Αλέκος Ανδρέου, γενικός γραμματέας του Αίαντος Σαλαμίνας: «Νιώθουμε κομμάτι του Πειραιά!»
Πρώτος στον όμιλό του στη Γ’ Εθνική ο ιστορικός Αίας Σαλαμίνας, που φέτος έκλεισε 90 χρόνια! Ο γενικός γραμματέας της ομάδας -και κινητή εγκυκλοπαίδεια- Αλέκος Ανδρέου, μιλάει στο ΦΩΣ για το... «κομμάτι του Πειραιά!»
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Σήμερα έχω αφιέρωμα στον ιστορικό Αίαντα Σαλαμίνας, ο οποίος πάει πολύ καλά στη Γ’ Εθνική, είναι πρώτος στον όμιλό του και θα διεκδικήσει την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ. Μια ομάδα η οποία κατάφερε το 1973 να φέρει στη Σαλαμίνα τον τρεις φορές σερί πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ, ο οποίος τίμησε έτσι την ελληνική προέλευση του ονόματός του. Με βοήθεια του μεγάλου Νίκου Γουλανδρή. Διαβάστε τη συνέντευξη, είναι ο γενικός γραμματέας του Αίαντα Σαλαμίνας, Αλέκος Ανδρέου, ο οποίος είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, έχει τρομερό αρχείο για την ομάδα του νησιού του. Ο Αίας έκλεισε φέτος τα 90 χρόνια ζωής!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/5/2021
Θέλω να μου στείλετε φωτογραφίες από το αρχείο της ομάδας σας, με τον Άγιαξ, το ιστορικό φιλικό.
Θα σου στείλω.
Ποιος το είχε κανονίσει όλο αυτό;
Ήταν ένα όνειρο του τότε προέδρου του Αίαντα, Σπύρου Μπεγνή. Ήρθε σε επαφή με τον Νίκο Γουλανδρή του Ολυμπιακού και ζήτησε τη βοήθειά του. Και έτσι έγινε. Στο φιλικό ήρθε και ο Γουλανδρής. Τον Ιούνιο του 1973. Με τον Άγιαξ να έχει πάρει το τρίτο του σερί Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης! Το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ.
Τι λεφτά πήρε ο Άγιαξ για να έρθει στη Σαλαμίνα;
Ο τότε πρόεδρος του Αίαντα, Σπύρος Μπεγνής, μου έχει πει ότι ανέλαβε μόνο τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής. Ο Άγιαξ ήρθε στο νησί μας για να τιμήσει την ελληνική προέλευση του ονόματός του. Διότι ο Αίαντας ήταν μυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνας.
Πόσο κάθισαν στο νησί;
Δύο μέρες.
Δεν είχαν έρθει οι βασικοί φαντάζομαι.
Είχε έρθει ο αρχηγός του Άγιαξ, ο Τζόνι Ρεπ, ο οποίος έβαλε και τα δύο γκολ στο 0-2 στο Εθνικό στάδιο Σαλαμίνας τότε.
Ξερό τότε;
Ναι, ξερό.
Ο κόσμος τι έκανε;
Κρεμόντουσαν από τις μάντρες σαν σταφύλια! Ήταν 6.000 κόσμος.
Τότε ο Αίας σε ποια κατηγορία ήταν;
Στη Β’ Εθνική. Ο Σπύρος Μπεγνής ήταν μια πενταετία στην ομάδα και ο Αίας ήταν στη Β’ Εθνική. Ευεργέτης της ομάδας μας. Και μόλις έκανε το όνειρό του πραγματικότητα να έρθει ο Άγιαξ στο νησί μας, έπειτα από λίγο αποχώρησε.
Στην Α’ Εθνική δεν παίξατε ποτέ;
Όχι. Παίξαμε δέκα χρόνια στη Β’ Εθνική! Από το 1965 ως το 1975. Και μία χρονιά επίσης πιο πριν, τη σεζόν 1963-64.
Τα τελευταία χρόνια πόσο χαμηλά είχε πέσει η ομάδα;
Έχει φτάσει και στο Α’ τοπικό ερασιτεχνικό και στη Δ’ Εθνική. Το 1984-85 είχαμε ανέβει στη Γ’ Εθνική, από το 2007 ως το 2011 ήμασταν επίσης στη Γ’ Εθνική και φέτος ανεβήκαμε πάλι στη Γ’ Εθνική. Και πήραμε το Κύπελλο Πειραιά το 1991 και το 2007.
