ και φέτος στη Μπέτις.
ΕΡΝΑΝ ΠΕΡΕΖ
Από το Γενάρη του 2014 μέχρι τον Μάιο, δανεικός από τη Βιγιαρεάλ. Ποιοτικός ακραίος, αλλά δεν έπαιξε πολύ. Μετακινήθηκε στη Βαγιαδολίδ, ακολούθως στην Εσπανιόλ και εδώ και λίγους μήνες εμφανίζεται στην ισπανική Πριμέρα με την Αλαβές.
ΧΑΒΙΕΡ ΣΑΒΙΟΛΑ
Από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν εμφανιστεί στα ελληνική γήπεδα. Είχε ενθουσιάσει και τον κόσμο, έβαλε και κάποια σημαντικά γκολ. Μια σεζόν παρέμεινε και μετά έφυγε για το καμπιονάτο (Βερόνα) και την πατρίδα του (Ρίβερ Πλέιτ). Αποσύρθηκε πέρσι και πλέον είναι βοηθός προπονητή σε ομάδα της Ανδόρας…
ΝΕΛΣΟΝ ΒΑΛΝΤΕΣ
Μαζί με τον συμπατριώτη του Ερνάν Πέρες ήρθε ο Παραγουανός τον Ιανουάριο του 2014. Έβαλε και 6 γκολ στα ελάχιστα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο και μετά. Πέρασε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, από το Σιάτλ και απλό το 2017 που επέστρεψε στην πατρίδα του, παίζει στη Σέρο Πορτένιο.
ΜΑΡΚΟ ΣΕΠΟΒΙΤΣ
Το 2013 αποκτήθηκε από την Παρτιζάν, αλλά μέχρι το 2016 που κατείχε ο Ολυμπιακός τα δικαώματά του, ελάχιστα εμφανίστηκε στο Καραϊσκάκη. Τον είδαμε στη Μαγιόρκα, στην Τέρεκ Γκρόζνι, τη Μουσκρόν. Το 2016 ρίζωσε στη Βιντεότον και από τότε έχει βάλει 22 γκολ στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας.
ΜΙΚΑΕΛ ΟΛΑΪΤΑΝ
Τον πρόδωσαν οι δυνάμεις και η υγεία του και παρά τις ικανότητές του δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Στη Γεωργία βρίσκεται τώρα. Για λογαριασμό της Σαμτρέντια. Σε 11 συμμετοχές έχει βάλει 5 γκολ. Μακάρι να συνέλθει ο 25χρονος πλέον Νιγηριανός