Οι χίμαιρες του πολέμου
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος «επιστρέφει» με ένα βιβλίο-πρόκληση στο οποίο επί της ουσίας αναλύει πού είχε πετύχει ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί που απέτυχαν παταγωδώς οι υπερδυνάμεις του σήμερα.
Γη της Επαγγελίας για τους Ισχυρούς αυτού του κόσμου, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να απασχολεί τους ιμπεριαλιστές κάθε εποχής. Τους τελευταίους τρεις αιώνες μόνο, Βρετανοί, Ρώσοι και Αμερικανοί επιχείρησαν να κάνουν το colpo grosso στη σύγχρονη Ιστορία με απογοητευτικά έως και καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, ο δαιμόνιος αυτός ιστοριοδίφης, με τη γεωμετρική ακρίβεια της σκέψης του αλλά και με στέρεα γνώση των δεδομένων που αφορούν την επίμαχη περιοχή, «επιστρέφει» με ένα βιβλίο-πρόκληση στο οποίο επί της ουσίας αναλύει πού είχε πετύχει ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί που απέτυχαν παταγωδώς οι υπερδυνάμεις του σήμερα. Συστηματικά ο Ηλιόπουλος παραθέτει όχι μόνο τη στρατηγική μέθοδο αλλά το κοινωνικό και πολιτιστικό όραμα του Μακεδόνα στρατηλάτη που κατάφερε να δαμάσει το αδάμαστο πνεύμα του Ασιατικού τοπίου.
Με αναφορές σε αυθεντικές πηγές, με χάρτες και συνοπτικούς πίνακες αλλά και μια συνεπή αφηγηματική τόσο των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ο συγγραφέας μας εξοικειώνει με μια ακόμα πτυχή του αρχαίου κόσμου. Οι γεωγραφικές και πολιτικές παράμετροι του εγχειρήματος γοητεύουν τον αναγνώστη. Επαρκέστατες είναι και οι αναφορές στο νομισματικό καθεστώς αλλά και στα «οπλικά συστήματα» της εποχής Αλεξάνδρου. Δείγμα της γενναιοδωρίας του Ηλιόπουλου είναι και η βιβλιογραφία που παρατίθεται, όπως πάντα, στα βιβλία του. Με τον τρόπο αυτό η γνώση του δεν είναι μια κλειστοφοβική συνθήκη αλλά ανοιχτή και θαρραλέα ενατένιση του παρελθόντος. Οι «Χίμαιρες του πολέμου» του Γ.Ζ. Ηλιόπουλου κυκλοφόρησαν μόλις από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος και αναμένεται ως συνήθως να προκαλέσουν συζητήσεις.