Φέτος είστε πρώτοι στον όμιλο. Ποιος είναι ο στόχος;
Ενώ ξεκινήσαμε ως νεοφώτιστοι στη Γ’ Εθνική, μένουν λίγες αγωνιστικές και είμαστε πρώτοι στον όμιλό μας. Στόχος είναι να τερματίσουμε πρώτοι και μέσα από τα μπαράζ να ανέβουμε στη Φούτμπολ Λιγκ. Είναι δέκα όμιλοι στη Γ’ Εθνική, θα παίξουν οι δέκα πρώτοι μεταξύ τους μπαράζ και θα ανέβουν οι πέντε.
Ποιοι άλλοι είναι δυνατοί στον όμιλο και απειλούν να σας πάρουν την πρωτιά;
Ο Αιολικός Μυτιλήνης και ο Αστέρας Βάρης. Είναι τρεις και τέσσερις βαθμούς πίσω μας αντίστοιχα.
Πότε είναι το επόμενο ματς;
Την Κυριακή του Θωμά παίζουμε με τον Καραβά.
Τώρα ποιος βάζει τα λεφτά;
Ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας είναι ο πρόεδρος Δημήτρης Μόγιας.
Τι δουλειές κάνει;
Είναι επιχειρηματίας σε αρτοποιεία. Κέτερινγκ. Όλο το ΔΣ συνεισφέρει οικονομικά, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας. Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον επίτιμο πρόεδρο Ηλία Κανάκη που βοηθάει και αυτός πάρα πολύ οικονομικά.
Η πανδημία δεν σας γονάτισε.
Απεναντίας, μας βοήθησαν πάρα πολύ οι επιχειρηματίες της Σαλαμίνας και ο κόσμος! Έχουμε ταμπέλες με διαφημίσεις στο γήπεδο, διότι μεταδίδονται οι αγώνες του Αίαντα από το Ίντερνετ και βλέπει ο κόσμος τις πινακίδες στο γήπεδο.
Ένας γύρος θα γίνει φέτος, ε;
Ναι, λόγω κορονοϊού. Σε επτά αγώνες έχουμε πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα.
Το γήπεδο που έχετε έδρα είναι αυτό στο οποίο είχατε παίξει το ιστορικό φιλικό με τον Άγιαξ;
Ναι! Το δημοτικό στάδιο τώρα.
Πόσο κόσμο χωράει;
Με τα καθίσματα που έχουν μπει, χωράει 2.500 φιλάθλους περίπου. Μας βοηθάει ο δήμος Σαλαμίνας και ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου, δεν έχουμε παράπονο. Ο Αίας Σαλαμίνας χρησιμοποιεί τρία γήπεδα! Το δημοτικό στάδιο, το γήπεδο Αμπελακίων που είναι και αυτό δημοτικό. Και το βοηθητικό «Λευτέρης Κόνσολας» που ήταν Σαλαμινιός Ολυμπιονίκης κωπηλάτης.
Τι χόρτο έχουν;
Το δημοτικό στάδιο, όπου δίνουμε τους αγώνες, έχει φυσικό χόρτο. Τα άλλα δύο γήπεδα έχουν πλαστικό χλοοτάπητα.
Τα ματς όλα τα παίζετε στο φυσικό χόρτο;
Ναι. Μόνο όταν βρέχει κάνουμε προπονήσεις στο γήπεδο Αμπελακίων για να μη χαλάμε το φυσικό χόρτο στο δημοτικό στάδιο. Το βοηθητικό «Λευτέρης Κόνσολας» είναι για τις ακαδημίες μας.
Πόσα παιδιά έχετε στις ακαδημίες;
Από την Κ17 που συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα μέχρι τα μίνι έχουμε 110 παιδιά. Ιδρύσαμε πέρσι και τμήμα στίβου. Πήραμε επίσημη αναγνώριση από τον ΣΕΓΑΣ.
Ο δήμος, που από ό,τι βλέπω σας βοηθάει, τι κομματική παράταξη είναι;
Ο δήμαρχος είναι ανεξάρτητος. Χρόνια δικηγόρος, ο πατέρας του παλιά έβγαζε αθλητική εφημερίδα τοπική, είχε σχέση με τον Αίαντα.
