Γιατί η λογοτεχνία

Μας δίνεται πάντοτε μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του πραγματικού κόσμου...

Γιατί η λογοτεχνία

Τι άλλο είναι ο μυθιστορηματικός κόσμος παρά η διόρθωση του πραγματικού; Η ανάπλαση του κόσμου μέσω του μύθου μάς ήταν ανέκαθεν απαραίτητη. Η μνήμη, αυτό το πολύτιμο εργαλείο, είναι κι ένα βάσανο. Δεν επιτρέπει να ξεχαστούν οι ανορθογραφίες της Ιστορίας, τα κρίματα και οι αστοχίες των ανθρώπων που την γράφουν. Ο χρόνος συνεχίζει να περνά, σαρώνοντας τα πάντα, κι όμως ο μυθιστορηματικός νους στέκει στις όχθες του και αφουγκράζεται τα γεγονότα τα μεγάλα και τα μικρά, εκείνα που συμβαίνουν στον έξω κόσμο αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο μικρόκοσμο.

Κατά κάποιο τρόπο η λογοτεχνία είναι ένας αξιόπιστος ή καλύτερα ένας έντιμος λογιστής που καταγράφει τα πάντα, τα μετουσιώνει, τα σχολιάζει, επαναπροσδιορίζει τις ιδέες και τις έννοιες που κλώθουμε στο μυαλό μας, σκιαγραφώντας το πορτρέτο κάθε εποχής.

Στην ποίηση, στο δράμα, στο μυθιστόρημα ακόμα και στη φιλοσοφία θα ανιχνεύουμε πάντοτε μεγαλύτερα ή μικρότερα ψήγματα αφήγησης που συνθέτουν εκ νέου τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Θα ανακτούμε έτσι την ορθή αίσθηση που μας έκρυψαν τα γεγονότα και οι εφήμερες καταστάσεις. Η λογοτεχνία είναι πάνω απ' όλα είναι μια μεταμόρφωση άλλοτε τολμηρή άλλοτε ανατρεπτική ή αδιάκριτη αλλά πάντοτε έντιμη.