Πρόεδρος κοινής αποδοχής
Οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο στην ΕΠΟ πλησιάζουν και ύστερα από τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι σίγουρο ότι θα παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τάκης Μπαλτάκος, έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του σε πολλά θέματα. Ποιος άραγε θα είναι ο αντικαταστάτης του;
Μέχρι στιγμής έχει ακουστεί το όνομα του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, γιου του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βασίλη. Στο ερώτημα αν θα δεχτεί να εγκαταλείψει το πόστο του στον «Δικέφαλο» για να διεκδικήσει το «τιμόνι» στην ΕΠΟ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο όνομα έχει παίξει δυνατά αρκετές φορές στο παρελθόν σε εκλογές τόσο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όσο και στη Super League. Τόσο από τον ίδιο όσο και από τον ΠΑΟΚ δεν προκύπτει κάτι όσον αφορά την υποψηφιότητά του και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του νέου έτους. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα είναι κοινής αποδοχής για να πετύχει στο δύσκολο έργο του;
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στο ότι από το 1974 που ήταν πρόεδρος ο Λουκάς Πανουργιάς, παλιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, πέρασαν 46 ολόκληρα χρόνια για να αναλάβει την προεδρία ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Δηλαδή ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που είχε αγωνιστεί σε κορυφαίους συλλόγους στην Ελλάδα αλλά και σε σημαντικά πρωταθλήματα του εξωτερικού. Υπήρξε επίσης και ο ιστορικός αρχηγός της Εθνικής που κατέκτησε το Euro 2004, ενώ ταυτόχρονα έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ήταν όντως κοινής αποδοχής και όλοι πίστευαν ότι θα έρχονταν καλύτερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως γρήγορα ο Ζαγοράκης τα … βρόντηξε και έφυγε, χωρίς να αναφέρει επίσημα τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Πάντως, αυτό που άφησε να διαρρεύσει είναι ότι δεχόταν παρεμβάσεις στο έργο του και τα παράτησε γιατί δεν ήθελε να συμβιβαστεί με αυτές τις καταστάσεις.
Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι που διετέλεσαν πρόεδροι της ΕΠΟ ήταν δικηγόροι οι γιατροί και λίγοι πρόεδροι τοπικών Ενώσεων της χώρας. Από τον προεδρικό θώκο έχουν περάσει οι γιατροί Βασίλης Χατζηγιάννης και Γιώργος Σαρρής, οι πρόεδροι των ΕΠΣ Παναγιώτης Δημητρίου (Αθηνών), Κώστας Τριβέλλας (Αθηνών), Βασίλης Χατζηαποστόλου (Κιλκίς), Γιώργος Γκιρτζίκης (Ξάνθης) και Βαγγέλης Γραμμένος (Μακεδονίας), οι δικηγόροι Κώστας Αλεξανδρίδης, Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιάννης Δρόσος και Τάκης Μπαλτάκος και ο πολιτικός και πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σωτήρης Αλημίσης. Γνώστης τους ποδοσφαίρου, πάντως, είναι ο σημερινός αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου, που υπήρξε ποδοσφαιριστής και πάνω από 20 χρόνια είναι πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και μάλιστα διετέλεσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πρόεδρος της ΕΠΟ.
Θα βρεθεί, όμως, κάποιος που πράγματι θα γνωρίζει από ποδόσφαιρο και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν ή θα εκλεγεί κάποιος που θα έχει την υποστήριξη ενός ισχυρού παράγοντα που επηρεάζει τους προέδρους της Ενώσεων, οι οποίοι και ψηφίζουν για την εκλογή του προέδρου της ομοσπονδίας; Στο παρελθόν έχουν ακουστεί πάρα πολλά για τον τρόπο που εκλέγονται οι πρόεδροι της ΕΠΟ και μάλιστα είχαν καταγγελθεί και χρηματισμοί προέδρων των Ενώσεων προκειμένου να ψηφίσουν τον δικό τους εκλεκτό, φυσικά με το… αζημίωτο. Δυστυχώς, αν επαναληφθούν τέτοιες τακτικές, δεν είναι ποτέ δυνατόν να αναδειχτεί πρόεδρος που θα μπορέσει να δώσει λύσεις στις παθογένειες που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικά στην παρούσα φάση που τα κρούσματα βίας έχουν φτάσει στο απροχώρητο, και από την άλλη η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της στο Euro που θα γίνει το καλοκαίρι στη Γερμανία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