Το όνομα του δημάρχου;
Γεώργιος Παναγόπουλος.
Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες σε μικρές κατηγορίες να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις όπως εσείς.
Πράγματι. Και μάλιστα σε ένα μικρό νησί.
Πόσους μόνιμους κατοίκους έχει η Σαλαμίνα;
Έχει 40.000. Τα καλοκαίρια ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 250.000.
Η διαιτησία σάς πάει καλά;
Σε γενικές γραμμές πολύ καλά. Είναι αξιόλογοι διαιτητές, όπως και η φιλοξενία των ομάδων. Και εμείς προς τους αντίπαλους και οι αντίπαλοι προς εμάς. Ειδικά στα Δωδεκάνησα η φιλοξενία είναι εξαιρετική.
Προπονητής;
Ο Βαγγέλης Λαϊβεράς. Βοηθός του ο Δημήτρης Αποστόλου. Προπονητής τερματοφυλάκων μια παλιά δόξα, ο Τάκης Παντέλης, παλιός διεθνής τερματοφύλακας του Απόλλωνα, του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου. Γυμναστής ο Νεκτάριος Σοκολάκης.
«ΦΩΣ»;
Η Σαλαμίνα παίρνει πολύ «ΦΩΣ» παραδοσιακά.
Μετά τους Ολυμπιακούς ποιοι είναι πιο πολλοί στη Σαλαμίνα, Παναθηναϊκοί ή ΑΕΚτσήδες;
Νομίζω οι ΑΕΚτσήδες. Η δύναμη όμως είναι ο Ολυμπιακός. Έχει και σύνδεσμο εδώ που δεν έκλεισε ποτέ.
Η Σαλαμίνα νιώθει Πειραιάς;
Ε, βέβαια. Και αθλητικά και κοινωνικά νιώθουμε κομμάτι του Πειραιά.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί;
Η συγκοινωνία. Και τώρα με την υποθαλάσσια σήραγγα, που λένε ότι θα φτιάξουν, άλλοι τη θέλουν και άλλοι δεν τη θέλουν στην τοπική κοινωνία.
Γιατί δεν τη θέλουν;
Διότι θα γίνει προέκταση του Λεκανοπεδίου το νησί. Και ήδη το καλοκαίρι βουλιάζουμε. Θα γονατίσει το νησί. Όμως από την άλλη, για να πας στον Πειραιά αν εργάζεσαι εκεί, δύο άτομα θέλουν με το αμάξι 15 ευρώ πηγαινέλα. Σκέψου αυτό το ποσό, κάθε μέρα, κάθε μέρα… Για 15 λεπτά διαδρομή. Ενώ με την υποθαλάσσια θα περνάς αμέσως και πολύ φθηνά.
Φέτος κλείσατε τα ενενήντα χρόνια. Πώς το γιορτάσατε;
Δυστυχώς λόγω κορονοϊού στις 17 Φεβρουαρίου που έκλεισε ο Αίας Σαλαμίνας τα ενενήντα του χρόνια -έχουμε ιδρυθεί το 1931, στις 17 Φλεβάρη- κόψαμε δύο βασιλόπιτες! Το δεκαπενταμελές συμβούλιο κόψαμε δύο βασιλόπιτες σε διαφορετικές ώρες λόγω των περιοριστικών μέτρων, για να μην υπερβούμε τον απαιτούμενο αριθμό και να μην έχουμε πρόβλημα με την αστυνομία. Χωριστήκαμε σε επτά και σε οκτώ άτομα, τιμήσαμε τον παλιό πρόεδρο του Αίαντα Σπύρο Μπεγνή.
Έλα να πούμε και για τις δύο άλλες ομάδες του νησιού.
Είναι το Αμπελάκι, ιστορική ομάδα και αυτή.
Είχατε κόντρα παλιά νομίζω.
Ναι, αλλά έχουμε έρθει κοντά τα δύο συμβούλια εσχάτως και συνεργαζόμαστε.
Πού είναι το Αμπελάκι;
Ο Αίαντας είναι στο κέντρο και το Αμπελάκι είναι προάστιο. Από τα Παλούκια, που φτάνεις στο λιμάνι, είναι 10 λεπτά το Αμπελάκι, ενώ το κέντρο είναι 15 λεπτά.
Πού παίζει το Αμπελάκι;
Στο Α’ τοπικό.
Η άλλη ομάδα;
Είναι οι Σαλαμινομάχοι. Παίζουν στο Β’ τοπικό.
Ο Αίας έχει μπλε-άσπρο. Οι άλλες δύο ομάδες τι χρώματα έχουν;
Ο Αμπελακιακός έχει κόκκινο-άσπρο, οι Σαλαμινομάχοι έχουν και αυτοί μπλε-άσπρο.
Ποια παραλία είναι ξακουστή στο νησί;
Το Αιάντειο.
Κούλουρη τη λέτε τη Σαλαμίνα καθόλου;
Ναι, ναι.
Από πού βγήκε το «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη»;
Θα σου πω την επίσημη εκδοχή. Την εποχή των Περσικών Πολέμων ένα μέρος στη Σαλαμίνα λεγόταν Κόλουρις. Με τον χρόνο διαμορφώθηκε το όνομα σε Κούλουρη. Όταν ετοιμαζόταν επιδρομή στην Αθήνα από βάρβαρους, οι γυναίκες και τα παιδιά της Αθήνας κατέφευγαν για ασφάλεια στη Σαλαμίνα. Δηλαδή οι ψυχές στην εμφάνιση σοβαρού κινδύνου πήγαιναν στην Κούλουρη. Εδώ θα ήθελα να σου πω κάτι και για μία φωτογραφία που θα σου στείλω.
Ό,τι θες.
Είναι τέσσερα αδέρφια ποδοσφαιριστές από την Κούλουρη, από τη Σαλαμίνα δηλαδή, οι αδερφοί Κουλουριώτη, οι οποίοι μεγαλούργησαν στον Αίαντα Σαλαμίνας αλλά και σε άλλες ομάδες, όπως στον Ιωνικό, στην Προοδευτική.
Η οικονομία πώς πήγε τα τελευταία χρόνια μέσα στη γενική φτώχεια;
Άντεξε η Σαλαμίνα, δεν γονάτισε.
Τι τρώμε άμα έρθουμε εκεί;
Τα ψαρικά είναι η δύναμή μας. Οι ψαροταβέρνες.
Τι άλλο θα ήθελες να πεις πριν κλείσουμε;
Ορισμένα ονόματα σε παρακαλώ να γράψεις ακόμα. Μιχάλης Σκιαθίτης, ο γενικός αρχηγός, και Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ο τεχνικός διευθυντής. Αυτοί οι δύο είναι η καρδιά των αποδυτηρίων, του γηπέδου. Αυτοί τρέχουν για όλα!
Κλείσαμε.
Να ευχαριστήσουμε το «ΦΩΣ» εκ μέρους όλου του Αίαντα Σαλαμίνας. Σε παρακαλώ, γράψε και τον υπεύθυνο μάρκετινγκ και επικοινωνίας, Ιάκωβο Παλαμάρη, με καθημερινό τρέξιμο για τις ανάγκες της ομάδας. Επίσης τους επικεφαλής της ακαδημίας μας, Περικλή Αλαΐσκα, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο Παπαϊσιδώρου. Τον έφορο ιματισμού Δημήτριο Πάνου, τον ακούραστο φροντιστή Βασίλη Δόνδωρο και τον υπεύθυνο τμήματος στίβου, τον Βαλκανιονίκη αθλητή του Ολυμπιακού Ηλία Νταβίδη!
Έλα, δεν θα σου κάνει παράπονα κανένας.
Κάτι ακόμα τελευταίο! Να ευχαριστήσουμε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Αίαντα Στέλιο Παπαλεξάνδρου για τη μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρει σε διοικητικά θέματα. Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες μας που έχουν την ομάδα πρώτη!
Έχετε τερματοφύλακα σαράντα χρονών;
Ναι.
Βασικός;
Δεν έχει χάσει λεπτό! Είναι ο αρχηγός των αρχηγών! Ο Βασίλης Βουτσινάς, αυτός είναι σημαία του Εθνικού, μπορείς να μάθεις τι εστί αυτός για τους Εθνικούς. Έπαιξε και παλιότερα σε εμάς, έχει παντρευτεί Σαλαμινιά, το αγαπάει το νησί μας. Μας έχει βοηθήσει πολύ με την πείρα του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